‘Schrikbarend veel geweld tegen kinderen in Suriname’

24
Schrikbarend veel geweld tegen kinderen in Suriname

Onderzoeker dr. Julia Terborg(FOTO) heeft dinsdag schrikbarende statistieken over geweld tegen kinderen in Suriname gepresenteerd. De onderzoeker schat dat er jaarlijks zo’n 5.000 gevallen van lichamelijk geweld met verwondingen plaatsvinden. Wat seksueel geweld betreft liggen de schattingen rond de 8.000 gevallen.

Uit het onderzoek zou zijn gebleken dat de geregistreerde gevallen slechts het topje van de ijsberg vormen. Het meeste geweld tegen kinderen is in gezins- en familiesituatie. Ook zou geweld onderdeel zijn van de opvoeding thuis, en sociaal geaccepteerd zijn door de ouders en kinderen.

De presentatie gebeurde in een sessie met De Nationale Assemblee van Suriname en vertegenwoordigers van internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties:


24 REACTIES

 1. Schande, schande, schande en vooral de mannen van Suriname. Deze mannen schamen zich niet en hebben geen respect voor vrouwen en kinderen en omgeveing. Deze mannen plegen alleen maar roofbouw en hebben hit en run kaboela staartcultuur. Het gedrag van de surinaaamse mannen is zo barbaars waarbij het gevolgd, geweld tegen vrouwen en kinderen, vrouw en kindermisbruik, tienerzwangerschap, vroegtijdigschoolverlaters, alleenstaande vrouwen/huismoeders , kinderen zonder vaders en armoede armoede en armoede zie plaatsen als para, biinnenlanden, saramacca en coronoe en ook parbo zuidoost. Men hoeft daar geen onderzoek meer te doen, want dit fenomeen is al eeuwen bekend. En steeds rapporten, rapporten komen te voorschijn met alleeen vandaag met bla bla bla dit en bla bla bla dat en morgen gaat het amoreel gedrag van de mannen gewoon door en iedereen kijk er lachend naar toe, Dit is toch sarie torie. Nex no fout. En gelukkig wil de kaboela danser met de witte hemd alleen graag met kinderen dansen, Gelukkig maar. Neks no fout; Paee Somo heeft op Para 50 sterke mannen en vrouwen benoemd om mensen te bevrijden van het verleden om in heden als waardig mens te kunnen leven in Switie Sranang . Paee somo biedt hoop en hulp voor de Su mannen om hun gedrag te veranderen om straks als volwaardig vaders die voor het gezin met liefde en tederheid te kunnen verzorgen zoas de wong jowo. Neks no fout met de paee en de maee.


  Maak melding

 2. Vrouwen mishandeling en kindermishandeling komt dagelijks voor. Het is net als eten en drinken. Sommige vaders, want er zijn ook goede voorbeeldige vaders die voor hun kroost zorgen en mee helpen in de huishouding. Deze mannen dragen op een goede manier hun steentje bij en laten niet alles aan moeder de vrouw over. Het zijn deze mannen die vaderdag ook verdienen om in de bloementjes gezet te worden. De waardeloze kerels die zich zogenaamd vader noemen of denken het goed te doen als vader met hun mond opscheppen ik heb zoveel kinderen bij die ene die vrouw. Maar het grote euvel is zij onderhouden deze kinderen niet. Geen enkele financiële bijdrage. Vaak hoor je de domme achterlijke kreten ding sa kong bigie wang day. Geen drupje verantwoordelijkheidsgevoel. Dan heb je ook nog de pedofielen die weerloze kinderen hun leven kapot maken en hun lusten erop botvieren. Zet hun foto’s in de kranten en op TV laat heel Paramaribo weten wie dat zijn. Ouders die hun kinderen mishandelen en het normaal vinden. Heropvoeden. Waarom zet men kinderen op de wereld? Om te mishandelen? Dan heb je zeker psychiatrische Hulp nodig. Sakere.Ik zie jonge kinderen op de markt en langs de straten tot laat dingen verkopen. Is ook kinder misbruik Ouders oeng Dong


  Maak melding

 3. Zelf heb ik meer pak slag op school gehad dan thuis.En dat is heel veel geweest.Voor kleinigheden moest de hand open gehouden worden.En voor een grotere vergrijp,werd het stof uit de korte broek geslagen[gemept].Kon daarna voor enkele dagen niet goed zitten.Als de pak rammel met de grote bord liniaal gegeven werd,viel het enigszins mee.Maar de vernedering blijft je je hele leven bij.
  Een troost was dat de hele school kans maakte afgerost te worden door de leerkrachten.


  Maak melding

 4. -In vele culturen worden kinderen opgevoed met tradities en zie hier de gevallen van mishandeling, seksuele geweld en de alleenstaande moeders.
  Communicatie is daarom ook een groot probleem waar deze kinderen opgroeien, omdat ze monddood gemaakt worden. Traditie gaat voor.

  Ook speelt scholing een grote rol, omdat vele jonge kinderen met tienerzwagerschap zich niet verder gaan ontwikkelen en leven deze kinderen weer onder de paraplu van dezelfde omgeving. “doen wat er gezegd wordt”.

  De opvoeding ligt bij de ouders, daarna op school en de leiders die het land Suriname heeft.

  Als je gesprekken van Hooghart (en nog velen) volgt schaam je je heel erg voor wat uit de monden van deze mensen komen.
  Hooghart heeft het lef om te roepen dat wij negers onder drukt zijn gezet. Het woord neger is al zo beladen, maar wanneer de witteman het woord gebruikt zijn het deze mensen die al eerst roepen dat de witteman racistisch is, maar Hooghart gebruikt het wel.

  Een kind die zo opgevoed wordt vind het dan heel normaal dat wie dan ook “negerkind ” tegen dit kind zegt.

  De NPS moet heel erg blij zijn dat Hooghart en van Dijk op tijd zijn opgestapt uit de partij, dit om ellende te voorkomen.


  Maak melding

 5. Allen,

  Surinmae loopt achter op alle fronten vandaar.
  Mensen in Suriname: het wordt tijd voor verandering.
  Dat wij pak slag hebben gehad vroeger wil niet automitsch zeggen dat wij dat ook moeten doen.
  Hoe zou jij het vinden als iemand jou kind zou afranselen ?
  SUCCES.


  Maak melding

 6. Mensen die in hun kinderjaren werden mishandeld en misbruikt, worden later zelf ook gewelddadig.
  Op één of andere manier nemen ze vaak wraak op hun eigen kinderen, en deze kinderen zetten deze slechte traditie voort.

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 7. Dit is het gevolg van de paars verworden cultuur die oerdomme dwaze debiele idiote ndper ’s uitmaken. Sinds 1980 is deze revo wortel geplant door niemand minder dan de allergrootste geweldenaar van verworden narcotische staat Surdrugsbabwe. In 1987 stichtte deze geweldenaar de nationale Debielen partij op. En verloor, maar ging verder door met zijn geweld. Ondertussen groeiden zijn zonen Dinoka en Meribaka op tot geweldenaars. Ooit Dinoka naki wang tra boi kiri na Utoma, samen met Benedito vanm de Ritter. Vervloekt zijn deze geweldenaars. Door de jaren heeft bleef het geweld stijgen. Droga militair van het Kassel vergiftigd. De man met de sluwe lach, opa van de Herrie Berg was zijn beste vriend of adviseur van the Flying Entreprise. Wie het niet willen horen of weten, maar oerdom blijven geloven dat de gweldenaar didibri ddb het werkelijk met de natie meent zijn oerdom, debiel, dwaas, idioot van geest en dat zijn alle verarmde ndper ‘s. Oma taki ndp is de ware vloek die land en volk uit teert. Opa taki mi no mang stel mi vo0or fa ndpsma lobi soso geweld. Oma taki, ze hebben het overgenomen van hun misleider die hen laat lijden en nu laten ze hun kinderen lijden vanwege de paarse cultuur vol kommer en kwel. Ai ndper ’s het is jullie schuld dat geweld zo overheerst. Oe mpp.


  Maak melding

 8. Op zo’n kleine bevolking zijn dit schrikbarende cijfers……hiermee wordt gelijk aangetoond hoeveel “zieke” mensen Su wel niet heeft!! Vanaf nu hoeven de Suris niet meer te wijzen naar andere landen maar moeten zelf in de spiegel kijken!!


  Maak melding

 9. Oom Ludwig, uw woordendiarree slaat nergens op. Kinderen worden/werden van oudsher in Suriname geslagen. Zowel door ouders als op school.

  De situatie die Jacobus beschrijft, komt mij zeer bekend. Al in de 1e klas lagere school (1957) kregen wij er flink van langs.
  Onze meester had verschillende attributen (die hij namen had gegeven) waarmee wij werden geslagen: in geopende hand of op de billen nadat de broek strak was getrokken en wij over de voorste lessenaar gebukt stonden.
  De naam die mij het beste is bijgebleven, is “sweetie mi bowtou”. In de jaren daarna kwamen lijfstraffen niet vaak voor. Ook thuis heb ik weleens een pakslaag gehad.
  Heb er echter niets aan overgehouden en agressief ben ik er ook niet door geworden.


  Maak melding

 10. Get a life

  Oom Ludwig, uw woordendiarree slaat nergens op. Kinderen worden/werden van oudsher in Suriname geslagen. Zowel door ouders als op school.
  De situatie die Jacobus beschrijft, komt mij zeer bekend. Al in de 1e klas lagere school (1957) kregen wij er flink van langs.
  Onze meester had verschillende attributen (die hij namen had gegeven) waarmee wij werden geslagen: in geopende hand of op de billen nadat de broek strak was getrokken en wij over de voorste lessenaar gebukt stonden.
  De naam die mij het beste is bijgebleven, is “sweetie mi bowtou”. In de jaren daarna kwamen lijfstraffen niet vaak voor. Ook thuis heb ik weleens een pakslaag gehad.
  Heb er echter niets aan overgehouden en agressief ben ik er ook niet door geworden.

  Omdat u vele jaren ouder bent dan mij zal ik u met respect beantwoorden.

  De onderzoeker schat dat er jaarlijks zo’n 5.000 gevallen van lichamelijk geweld met verwondingen plaatsvinden. Wat seksueel geweld betreft liggen de schattingen rond de 8.000 gevallen.

  Uit het onderzoek zou zijn gebleken dat de geregistreerde gevallen slechts het topje van de ijsberg vormen. Het meeste geweld tegen kinderen is in gezins- en familiesituatie. Ook zou geweld onderdeel zijn van de opvoeding thuis, en sociaal geaccepteerd zijn door de ouders en kinderen.

  Lezen is ook een kunst en dat kan niet van u gezegd worden.


  Maak melding

 11. Ik denk dat het een beetje overdreven is. Vroeger was het hier in nl ook normaal als je een corrigerende tik kreeg en nu is het opeens mishandeling.


  Maak melding

 12. Ik denk dat het voornamelijk een kwestie is van ‘zoals je zelf bent opgevoed, voed je je kinderen op’. Door strenge wetgeving en goede voorlichting kun je deze cirkel doorbreken. Onderwijzers die hun handen niet thuis kunnen houden hebben niets te zoeken in het onderwijs en dienen hun lesbevoegdheid direct in te leveren.


  Maak melding

 13. Vroeger was het ook vreselijk.Mijnher Tjin At Sie van de Staelingschool.Dat was eigenlijk een sadist.Hij had op zijn kantoor een beruchte houten lat waar hij de leerlingen letterlijk mee afranselde.En thuis wou je het niet vertellen want je was bang een vervolg pakslaag.The good old times,maar dat moeten we niet meer.


  Maak melding

 14. Het is niet de schuld van mannen, want waar 2 kijven hebben beide schuld. Het zit in kennis en opvoeding. VEEL Suri’ s zijn gauw aangebrand en emotioneel. Dat leren ze af zodra ze in Nederland zijn..Hoe komt dat? Ze worden mede gevormd door een omgeving die gestructureerd is. Zie daar de oplossing. Vele (jonge )surinaamse moeders zijn laaggeschoold c.q.laaggeletterd. Neem ze dus niet kwalijk. Als je bedenkt dat in ontwikkelde landen waar mensen iets slimmer en geschoolder zijn de overheid daar toch voordurend bezig is hun volk op te voeden en regels bij te brengen, dan ben je dus bij de 2e stap. Men moet zich niet schamen in suriname om ouders domweg een cursus opvoeding te geven.Want suri’ s voelen zich gauw beledigd, zo van we hebben deskundigheid in huis hoor er is genoeg kennis.Nee dus! ze moeten gewoon nog heel veel leren. Dus schamen jullie je niet.tis helemaal niet erg.En doe ook een cursus ” manieren leren”, hygiene, sociale vaardigheden en ook een cursus ” hoe moet ik praten “. Nogmaals,Het is helemaal niet erg. Kop op Suri’ s en de regering van de republiek of Surinam help ook mee, gewoon doen! HEEL veel success!


  Maak melding

 15. Nu dit onderzoek aan het licht is gekomen onder welke erbarmelijke omstandigheden zijn met hun eigen kroost omgaan om nog het woord slavernij en slavenarbeid in de mond te nemen of met een vinger naar anderen wijzen. Het is schrikbarend om dit te lezen. Onze voorouders kregen ook slaag in de slavernij. Wie is nu erger.wanneer je met een vinger wijst naar de ander wijs er ook een vinger naar jouw toe. Dit is pijnlijk te lezen.


  Maak melding

 16. Mang! Het wordt met de dag gekker daar, eerst kunnen ze niet naar school omdat er geen lanti-waggi;s rijden en nu worden ze ook nog mishandeld! What’s next! Ik hou me hart al vast.


  Maak melding

 17. Sinds deze vrouw de voorzitter hamer heeft is Suriname slechter geworden. Zij is de slechte vrouw die ooit zn hoge positie heeft. Corruptie assemblee leden, party verraders krijgen bij haar de voorkeur


  Maak melding

 18. Het is niet alleen in Su dat kinderen werden geslagen. Er zijn nog meer landen maar ze hebben geleerd dat t niet hoort.
  De Suri’s hebben niet geleerd dat t niet goed is . En ja als jou niet beter geleerd wordt dan blijft het doorgaan en houdt het niet op. Vandasr dat er een ziekelijke bevolkingssoort ontstaat.
  Ik hokp van harte dat er daar verandering in komt en de kinderen met veel meer liefde en respect worden opgevoed.


  Maak melding

 19. Ben blij dat er een onderzoek gedaan is naar kindermishandeling in Suriname. Wat ik in mijn omgeving zie ,is echt bizar. Kind van 2 jaar krijgt harde klappen op de rug enz. Als je wat zegt ,zeggen ze a no yu pikin san yu e kon taki. Dergelijke figuren moeten zonder kinderen blijven, want ze kunnen ze niet met liefde opvoeden.
  Die moeders die hun kinderen niet beschermen tegen hun stiefvaders ,heb ik een hekel aan. Luister naar je kind wanneer zij jou iets wilt vertellen, wat ze niet mag vertellen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.