Enorme toename aantal nierdialyse patiënten in Suriname

9
Enorme toename aantal nierdialyse patiënten in Suriname

Op 8 maart jl. was het ‘World Kidney Day’ en werd er wereldwijd aandacht gevraagd voor chronisch nierfalen. Deze dag heeft als doel bewustwording te creëren over het belang van gezonde nieren en de impact van nierziekten (en bijbehorende gezondheidsproblemen) terug te dringen. Ook in Suriname is er aandacht voor ‘Wereld Nieren Dag’.

Om meer inhoud te geven aan deze dag en om de bewustwording van gezonde nieren en voeding op gang te brengen is er door DiaBetre op 8 maart een campagne gelanceerd welke loopt vanaf donderdag 8 maart tot en met 9 augustus. Een eerste activiteit van deze campagne is het organiseren van een Wellness markt te Cleviapark in Commewijne op zondag 11 maart. Er zal ook een workshop worden gehouden waarbij getracht zal worden om genoeg informatie beschikbaar te stellen om meer bewustwording op gang te brengen over diabetes en de gezondheidsrisico’s van diabetes en hypertensie.

Een van de gezondheidsrisico’s van diabetes en hypertensie is nierfalen. Wanneer een patiënt aan de dialyse zit wil dat zeggen dat de nieren helemaal niet meer functioneren. Om alle afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen welke het werk van de nieren is, wordt nu gebruik gemaakt van een kunstnier (de machine waaraan je ruim 4 uren verbonden bent).

Tot op dit moment zijn er landelijk ruim 800 nier dialysepatiënten. In vergelijking met vorig jaar is het aantal verdubbelt en zijn er al patiënten in de leeftijdscategorie 40 jaar die moeten dialyseren. Belangrijk om te weten is dat lekker eten mag maar moet in combinatie worden gedaan met sporten. Ook moet men zich regelmatig laten controleren ook al voel je je goed en heb je niets te kagen. Diabetes en Hypertensie zijn ‘Silent Killers’ ze slaan toe wanneer het te laat is.


9 REACTIES

 1. Het is goed dat Diabetre de aandacht vraagt voor diabetes en nierdialisis voordat de behandeling onbetaalbaar is geworden. Ik hoop dat de regering en particulieren een beleid ontwikkelen om de kosten betaalbaar te houden.


  Maak melding

 2. Ik vraag me af of de tellingen zoals vermeld wel kloppen, want een toename van 100% van nier dialysepatiënten in 1 jaar is bijzonder extreem en zeer verontrustend.
  Ergo, als deze trend zich voortzet dan zouden er over 10 jaar theoretisch gezien, 4800 nier dialysepatiënten in Suriname rond lopen.

  Deze getallen zijn voor een klein land als Suriname te extreem, dus begrijpelijk dat men zich nu zorgen moet gaan maken en zien hoe dit te reduceren.
  Er zullen onnodig vele mensen sterven vanwege de hoge kosten die het dialyseren met zich meebrengt.

  En er is nog een ‘silent killer’ die rond waart, nl darmkanker !

  Deze is vaak net een sniper die jou in het vizier heeft en jou treft, en alleen als je een beetje geluk hebt jij deze attack overleefd.

  Dus mensen, weet wat je allemaal in je mik douwt en wat je allemaal slikt !
  Let goed op de chemische stoffen die op de verpakkingen worden vermeld, en ga Googelen om te checken wat deze stoffen allemaal zijn.

  En als laatste, koop geen (vers)verpakte etenswaar uit China want je weet niet hoe het is geproduceerd en verwerkt.


  Maak melding

 3. Onze assemblee leden zijn toch o zo trots dat alle fastfood restaurants zo druk bezocht worden.Al merk ik daar zelf niet veel van de drukte.Maar men is bezig met zoveel banen om te overleven dat ze niet toe komen om een gezonde maaltijd te bereiden.
  En met de toename van de bevolking is het logisch dat ook meer zieken bij komen.


  Maak melding

 4. 2 tot 3 liter water per dag drinken is goed voor de nieren. Koffie, thee, chocola, frisdrank, alcohol, sappen belast de nieren, water niet.


  Maak melding

 5. Eigenlijk geen wonder, dat er zoveel nier patienten rondlopen in Suriname en onder de surinamers in Nl. als je ziet hoe ze met zout omgaan, maak je hier een opmerking over wordt je aangekeken of ze met een slappe snikkel om het hoofd geslagen worden, geld trouwens ook voor het aantal diabetes patienten en het suikergebruik, onwetenheid of onverschilligheid, tot dat het te laat is, en dan maar klagen


  Maak melding

 6. volgens mij is er ooit uit onderzoek gebleken dat het te gekruid eet gewoonte in Suriname niet ten goede is. Veel nier problemen en diabeten. Zelf gebruik ik jaren geen vetsin en zwarte peper.


  Maak melding

 7. Ik vraag mij af of van de 50 duizend voedselpakketten sommigen zijn afgestemd zijn op de diabetes en hypertensive patienten.
  Als medicijnen duur zijn waardoor diabetes en hypertension patienten het niet kunnen veroorloven en daardoor hun nieren verliezen.Is dat een oorzaak van de toename van dialysis patienten?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.