Overvolle schuren nekslag voor Surinaamse padieboer

16
Protest om ongunstige opkoopprijs van padie in Suriname

PARMARIBO/NIEUW NICKERIE, 6 mrt – Overvolle voorraadschuren hangen ook dit seizoen als het zwaard van Damocles boven de hoofden van padieboeren. De vooral in Nickerie actieve boeren willen dat de regering haar stem laat horen. Volgens de Surinaamse Padie Boerenassociatie, SPBA, is dit de laatste strohalm. Een versnelde afzet zal een financiële ramp moeten voorkomen.

Dat de rijstindustrie daar op afstevent, staat voor de SPBA als een paal boven het akkerwater. “We hebben met verontrusting vernomen dat er een grote voorraad padie ligt in de schuren van verwerkers/molenaars en dat ze voorlopig niet zullen opkopen. We zien graag dat de voorraad spoedig wordt afgezet, zodat zij het product kunnen afnemen”, stelt SPBA-voorzitter Harinandan Oemraw tegenover de Ware Tijd.

Als de padie niet kan worden gesleten aan de verwerkers, is dit meteen een financiële strop. De boeren hebben zelf geen opslagruimte. Of worden ze gedwongen het product tegen een veel lagere prijs van de hand te doen. In een tijd van steeds stijgende productiekosten, is de frustratie des te groter. De rijstindustrie kwampt al jaren met hoge productiekosten. Padieboeren klagen elk seizoen weer over veel te lage opkoopprijzen.

Bekijk ook:


16 REACTIES

 1. Als er een ander bevolkings groep in Nickerie aan landbouw deed en vooral de rijstbouw,zou er al lang een oplossing voor de opslag probleem gezocht zijn.
  Rijst en rijstbouw is één van de weinige export producten van Sur.die niet gaat opraken.De president en anderen hadden de mondvol van voedsel schuur maar een droog en opslag faciliteit bouwen is teveel gevraagd.Rijst is houdbaar als het af veld binnen een week gedroogd is.En de Arabieren zijn bereid elk hoeveelheid af te nemen.


  Maak melding

 2. Lekker Nickerie afsplitsen van Suriname. Maw streven naar onafhankelijkheid. Die Afrikaanse mentaliteit heeft het land kapot gemaakt. Laat Nickerie maar bestuurd worden door Hindoestanen, Javanen en (verstandige) Creolen. Die Djoeka’s en Afrikanen mogen Suriname houden.


  Maak melding

 3. Ons hoofdvoedsel ,Rijst,is in gevaar!!
  En dan nog bouwen de padieboeren hun hoop op bouta de crimineel alsof hij wonderen kan doen.Ze verwachten veel van de moordenaar ,al het onmogelijke.


  Maak melding

 4. Ze moeten niet klagen.
  Ook zij hebben massaal voor populisme gestemd en voor de geweldige leider Bouterse gekozen en zijn partij de NDP.

  In ieder geval zullen ze geen honger lijden, ze hebben genoeg rijst en doks.. tja geen geld voor daroe maar dat is geen punt voor de politieke agenda.


  Maak melding

 5. Bij de jumbo hier in holland zien ik alleen kleine doosjes rijst van derden, terwijl bij de jumbo in een land als Portugal, grote zaken Surinaamse rijst, toen was te vinden!

  Wat is in de tussentyd gebeurd? Waarom ligt er geen Surinaamse rijst hier in de schapen van jumbo? Waar is de ondernemingsgeest gebleven? Wordt er soms gesaboteerd? Sarie torie fu tru.


  Maak melding

 6. We zitten met goud, diamant en bauxiet en een aantal vatten met aardolie en we zijn toch arm.
  Arme rijke surinamers,
  We zijn wel rijk aan kwik !in overvloed!


  Maak melding

 7. WANNEER DE BOEREN NIET KLAGEN, NADERT HET EINDE DER DAGEN, Boeren klagen altijd,. Tegenwoordig moeten boeren niet meer klagen, maar ondernemen. Ze moeten met cabeza boeren en niet boeren met burikie. anders is sarie torie


  Maak melding

 8. Nou 1 ding is wel positief, Surinamers zitten in ieder geval niet zonder voedsel. Rijst genoeg. De boeren kunnen als alternatief het altijd nog gratis uitdelen. Zoals Wilders dat zegt : Eigen volk eerst! Alle eer aan de boeren.


  Maak melding

 9. Waarom ligt de padie nog in de schuren van de verwerkers? Ze hebben de tijd om de rijst te verkopen.Wat is daar het probleem? Prijs opdrijving op de lokale markt?


  Maak melding

 10. @Moengo tappu
  Je gemeenplaats is vals. De boeren klagen nu omdat ze nu tegen een muur aanlopen. Bouterse heeft in de afgelopen 8 jaar niets gedaan om de export te stimuleren en de kosten van de export te reduceren.
  Wel allerlei beloftes en grootspraak, maar niets realiseren.


  Maak melding

 11. Gaat het om het merk ddb1 en ddb2 dan zal niemand het willen afnemen. Misschien ddb zelfs om zijn domme aanhangers weer een bordje linzensoep met paarse kleursel voor te schotelen als aanloop naar de verkiezingen in 2020?
  Opa taki, geen ene korrel rijst gaan ddb en duivelse trawanten hun domme aanhangers geven, tot nu toe is het allemaal gratis slapeloze nachten, geldontwaardingen en steeds groter worden onrust, armoede en ontevredenheid. Oma taki ndp staat voor de misdaad/armoede vloek.


  Maak melding

 12. Zo meneer Hoefdraad. Wederom krijg je ongelijk.
  Zoals ik al schreef ten tijde van de eerste devaluatie (het standaard recept van het IMF), zou de waardedaling van de SRD en daarmee verbeterde concurrentiepositie op de wereldmarkt niet het gewenste effect opleveren.
  Immers Surinaams rijst zou nou veel goedkoper moeten zijn op de wereldmarkt en daarmee zou de afzet toenemen.
  NIET dus. Het bewijs ligt in de schuren

  Edoch, niet alle schuld is de schuld van minister Hoefdraad. Ook de padiboeren hadden moeten nadenken. Of voorlichting van het ministerie moeten krijgen
  Als ze op de hoogte waren van de varkenscyclus hadden ze deze kennis moeten hebben gebruikt.
  (heel summier, de varkenscyclus is het gevolg van het vertraagd reageren van de vraag op het aanbod.
  Dit vertraagde reageren kan leiden tot de “oude aanvaardbare” prijs, maar kan ook tot een prijsexplosie leiden.)
  Hulp om te voorkomen dat zo’n negatieve prijsexplosie plaats vindt, is niet gelegen in een versnelde afzet.
  Integendeel, dit zal juist leiden tot een forse prijsdaling!!

  Wat dan? Er zijn wat mogelijkheden.
  Kom op adviseurs.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.