Ook aandacht voor Aswoensdag in Suriname

8
Ook aandacht voor Aswoensdag in Suriname

In Suriname is eergisteren ook stil gestaan bij Aswoensdag. Schoolkinderen en onderwijzers uit de omgeving van de Kathedrale Basiliek van Sint Petrus en Paulus in Paramaribo accepteerden woensdag een kruisje van roet op hun voorhoofd, en zetten daarmee een katholieke traditie voort. Aswoensdag is in de katholieke traditie het begin van de 40 dagen durende vastentijd, die loopt tot en met Paaszaterdag (Stille Zaterdag).

Bekijk ook:


8 REACTIES

 1. Dit heeft vroeger geleid tot tatoeage op het (tussen de ogen) voorhoofd
  de zogenaamde zoektocht naar God of (gangsters) stoere jongens.

  Een tatoeage is en blijft een beschadiging van je huid en de geestelijk achtervolging zo je wilt minderwaardigheidsgevoel op latere leeftijd.

  De kruis heeft bij de christentenen/gelovigen een diepe betekenis De oorsprong van de kruis is niet dat Jezus aan de kruis was vastgenageld maar meer dan dat. De handeling van de pastoor beschouw ik als onwetend en een achterlijke handeling gepleegd op de jeugd.

  Wil je niet met de nek aangekeken worden speel dan het spelletje dan niet mee. Met andere woorden brengt geen tattoo op je lichaam. .


  Maak melding

 2. Op Aswoensdag laten Rooms-katholieken en sommige protestantse gelovigen in de kerk een kruis met as op hun voorhoofd tekenen, het zogenaamde askruisje. Terwijl de priester het askruisje zet, zegt hij doorgaans tegen iedere gelovige afzonderlijk: “Gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren” (in het Latijn: “”Memento, homo, quod pulvis es, et in pulverem reverteris”). Deze tekst is gebaseerd op het vonnis dat God na de zondeval over de mensheid uitsprak (Genesis 3,19). Sinds 1979 kan ook de tekst worden gebruikt: “Bekeer u en geloof in het Evangelie”. Deze tekst uit het Evangelie staat in het altaarmissaal zelfs als eerste tekst aangegeven voor de liturgie van Aswoensdag en refereert aan de oproep waarmee Jezus in Galilea zijn prediking begon (Marcus 1,15).

  Oud-katholieken en Oosters-Orthodoxe christenen laten zich de as op het hoofd strooien.

  De as is het overblijfsel van verbrande ‘palmtakken’ (vaak buxustakken), die het jaar daarvoor gebruikt werden voor de viering van Palmpasen op Palmzondag. Het kleine ritueel wordt uitgevoerd ter bezinning en als uiting van boetvaardigheid. In die zin is het een voorbereiding op Goede Vrijdag en Pasen.

  Bron: wikipedia


  Maak melding

 3. En de gebroeders Aureliano’s hadden de pech dat de as kruis nooit meer van hun voorhoofd te krijgen was.Het was als het ware ingebrand.Zo was het voor de moordenaar makkelijk te herkennen wie de broers waren[uit Honderd jaar eenzaamheid]


  Maak melding

 4. En let er ook op dat in deze 40 dagen neuken is verboden!! Dat heb je al genoeg gedaan met het carnaval. Laat je vrouw dus 40 dagen met rust. Zij gaat de 40-daagse menstruatie in.


  Maak melding

 5. Sorry allen is Suriname gebeurt dat, de kinderen hebben goede onderwijs nodig. Wie zijn best niet doet zal later soep met keistenen eten.

  En het is een witte man iets, zelf de witte man geloof er niet meer in. Even onthouden geloof houd je dom.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.