‘Samen Leven Doe Je Zo’ voor de 10e keer in Suriname

11
'Samen Leven Doe Je Zo' voor de 10e keer in Suriname

PARAMARIBO, 10 mrt – Sinds vrijdag zijn 29 vmbo-leerlingen uit Arnhem en Nijmegen in Suriname in het kader van het project ‘Samen Leven Doe Je Zo’. Doel van dit project is dat de leerlingen zich verdiepen in ‘de wereld van de ander’. Dat ze de positieve kanten van een multiculturele samenleving leren kennen en dat ze ervaren dat verschillen tussen mensen kansen bieden in plaats van bedreigingen. Zo leren ze over hun eigen grenzen heen kijken. Suriname is daarbij voorbeeldland, omdat hier mensen met veel verschillende etnische achtergronden prettig samen leven.

Partnerschool in Suriname is de mulo Geyersvlijt. Op deze school volgen ze lessen over religie en cultuur, die verzorgd worden door de Surinaamse docenten en hun Nederlandse collega’s die als begeleiders mee zijn gekomen. Directeur mevrouw Sangham van Mulo Geyersvlijt en het onderwijsteam voelen zich erg betrokken bij de doelstelling van het project. De stichting Samen Leven Doe Je Zo, de initiatiefnemer van het project, zorgt in ruil voor de kennis over de multiculturele samenleving, voor onderwijskundige middelen voor de partnerschool.

De werkweek begon met een sportdag met de Surinaamse scholieren. Verder staan onder andere op het programma: een plantagetocht met bezoek aan Nieuw Amsterdam, een bezoek aan de synagoge, de grote moskee, de hindoetempel aan de Weg naar Zee, de St. Petrus en Paulus Basiliek, een huisbezoek, een stadswandeling met bezoek aan Fort Zeelandia. Op donderdag is er een culturele ochtend op de mulo-school. De laatste nacht in Suriname overnachten de Nederlandse leerlingen op junglecamping Palulu in hangmatten.

Het is de 10e keer dat Nederlandse leerlingen voor dit project in Suriname zijn: een bigi jari dus!


11 REACTIES

 1. @ Bronco,

  Het heeft heel veel zin!! Snap je het doel van de scholen wel??
  Door de kinderen kennis te laten maken met andere culturen worden ze positief beïnvloed.

  Op deze wijze maken Wilders c.s. weinig kans bij deze kinderen.


  Maak melding

 2. @Sam,

  Diezelfde kinderen leren thuis van hun ouders misschien wel dat buitenlanders slechterikken zijn. Een tripje naar Suriname is onvoldoende om dat weg te poetsen, want zodra ze terugkeren, begint het onophoudelijke bombardement op hun hersentjes, uit alle hoeken en gaten, dat buitenlanders in Holland alleen komen profiteren of profiteurs zijn.
  Wat wel indruk zal maken op de kinderen is de enorme ruimte en vrijheid in Suriname, maar ook de armoede zal nog lang in hun geest blijven hangen.


  Maak melding

 3. Dit vind ik positief nieuws. Als je elkaar leert kennen, leer je elkaar waarderen. Zo heb ik ook mijn buitenlandse vrouw ontmoet en zijn we later getrouwd. Zij zwart en ik wit en ja dan ervaar je aan twee kanten soms discriminatie. Dat is wel eens jammer. Heel goed dat kinderen vroeg leren om met culurele verschillen om te gaan.


  Maak melding

 4. De multi culti samenleveing in Su is een goed voorbeeld voor de wereld hoe hier in Su de bevolking naast elkaar met behoud van individu achtergrond leven in harmonie,l. Alleen de politiek is de duivel . De politiek verscheurt de su bevolking in alle kanten met alle gevolgen van dien zoals armoede, alleenstaande moeders, kinderen zonder vaders en luie mentaliteid. jammer jammer maar toch leven de suries samen in harmonie naast elkaar in huizen met tralies. toch sarie torie


  Maak melding

 5. @6e Klas LO, als je niet uitkijkt, dan gaat de tijdbom begin 2020 tussen de grootste bevolkingsgroepen in Su detoneren. Daar werkt de los losi en bor bori partijvoorzitter heel hard aan. Kijk hoe deze partij schaamteloos Nickerie kapot maakt en bezie wat deze partij in Coronie en Moengo doet, en ga na hoe deze partij verdeeldheid in Saramacca en Commewijne zaait.


  Maak melding

 6. De buitenlanders werken even hard voor hun eerlijke inkomsten of krijgen ze alles gratis? Voor de bouw sector haalt men mensen uit Polen en ook om te oogsten in het agrarisch sector, omdat zij goedkopekrachten zijn. Wie profiteerd nu? Er is een tekort aan arbeiders in het zorg en onderwijs, dat er mensen vanuit het buitenland moeten komen. Wie profiteerd nu?
  Er is een geld machine gemaakt en een totaalbedrag per land uitgekeerd, zodat alle landen het volk boven water kunnen houden. Horen de allochtonen niet tot het volk? Het maakt niet uit waar men ook woont, zolang men op een eerlijke manier zijn of haar geld verdiend is er niks mis mee. En wie er moeite mee heeft, dan is er misschien sprake van jaloezie.


  Maak melding

 7. @Arjan
  “Zij zwart en ik wit” Het zou ook goed zijn deze kinderen te leren dat begrippen als zwart en wit, overblijfselen zijn van een koloniaal verleden en dus niet meer acceptabel zijn in een moderne vrije tijd. Blank en donker,kan nog overwogen worden.
  Bovendien zijn blanken,wanneer ze in de zon lopen rood,dus als men perse een ander met zijn huidskleur wil identificeren die het dan correct,dus in jouw geval.”ik rood zij licht of donker bruin.


  Maak melding

 8. Lees ik de reacties op deze nieuwssite dan krijg ik eerder he gevoel dat Surinamers van diverse afkomst elkaar het licht in de ogen niet gunnen.

  De racistische reacties bij haast elk nieuwsbericht zijn haast niet meer te tellen.

  Het is een fabeltje dat Suriname een voorbeeldland is omdat mensen van verschillende etniciteit prettig met elkaar samen leven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.