Amsterdam Zuidoost krijgt multicultureel uitvaartcentrum

20
Amsterdam Zuidoost krijgt multicultureel uitvaartcentrum

Amsterdam krijgt een multicultureel uitvaartcentrum in Zuidoost. Dit centrum komt pal naast station Bijlmer ArenA en moet volgend jaar helemaal af zijn. Dat meldt de Amsterdamse zender AT5. Het wordt multicultureel omdat in iedere cultuur het rouwen om een dierbare anders verloopt.

“Voor Creoolse Surinamers is een uitvaart niet alleen verdrietig, maar vooral ook feest: Je gaat weer heen naar waar je vandaan komt. Naar de eeuwigheid, de glorie, de heerlijkheid. Wij vieren dat degene die overleden is weer naar huis gaat,” vertelt Ricardo Lemmer van de Federatie Surinaamse Aflegverenigingen Nederland aan de zender.

Het complex wordt gerealiseerd door uitvaartorganisatie Yarden, een landelijke uitvaartorganisatie op het terrein van dienstverlening in de uitvaartzorg en uitvaartverzekeringen.

(FOTO/FILM: Meenhuis Uitvaartzorg, die in de regio Rijnmond veel uitvaarten met een Surinaamse Creoolse achtergrond verzorgt)


20 REACTIES

 1. In suriname willen de nakomelingen van exslaven de slavenvolksnaam: CREOLEN: niet meer gebruiken en ze noemen nu zichzelf Afro surinamers. Dat hebben ze gedaan doordat ze afscheid willen nemen van het slavenverleden en van de exmoederland Nederland., Gelijk hebben ze. Maar in Nederland zijn de nakomelingen van exslaven nog niet aan toe om hun slavennaam CREOLEN te veranderen omdat ze nog erg druk hebben met zwarte piet en kaboela feesten. Maar ik begrijp het niet van deze creoolse suries. Deze Suries zijn nog steeds verliefd op alles wat wit is. Kijk maar ; Ze willen inplaats van zwarte piet , witte piet hebben en ze willen ook de naam creolen nog behouden omdat ze zo graag zoals de witten uit zien.Neks no fout maar sarie torie weer straks zielig doen op 1 juli in de bijlmer. Een dag schreeuwen en droevig doen en daarna dansen en hosana zijngen.


  Maak melding

 2. Ai boi, sommige kunnen heftig emotioneel swingen, zo erg dat je bang wordt dat die lijk ieder moment uit de kist kan donderen.
  Maar goed! Het is tenslotte ook een feesje volgens de traditie.
  De Arena kan straks ook tussen de wedstrijden door mee swingen. Win-win situatie dus.


  Maak melding

 3. Alles wat men doet is om de aandacht te vragen wat verder gebeurd is alleen maar wegdragen van spullen door de families en kennissen.

  Het moment dat de persoon komt te ontvallen dan wordt het voor de nabestaanden een grote puinhoop een ieder komt z’n deel opeisen. Begint met de uitvaartverzekering, uitvaartdienst, nabestaanden en overige families. Iedereen probeert z’n slag te slaan en gaan met documenten weg. weer anderen probeert met geldzaken de nabestaanden uit te buiten. Een dode is de crimineel/ander z’n brood.

  Men heeft gewoon geen respect voor de doden nog minder voor de nabestaanden. Alles draait op een moment om geld en de nalatenschap van de overleden persoon.
  Gewoon verschrikkelijk en ongemanierd.


  Maak melding

 4. Feesten is voor de levenden. Niet voor de gestorvenen. Sterven is geen feest en de dood al helemaal niet. Feest is het pas als wij op de morgen van de opstanding tot leven geroepen worden.

  Tot aan dat die dag kunnen wij die achterblijven ons het best rustig houden en goed nadenken waar wij na het sluiten van onze ogen willen ontwaken.

  Dansen kan dan altijd nog.


  Maak melding

 5. Het is niet de kleur zwart wit bruin of geel die ons van elkaar onderscheidt maar de cultuur. En als deze wijze van uitvaart binnen de Surinaamse Afro cultuur dan …so what ! Waarom moet ik een oordeel vellen dat het ongepast is ?
  Vind het altijd een prachtig schouwspel om te zien.


  Maak melding

 6. @ Sabato Franse

  Hahahaha S.F yé kiri mi dja mang !!!!

  @ Face look

  Maakt het uit waar je begraven wordt ?????
  Dood is dood tenzij, de overledene te kennen gaf waar
  hij /zij begraven wil worden !!!!!

  De meningen zijn verdeeld, ik geef jullie allemaal gelijk.
  Want we leven in een democratische wereld en ieder
  vogeltje zingt zoals ie gebekt is.

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 7. @ Ram Singh

  A no ondro grond wang a kowru, tap sei tu, ma fa yu sabi tak amang kowru na ondro grong ?????
  Yu bing beri dja keba ????? ( fatu )

  @ Mohammed.

  Mense die op deze wijze begraven worden zijn leden van
  de Forresters, niet specifiek blaka mang cultuur !!!!!
  Een ieder die lid is, wordt zo ten grave gedragen ongeacht
  kleur en arm of rijk !!!!

  Jacko


  Maak melding

 8. @ Jzwartmans, dat gebekte vogeltje komt graag op jouw grafsteen een Surinaams liedje lalle jeri, no spang! Hahahaha

  Ach… dat leeg plunderen van de doden is van alle tijden, het is niet specifiek een Surinaams ding. Je kan beter arm sterven , dan is er tenminste vrede in de family. Het enige wat ze tegen elkaar zeggen is : A mang bloot, moni no de’


  Maak melding

 9. Men doet hier alsof het uitvaartcentrum alleen voor mensen van Surinaamse afkomst is en dan specifiek de blakamangs. Het mag inmiddels wel als bekend worden verondersteld hoeveel nationaliteiten in Amsterdam Z-O vertegenwoordigd zijn.
  Trouwens, ook onder mensen van Surinaamse afkomst zijn er verschillende culturen, ook v.w.b. uitvaarten.


  Maak melding

 10. @ Eigen Mening Deocraten

  Ik word niet begraven, omdat ik voor crematie heb gekozen.
  Als ik begraven zou worden, dan komt er een andere tekst op
  op mijn grafsteen, maar goed het zij zo !!!
  Ik ben niet boos op jou posting, maar alleen heb je me niet
  begrepen. Ik heb het nergens over plunderen van de doden.
  Ik raad je aan om mijn posting nogmaals goed
  te lezen, misschien begrijpt je het beter !
  No spang a tan so.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 11. @JZwartmans, no spang! Ik wordt niet boos mang over die onzin hier, ik doe gewoon mee tog. yo sabi tog , als je niet mee doet dan tel je niet mee. Gekkigheid hoort erbij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.