Kind niet beschermd tegen geweld in Surinaamse kindergevangenis

15

PARAMARIBO, 9 mrt – Geweld komt meer dan eens voor in strafinrichtingen voor kinderen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Institute for Graduate Studies & Research, IGSR. De opdrachtgever is het parlement. Volgens hoofdonderzoeker Sabine de Vries is er werk aan de winkel voor dit instituut. Er zal snel gehandeld moeten worden. Psychisch, fysiek en zelfs seksueel misbruik tijdens de insluitperiode zijn menig kind niet vreemd.

Dat is opmerkelijk omdat de twee inrichtingen in kwestie juist zijn ingesteld als extra bescherming. Kinderen zouden zich dus veilig moeten voelen in Opa Doelie en het Jeugd Opvoedingsgesticht. “het is tijd voor actie”, zegt De Vries tegeniover de Ware Tijd. Behalve het geweld zijn ook de omstandigheden er bar. Ondervraagde kinderen vergeleken de voeding met hondenvoer. De cellen zijn donker en vleermuizen houden er huis.

Kinderen klaagden ook over onthouding van voedsel als straf. Ook blijken kinderen onderling of samen met begeleiders naar seksfilmpjes te kijken. Hoewel het om aparte inrichtingen gaat, staan deze in dezelfde omgeving waar ook volwassenen worden vastgehouden. Aanbevolen wordt dat de kinderen elders worden ondergebracht. “Er zijn alternatieven. Het kan wel anders”, aldus De Vries.


15 REACTIES

 1. Vroeger hadden oma en opa een djoeka kweekje van twaalf jaar die zij gratis onderdak en eten wekelijks gaven. Ze kwam uit het bos met de volle overtuiging verpleegster te willen worden en bij haar oom die werkzaam was bij Bruynzeel wilde ze niet wonen. In het weekend nam ze een omgebouwde truck- bus naar Djoemoe, waar haar ouders woonden. Ze vertelde oma en opa vaker vreemde verhalen en gebeurtenissen en gewoonten die de bos bewoners op na houden en schaamde zich in het begin erover te spreken, wat kleine meisjes van haar leeftijd vaak overkwam. Oma drukte haar op het hart, de vele wijze spreuken en gezegden uit de Bijbel. En zij luisterde altijd aandachtig. Na zovele jaren slaagde ze van de Mulo, en ging de verpleging in. De aller vreselijkste verhalen en wantoestanden wat ouderen kinderen konden aandoen vertelde ze oma en opa en ook toen ze de lijken van de vermoordde revo slachtoffers zag, had ze genoeg van de revo binnenlandse oorlog vol ellende, want heel veel kleine jongens en meisjes hebben tijdens de revo olv didibri veel geleden, werden gedood. Niet alleen martelingen en mensonterende handelingen en gedragingen werden door veel militieleden, militairen, kortom revo ellendingen misdaan. In 1987 emigreerde ze naar Nederland om nooit meer terug te komen na 2010 tot heden. Want ze kan zich niet voorstellen dat mensen zo dom zijn om te stemmen op een moordenaar. Ze heeft ook verder gestudeerd voor verpleging en geestelijke begeleiding van oude mensen. In verworden narcotische land, waar een oog didibri alleen ziende is en het gros der oerdomme debiele ndper’ s paars blinden zijn, voor de waarheid en gerechtigheid zou ze nooit verder zijn gekomen en zou ze met haar inkomen ook niet uitkomen, zoals het gros der verplegers in Suribabwe. De opvoeding van oma en opa hebben een grote stempel op haar achtergelaten. Ook heden zijn in de vele zijstraten van Abrabroki ukkies en pukkies in Adams en Eva’s gewaad een prooi voor pedo’s zoals Pa-ranoide -Bo. Want heel veel transgenders, pedofielen, potten en boelers zijn in hart en nieren ndper’ s.


  Maak melding

 2. Strafinrichting voor kinderen? Noem het maar de seks industrie waar kinderen tij en ontij worden misbruikt. Voeding die lijkt op hondenvoer en vleermuizen. Wat bezielt deze zogenaamde begeleiders in Opa Doeli opvoedingsgesticht. Begeleiders die Seksfilmpjes bekijken met de kinderen dan moet je echt geestelijke ziek zijn en seksueel gefrustreerd. Waar moet dit heen?
  Hier begint het dat kinderen worden verkracht. Ziet doen gaat doen. Schaamteloze dagoes. Je kind zal maar in Opa Doeli zitten en geboeld worden. De begeleiders moeten een flinke straf krijgen. Met gezicht op TV en in de kranten. Zodat de rest van de bevolking weet wie deze schaamteloze varkens zijn.Wat een zieke geesten.


  Maak melding

 3. Face book Dagelijks gebeurtenissen actueel…..Marvin Mijnhijmer
  16 hrs
  Deze heer akaline heeft gisteren om 5 over 8 me vrouw haar telefoon getrokken aan de van t hogerhuytstraat en is ermee weggerend.hij noemt zichzelf alkaline en houd zich op abrabroki op

  Oe sabi a boi disi, na a nefoe foe Pa-anoide- Bo


  Maak melding

 4. Triest voor woorden instanties die juist kinderen moeten beschermen, maken misbruik van deze kwetsbare kinderen, gelijk korte metten maken, en opdoeken deze instanties.


  Maak melding

 5. Dc Polak heeft gelijk dat kaboels straatfeesten verboden moeten worden in Su. Het is walgelijk hoe de paarse aanhangers( oud en jong) zich bij Kaboela feesten schaamteloos met jonge meisjes in porno stijl dansen en ook de man met de witte hemd danst zonder schaamte met een klein meisje. Erg walgelijk om het te zien , vooral kindren die daar ook betrikken zijn ; afschuwelijk gewoon. En dan Waarom klagen , mopperen , huilen en zielig doen over de situatie in de gevangenissen terwijl de paarse aangers het zelf hebben veroorzaakt. sarie totie


  Maak melding

 6. Kind niet beschermd in Suriname. Het is nooit gebeurd.
  heel veel kinderen die in Monsel internaat hebben gewoond kunnen er van mee praten. in de jaren 1970


  Maak melding

 7. Vroeger had je particuliere internaten en daar werden kinderen onder strikte discipline opgenomen, en het functioneerde.volgens mij werd het toen gesubsidieerd door de overheid.volgens mij bestaat het niet meer.


  Maak melding

 8. Zieke geesten bevinden zich rond deze kinderen. Seksueel gefrustreerde begeleiders die seksfilmpjes zitten te kijken met kinderen. Wat een schaamteloze vertoningen. Kinderen hoor je op het rechte pad te houden en de juiste begeleiding te geven zodat zij geen verkeerde dingen gaan doen die hun toekomst schaden. En wat doen de zogenaamde begeleiders in Opa Doeli seksuele handelingen plegen met weerloze kinderen. De media gebruiken en hun namen en gezichten bekend maken. Zulke zieke geesten kunnen dan weer misbruik maken in een andere instelling waar kinderen beschermd moeten worden tegen hun. Opa Doeli opdoeken.
  Er rijzen steeds meer instellingen als paddenstoelen uit de grond en zeggen beter te zijn. Maar wat is beter???


  Maak melding

 9. Surinaamse kinderen zijn nergens veilig. Zij die het wel zijn zijn uitzonderingsgevallen. Denk maar aan het 4 jarig dood jongetje dat tegen de muur van het huis werd gesmeten.


  Maak melding

 10. Maar Din en Peg hebben een luxe leventje gehad hoor. En nog steeds. Hoewel Din af en toe moet bukken om iets op te rapen. En Peg af en toe bukt om data te laten invoeren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.