dinsdag, februari 27, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijVrouwen maken maatschappelijke thema’s bespreekbaar.

Vrouwen maken maatschappelijke thema’s bespreekbaar.

-

Does Travel & Cadushi Tours

In het kader van internationale vrouwendag 2018 deze week, hebben 9 succesvolle Hindoestaans-Nederlandse vrouwen een campagne gelanceerd, gericht om aandacht te vragen voor de uitdagingen voor hun gemeenschap en bredere omgeving. Een van de onderdelen van de campagne is onderstaande film.

Met het filmpje wil de groep (ex)-politici en ondernemers taboes doorbreken en laten zien dat (Hindoestaanse) vrouwen van nu een stem hebben en niet moeten worden onderdrukt. Taboes waaronder partnerkeuze zonder dwang en kinderloosheid, maar ook het belang en de kracht van de eigen keuze.

Reshma Roopram, fractievoorzitter van de PvdA in Barendrecht, is initiatiefnemer van het filmpje. In het Algemeen Dagblad licht zij het nut van deze campagne toe.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

19 REACTIES
 1. Oh dus ze zijn “Hindoestaanse Nederlanders”… Als het blaka uma’s waren dan zou er staan “Surinaamse Nederlanders” 🤔 Ya’ll know what a I mean right…! Desondanks power naar deze dames!


  Maak melding
 2. Dames ik sta helemaal achter dit initiatief; ga er voor.
  We leven per slot van rekening niet meer in de prehistorische tijd. En natuurlijk zullen er een paar individuen zijn die deze topic zullen aangrijpen om er een racistisch tintje aan te geven. So be it, maar zet ‘m op. 👍👍👍


  Maak melding
 3. Als je maar binnen de perken blijft. Als Hindoestaan, Hindoe, ga je niet trouwen met een mullah of padre aanhanger. Tenzij je een broedmachine wil zijn van hen en assimilatie belangrijker vindt dan behoud van datgene waar je voorvaders duizenden jaren lang elke generatie weer hun leven voor hebben opgeofferd: de Sanatan Dharma.


  Maak melding
 4. Leven deze vrouwen nou in Nederland of in Nepal? Hier kan elke vrouw doen wat ze wil. Maar je kunt niet en jezelf pleasen en ook je familie pleasen als je je eigen gang wilt gaan. Dat ze dat nog niet door hebben!


  Maak melding
 5. Tegenwoordig willen ze auto en rijbewijs en geld en een grote huis. In Nederland leven ze al luxe laats ook eentje een hindoe dame met 2 kids stond gelijk weer op een dating site.

  Ze had een man die had een BMW auto en een eigen bedrijf blijkt dat mevrouw de boel had af genaaid.

  En ook een ander Hindoe dame had opeens 3 kinderen bij 3 verschillende mannen verwekt hahaha dan spelen ze ka biggie thing op facebook.


  Maak melding
 6. Ai @pakistana, nu weer vermomd als @radha en ook genaamd @ghisaiddoebe?
  De moslimvrouwen laten zich toch naaien door hun schoonvader en vanaf die dag moeten ze hun eigen man als hun zoon behandelen?
  Heb je je diensten al aangeboden aan de krijgers van ISIS?


  Maak melding
 7. @Bhanumati
  Je eigent de man veel meer macht toe dan hij heeft.
  Als de vrouw de man verlaat na een jaar of vier of langer, dan is het de man die slapeloze nachten heeft, huilt, verdriet heeft en alles wil doen om haar terug te krijgen.

  @ Radha,
  We zullen vast en zeker vrouwen zijn, die zo handelen als jij hebt beschreven.
  Ik ben geen kenner, maar zij die ik ken is volkomen tegengesteld aan hetgeen jij beschrijft.
  Maar, ik moet hier wel aan toevoegen dat zij een jampa is.


  Maak melding
 8. @ Bringibaka:

  Hindoestaanse vrouwen doorbreken taboes in filmpje

  ,,Ík bepaal met wie ik trouw, wanneer ik trouw en of ik wel trouw.” Zomaar één van de zinnen uit een filmpje waarmee negen succesvolle Hindoestaanse vrouwen taboes willen doorbreken.

  Het filmpje is niet toevallig gelanceerd op Internationale Vrouwendag. De groep (ex)-politici en ondernemers uit de omgeving van Rotterdam en Den Haag wil laten zien dat vrouwen van nu een stem hebben en niet moeten worden onderdrukt.

  En zo’n geluid is nodig, zegt Reshma Roopram, fractievoorzitter van de PvdA in Barendrecht en initiatiefnemer van het filmpje. ,,Als ik had geluisterd naar de gemeenschap, was ik niet zover gekomen als ik nu ben. Ik ben tegen de zin van anderen eerst gaan samenwonen en werd zwanger voordat ik trouwde. Nu heb ik een man, drie kinderen en een carrière. En nóg moet ik me soms verdedigen, omdat mensen denken dat ik geen goede moeder kan zijn als ik werk.”

  Naast de partnerkeuze zonder dwang, is kinderloosheid een groot taboe, stipt de Rotterdamse Fauzia Mahomed Radja in het filmpje aan. Ze is directeur van FM Consultancy en bestuurslid van VNO-NCW West. ,,Ik ben een vrouw van nu. Dat betekent dat mijn kinderwens mijn keuze is. En misschien (wil ik ze. red.) wel nooit”, klinkt het. ,,Dit is iets heel persoonlijks maar ik hoop het taboe hiermee bespreekbaar te maken.”

  Eigen keuze

  In het filmpje duiken ook het Haagse kandidaat-gemeenteraadslid Janice Roopram en de Rotterdamse schrijfster Shantie Jagmohansingh op. Zangeres Jennifer Bhagwandin onderstreept met haar zin het belang en de kracht van de eigen keuze.

  ,,Dat vooroordelen mij niet definiëren en ik zelf bepaal hoe ik mij kleed”, vertelt zij in het filmpje. Geen loze kreet, licht Reshma Roopram toe. ,,Zodra er foto’s online kwamen van de fotosessie die wij hadden met de groep vrouwen, belden er mensen om te zeggen dat Jennifer er niet bij hoorde omdat ze vulgair zou zijn omdat ze zich sexy kleed. Terwijl dat níets zegt over wie zij is.”

  Seksueel misbruik

  Shirin Musa, die opkomt voor vrouwenrechten met Femmes for Freedom, noemt het ‘een profileringsfilmpje’. Zij vindt het jammer dat juist deze Hindoestaanse vrouwen zich niet uitspreken over seksueel misbruik, omdat een bekend gezicht binnen de gemeenschap daar onlangs van werd beschuldigd. ,,Deze vrouwen profileren zichzelf maar hebben in woord en daad niks betekend voor die slachtoffers. Integendeel, een van hen werkte met hem samen en een ander heeft hem op sociale media verdedigd.”

  De vragen over het ontbreken van het thema seksueel misbruik in het filmpje zijn terecht, vinden ondernemer Fauzia Mahomed Radja en Tanja Jadnanansing (ex-Kamerlid en nu programmamanager bij mbo-reus Albeda). ,,Over zulke onderwerpen kan ik mij niet persoonlijk uitlaten in verband met mijn werk”, zegt de eerste. Jadnanasing reageert: ,,Dat ik in het filmpje zeg dat ik niet in een hokje te stoppen ben en iedereen gun de beste editie van zichzelf te zijn, betekent niet dat ik het tegengaan van seksueel geweld niet ook héél belangrijk vind. Ook dát is een thema waar we het over moeten kunnen hebben.”

  Dames: Hulde voor jullie dapperheid. De tijd dat een religie en/of familie het leven van een vrouw bepaald is voorbij.
  Blijf vechten voor je eigen toekomst. Nogmaals Hulde!!!!!


  Maak melding
 9. Dit zijn echt geen maatschappelijke thema’s. Wie zegt dat het gros van de vrouwen een ondernemer wil worden, geen kinderen wil en de politiek of showbiz wil ingaan?


  Maak melding
 10. Laten wij trots zijn op deze vrouwen.Zij zijn een goed voorbeeld voor andere vrouwen. Deze vrouwen zijn opbouwend bezig. Ze weten wie ze zijn en ook wat zij willen en kunnen. Dit heeft met algemene ontwikkeling te maken. Ze timmeren hard aan de weg om iets in de maatschappij te bereiken. Het zijn Hindoestaanse vrouwen, waar blijft de rest?
  Zij werken samen ik merk niets van haat en nijd of elkaar onderuit halen. Bravo dames ga zo door.


  Maak melding
 11. Ieddereen mag z’n eigen weg behandelen, maar pretendeer dan niet dat jouw weg de weg is die de massa wil/moet volgen. Deze denkfout maken deze dames wel.


  Maak melding
 12. Heel goed initiatief van deze dames hoor. In Engeland hebben hun “zusters” al een dergelijke strijd gevoerd en ze zijn daar veel verder met hun eigen vorm van integratie, namelijk emancipatie van de gekleurde vrouw met Indiase roots. Goed dat men hier in Nederland opkomt voor de eigen onafhankelijkheid van de vrouw in deze specifieke groep. Zet ‘m op dames; jullie zijn goed bezig en respect voor jullie. Dit is 1 van de gevolgen van #Me Too: vrijheid en bescherming van de rechten van de vrouw, zowel nationaal als internationaal. Dit is een bevrijding van alle dogma’s voor de vrouw uit deze specifieke gemeenschap.


  Maak melding
 13. @ Smatje
  Emancipatie, dat zullen vele toejuichen. Behalve figuren die hun positie in gevaar zien komen.
  Persoonlijk hou ik wel van een intelligente vrouw, maar ze moet het vrouw zijn niet kwijtraken.
  Maar, het kan ook weer te ver doorschieten en juist tegen de vrouw gaan werken.
  Dit is niet iets dat ik verkondig, maar Kate Millet.
  Zij was een groot voorvechter van meer rechten voor de vrouw, maar in de jaren ’90 riep juist zij dat we te ver waren doorgeschoten. Vrouwen verloren juist bepaalde voorrechten volgens haar.

  Persoonlijk hou ik wel van een intelligente vrouw, maar ze moet het vrouw zijn niet kwijtraken:
  “kijk mij eens zelfstandig zijn”


  Maak melding
 14. Moedig, dapper, vooruitstrevend van deze hindustaanse vrouwen die opkomen voor hun doelen en voor die van hun zusters.
  Maar dit geldt niet alleen voor hindustaanse vrouwen maar voor alle vrouwen in het algemeen.

  Uit ervaring weet ik dat als je bepaalde onderwerpen aan de kaak stelt, dat vooral de hindustaanse mannen daar bezwaren tegen maken. Hoe vaak er niet tegen mij is gezegd: chup, over dit soort zaken hoor je niet te praten.
  Ik laat me echter de mond niet snoeren!

  Net als B. Waqoof zijn er nog meer hindustaanse mannen maar ook vrouwen die tegen gemengde huwelijken zijn.
  Een hindustaanse vrouw die bewust geen kinderen wil, deugt gewoon niet, want het is haar taak om te baren.

  Een hindustaanse vrouw die zich graag sexy kleedt, zonder veel te laten zien, is vulgair, maar ze (de mannen kijken wel hun ogen uit hun hoofd, vooral bij de miss verkiezingen).

  Praten over verkrachtingen en incest mag niet. Wordt vaak in de doofpot gestopt. Waar men in India tegen dit soort verderfelijke uitspattingen massaal de straat op gaat, zijn veel Surinaamse hindustanen (gelukkig niet allemaal) nog steeds achterlijk in hun doen en denken.
  Het is dan ook jammer dat juist dit onderwerp niet aan bod is gekomen.

  Vrouwen mijn steun hebben jullie. Ga zo door en laat je niet kisten.

  PS Heb een keer Jennifer Bhagwandin gevolgd tijdens een gesprek op Ujala radio. Ze kwam bij mij sympathiek over. Een vrouw van deze tijd, die weet wat ze wil en er ook voor gaat. Haar ouders staan ook achter haar en dat is zeer belangrijk.


  Maak melding
 15. Op Netflix is de docu Ladies First te zien over Deepika Kumari.
  Gaat over een Indiaas meisje dat met boogschieten wereldkampioen is geweest en 2 gouden medailles heeft gewonnen

  .
  Zij vertelt over hindernissen die veel jonge meisjes moeten overbruggen om in de maatschappij, maar ook op het gebied van sport iets te bereiken.

  Nog steeds vinden veel Indiase mannen dat meisjes met 18 jaar al getrouwd horen te zijn, kinderen moeten baren en het huishouden moeten doen.
  Vrouwen horen niet buiten de deur te werken.

  De ouders van Deepika echter steunen haar bij alles wat ze wil doenen doet. Tijdens de OS in Brazilië is Deepika in de achtste ronde uitgeschakeld door haar Japanse rivale.
  Zij is nu bezig zich voor te bereiden voor de OS van 2020.

  Saillant detail: nog nooit heeft een vrouw uit een ontwikkelingsland een gouden medaille op de O.S. gewonnen.


  Maak melding
 16. @ Smatje,

  Recent heb je nog geschreven dat hindustaanse vrouwen alleen gaan voor macht en voor mannen met geld. Volgens jou behoor ik tot deze groep vrouwen.
  Ik ben daarom heel erg verbaasd dat je nu zo positief reageert op deze 9 hindustaanse vrouwen.
  Maar buiten deze 9 vrouwen er nog meer hindustaanse vrouwen zijn die zich hebben ontwikkeld tot zelfstandig denkende vrouwen en zich vrij voelen.

  Zelfs binnen hindustaanse gezinnen die nog vastgeroest zitten met bepaalde ideeën hebben vrouwen zich weten te ontworstelen. Het is niet altijd van een leien dakje gegaan, maar ze hebben voor zichzelf de weg vrijgemaakt.

  Ik mag me prijzen met mijn hindustaanse ouders die altijd ruimdenkend zijn geweest met in achthouding van de goede aspecten van het hinduïsme en de hindustaanse cultuur.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES