Surinaams parlement lijkt uitgeteld in strijd tegen corruptie

17
Algemene politieke beschouwingen medio januari in Nationale Assemblee Suriname
De Nationale Assemblee in Suriname

PARAMARIBO, 23 feb – Het parlement is zo goed als uitgeteld in de strijd tegen corruptie. Felle speeches en pleidooien van alle kanten zijn nog hooguit achtergrondmuziek. Nu de jarenlang uitgestelde goedkeuring van de ‘anti-corruptiewet’ een feit is, wordt het steeds stiller. De regering is aan zet. Die moet wat ondersteunende wetgeving slaan. En dan is er nog de Anti Corruptie Commissie.

Het is een autoriteit die genoemd wordt in de splinternieuwe wet. De commissie moet de grote speler worden in de strijd tegen geknoei met publieke middelen. “Helaas is de commissie nog niet geïnstalleerd. Evenmin heb ik aanvullende besluiten van de regering gezien die voor uitvoering noodzakelijk zijn”, zegt oppositielid Patricia Etnel tegenover de Ware Tijd. Het geeft geen goed gevoel.

Het parlement lijkt zo maar ‘tandeloos’. Bij de behandeling van het wetsvoorstel overheerste nochtans de indruk dat de regeringsfractie wilde afrekenen met viezigheid. De regering laat duidelijk merken er een eigen visie op na te houden. “Het is tot nu toe een mooiweerwet, zonder uitvoering. Geen wonder dat we op de index van Transparancy International gedegradeerd worden”, zegt Carl Breeveld (DOE).

Bekijk ook:


17 REACTIES

 1. Je zal altijd een meerderheid in de kamer moeten moeten hebben. Corruptie is zo ingebed in de surinaamse samenleving. Zelfs accountants maken geen melding meer van verdachte geld stromen. Herinvoeren doodstraf en gvd uitvoeren ook. Uitroeien die gasten.


  Maak melding

 2. Het is allemaal een blijvende paarse poppenkast met ddb aan de touwtjes. Deze volksverlakkers zitten niet in het belang van land, volk en eigen oerdomme debiele verarmde paarse paria’s. No boi, ze zitten daar voor zichzelf en lachen het volk uit. De TV beelden spreken boekdelen toen “we zijn moe ” demonstreerde voor het DNA gebouw. De hele wereld ziet en weet dat ddb en paarse corrupte gangsters niet zitten in het belang van land en volk, maar de duivel ddb en hun belangen. Ze de duivelse paars misdadige werken der misdaad. Wo ka.


  Maak melding

 3. Ik vraag mij al langere tijd af welk nut het Surinaamse parlement heeft. Volgens mij brengt het parlement niks tot stand. Maar misschien zie ik het verkeerd.


  Maak melding

 4. ddb heeft door omkoping en doordat de ndp de grootste partij van de verkiezingen van dna van de republiek Suriname werd op 25 mei 2015 Suriname onder zijn duivelse bewind, gangsterbeleid en criminele hand gekregen.

  Hiermee heeft hij de dna en mini sters helemaal buitenspel gezet en met de waardeloze adviseurs met zijn enige eigen belang bezig te zijn.

  ddb is de domste president die Suriname ooit gehad heeft, ja toch?
  Suriname heeft nog nooit in haar geschiedenis zo een heel grote armoede en ellende meegemaakt. Alles is kapot. Het volk is apathisch, loopt verdwaast in de rondte, is de koers kwijt, hele grote criminaliteit, ontwaarding srd, geen valuta, enz.

  Time4Chan(ge)!

  ddb en gangsters zullen echt moeten worden weg gejaagd. Terwijl het Surinaamse Volk sterft zie je die man in Coronie dansen. Hier zijn echt geen woorden voor zo een schaamteloze vertoning e/o gedrag.

  Het Surinaamse Volk moet hier goed naar kijken en zich afvragen, kan deze misdadiger, crimineel veroordeelde man hun leider zijn? Wat is er toch met het Surinaamse Volk aan de hand? Een land die eens fier in top stond op het Zuid-Amerikaanse continent en het Caribisch gebied wat haar grondwet betreft, mensenrechten, welvaart en welzijn, normen en waarden, principes en iedereen zich aan regels van de grondwet moest houden, zo niet een vonnis kreeg van de rechtbank.

  Sari Tori

  Time4Change!
  Sranansma Oe Bondroe en jagen jullie deze waardeloze misdadiger en adviseurs weg. Deze mensen zijn bezig met hun enige eigen belang. Uw armoede gaan ze niets aan kunnen veranderen en doen. Zie sinds 25 februari 1980 tot heden wat er van Suriname onder zijn bewind is gebeurd.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 5. Acht!

  Iedereen heeft zijn mening klaar toch gaan ze voor de verkeerde stemmen…
  Dat is zo helder als kristal.

  Er is geen verstand meer aanwezig onder de bevolkingsgroepen…


  Maak melding

 6. De vraag is wat het probleem is, de politici of de samenleving. In heel wat landen, misschien wel de meeste, zien mensen de politiek als een middel om macht te verwerven en macht is een middel om rijk te worden. Rijk zijn betekent mooie dingen, grote huizen, dure auto’s en sex.

  In de landen met een meer geëmancipeerde en assertieve bevolking wordt die zucht naar macht geremd door de samenleving. Wie zich te opzichtig misdraagt wordt eerst door de media aan de schandpaal genageld en vervolgens worden de gezagdragers door de publieke opinie gedwongen maatregelen te nemen. Zelfs de machtigste man in de wereld, de Amerikaanse president, moet daar voor buigen.

  In Suriname, en in vergelijkbare landen, weet iedereen wie de dieven zijn, maar men komt er mee weg. De machthebbers zijn daders en medeplichtigen en zijn onaantastbaar in dat soort samenlevingen. Men weegt zijn belangen voor men de mond opendoet.
  Dat is het probleem in een op populisme en cliëntelisme gebaseerd politiek systeem. De leider kan geen kwaad doen en cadeautjes smoren de kritiek.
  De parlementariërs denken: “Vandaag jij, morgen is het mijn beurt”. Van het parlement is niets te verwachten zolang het volk alles accepteert.


  Maak melding

 7. De meerderheid {26 } zal zorgen dat ondersteunende wetgeving en de Anti Corruptie Commissie er niet komen … bang dat ze zijn voor de … Open Gates of Santo Boma !!!!

  Na 2020 zullen zij de dans niet ontspringen … de bejaarden op het kabinet van de Drugsveroordeelde Misdadige Moordenaar Desiré Delano Bouterse … ook niet … recht voor één … recht voor allen !!!!!!!


  Maak melding

 8. bijna ALLE parlementariërs zij corrupt oppositie als regerende de partijen het zijn drugcriminelen hufters oplichters en stille aandeel houders van al die overvallen in suriname daarom houden ze de corruptie wetten tegen.

  heel veel creolen willen nooit een andere regering omdat hun handel en dat is de drugshandel en de beroving in gevaar komt.
  Hindostanen die zich bij de ndpers hebben aan gesloten hebben dat puur gedaan voor de njang geld macht het zijn onder ons gezegd hoeren de anderen zijn madarchod.

  dat er criminelen bestuurders zijn die niet 12 maar 14 tot 16 maanden salaris op jaar basis ontvangen ..een jaar heeft maar 12 maanden hoe kam je dan voor 16 maanden salaris ontvangen dat is volks verneukerij.
  MAAR de grootste ezels boerkies donkey zijn de NDP stemmers dat ze pinaren hebben ze aan hun zelf te danken.

  André Misiekaba vertelt zoveel fantasie verhalen dat zelf hij heilig van overtuigd is dat de ezels in suriname het zal geloven. hij doet al die voorspellingen en beloftes om de ndp achterbaan weer te boelen. DEZE MAN IS MET ZIJN UITSPRAKEN EEN RACIST.


  Maak melding

 9. Een enorm noodzakelijke en simpele operatie: voer het systeem in van slechts 4 loonklassen en alle corruptie smelt weg als sneeuw voor de zon.


  Maak melding

 10. In het verleden, is het gebouw van het parlement aan de Gravenstraat, in de as vervallen. Men nam tydelijk verblijf in het soccieteit het park. Jaren later; Wanneer nu zal de assemblee, een eigen gebouw, onderkomen zich realiseren? Dat is mijn vraag! Wij als burgers willen zelf weer in het park gaan zitten en naar de (speed)boten in de Suriname rivier kijken. Ga naar Wanica ofzo!


  Maak melding

 11. Als dit doorgaat is het afgelopen met de NDP
  Het mooie van de grap is dat Bouterse de baas wilt uithangen maar verantwoordelijkheid dragen is poison.

  Wanneer puntje bij paaltje komt dan weet paaltje van niets. Wat is de rede eigenlijk dat Bouterse weigert om Ramon Abrahams te laten arresteren? Weet Ramon net teveel?

  Ik voel de pijn bij Andre M maar deze is ook van de Baas afhankelijk. Waarom zijn de mensen zo bang van de Baas?

  Is toch bewezen dat die man fraude heeft gepleegd of niet? In feite moet men ze allemaal laten opsluiten. En dit kan Bouterse niet opbrengen om de schurken te laten oppakken. Zoals hij altijd heeft beweert dat hij de helft van de VHP kan opsluiten.

  Bouterse is geen Du man maar een grote grappenmaker.


  Maak melding

 12. @bakraman
  Iedereen kan een wet indienen. Waar het om gaat is dat een wet ook nageleefd moet worden. Anders is het een zgn “dode letter”
  Nadat een wet is aangenomen moet hij afgekondigd worden en effectie gemaakt worden.
  Bouterse heeft tot op heden de wet NIET afgekondigd (gepubliceerd in het staatsblad) dus is de wet nog niet van toepassing.
  Ook moet Bouterse de nodige aanvullende acties ondernemen. Zaken als waar en hoe kan iemand iets melden?? En wie gaan ONAFHANKELIJK onderzoek doen naar de zaken die aangemeld worden?? Wie beslist of een melding nader onderzoek behoeft danwel de prullenbak in kan?? Hoe rapporteren ze over de ontvangen meldingen, de genomen acties/beslissingen en aan wie rapporteren ze??
  Al die zaken zijn niet goed en volledig geregeld in de wet. Daarmee is het dus allemaal voor het podium geweest en blijkbaar NOOIT bedoeld om echt als wet corruptie aan te pakken.
  WEER EEN PAARSE FAKE BELOFTE


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.