Saramaccaners willen oordeel president in leiderschapsconflict

19

PARAMARIBO, 5 mrt – De stam der Saramaccaners heeft het conflict over een nieuwe granman (grootopperhoofd, red.) in handen gelegd van de regering. Het merendeel van de hoofdkapiteins van deze Marronstam heeft een brief gestuurd naar president Bouterse. Anders dan voorheen, vindt de stam dat de oplossing meer is dan een ‘interne aangelegenheid’.

Het laatste si lange tijd het standpunt geweest. Niet minder dan drie kandidaten zijn naar voren geschoven sinds het overlijden van de laatste granman, Belfon Aboikoni. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de stam dat er zo lang gedaan wordt over de opvolging. Nu wordt gevraagd dat Bouterse samen met de hoofdkapiteins een besluit neemt. “We kunnen niet alles aan hem overlaten”, zegt Carlo Sampie tegenover de Ware Tijd.

De stamleiders willen dus toch op een of andere manier in de melk te brokkelen hebben. “Hij (Bouterse, red.) kan zeggen wie de granman mag zijn en wij zullen hierover praten om gezamenlijk een besluit te nemen”, aldus Sampie. Belfon Aboikoni overleed ruim drie jaar terug. Zijn neef Albert Aboikoni behoort tot de kandidaten. Maar een deel van de stam vindt dat een andere matriarchale stamgroep aan de beurt is.

Bekijk ook:

19 REACTIES

 1. 400 jaren later…en nog leven deze marrons in de stenentijdperk! Ze leveren geen bijdrage aan dgroei,economie en welvaart van Suriname..maar mens,ze hebben het lef om te eisen .


  Maak melding

 2. Moet je het overlaten aan besluiteloosheid van een moordenaar? Die aan het dementeren is, zelfs deze kwestie zal te moeilijk voor hem zijn.


  Maak melding

 3. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  Triest dat de afstammelingen van deze marrons zich zo laten gaan en zich belachelijk maken. Ze hebben tradities, zeden en gewoonten, regels hoe zaken van opvolging moet plaats vinden en moet je ze zien wat ze doen. Zo te zien zijn er een paar in de groep die willen afwijken van de stamregels en tradities en de positie van de Graman opeisen die niet te recht is.

  Ze gaan zelf zo ver dat ze bij een moordenaar die plee si dent is aankloppen. Niet in zien dat deze man ook belangen heeft om plee si dent te blijven.

  Wat is er toch met marrons en creolen, afstammelingen van de Afrikanen in Suriname.

  Als je naar de witte man/vrouw kijkt, de Chinezen, Hindoestanen dan zie je dat deze zich houden aan hun gewoonten, tradities, gewoonten, cultuur, zeden, normen, enz, kortom hun regels of wetten. Bij afstammelingen van de Afrikaanse mens in de nieuwe wereld is dat zoek, zoals dit blijkt uit de voorbeeld van deze groep ontevreden marrons. Ze gaan hun heil zoeken bij een moordenaar die kosten dat het kost plesident wil blijven. Het zal mij niet verwonderen als hij ook nog instemt en hieruit een graantje pikt om zijn belangen veilig te stellen.

  Er is maar één groep die verliest als ddb hieraan zijn medewerking verleent en dat is deze stam. Mocht dat gebeuren dat ddb hieraan een medewerking verleent, dan kunnen ze het hele graman zijn opheffen en gewoon meegaan in de normale wetgeving van het land. Eigenlijk zou ik het zelf bijna willen toejuichen dat ddb hieraan mee werkt. Hiermee kan hij de marrons/ marroncultuur, zeden en gewoonten, tradities, enz en het kiezen van hun graman belachelijk maken en kan het hiermee ook in zijn museum worden geplaatst.

  Dat komt ervan, hebzucht, eigen belang, omhoog gevallen
  personen, enz.

  Hoe een stam zich belachelijk maakt en zich zelf te kijk zet.
  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 4. Waarom zijn hindustanen in het kastenstelsel blijven steken?
  Waarom denken jullie altijd beter te zijn dan anderen ?
  Zijn jullie niet tevreden dat de Nederlanders jullie letterlijk uit die schijt hebben gehaald, en kans hebben gegeven in Suriname.
  Marrons zijn misschien wel de meest hardwerkende mensen in Suriname.
  Jou mensen werken geen moer, het zijn oplichters, en drugs smokkelaars .
  Kijk maar hoe die domme aap Ramautarsinhg uit zijn apenkooi is gevallen, hij dacht ook racistisch te spelen, maar die Hollanders met verstand pikken dat niet..
  Racisme is voor domme achterlijke mensen ….


  Maak melding

 5. Ze hebben een vloek over zichzelf geroepen vanaf het moment dat ze die boef Mungra tot kapitein hadden gekroond is het niet meer goed gekomen met die Saramaccaners.. Eerst kregen ze meteen na de benoeming een grote overstroming…Vervolgens zitten ze sinds de dood van die Gramang die Mungra als kapitein had gekozen, zonder gramang…
  Precies hetzelfde met Zuma, sinds hij met corrupte die Boef Gupta uit India is gaan bemoeien , zijn de Zulu,s,en Zuid-Afrika vervloekt… Economie naar de kloten, en een hele metropool dreigt leeg te lopen, zonder water te komen staan……………Suriname idem vanaf ze een bepaalde bevolkingsgroep hebben toegevoegd aan het land, is het land naar de kloten, corruptie, en vriendjes politiek maken de dienst uit…


  Maak melding

 6. hoe is die duikboot in de suri wateren terecht gekomen..

  zeker toch geen vissersboot hé..

  hoe komt het, dat de leiding van het land er niks van af weet, sterker noch, zegt niks, hoort niks, reageert niet, doet niks, geen enkele vorm van onderzoek/reactie..

  wie zwijgt, stemt toe, zegt men doorgaans..

  en wat doet het P.G / Het O.M in het land, zijn zij ook horende doof, ziende blind, het hele volk in saramacca weet er alles van behalve de leiding gevende.

  wat een land is toch ons land..

  is er hier ook sprake van ,,, zand erover ,, loop door, no lul. ..


  Maak melding

 7. Ach, die hele granman gedoe is OUT OF TIME, we leven niet meer in de middeleeuwen. Die oude mannetjes met hun wijsheden, dat kan je ook op internet lezen. Het levert niks ander dan onderdrukking en onnozelheid op net als bij de kastensysteem van sommige hindoe groeperingen. Het mag niet maar die idioten doen het wel. En bij de mohammedaan” was het zo dat indien de maharadja kwam te overlijden, werd zijn vrouw , hoe jong/oud dan ook mee verbrand.!


  Maak melding

 8. Blaka Djoe(r)ka

  zie je 2e tekst en zie wat ik je in mijn tekst duidelijk maak.

  Chinezen, Hindoestanen, Blanken doen het al volgen hun eigen lijn en regels. Nu jullie nog. Jullie hebben geen ruggengraat en hebben veel hulp van anderen nodig. Sinds ddb jullie heeft aangevallen zijn jullie massaal naar Paramaribo gekomen. Zie de gevolgen ervan. Criminaliteit ging met sprongen omhoog in Paramaribo.

  Zie welke groep in Suriname betrokken is bij criminaliteit en SB vol van zit. Gronden van anderen occuperen en daat allerlei krotjes op bouwen. Hard werken. Zie wie de grootste bankrover is geweest enz. Hard werken??? Houd jezelf voor de gek, hangmatligger.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamer/s


  Maak melding

 9. De hoofdkapiteins zijn stuk voor stuk achterlijke idioten. Ze leggen een beslissing die van grote invloed is op de toekomst van hun stam in handen van een dementerende president die bovendien verdacht wordt van meerdere moorden.

  Het moet ze toch zo langzamerhand duidelijk zijn dat de uitkomst van elke beslissing van Bouterse nog grotere ellende is. Als Bouterse bepaalt wie gramang wordt, dan is er geen redden meer aan en is de ellende niet meer te overzien.
  Als de hoofdkapiteins echt begaan zijn met de toekomst van hun stam dan bepalen ze zelf wie granmang wordt en laten ze de beslissing niet over aan een dementerende nietsnut


  Maak melding

 10. Hebben deze kapitein hun eigen schip, dang para botofara gwe. Aanzien zoeken is bij jezelf blijven en niet een ander erom vragen om macht te verkrijgen. Suriname is een geheel, wat voor stam. Rot toch op met dit achterlijk geklets.


  Maak melding

 11. Kastenstelsel bestond en bestaat nog steeds. Moeilijk om dat ook in te zien in de huidige wereld en maatschappijen, waarin kleur, etniciteit, discriminatie, geld, armoede, analfabeet, beroep, afkomst, enz een rol speelt.

  Blijf maar kortzichtig en dom doen en niet verder kunnen denken en kijken dan je eigen stam(per).

  Hopelijk dat je inziet dat de man die moord en verderf gezaaid heeft sinds 25 februari 1980 ook veel schade heeft aangebracht aan je eigen soort. Zelf jouw eigen soorten oa awariedomri worden daarvoor misbruikt om hem in het zadel te houden en alles en iedereen voor moet wijken.

  Opo joe ai en zie waar het gevaar van Suriname vandaan kom en spreek je eigen soort aan om naar hun eigen soort terug te keren i.p.v. achter de piki ingie booi ke van Cassewinica te lopen. Keren jullie terug naar jullie stamhoofden in de politiek.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 12. Laat mij als stedeling de Graman worden want ze komen toch niet uit.Het is een schande dat zoiets gebeurd.Hoe kan de president die Suriname leeg heeft beroofd een nieuwe Graman aan te wijzen.Dat is lachen geblazen in Suriname.Het land goed besturen kan hij niet eens.


  Maak melding

 13. De politici hebben in het verleden en heden het spel van de granman en kapitein meegespeeld.Ze hadden de binnenland bewoners er op moeten wijzen dat toen het koloniaal gezag geen zeggenschap had in het binnen,het goed was dat ze hun eigen systeem hadden opgezet om de orde te handhaven.Maar omdat lanti nu overal kan zijn moest de granmanschap vooral iets zijn waaraan geen gezag meer ontleend aan kon worden.Maar in de plaats daarvan is de overheid het granmanschap geldelijk gaan belonen en nu wil een ieder granman zijn.Aanzien en geld zijn goede redenen om een fikse ruzie te maken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.