Somohardjo: Bouterse smeekte om amnestie, zou spijt betuigen

35

PARAMARIBO, 26 feb – “Luister Paul, als mij amnestie geeft, ga ik ten eerste mijn spijt betuigen in het parlement. En ten tweede ga ik maar één periode in de regering als president. Daarna ga ik boeken schrijven.” Dit zijn volgens Pertjajah Luhur-leider Paul Somohardjo woorden uit de mond van Desi Bouterse. Dat moet in 2012 zijn geweest. Toen was parlementaire steun nodig voor het veranderen van de amnestiewet. Somohardjo was duidelijk overtuigd. Hij en zijn gehele vijfmansfractie stemden voor de verandering. De politicius heeft nu spijt.

Bouterse heeft er bijna twee termijnen opzitten. En wie de leider van de NDP gelooft, ziet hem nog een termijn als staatshoofd uitzitten. Woordbreuk? Somohardjo vindt van wel. Na de goedkeuring van de wet, is Pertjajah Luhur ook nog uit de coalitie gezet. Die coalitie bestond uit de NDP, Pertjajah Luhur en de ABOP van Ronnie Brunswijk. Somohardjo is er van overtuigd dat Bouterse & Co. niet te veranderen zijn.

Het heeft hem wel een termijn regeren met Bouterse gekost. Of hij beter had moeten weten? Paul Somohardjo was één van de weinige politici die zich al kort na de coup van 1980 uitsprak. Hij was tegen de militaire staatsgreep. Nu hij aan de zijde van Bouterse is het helder en zeker. “Ik ben nog tegen, omdat zij de houding van de militairen nog hebben”, zegt Somohardjo tegenover de Ware Tijd.

35 REACTIES

 1. Hoe dom of opportuun moet wel men zijn. En sluw als deze politicus is, nog sluwer is didibri. Opa taki, deze man is erger dan een verrader en volksverlakker, want hij heeft zijn ziel verkocht voor paarse slijt, heeft gegeten, gedronken, geprofiteerd en ook heel veel paarse lekkers gekregen van a tot z. En nu komt hij als een wijf zijn beklag doen, om zo kiezers te overtuigen van zijn onschuld. Oma taki, this man is as a snake in the grass. Over het algemeen zijn pae’ s en mae ’s niet te vertrouwen wanneer het gaat om geheimen en vooral niet in liefdesrelaties. Opa taki, a so a de nanga a mae buurvrouw na oenoe see. Sinds jaren tachtig alla soortoe lul, ma voornamelijk blakka pie. Ma kuut, wie sinds 1980 ddb hebben tegengewerkt en tussen 2010 en 1015 met hem hebben samengewerkt zijn ook niet meer te vertrouwen. Dankzij dit soort valse politici heeft ddb nu nog meer macht. Ze gingen een samenwerking aan, niet voor land en volk, maar om zich nog meer te verrijken op de paarse corruptie wijze. Anno 2018 zijn al de misdaden waar ddb en duivelse trawanten zich schuldig aan hebben gemaakt, schering en inslag en de paarse norm en cultuur geworden. Moord, zelfmoord, drugshandel en gebruik, staatskas en bankroof, bedreigingen, vandalisme, overspel, hoererij, ruzie, leugen, landroof, uitbuiting etc zijn nu onder vele na dagu dong dwaze debiele partij aanhangers de wijze van overleven in de steeds groter wordende paarse misdadige hel. Laten alle jongeren die niet besmet zijn met het paarse misdadige ddb virus stemmen op Strei. Opa taki, ma toch mi fredi gi a eenheid binne a partij, want ddb spion make ook deel uit, oppassen met alle mensen die ooit voor of met ddb hebben samengewerkt en nu klagen, zoals Somo en vele anderen. Oma taki, ndp na soso misdaadvloek.


  Maak melding

 2. Somo is net als Bouterse schaamteloos! Eerst geeft hij amnestie aan de man en nu komt hij ouwehoeren.Als je niet oppast zit hij bij de volgende verkiezing weer braaf op de schoot van de duivel.Hij is medeplichtig aan de ondergang van dit land.Mik a go dok.


  Maak melding

 3. Gewoon niet op oude garde stemmen.
  Weg met oude politieke partijden en NDP
  Moet een frisse nieuwe wind gaan waaien en hervormingen in de politoek doorvoeren.
  Verkiezingen om de 3 of 4 jaar ipv 5 jaar.
  meer controle vanuit de burgers op het geen in DNA gebeurt.


  Maak melding

 4. Net als alle anderen, met uitzondering van Santokhi, laat de heer Somohardjo zien totaal ongeschikt te zijn als politicus. Maar wat wil je ook ? In Suriname kan ik niet een politieke leider aanwijzen met een behoorlijke scholing. De president heeft slechts basisonderwijs genoten en alles wat na hem komt is alleen maar troep en poeperij.


  Maak melding

 5. Paee Somo is de man . Hij is wong Jowo en blijft Wong Jowo.
  Hij is tot nu toe de wong Jowo leider van Su. En de rest is alleen maar weggelopen wong jowo die tegenwoordig de naam draagt van Kaboela jawa. Die kaboela jawa huppelen alleen maar achter de krullenbollen en hebben geen waarde van zerlfstandigheid. neks no fout ; maar Somo is de leeuw van Wong Jowo en hij brult ,vecht , bijt en verscheurt de vijanden . En hij verdedigt het ford van Wong Jowo tot het bittere einde. merdekka


  Maak melding

 6. Hoe dom moet je zijn om Bouta te geloven. De man zijn woord is niets waard. Hij is sinds 1980 berucht om liegen en bedriegen en toch gelooft Somo hem. Kan er bij mij niet in. Waarschijnlijk is dit niet het hele verhaal en heeft Somo ook een flink bedrag ontvangen.


  Maak melding

 7. Bouta zegt dat hij boeken gaat schrijven.
  Als dan niet alle alarmbellen gaan rinkelen dan ben je een grote sukkel Somo. Bouterse kan amper zijn eigen naam schrijven.


  Maak melding

 8. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Licht

  ddb (gezin en gangsters) is/zijn een wolf/wolven in schaapkleding.

  Wie dat nog niet door heeft is zwakzinnig. ddb heeft gezegd dat hij never, nada, nooit, notie, nunca, niks, nul, negatief in de gevangenis zijn straf gaat uitzitten. Uit nog veel gedrag is af te leiden dat deze man onbetrouwbaar is.

  El Somo de oudste en meest ervaren man in de Surinaamse politiek was ook met eigen belang, evenals ddb zelfverrijking, bezig dan het algemeen belang van de Surinamers en de republiek Suriname om zaken goed voor ogen zien, na te denken en het juiste besluit te nemen.

  Een oude vos verliest wel zijn haren, niet zijn streken. Wat ddb doet is broko bana voetbal op eksie wai, eerste de man en dan de bal spelen, als hij maar wint of overleeft zal de rest hem een worst wezen.

  Men moet heel goed weten met wie men te doen heeft en kijken wat de problemen van ddb zijn, oa:
  -voor drugscrimineel veroordeelt voor 11-jaar gevangenisstraf door de rechtbank in Nederland,

  – hoofdverdachte van de 8 december 1982 en een eis van 20 jaar van de krijgsraad/rechtbank in Nederland,

  – op de opsporingslijst van DEA van USA, Moiwana 86 moorden,

  – leider van de groep van couppleger van 25 februari 1980 in Suriname,

  – Suriname meer dan 3 x skeer/failliet gemaakt, zie valuta, heel grote armoede in Suriname, zelfverrijking, de grondwet vertrappen, mensenrechtenschender, zie gewijzigde amnestiewet 1992, enz, enz.

  weg met poppenkast en zelfverrijking, het gaat om het algemeen belang van de Surnamers en de goede eer en naam van (de)Suriname/ rs, corruptie moet stevig worden aangepakt.

  misdadigers horen opgepakt te worden en door de rechtbankt/krijgsraad te worden veroordeeld.

  Time4Chan(ge)!
  Sranansma Oe Bondroe, want de verkiezingen van 25 mei 2020 kan alleen gewonnen worden van ddb, ndp en gangsters als men als een front optreedt en de kiezers weet waarom en waarvoor en waar tegen het gaat.

  Leve:
  – de democratie,
  – Internatinale mensenrechten, de Grondwet van Suriname,
  – een andere koers voor welzijn, welvaart, vooruitgang en ontwikkeling van (de) Suriname/rs,
  – de oppositiepartijen en andere groeperingen,
  – normen, waarden, respect, principes, enz,
  – nationale/uitdagingen doelen die goed zijn voor het land en het volk, enz, enz

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 9. De cantol “de stille kracht” zoals Eduard Douwes Dekker ze noemde (altijd onderkruipers/onbetrouiwbaar) Somo heeft zijn zegje gedaan!!
  Dank zij deze verrader zitten we met een veroordeelde van drugshandel en moord verdachte als president !!!
  Deze cantols weten het goed aan te leggen om steeds in de Regering te zitten.


  Maak melding

 10. Furgil Kartodikromo, dodelijk geraakt door politie kogel .
  HEWIT, die altijd opkomt voor deze rovers/roofmoordenaars gaat verhaal halen bij de politie !!
  Hopelijk dat de politie gelijk huiszoeking bij Furgil en zijn oom gedaan heeft om meer gestolen goederen te achterhalen !!
  De samhorigheid is groot bij deze “cantols” om heel snel alles te verplaatsen !! De politie zelf is vaak te lamlendig in dit soort zaken !!
  In elk geval”hulde aan de politie” ;een rover/roofmoordenaar minder!! En nu de oom aan de tand voelen en ook Hewit !!!


  Maak melding

 11. Bouta is een mppppp vloek voor su.
  Door deze satan bouta verliezen mensen hun huizen etc. Te hoge koers!
  Bouta volksbedrieger het hele volk vloekt u satan!


  Maak melding

 12. Meneer Atheist, U weet dat veel wong jowo jongeren hun adat/normen en waarden en wong jowo taal zijn verloren , Ze kiiezen voor HVB(huis van bewaring) . Deze jongeren noemen zich zelf Kaboela jawa. De door U genoemde criminelen zijn kaboela jawas en geen wong jowo. Deze kaboela jawas kiezen de straatcultuur en ze leven in losbandigheid en crimi, zie ook vorige week in commewijne een tiener door rijpe man is dood geknuppeld. sarie torie met de kaboela jawa die snel geld kiezen door crimi of motjo.


  Maak melding

 13. Javanen hebben in het verleden in de politiek nooit de Hindostanen gesteund ze hebben en zijn altijd in de kont van de creolen gekropen. nu ze uit gepoept zijn zoeken ze hun heil bij een ander. ik heb gemengde gevoelens bij javaanse partijen die aansluiting zoeken bij VHP. zelfs hun eigen PAUL een Javaan hebben de javaanse broeders hem verraden. natuurlijk stoot een ezel geen …. maal aan de zelfde stront maar you never know. VHP ALERT BLIJVEN VOOR VERRADERS.


  Maak melding

 14. Aldus Somo de goedkoopste surinaamse politieke hoer. Benieuwd voor hoeveel hij zijn vrouw pimpte om amba te worden in Jakarta. Wat een carriere voor Mae van toiletjuf op een dag en amba de volgende.


  Maak melding

 15. Beste Somo,

  Jij heb op de Nederlandse televisie klappen gehad, wij hebben toentertijd live kunnen volgen. Die dikke NDP-er zei : Wil je zien dat ik je klap? Toen zei je : Je lijkt !!!!!.
  Je was zo anti-bouta, maar waar zijn je principes gebleven?.
  Jij hebt voor een moordenaar gekozen en hem amnestie verleend. Dat is de grootste fout die je hebt gemaakt in je politiek carrière. Deze fout komt jou duur te staan daar je niet meer geloofwaardig overkomt. Overigens vind ik je een politieke tijger in de assemblee waar ik nog steeds van geniet. Maar wees ook eerlijk het is over en uit met jou.


  Maak melding

 16. Somo is toch de man die ooit heeft gezegd: “Ik wil mijn leven geven voor Bouterse “.
  Somo is toch de man die de regering Venetiaan heeft gechanteerd?. Somo is toch de man die in Nederland te vuur en te zwaard DDB heeft bestreden en op de Nederlandse TV ten onder ging.
  Somo is nu de man die klaagt omdat DDB hem aan de kant heeft gezet. Wel Somo, als ik de balans mag opstellen kom ik tot de volgende conclusie:
  Somo is onbetrouwbaar, maar DDB is onbetrouwbaarder.
  Hoe zeggen ze dit in het Surinaams?
  Oja, njang mang no lobi njang mang.


  Maak melding

 17. Wanneer Bouterse de verkiezingen van 2020 wint zal Soemo wederom zijn ” eeuwige vrienden ” uit VHP en NPS verraden. Deze man is een geboren bedrieger. Lees en analyseer zijn woorden en je zal tot de verbijsterende ontdekking komen dat Soemodihardjo een ieder behalve Bouterse in de maling neemt.Wat Soemo nu doet is natrappen.Hij is gegriefd. Het emotioneel dier zijn ego heeft een gevoelige klap gekregen, een klap die hij maar moeilijk kan verwerken omdat hij nu ‘ tijdelijk ‘ aan de kant is gezet.


  Maak melding

 18. Wie o wie gaat regeren in suriname ,10 fam. Die stinkend rijk zijn geworden door stelen corruptie ,landje pik .
  Het zit ingebakken in de surinamers,land uitgeven aan de bewoners , daar wordt als land niet beter van, alles wat je weg geeft ben je kwijt , de agrarische sector een boest geven?daar zijn wel wat laat mee.
  Eerst allen verwaar los en, suikerriet cassave rijst palmolie locos allemaal export producten waar geld aan te verdien val heeft men verwaarloosd , wedden op een paard dat was verstandig, grondstoffen zijn eindig,dat korte termijn verdienste,
  En zwaar lichamelijk werk is niet meer nodig ,daar hebben ze machines voor uitgevonden, mechaniceren.
  Er wordt van alles opgezet maar niets afgemaakt ,na zeventig jaar mag er toch verwacht worden dat men het jeuk van de witte man is gekropen .
  Maar ja afgunst etnische tegen stellingen corruptie en jaloezie, heeft het land gegeven waar het nu is zit ,failliet.
  En voor sommige mens wees er trots op dat je weer in armoede leeft,,je krijgt wat je stemd


  Maak melding

 19. Deze waardeloze Javaan preekt nog steeds vanuit zijn eigen passie.
  Hij heeft zich als een Judas en verrader gedragen evenals Bravo.
  Strijders tegen de coup en later amnestie verlenen. Bouterse en co hadden jullie ook de behandeling van de 15 moeten geven


  Maak melding

 20. Geen illusies,
  De uitslag van de verkiezing zal zo zijn
  dat niemand zonder een partij zou kunnen regeren.Een minderheidskabinet is een onbekend fenomeen voor Suriname.

  Ik volg de Surinaamse politiek vanaf 1960
  .We hebben gezien hoe de mannen het land geregeerd hebben.

  Hopen dat een capabele vrouw de kar van Suriname gaat trekken.
  Voor economie moet je bij de vrouwen zijn.


  Maak melding

 21. @ Juan
  Helemaal gelijk heb je .
  Geen van de politici nu op dit moment in su is te vertrouwen.
  Ze zijn allemaal rijk geworden over de ruggen van het volk.
  Somo , Santhoki, Bouterse, Jogi , Gajadien, Abrahams, Brunswijk, Tjin at soi, Boerenveen , Girjasingh , Chirahali etc etc etc etc.
  Ik had hoop in Mevrouw Neus , totdat de heren van de oude politieke partijen haar zogenaamd gingen steunen.
  Je ziet toch zelf wat er nu van acties over is .
  Curtis lijkt in mijn ogen niet geschikt voor de post. Ik heb het gevoel dat hij ook een oppornutist is Pique is nog erger. Hij had afgelopen week nog zoveel kritiek toen bekend werd dat mevr Neus in de politiek stapte en haar eigen partij oprichte. En wat horen we deze week? Pique gaat nu de ABOP ondersteunen hahahahaha . Daarom zeg ik dat je niemand kan vertrouwen want ze denken allemaal aan hun zakken.
  Eerlijk gezegd maakt Mevrouw Neus bij mij de meeste kans als ze een goede campagne gaat voeren zonder die oude boeven.


  Maak melding

 22. Goed weer gegeven Somo van PL ,Abop moest gelijk aftreden

  NDP had het gedaan om de minister posten te nemen ,zo doende kon men rommelen met de verkiezing van 2015 .

  Zo zijn de Zombies van NDP , alleen paarse vlaggen macht je zien , wanneer je met deze duvels werk..

  Betere worden heb ik niet dit schrijf ik namens NPS .

  Waar zijn de stem kaarten van NPS gebleven Schurk Miranda .

  Misikaba of Misikaka ,ben je een keer op een Booreiland weet je hoeveel ruwe Olie in een tanker .

  Begin maar opslag tanken te bouwen ,waar gaat men het Olie opslaan .

  Staats olie kan met de uitbreiding maar 20000 barrel Olie verwerken per dag .

  De uitbreiding heeft 2 MILJARD USD gekost gebouwd door een paar oplichters .

  Ik kan het zeggen daar ik meerdere Raffinaderijen en Booreilanden heb Gebouwd in Rotterdam met Nederlanders Turken Surinamers ik was toen maar een kleine Steiger Monteur .

  De Raffinaderij van Suriname Staat ook niet op de juiste plek ,men moest het bouwen in Saramacca ,en een Tanken park aan de Goppename Punt zo dat je makkelijker kon bunker en opslaan .

  Limbo SRS Radio je ging weer te keer met VHP laat NPS hoor ,draai wat nummers van Papa Tauwtje daar het zo goed gaat .


  Maak melding

 23. Somo ik vraag mij stellig af wie nou een verstandelijke beperking heeft jij of Bouta. Bouta gelooft dat hij leeft, maar hij is enkel een schim die de gevangenis in hoort.


  Maak melding

 24. M.a.w. Somohardjo vond regeermacht zo belangrijk dat hij Bouterse geen test afnam op diens geloofwaardigheid. Hij vertrouwde blindelings een man met 15 hoofdzonden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.