Ninsee lezing over boek Frank Dragtenstein

17
Ninsee lezing over boek Frank Dragtenstein

Op vrijdag 16 maart vindt er weer een nieuwe Ninsee lezing plaats, welke dit keer wordt verzorgd door Frank Dragtenstein. In de tweede Ninsee lezing in 2018 vertelt Dragtenstein over zijn boek ‘Van Elmina naar Paramaribo; de slavenhaler’. Dit is het waar gebeurd verhaal van de overtocht van ‘de slavenhaler’ Jan Wils. Deze ambtenaar verhaalt in het jaar 1686 in zijn journaal over de aankoop aan de Goudkust (Ghana) en het vervoer naar Paramaribo, Suriname van 500 tot slaaf te maken Afrikanen met het slavenschip de ‘Coninck Salomon’

De tot slaaf te maken Afrikanen vervoerde hij als ambtenaar in opdracht van de West Indische Compagnie (WIC). Het Afrika waar Jan Wils zijn menselijke vracht vandaan haalt verschilt in menig opzicht van die van honderd of meer jaren later waarover zoveel meer is geschreven en bekend is.

Terecht wordt in dit boek voorafgaand aan het relaas van Jan Wils het beeld weergeven van het Afrika zoals gezien door vooral de eerste Europese zeevaarders in het midden van de 15e tot en met de 17e eeuw. Het nader bestuderen van de bronnen in de archieven en de primaire geschriften van deze en andere Europese zeevaarders leidt tot andere dan de bekende inzichten over het begin van de contacten tussen Afrikanen en West-Europeanen.

Het leidt ook tot een nuancering van de machtsverhoudingen in West-Afrika, het aanzien en de aanvang van de slavenhandel, het Afrikaanse aandeel in die handel evenals de realiteit van de ontwikkelingen op het slavenschip.

Datum: 16 maart 2018
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
TOEGANG: 5 euro (= inclusief toegang tot de expositie Zwart & Revolutionair van THE BLACK ARCHIVES)
PLAATS: VERENIGING ONS SURINAME ZEEBURGERDIJK 19-A
1093 SK AMSTERDAM E: INFO@VERONSUR.ORG
T: 020 – 693 50 57


17 REACTIES

 1. Ogri tja Boen. Sranan kondre. Bij Surinamers en hun nageslacht, in de gehele wereld, zie vaak het verschil en wereldwijsheid met anderen.
  Surinamers zijn wereld wijs, omdat ze in Suriname, een kleine wereld op zich hebben mogen proeven. En een cultuur op die fiets, geschapen, die verder reikt dan de gemiddelde volkeren. Indeed, de Surinamer is in al haar doen een uniek wezen!!


  Maak melding

 2. De Surinamer bestaat op papier, geboren op het grondgebied van Suriname.

  Maar bestaat de Surinamer wel echt in vergelijking met landen waar de cultuur, zeden en gewoonten, mensen op elkaar lijken, zoals als landen als China, India, Japan? Ook in deze landen lijken de mensen als je naar hun kenmerken kijkt heel veel op elkaar, er zullen wel verschillen komen al naar gelang men naar het oosten, noorden, westen, zuiden van deze landen reist en of vermengingen met andere soorten. Ook zullen de zeden, gewoonten, voedsel die men in bergstreken vaak eet, verschillen met zij die aan de kuststreken enz wonen. Evenals de zeden en gewoonten. Maar over het algemeen zullen in landen als China, India, Japan of eilandbewoners mensen meer op elkaar lijken dan in de nieuwe wereld, waar veel van de mensen import zijn of in de moderne westerse steden.

  Surinamers denken vaak dat ze uniek zijn en apart. Maar ik vind dat de Surinamer niet bestaat op grond van een homogene cultuur, wel voor bepaalde feestdagen zoals onafhankelijkheidsdag, maar dan houdt het op. Want 1 juli of andere herdenkingsdagen van etniciteiten daar zullen velen zich niet massaal bij aansluiten, oa, dag van de Marron, Ingieday, of van de Javanen, enz. Sommige groepen hebben deze dagen zelf niet dag van de Boeroes of Libanezen, Joden enz.

  Surinamers moeten ophouden om te denken dat ze uniek zijn en zich zo op de borst daarmee kloppen, kijk eens naar ons. In Europese steden of Amerikaanse, Canadese Steden komen veel meer etniciteiten voor dan in Suriname. Mensen of culturen waarvan Suriname nog nooit gehoord of gezien hebben wonen in deze steden al eeuwen lang of komen nog dagelijks bij.

  In Suriname heb ik nog nooit een Pygmee gezien of Afgaan, bewoner van Papua New Guinea, afstammelingen van menseneters, Eskimo, enz.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding

 3. jacobus
  Daar wil ik de mensen niet mee vies maken. Houd ik maar voor mijnzelf. Want anders, heet het gauw, manipulatie.
  Ik inspireer liever, en breng Hoop. Blijf adem halen.


  Maak melding

 4. @ Toko,

  Breek me de bek niet los. Je leeft nog 400 jaar geleden, daarom heb je je nooit thuis gevoeld in Holland. Die 350.000 andere Surinamers wel.


  Maak melding

 5. Holland mijn thuisland,mi no denki,dat gevoel heb ik nooit gehad,sranang dat is mijn thuisland,maar ja! jhebt altijd van die engerds die hun land no matter what zullen verraden,is een DNA thing jou can,t do nothing About iT


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.