Goudkoorts ook in West Suriname, spanningen in Apoera

8
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO/APOERA, 24 feb – In de Inheemse gemeenschap Apoera, in Weest Suriname, is puur behoud van de natuur allang geen eenduidig streven meer. Ongeveer honderd en vijftig bewoners vragen toestemming om naar goud te mijnen in de omgeving. Ze willen het milieuvriendelijk doen, dus zonder kwik. Districtscommissaris Theresia Cirino van Kabalebo is tegen. Naar haar zeggen is ook president Desiré Bouterse geen voorstander. “Ik ben het persoonlijk met hem eens”, zegt Cirino. De groep aanstaande goudzoekers heeft geld nodig.

Werk is er wel bij hout- en steenslagbedrijven. Maar de lonen zouden laag zijn. “Ook wij voelen de verslechterde economische situatie en willen verandering brengen”, zegt woordvoerder Ronny Simon tegenover de Ware Tijd. Onder de groep bevinden zich mannen met ervaring in de goudwinning. Ze hebben hun zinnen gezet op het Matapi-gebied dat nog vrijwel ongerept is. Maar ook lokale leiders zien het niet zitten.

Apoera is voor een belangrijk deel van haar dieet afhankelijk van visvangst. “Mensen zulen ziek worden en kunnen dood gaan. Het belang van een groep van honderd en vijftig man weegt niet zwaarder dan dat van drieduizend mensen”, zegt de districtscommissaris. Bovendien voorziet het gebied ook de rijstvelden van Nickerie. Ze vindt dat ecotoerisme goede perspectieven biedt voor wie echt wil ondernemen.

Bekijk ook:


8 REACTIES

 1. Helaaas de Commisaris zal dit niet kunnen tegen houden !!
  Grote concessionairissen in dit gebied zijn Abrahams en Boerenveen !!
  Wie zal hen kunnen tegen houden ??? De stomannen zijn al op pad !!
  Net als bij visgunningen een 50-tal op naam van een wachter
  volgens Doekhie, die alleen maar in zijn hangmat ligt !!
  Rijstvelden zullen bevloeid worden, door met kwik vervuilde irrigatie water !!!


  Maak melding

 2. Natuurlijk is die moordenaar er ook op tegen, want de inkomsten komen niet hem en zijn criminele organisatie ten goede, ondanks ze al miljarden gestolen hebben van het volk, wat trouwens breed uit gemeten is geworden in het Ncr handelsblad in Nederland, die een juiste weergave heeft gegeven hoe die moordenaar en Abrahams met famillie en vrienden te werk gaan. Alleen maar roven van staatsgelden, en het verdelen van consessies, en het arme volk maar toekijken, maar niets doen,hopelijk worden deze kankergezwellen nog zwaar aangepakt, met het in beslag nemen van al hun kapitaal en bezittingen die ze gestolen hebben, en alsnog opgesloten worden.


  Maak melding

 3. Hebzuchtig zijn ddb en het gros van het volk dat op twee bij verstek veroordeelde onberechte drugscriminelen hebben gestemd. Suriname een paradijs voor alles wat leeft in het bos, zal door een kleine groep hebzuchtige dorpsbewoners worden vernietigd. Opa taki, alleen maar vernietiging en onrecht is er sinds 25 februari 1980 over het gehele land en volk gekomen, toen slechts een kleine groep van zestien duivels bezeten militairen een coup pleegden. Oma taki, en kijk wat tot en met heden het gevolg is voor land en volk met slechts enkele nog levenden, oud geworden coupplegers. Opa taki nu wordt er financieel een coup gepleegd op de waarde van de srd. Moordenaars, drugsbazen, bankrovers, staatskasrovers, kortom paars crimineel misdadig gespuis hebben de macht dankzij oerdomme debiele dwaze idiote ndper’s, waarvan Parbo de allergrootste paarse idioot op Waterkant. Oma taki, tot op heden kan ik al die paarsdom verarmde ndp paria’s niet volgen en begrijpen dat ze blijven krijsen….eeh oma enne opa eeeh joe owroe keba, eeh wij e ndp dom jongeren hebben allen onze hoop en geloof in handen gelegd van opa didibri, ieja want al geeft hij ons slapeloze nachten en beroofd ons van alles waar we en onze generatie recht op hebben, we gaan wee voo vijf in 2020, want we zijn duivels misdadig besmet zoals Parbo met het didibri virus. Oe tang ka dang, oe mpp paarse klootzakken. Vernietigen jullie maar je eigen woongebied.


  Maak melding

 4. Ze hebben hun zinnen gezet op het Matapi-gebied dat nog vrijwel ongerept is. Maar ook lokale leiders zien het niet zitten.

  Welke lokale leiders? Die van de stad Paramaribo?
  Ik heb nog in de jaren 2006 en 2007 mogen vissen in de rivier in het Matapi gebied.
  In 2011 wilde ik weer hetzelfde gebied aandoen.
  Ik mocht er niet naar binnen omdat dit gebied is weggegeven aan één van de leden van het kabinet van de president.
  Het heel gebied is ontsloten en vakantiehuisjes gebouwd.
  Jammer van dit ongerept natuur.
  En nu de goudzoekers. Vraag me af waarom dit gebied is afgegeven aan een lid van het kabinet van de president


  Maak melding

 5. Parbo

  Je raakt maar niet uitgesproken over Parbo.
  Zoveel indruk heb ik gemaakt.
  En maar blijven schelden.
  zaterdag 24 februari 2018 om 19:26 uu

  En jij maar oerdom reageren.


  Maak melding

 6. Snappen ze niet dat het hele oerwoud zo kapot gaat onze mooie Surinaamse oerwoud zit straks met allemaal open gaten hoe meer ze stuk maken hoe meer narigheid je gaat krijgen zoals rampen heel veel regen aardverschuiving modderstromen aardbevingen en als je dat krijgt en die dam gaat scheuren dan is de ramp niet te overzien


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.