Documentaire ‘Drie Vrouwen – over slavernij en vrijheid’

8
Documentaire 'Drie Vrouwen - over slavernij en vrijheid'

Afgelopen weekend vond in het Filmhuis Den Haag de publiekspremière plaats van ‘Drie Vrouwen – over slavernij en vrijheid’, een documentaire van de in Suriname geboren filmmaker Ida Does. Drie vrouwen bepleiten, elk op eigen wijze, een waardige erkenning van het Nederlands slavernijverleden.

Wat gebeurt er als je jouw familiegeschiedenis onderzoekt en je een foto vindt van de slaveneigenaar van jouw voorouders? Wat zie en hoor je als je dwaalt langs eeuwenoude Europese schilderijen met Afrikaans kindslaven? Welke verhalen liggen verborgen achter eeuwenoude Haagse gevels? En wat is de betekenis van dit alles voor de Nederlandse identiteit?

Voor haar nieuwe documentaire filmde regisseur Ida Does de drie vrouwen: erfgoeddeskundige Valika Smeulders, winti priesteres Marian Markelo en onderzoekster Ellen-Rose Kambel (FOTO). Allen verdiepen zij zich op eigen wijze in het koloniale verleden van Nederland.

De documentaire is op 8 maart te zien in Amsterdam.

8 REACTIES

 1. Deze onzin weet de hele wereld als en Nederland heeft het slavernij verleden nooit ontkent. Dames hiermee niets nieuws onder de zon.Hebben jullie niets beters te doen? Wel geld innen in Nederland en van de bloei en groei genieten met jullie nazaten.
  Wanneer je een volle maag heb gevuld door de blanken wordt er toch over ze geouwehoerd. Schandelijk deze herhaalde vertoning die erg eentonig is geworden.
  Ookal heb ik een donkere huidskleur ik ben gelukkig. De blanke bevolking die nu leeft heeft niets met die hele slavernij te maken. Sommige gasten moeten nu ophouden met deze achterlijkheid.


  Maak melding

 2. Zolang mensen het recht hebben om over de gruwelen in de tweede oorlog te praten en dat zal altijd zo blijven, net zolang hebben mensen het recht om over de gruwelen in de slavernij te praten. Wie dat niet wil horen of niet wil lezen moet gewoon de andere kant op kijken. Niemand hoeft op te houden om een ander een plezier te doen.


  Maak melding

 3. De waarheid,
  Wie de slaven zijn en waarom ze in slavernij zijn gegaan,is nog steeds een leugen.
  De slavernij is een handeling tegen de natie van Israël. De bijbel als historisch boek maakt er melding van.
  De zogenaamde joden zijn niet afkomstig van Jacob,dus Israël.
  Zolang men dit niet weet, hoort men te praten over het slavernij verleden, van de ware joden afkomstig van de stam van Judah.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.