Politiek Suriname wordt bepaald door persoonlijke contacten en tradities

30
Politiek Suriname wordt bepaald door persoonlijke contacten en tradities

Wouter Veenendaal, docent Politicologie aan de Universiteit van Leiden, maandag tijdens zijn presentatie ‘Effecten van Kleinschaligheid op Politiek en Democratie in Suriname’ als resultaat van een onderzoek. Voor dit project maakte de wetenschapper een vergelijking tussen Malta, Suriname, Vanatu en de Comoren. Een van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek in kleine landen is dat de politiek wordt bepaald door persoonlijke contacten en tradities.

In Suriname is dat niet anders, er is veel contact tussen kiezer en politicus, echter wordt er zelden gesproken over politiek inhoudelijke vraagstukken of het beleid. De presentatie was de inleiding van een discussieavond ter gelegenheid van het jubileumjaar van Stichting Projekta ingeleid.

Projekta bestaat dit jaar 25 jaar en de Democratiemaand bestaat 10 jaar.

Bekijk ook:


30 REACTIES

 1. Politiek Suriname wordt bepaald door de ndp en hun vriendjes die alle key posities bezetten. Niet meer niet minder. Precies om die reden moeten ze in 2020 een kopje kleiner gemaakt worden.


  Maak melding

 2. Dat de politiek in Suriname en vergelijkbare landen populistisch is dat is niet zo erg. Mensen stemmen op iemand die ze kennen en vertrouwen.

  Belangrijker is dat politici integer zijn en het belang van het land voorop stellen. Ze mogen wel een beetje aan zichzelf denken, maar niet te veel. Ze hoeven ook niet overal verstand van te hebben als ze er maar voor zorgen dat op belangrijke posten mensen zitten die wel verstand hebben van wat ze doen en dat ze niet incompetente vriendjes en familie baantjes en opdrachten bezorgen.

  Populisme is niet zo erg, nepotisme en corruptie wel. Belangrijk is dat er goede controle is, door de media en in het parlement. En dat is nu juist het probleem in Suriname.

  ————

  Off topic: Vrienden van Orlando, wit en zwart, halen 33.000 euro op voor zijn begrafenis en de overkomst van zijn oma uit Suriname.
  Vandaag helpen ze een ex-Surinamer en zijn familie, morgen willen ze ook Suriname helpen. Als Suriname daar aan toe is. Nederland heeft geen hekel aan Suriname. Het gif wordt gestrooid door de mensen die het land leegroven en geen pottenkijkers of bemoeienis willen


  Maak melding

 3. dat de politiek wordt bepaald door persoonlijke contacten en tradities.
  Als dit serieus en oprecht geleidt wordt dan is er geen vuiltje aan de lucht. Is zelfs de normaalste zaak van de wereld dat de partijgenoten helpen meedenken om als een soort van adviseurs te dienen voor de volksvertegenwoordigers. Uiteindelijk bepaald/beslist het parlement waar ook de tegenpartij zijn vertegenwoordigd.

  In de welvarende landen waar men werkt met gemeenten en anderen is dit niet haalbaar in een land in ontwikkeling.

  De bevolking is te dun om nu serieus te praten over beleid op lang termijn zo niet op kort termijn. De tempo/routine of zo je wilt de kennis/ervaringen zal eerst opgebouwd dienen te worden naarmate de bevolking toeneemt.
  Men is nu begonnen met ressortleden maar is echt niet wat het wezen moet.

  Personen/politici met slechte bedoelingen/gedachten en gaten in de wet maakt de politiek zo vies en smerig. De gelegenheid maakt de dief.

  Men moet of zijn verplicht wetten te maken om de politici te beschermen en leden van de regering in bescherming te nemen tegen machtsmisbruik.
  Wie toch in de fout gaat zal ontegenzeggelijk het gevang in.


  Maak melding

 4. Beste Hans vd Broek
  Ik vind populisme in de politiek net zo erg zie wat Adolf Hitler met populisme heeft weten aan te richten ..zie ook de PVV er niks erger dan politici die zich boven het volk wil verheffen maar bovenal de wet een voorbeeld daarvan us oud minister Donner die zogenaamde noodwet binnen 24 uur had uitgevaardigd omdat de tegenover liggende wet de staat niet goed uitkwam ….maar verder ben ik het eens met uw bevinding


  Maak melding

 5. Koos dat paarse geboefte zal er alles aan doen, om in 2020, de verkiezingen te winnen, al is het via frauduleuze handelingen in samenwerking met Dora, of omkoperij en allerlei valse beloftes en misleidingen aan het stemvee,ze hebben allang een scenario klaarliggen, want daar staat de Ndp nou eenmaal bekend om, hun strategie is het land verder verarmen, en het volk afhankelijk laten worden van je.


  Maak melding

 6. Was het anders en beter in de koloniale tijd? Is het anders nu in de rest van de wereld? Verkapte vorm of niet, imperialism bestaat sinds mensenheugenis.
  Ga onderzoeken, wat de mens drijft; En wie mens genoemd mag worden!


  Maak melding

 7. Een Volk Dat Voor Tirannan Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  Sinds 25 februari 1980 wordt alles in Suriname door ddb en gangsters bepaald, iemand die een staatsgreep heeft gepleegd, verantwoordelijk is en hoofdverdachte van 8 december 1982 moorden, hiervoor een eis van 20 jaar van de krijgsraad/rechtbank in Paramaribo – Suriname voor gekregen heeft. Door de rechtbank in Nederland voor drugshandel naar Nederland een vonnis voor 11-jaar heeft gekregen.

  zie ook MoiWana86 moorden, waarvoor hij ook verantwoordelijk is.

  Deze man mocht nooit volgens de grondwet van Suriname en internationale wetten president van Suriname worden omdat hij niet beschikt over een bewijs van goed gedrag. Zie ook de gewijzigde amnestiewet van 1992.

  Onder ddb is Suriname in alles in verval geraakt, heel grote armoede bij het Surinaamse Volk, geen valuta, ontwaarding van de Surinaamse gulden in de vorige eeuw en nu van SRD, hele hoge prijzen voor eerste levensbehoeften. grote buitenlandse schulden bij buitenlandse banken, Sranan Skeer; ddb en gangsters hebben zich zelf verrijkt, zie de smeergelden van Ballast Nedam, miljoenen gulden van de verdragsmiddelen aan Suriname in hun eigen zakken verdwenen tussen 1980 en 8 december 1982, scalians op het stuwmeer, helikopters van abraham, 110 miljoen us-dollar bij OW verdwenen toen abrahams daar minister was, enz, enz.

  Deze criminelen moeten weg en worden veroordeeld tegen misdaden tegen de menselijkheid en andere criminele daden in Suriname en voor heel lange tijd in SB veilig en goed te worden opgesloten.

  Suriname heeft politieke partijen met dienstbare leiders nodig die het met de Surinamers en de republiek Suriname goed menen. Het algemeen belang moet voor staan.

  Suriname heeft een Marschallplan nodig om het land en de bevolking weer een menselijk bestaan te geven, hoop, een betere toekomst waarop iedere Surinamer trots op kan zijn en die plaats in de wereld te geven die Surinamers en de republiek Surinamers verdienen.

  Sranansma Oe Wiki!

  Time4Chan(ge)!
  Yes We C(h)an(ge)!
  Yes We Do!
  Surinamers First!
  We Shall Overcome One Day!

  Leve de huidige oppositiepartijen en die zich zullen aansluiten met hun leiders, het Surinaamse Volk:
  – VHP,
  – NPS,
  – ABOP,
  – PL

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Denk aan uw toekomst en dat van uw (klein)kinderen, de Republiek Suriname, orde, rust, veiligheid, hoop, werkgelegenheid, productie, export, goed geschoolde Surinamers, welzijn, welvaart, et cetera, een andere en betere toekomst waarop u trots op hun zijn en een voorbeeld kan zijn voor de wereld.

  Suriname heeft een Marschallplan nodig om uit deze armoede te komen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 8. Uri@
  2nl gulden voor 1 sur gulden.

  Goede scholen goede gezondheidzorg export zoals suikeriet, palmolie ananas ,locos, cassave bruinzeelhout fabrieken bauxiet, wat hebben we nu nog van dit alles ,niks nakkes nada.
  Voldoende politie militaire die zaak in de gaten hielden, voldoende te eten en een ieder had het naar zn zin ,wie het tegendeel wil beweren ,barst los ,maar wel gefundeerd.


  Maak melding

 9. Dankzij het oerdom tot op hun botten zijnde dwaze, debiele , idiote, verarmde ndper’s is dit het gevolg van hun oerdomme stemkeuze. Dezelfde moordenaar van de jaren tachtig, dezelfde onderdrukker, drugsbaas en bankrover verdienen al deze paars verarmde idiote ndper’s. En toch zijn er nog velen die zwijgen ondanks alle paarse kommer en kwel. Zwijgen is dus eens zijn dat hun misleider hen financieel laat lijden. In 2020 gaan de ongeneeslijke met het didibri virus besmette paarse ratten, kakkerlakken en ongedierte wederom voor vijf. Het is het na duivels partij lichaam, met ddb als hoofd en de verarmde domme ndpers als voeten en tenen dat land en volk verder de paarse hel en verderf brengen. Wo ka.


  Maak melding

 10. De ndp is een paars verdorven lichaam met als hoofd, ddb en als voeten en tenen, het paars beroofde, berooide, debiele, dwaze, idiote ndp volk. We e go ka wee vo vijf in 2020, want wi e go stem bakkadjeng tapoe a didibri ede……ddb. A wiens wi e ka, al slapen we op straat, al eten we uit de vuilnistonnen, al baden we in de vuile kreken en sloten, al waarschuwt oom Vene ons duizenden malen niet te stemmen op ddb, we gaan weer voor vijf, aldus de paarse druiper en koploper op dit Forum, Parbo. ( Al dagen is hij niet meer verschenen of reageert onder een andere schuilnaam….stree de foe stree soso lobi didibri bouta, a wiens mi e ka, soso lobi. Oe tang ka en njang kakkalakka.


  Maak melding

 11. Ludwig jij bent een koloniaal rest verschijnsel met een IQ van een bevroren krop sla. Heb je al eerder gezegd, wij gaan voor nog 5 jaar en niemand gaat ons tegenhouden. Er zal een NDP president aan het roer staan.


  Maak melding

 12. Su wordt geregeerd door iemand die zijn belangen voorop stelt, dan van het volk die hem daar heeft gezet !

  @ Haco,

  volkomen met je eens !!!

  @ Hans van den Broek.

  Vele Surinamers hebben een hekel aan Nederland, maar ze zijn al 40 jaar onafhankelijk, wat hebben ze bereikt ?????
  Het land gaat steeds verder naar zijn moer onder deze
  dictatoriale bewind van deze paarse geboefte !
  En maar wijzend naar Nederland, dat ze schuldig zijn voor
  het kommer en kwel in Su. Wie kan mij zeggen ; dat er een land die bestiert wordt door een zwarte goed gaat ????
  US wel onder Obama, maar hij was goed bezig en geen dictator !

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 13. @Jacko
  Vele Surinamers hebben een hekel aan Nederland, maar ze zijn al 40 jaar onafhankelijk, wat hebben ze bereikt ..

  Ze willen wel het geld vd mede-nederlanders


  Maak melding

 14. Lieve inwoners van Suriname jeugd van tegenwoordig help Suriname weer het beloofde land te worden wij die over zee zijn en u zijn Opu Condé Manga, stem voor de toekomst uw toekomst en dat van uw kinderen laat Suriname niet meer bloeden, nu niet en In de komende toekomst niet God’s oog is op u allen gericht kijk maar naar de zon en u zult het begrijpen Amen.


  Maak melding

 15. @Parbo, jou baas Bouterse zou vele hindoestanen laten opsluiten, maar ik wacht het nog steeds af.

  Vele NDPérs geven af op mensen uit India, maar vandaag aan de dag gaat India mogelijk helpen met het financieren van projecten.
  Aan de voorkant uitschelden en achter de gordijnen wel de hulp van deze mensen gebruiken en geld ontvangen. Hetzelfde doen ze ook met de witteman.

  ===Wat een zieke geest hebben sommige NDPérs==

  De NDP mag best wel weer winnen, maar hoe!!! Ze mogen weer aan de macht komen, geen probleem, maar open jou ogen wie de mensen zullen zijn die dood zullen vallen van de honger en medicijnen die er niet zijn voor hen.


  Maak melding

 16. SRANAN moet bestuurd worden op basis van FEITEN en CIJFERS, en vele van die GEGEVENS houden DDB en de Paarse clan GEHEIM !

  Stuur bijv. de AKTEN en BEWIJZEN inzake Brokopondo-Overeenkomst en van de Aankoop AMBASSADE-GEBOUW te Parijs, naar de DNA ! (kopie naar PG ! )

  Stuur ALLE CLAD-rapporten naar de Procureur-Generaal ter vervolging Corrupte politici en andere boeven !
  Dan zou de NDP-clan kunnen babbelen !

  Aannemen van een NEP-begroting levert Sranan niets op ! Het land is en blijft, helaas, voorlopig FAILLLIET !
  Het Paarse wanbeleid moet stoppen !

  PS :
  Zoek op hoe DDB en Clan, president VENE,opzettelijk en in het openbaar, constant hebben beledigd en gekleineerd !
  Toen was het INSTITUUT van President, niet van belang !
  IIIJJAAAHHHTTTOOCCCHHHH !!!!!


  Maak melding

 17. De suries hebben geen hekel aan Ned. Ze hebben Ned nodig om te kunnen eten . Ze halen alles uit nederland . Ze vinden het slavenvoedsel nog steeds lekker welke met containers uit Ned laat overkomen, Kijk maar naar de binnenlanden van Su. Hoe lang wonen de marron al daar. Ze wonen daar meer dan 200 jaar en nog steeds wonen ze in hutten. Obama heeft gelukt gehad . Als hij niet op java was opgegroeid en samen met zijn halfjavaanse zus niet door javaanse stiefvader was opgevoed , dan was hij geen president geworden , danwel als drugsdealer zoals velen er zijn in de amerikaanse steden. neks no fout met Obama maar wel sarie torie voor veel afrovolken die nog in armoe leven zoals in het distrikt Para en Pabo en omgevong.


  Maak melding

 18. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  Suriname is failliet, ja toch?

  Ik heb de Marshallplan al die Suriname hieruit kan halen en Welke landen er een rol in gaan spelen. Een tikje van de sluier lichten.

  Nederland gaat hierin dit Marshallplan zeker een rol spelen. Ze kunnen moeilijk hun hoofd keren en er geen rol in spelen op grond van:

  Op 25 februari 1980 heeft er een staatsgreep in de republiek Suriname plaats gevonden op de wettig gekozen regering van Suriname.

  De vraag wie heeft deze coup gepleegd of van wie was het draaiboek afkomstig voor deze staatsgreep?

  Het draaiboek van deze staatsgreep was van de Nederlander Kolonel Hans Valk, die op dat moment in Suriname woonachtig was en de regering van Henk Aron moest bijstaan om het Surinaams leger in orde te maken.

  Bouterse was Nederlander en heeft het draaiboek voor de staatsgreep van Nederland gekregen.

  Nederland heeft de staatsgreep van 25 februari 1980 niet veroordeeld, maar heeft deze ondersteund tot de 8 december 1982 moorden plaats vonden.

  Bouterse is in Nederland veroordeeld voor 11 jaar veroordeeld voor drugshandel naar Nederland. Tegen over deze uitlevering aan Nederland kan Suriname een losgeld vragen. Hoe hoog?

  ddb staat op de opsporingslijst van de DEA in de USA voor drugshandel of poging ertoe naar USA. Deze willen ddb ook hebben. Ook hiervoor kan Suriname een losprijs vragen. Hoe Hoog.

  Op grond van deze zaken kan er een Marshallplan gemaakt worden, waarin landen als Nederland, USA, Frankrijk/Frans-Guyana, Guyana als buurland en land dat gelet op grote olie voorraden voor de kust, Brazilië als buurland en een land dat alles maakt, China, India dat ook betrekkingen hebben met Suriname en de ligging van Suriname, Guyana in de regio voor al deze landen een belangrijke rol spelen. Voor de USA, Frankrijk/Frans-Guyana, Brazilië op militair gebied.

  Ik laat het hierbij maar er kan een Marshallplan voor Suriname gemaakt worden, waar Suriname uit deze armoede kan komen.

  Er moeten genoeg mensen met koppie zijn, leiders van politieke partijen, studenten van de Kom Universiteit, docenten, die hiermee aan de slag kunnen om een plan te maken dat als ddb is veroordeeld, uit het machtscentrum is verwijderd en opgesloten is Suriname met deze genoemde landen weer goed op de kaart kan zetten.

  Voor mezelf heb ik het al uitgewerkt, maar laat anderen erook mee aan de slag gaan. Ik wens ze succes toe. De hand moet aan de ploeg worden geslagen en kijken hoe de uitdagingen van Suriname moeten worden opgelost. Nederland zal niet weg kunnen kijken.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 19. Wat denk je dat er gaat gebeuren als een NPS of een VHP de verkiezingen zou winnen? Dan komen NPS’ers of VHP’ers ook op sleutelposities; oude jongens krentenbrood, the same old story, kijk maar naar de Republikeinen in de VS: de Republikeinen hebben ook alle key positions.


  Maak melding

 20. Hans van de Broek
  “Populisme is niet zo erg, nepotisme en corruptie wel. Belangrijk is dat er goede controle is, door de media en in het parlement. En dat is nu juist het probleem in Suriname.”

  Ik ben het met je eens. Maar het punt is dat ze elkaar niet durven aan te pakken, omdat ze allemaal boter op hun hoofd hebben. Op Apintie (apintie.sr/v19239)
  Justitieel onderzoek naar aankoop ambassadegebouw.

  Abdoel reageerde als door een slang gebeten


  Maak melding

 21. Deze zaken moet men ook niet vergeten:

  Suriname is een kolonie geweest van Nederland en daarna een zelfstandig deel van het Koninkrijk Der Nederlanden. Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk en dit is niet goed uitgewerkt geweest zoals Nederland en Suriname dit op papier hadden afgesproken.

  Ook dat er een familieband is tussen Surinamers in Nederland en Surinamers in Suriname en Nederlanders met Suriname. Suriname was/is een slechte kopie van Nederland. Zelfde taal hebben enz. Suriname en Nederland zijn met elkaar verbonden als een ruiter op een paard.

  Suriname en de Surinamers
  Wat kan ddb doet t.a.v. de puinhoop die hij heeft geschapen en voordat hij in de gevangenis komt in Suriname, daarna Nederland en USA?

  ddb weet allemaal wie er schatrijk geworden is en miljoenen us-dollars op buitenlandse bankrekeningen hebben staan. Hij kan er zorg voor dragen dat al dit geld weer naar zijn geliefde land terug komt en dat de daders worden opgepakt en worden opgesloten en het voorbeeld geven dat misdaad niet loont. Niet hij alleen heeft zijn billen gebrand en moet op de blaren zitten, maar ook zijn inner cirkel.

  Zij die zich dus schatrijk rekenen, zullen van een Sibie Boesie terug komen als ddb een echte Surinamers is en aan wil worden herinnerd iets goeds voor Suriname te hebben gedaan.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 22. In de vroegste politieke groepering van de de Javanen was de KTPi de enigste partij. IDing Soemita was de onbetwiste leider. Al was hijj een West Javaan hij had macht over zijn aanhang meest Midden Javanen. Als hij zegt dat is rood dat zeggen zijn volgelingen dat is rood ook als het groen is.
  Magic, spell en kiezen van uur en dag voor meetings Geven Hem de macht.-Traditie-. Verder zijn volgelingen kennen de lokale leiders als hun vrienden.


  Maak melding

 23. het maakt mij niet uit wie de volgende verkiezing gaat winnen, als het dombo volk de niets nuttiger het zo willen, dat hun lijder terug komt, dan is het toch prima..

  alleen, moeten ze van andermans spullen afblijven..

  ik ben nu twee keer in Afrika geweest, maar was niet verrast door de ellende wat ik daar heb gezien, net als ons land. een neger blijft een neger is niet voor verandering vatbaar..


  Maak melding

 24. Parbo

  Ludwig jij bent een koloniaal rest verschijnsel met een IQ van een bevroren krop sla. Heb je al eerder gezegd, wij gaan voor nog 5 jaar en niemand gaat ons tegenhouden. Er zal een NDP president aan het roer staan.

  Parbo jij bent een oerdomme, dwaze, idiote ddb gekke met een IQ van een drol ddb paarse schijt. Misdadig vervloekt zijn alle ndper’s en mi wiens alla ndpsma trong leki deng wc worong ing ddbees beerput. Joe na a bewijs dati didibri na echt wang duivel.


  Maak melding

 25. Vriendjespolitiek is al jaren zo.Gaat nooit veranderen. Denk aan je bloeddruk. Daarom komen wij hier niet vooruit. Ons kent ons.
  Zakkenvullers. Zelfs in het buitenland is dit achterhaald. Schandelijk gedrag.


  Maak melding

 26. Niet volledig uitgezocht wat deze onderzoeker zegt. Ook in landen als China, India, de VS en Rusland spelen persoonlijke relaties met politici een heel grote rol, zelfs de voornaamste rol.


  Maak melding

 27. Inderdaad wordt politiek bepaald door persoonlijke contacten ….als je geen contacten in de politiek hebt krijg je niets gedaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.