Betaald vervoer Surinaamse scholieren op losse schroeven

13

PARAMARIBO, 7 mrt – Scholieren en leerkrachten zitten al drie dagen zonder gesubsidieerd vervoer. Eigenaren van bussen en veerbootjes weigeren nog langer te wachten op een extra toeslag op hun vergoeding. De toeslag is door de regering toegezegd om de verhoogde operatiekosten te dekken. Minister Gilmore Hoefdraad van Financiën zegt dat het voorbereidend werk al verricht is.

Het papierwerk dat de betaling moet regelen is afgerond. Maar volgens de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname, OBS, staan de rekeningen nog rood. “Ik vraag mij af hoe de minister zich zou voelen als hij in onze plaats was. De mensen hebben hun geld nodig om ervoor te zorgen dat de bussen en boten bedrijfszeker en veilig zijn”, zegt OBS-voorzitter Kenneth Themen tegenover de Times of Suriname.

Het kan er gewoon niet in dat een beetje verantwoordelijk bestuur het zover laat komen. De eigenaren zijn niet van plan dieven te worden van hun eigen beurs. Over het hart strijken, zoals elders wordt bepleit, gaat dus niet. “De overheid moet leren haar betalingsverplichtingen na te komen”, aldus Themen. Het uitvallen van het betaald vervoer treft duizenden scholieren en leerkrachten van verafgelegen scholen.


13 REACTIES

 1. De regering rekent erop dat de maatschappij druk gaat uitoefenen op de bushouders. De maatschappij is kortzichtig en gaat dat uiteraard ook doen. Want hun BBmetR mag niet in gevaar komen. Het kommetje rijst en zout van de bushouders mag wel in gevaar komen.


  Maak melding

 2. Boten en bussen moeten “bedrijfszeker en veilig zijn”…tegelijkertijd is SLM levensgevaarlijk en staat ergens langs de kant met bevroren leidingen. Hoezo veilig en bedrijfszeker. f


  Maak melding

 3. De bankboef die mededank zijn baas, de staatskasrover een paleis heeft gekocht heeft lak aan het volk en alle verarmde dwaze domme ndp paria’ s. Alle ndper’ s die afhankelijk zijn van openbaar vervoer verdienen het. Laats nefoe kong begi oenoe rfoe leni wang monie foe bai gasoline, dan ooktoe wang nicht kong begi taximonie want bus no e rij. Opa taki, gaan jullie maar met jullie allemaal je beklag doen ten huize van didibri, En neen net als in juni 1999, je potten, pannen, lepels en vorken mee om je paarse frustratie aan jullie geliefde duidelijk te maken. Want zolang jullie je paars zwijgen, stemmen jullie het paars corrupt rovend wanbelaeid goed. Dus no kong klage gi opa en oma, wiens wi na famiri, oe no mang jepi joe, want dankzij jullie oerdomme stemkeuze, lijden wij ook paars. Dus oen mars gwe klage na joe soso lobi lijder en neem mpp Parbo ook mee.


  Maak melding

 4. De overheid moet het scholierenvervoer aanbesteden en gunnen aan een krachtige partij die wel in staat is om de taak uit te voeren. Nu is men overgeleverd aan een groot aantal zelfstandige vervoerders die men individueel moet aanspreken over hun wanprestatie. Dit systeem is inefficiënt en werkt fraude in de hand.Deze zelfstandige busvervoerders kunnen hogere bedragen declareren terwijl ze recht hebben op minder.


  Maak melding

 5. Paee Somo geniet van deze situatie. Hij dacht aan zich zelf Mbok Los, kapokmu kapan = zoek het maar uit; De kinderen van mensen die op paee somo lijken redden het wel want ze zijn zelfredzaam en zelfstandig en hebben respect en acceptatie van de situatie van het land . Ze wachten niet op de broko broko schoolbus maar ze nemen eigen initiatief om met eigen vervoer naar school te gaan .neks no fout met de mentaliteit van Wong Jowo. maar sari torie voor kinderen in para, coronie en saramacca. Daar wonen meer olifanten en paarsen. En Paee Somo blijft genieten tot 2020.


  Maak melding

 6. Zielig huisslaafje van Opa D, Robje, uw Paarse ge-ouwehoer is echt lachwekkend :

  ER IS NU en AL LANG een DEAL van regering en busvervoerders en OPA D moet die FINANCIEEL GEWOON NAKOMEN !

  Babbelen helpt PAARS NIET, PAI DENG WROKOMANG !!!!!

  PS: Ander systeem invoeren is een totaal ander VERHAAL !

  Pas wanneer je als Paars, de staat FAILLIET hebt gemaakt en WANBETALER bent geworden, wilt u babbelen over nieuw systeem !

  FAILLISSEMENT is SCHULD van PAARS ! Laat ALLE Werkers in Sranan met RUST en ga IEDEREEN PROMPT BETALEN ! Paarse DOMBO’S !!!


  Maak melding

 7. In a Zeker land behoren de schoolbussen aan de school. Reparaties en benzine zijn kosten van de school. Ook de lonen van de bus drivers worden door de schooi betaald. Aangezien de paarsen 3 miljard srds achterover gedrukt hebben zouden ze in dat systeem het ook niet kunnen doen. Moni no de.


  Maak melding

 8. @RobG
  “De overheid moet het scholierenvervoer aanbesteden en gunnen aan een krachtige partij die wel in staat is om de taak uit te voeren.”

  Beste RobG wij kunnen het helemaal eens zijn over dat het vervoersysteem helemaal uit de hand gelopen is met de honderden zelfstandigen die vrijwel oncontroleerbaar vervoersdiensten aanbieden & “leveren” binnen de zakelijke cultuur van Suriname.

  Dan is nu roepen dat aanbesteden aan een krachtige partij de oplossing zou zijn. Laat ik u voorhouden dat transparant aanbesteden zelfs in een geformaliseerd land als Nederland al heel moeilijk is. Ook daar kan een bod van € 3.000.000 voor het in meten van het railnet de voorkeur krijgen boven een bod van € 1.100.000 terwijl beide partijen solide en van onbesproken gedrag zijn.

  Er moet iets veranderen maar aanbesteden is een toverwoord dat ondenkbaar tot oplossingen kan leiden, want:
   Wie heeft de kennis, kunde en attitude om dit soort aanbestedingen zonder misbruik te organiseren.
   Welke partijen zijn er in Suriname die gezien de versnipperde, kleine markt in een vrij groot land geïnteresseerd en krachtig genoeg zijn.

  Beste RobG, zie de les van de afhandeling van de Vliegtuigen op Pengel International die in handen kwam van niet gekwalificeerde personen tegen forse “:management” vergoedingen. Ik heb persoonlijk ook de ervaring op gedaan in 2011 & 2012 dat gespreken met de minister van Natuurlijke Hulpbronnen leiden tot gespreken met 3 adviseurs van de President en een brief namens de President aan de Minister om daarna te eindigen in een gesprek met de Kassier die liever 1X nu ontvangt dan 10X na geleverde diensten. Het trieste was dat wij al wisten dat de kassier ook met Chinezen sprak over het zelfde plan.

  Beste RobG ga niet schreeuwen dat gebeurde ook voor Bouterse.
  Mijn antwoord is direct ja. De beheerder van Peperpot & Marienburg haalde ook zo’n truc uit in 2007 – 2008. Bouterse is echter nu 8 jaar bezig en heeft slechts de corruptie geoptimaliseerd en niets verbeterd.

  PS
  Heel concreet ik sprak gisteren een Franse waterbouwer die plannen presenteerde in Wageningen voor een offshore olieservice- en containerhaven 70km uit de kust van Cayenne/Saint Laurant. De locatie was zo gekozen als ideale locatie voor Grotere containerschepen, naar Feeders. Olie Service industrie voor het gehele Guyana Shield vanaf Belem & Fish farming.
  Zijn commentaar op Suriname en wat daar gebeurt was simpel Irrelevant zolang deze regering aan de macht is


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.