zondag, oktober 24, 2021
HomeOnderwerpenMaatschappijChinees Nieuwjaar nationale feestdag in Suriname

Chinees Nieuwjaar nationale feestdag in Suriname

-

- Advertisement -

PARAMARIBO, 16 feb – Chinezen over de hele wereld vieren vandaag het Chinees Nieuwjaar. Het is het belangrijkste feest voor Chinezen en daarom is deze dag sinds 2015 in Suriname verheven tot een nationale feestdag. Ambassadeur Yang Zigang noemde het gebaar destijds een teken van eenheid en acceptatie van de Chinees in Suriname.

- Advertisement -

De viering vindt plaats met een tweedaagse feestelijk cultureel evenement op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. De officiële opening vindt in de avond plaats door de president van Suriname Desi Bouterse. De organisatie ligt in handen van de Suriname Chinese United Association (SCUA) en wordt ondersteund door de ambassade.

Er zijn buitenlandse optredens van artiesten uit Beijing en Sichuan, zegt Jiang Xiaoyan, Deputy Chief of Mission op de Chinese ambassade.

(FOTO/Archief: President Desire Bouterse en echtgenote in 2015 bij de viering van het Chinees Nieuwjaar op het terrein van de Kamer van Koophandel)28 REACTIES

 1. Als er 365 bevolkingsgroepen in Suriname zijn en elk viert hun eigen nieuw jaar zou er niet meer gewerkt worden. Dan heb je gewoon 365 nationale feestdagen.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 2. @JZwartmans

  Ik heb het gevoel dat wij heel lang moeten wachten!
  Afrikaanse toestanden zullen toegepast worden, zie Zuid-Afrika en Zimbabwe etc.


  Maak melding

 3. Er wordt in Suriname meer gefeest dan gewerkt.

  Zie het resultaat in 2018. Een failliet land dat volledig naar de kloten is en waar nog geen spijker wordt geproduceerd.


  Maak melding

 4. Ik snap niet waarom deze dag verheven is tot nationale feestdag. Zo nationaal stellen de chinezen zich echt niet op in het dagelijks leven . Het is een zeer gesloten groep waar buitenstaanders nauwelijks toegang krijgen.
  Hun verdiend vermogen wordt echt niet in de Surinaamse economie gestoken ,maar gaat linia recta richting de familie en hun bazen in China.
  Belachelijk dat er nog een productieve dag wordt opgeofferd, zodat er weer gefeest kan worden alsof Suriname de economie op orde heeft.


  Maak melding

 5. De dag is ingevoerd ter meerdere glorie van de pikin ingi boi.Is te zien op de foto dat hij zich op deze dag zich verkleed als de Dr.Fu Man Chu en aan tafel gaat met de fish lady om de ongelukkige honden en katten op te eten die de pech hadden op de chinese BBQ te eindigen.


  Maak melding

 6. @ Sabato Franse

  We wachten wel af, volgens mij zijn ze nu al druk bezig ermee !

  @ henkmolenaar 2016

  Vind je het gek dat er niet gewerkt wordt in Su ?
  Ze hebben bijna alle bevolkings groepen een vrije feest dag gegeven. en trouwens alle zinnen met werkwoorden hebben ze uit de woordenboek er uit gehaald.

  @ Freddyyy

  Fredyyy ik denk niet dat de mensen in Su armoe lijden,ik ben bij verschillende feesten geweest bij mensen thuis.
  Er was overvloed aan eten en drank in huis, en maar klagen dat de economie niet goed is !
  auto´s voor de deur en nog een motorfiets erbij, van mij mogen ze dat hebben want toevallig werkt deze gezin hard voor hun geld.

  Jacko


  Maak melding

 7. @ Freddyyy,
  Ik denk dat je de “spijker” op de kop hebt geslagen !!
  Niets wordt door hen in Suriname gekocht !! Alles uit China !! Zelfs geen groente en fruit bij Surinamers !!
  Bij het bouwen van “NIS” werd iedere spijker uit China geimporteerd !!
  Het gaat om verdienen over de rug van de Surinamers en overmaken naar China (Chinezen mogen vrijelijk dollars over maken via de Chinese Bank) en zo snel mogelijk een Surinaams paspoort om dan te verdwijnen naar Canada,USA,Car.gebied of Nederland/Frankrijk !!
  En nu nog een “nationale” Haitiaanse vrije dag en een “nationale” cubaanse vrije dag !!
  De ondernemers schijten een buffel !!!


  Maak melding

 8. Hopelijk , bewaken de eigenaren van honden hun beeste goed dezer dagen om te voorkomen dat ze op de barbeque terecht komen of aan de spit of in de moksie-metie pan !!
  Ik zie de paarse kakkerlakken al drommen om de dagoe-moksie-metie pot.
  Met Misiekaba van Dubai als eerste in de rij !!


  Maak melding

 9. Baas serie a heri kondre gi omoe snesi. Hij en al zijn duivelse trawanten lachen allemaal in hun paarse klauwen. Ondertussen schijt Parbo een grote doti agoe van het overdadig vreten, dat alla gast opo gwe, tapoe deng noso van de stank van Parbo’s paarse schijt. Soso paarse bomvliegen de, allemaal vol van paarse wormen om hun verdorven paarse larven te leggen op het vele chinees eten. Overal waar de ndpbaas verschijnt komen ook de vele paarse poepvliegen om hem heen mee, met Parbo als grootste paarse strontvlieg.


  Maak melding

 10. Afschaffen die feestwant de Chinezen zelf geilen alleen om geld te verdienen. Hun winkels blijven open terwijl ze de kans krijgen 1x per jaar te gaan feesten.
  Ze leven om alleen te werken.


  Maak melding

 11. Chinezen zijn hard werkende mensen. Staan niet op hoeken van de straat naar kinderen te fluiten en anderen lastig te vallen. Ze kunnen Hoe moeilijk ook hun eigen broek omhoog houden. Zij zijn geen bedelaars vinden altijd een manier om.te overleven.
  Ik beneem blij dat ze er zijn. Voor weinig geld en veel arbeid en technologie hebben zij onze straten mooi geasfalteerd. De zwarte man hangt onder de Chinezen hun balkon. Het neerbuigend gedoe naar de Chinezen toe moet nu ophouden. Think before you answer. Vaak kan een alleenstaande moeder op de pof levensmiddelen kopen bij de Chinees om de mondjes van haar kroost te voeden en eind van de maand de Chinees betalen omdat er geen vader in huis is om zijn eigen kinderen te verzorgen.


  Maak melding

 12. Al weer enkele ZEER Racistische opmerkingen over de Chinese bevolkingsgroep !

  Begin zelf een winkel of zaak !

  Alles wat louche zakenlieden doen, Chinees of niet, wordt 100% TOEGESTAAN DOOR de PAARSE MACHTHEBBERS !

  Dus scheldt u deze CORRUPTE POLITICI uit ! Uit hun WANBELEID blijkt dat zij Sranan en haar bevolking heel erg HATEN !

  PS ; De machthebbers laten ook andere nationaliteiten en volken makkelijk toe tot Sranan om goud en andere zaken te ROVEN !

  De ROOF van ons GOUD door de SCALIANS, wordt zeker ook gepleegd door de Chinezen !

  DUSSsssss WAKE UP, WEG MET DE PAARSE ELITE !


  Maak melding

 13. De chinezen zij meer dan welkom in ons land.Zij helpen al jaren mee aan de welvaart van ons land. Niemand heeft last van ze. Door sommigen van onze debiele, ongeschoolde labiele, bevolking worden zij lastig gevallen beroofd en uitgemoord. De chinees is altijd vriendelijk tegenover onze bevolkingsgroep. Onze SRD is waardeloos voor de Chinees. Die moet zoveel SRD verdienen om het te kunnen omzetten naar een USD dollar of Euro om zijn producten te kunnen kopen en te verkopen. De Chinees lijdt ook onder onze economie. In Europa zijn ze beter af. Dus al die haat en nijd, afgunst van sommigen in onze samenleving is te triest voor woorden.De Chinees rijdt geen dikke Mercedes Benz. Behangt zijn hals niet met kilo’s goud. Heeft geen gouden raamwerk in zijn mond.Zijn vingers zijn niet beladen met goud. Draagt geen merkkleding.Steelt geen mobiele telefoons van anderen.De Chinees creeerd werkgelegenheid aan jongeren,zodat zij ook wat kunnen verdienen en hun thuisfront kunnen steunen.Ik heb respect voor deze mensen.Ik zag laatst een chinees een belegde broodje overhandigen aan een zwerver. Ik vroeg aan de chinees waarom hij dit doet. Antwoord hij komt elke dag hier zijn belegde broodje halen en een Fernandes. Hij heeft niemand en kent hem al jaren. In plaats dat hij mensen gaat beroven om eten te kopen, geef ik hem een broodje.Hier heb ik respect voor. Wij sluiten onze ogen voor dit soort zaken, maar de Chinees niet. Schelden op de chinezen heeft geen zin. Zij hangen niet alles aan de grote klok wat zij doen voor onze armoedige bevolkingsgroep. Laten wij ze
  respecteren.


  Maak melding

 14. Wat is jouw bijdrage geweest?
  Kan je zeggen dat je ooit hebt geprobeerd om een spijker te produceren.
  De handelaren van de afgelopen 30 jaren hebben nooit geïnvesteerd in vooruitgang. Alle initiatieven die werden genomen,werden eerst over genomen, om daarna in een prullenbak te stoppen.
  Door de ontwikkeling van iedere Surinamer, in de afgelopen jaren,heeft zich een geestelijke verzoeking voorgedaan die niet op te lossen is door schelden en met de vinger wijzen naar elkaar.
  Alle Surinamers zullen 1 intentie moeten hebben,1 gedachte en 1 streven, en dat is Suriname, voor ons allen.


  Maak melding

 15. Geestelijke verzoeking?Wintie,Bonoe,Bigie Pokoe,Njang,
  Nanga dringi sopie.seksuele handelingen met kleine kinderen,mensen handel.Corruptie,stelen, mishandelingen,vernederingen,stelen,beroven,moorden.
  Liebie mie.


  Maak melding

 16. De Chinesen zijn de enigen die hun hand hebben uitgestoken naar derde wereld landen,om hun uit het slib te halen. Kijk maar naar de miljarden credit Line aan Akon,die in meer dan 50 Afrikaanse landen eerst licht brengt en daarna scholing.Zodat men kan investeren. Waarom kan het in Afrika? En hebben de Chinesen succes daar. Natuurlijk profiteren zij er ook van do whatever.
  De Europeaan wil alles van ons afpakken en zelfs onze mannen en vrouwen indoctrineren met de gedachte NO good for noting, of misschien om kinderen te maken en niet de verantwoordelijk op zich te nemen, door hen te voeden en te onderwijzen.


  Maak melding

 17. Chinezen bulken van het geld en kopen alles op in Azië en Afrika.
  En nu ook in andere werelddelen. Ook in Suriname.
  Of dit slecht is weet ik niet. Die landen moeten maar zelf zorgen dat ze goede dela met China maken.


  Maak melding

 18. Her opvoeden, de creolen zitten nog met een na slaafse mentaliteit en zien nog steeds de goedheid van de blanke meester.
  Berijpelijk zij hebben ons gemaakt tot wat wij vandaag zijn, luie roofzuchtige mensen die elkaar niets gunnen. Geen Broederschap of zusterschap,maar kijken naar de balk in elkaars ogen.


  Maak melding

 19. luie Surinamers,
  Sta op van je luie kont,en begin als Surinamers samen te leven en werken.
  Een ieder die getint is wordt door blanke gezien als een neger, negro dus zwart.
  Dus alle Surinamers behoren zich eerst te vereenzelvigen als 1 natie, als 1 ras,het Surinaamse Ras.
  En als je hieraan niet meewerkt ben je een verrader een LANDSVERRADER.


  Maak melding

 20. luie Surinamers,
  Sta op van je luie stoel,en begin als Surinamers samen te leven en werken.
  Een ieder die getint is wordt door blanke gezien als een neger, negro dus zwart.
  Dus alle Surinamers behoren zich eerst te vereenzelvigen als 1 natie, als 1 ras,het Surinaamse Ras.
  En als je hieraan niet meewerkt ben je een verrader een LANDSVERRADER.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.