Archief van Javanen in Den Haag naar gemeente

13
Archief van Javanen in Den Haag naar gemeente

Deze week droeg de Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie (STICHJI) haar digitale verzameling van het erfgoedproject ‘Javanen in de Nederlandse Polder’ over aan het Haags Gemeentearchief (HGA). Door deze verzameling in bewaring te geven aan het HGA wordt de sociale geschiedenis van de Javanen uit Suriname goed bewaard. Dit is een bijzondere archiefoverdracht; niet alleen is dit het 1e migrantenarchief dat geschonken wordt aan het HGA, het is ook het 1e particuliere, volledig digitale archief in de collectie.

Het verzamelde materiaal dat in de toekomst via de website van het HGA toegankelijk wordt, bevat digitale reproducties van gesprekken met Javaans Surinaamse migranten, verhalen, foto’s en films en aanvullende documenten, zoals krantenartikelen en publicaties. Er zit beeld- en documentatiemateriaal bij uit persoonlijke archieven van migranten. Ook audioverslagen maken hier deel van uit.

De tentoonstelling ‘Van nieuwkomer tot Hagenees – Javaanse Surinamers in beeld’, die vanwege de overdracht van 13 februari tot 26 maart 2018 in het Atrium te zien is, biedt een inkijk in deze bijzondere schenking. (FOTO van STICHJI: Hariëtte Mingoen, voorzitter van Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie (STICHJI) draagt het archief over)

13 REACTIES

 1. Met kennis van lagare school kan ik het verhaal hier niet volgen; Er worden hier namen genoemd die voor mij moeilijk zijn om te kunnen volgen ; Javanen in Den Haag, Javanen in de nederlandse polder, javaanse immigratie, javanen uit suriname, javaans surinaamse migranten, javaanse surinamers , Wat is hier het verschil tussen javanen en javaanse surinamers. Ik kan het verschil niet verklaren . Wie help mij hierbij. alvast bedankt.


  Maak melding

 2. @ Zesde klas Lagere School

  Ik ben toevallig geweest bij deze bijeenkomst ik zal het met mijn garnalen hersen proberen jouw het uit te leggen !
  Met Javanen in de polder bedoelen ze de Javanen die indertijd door bandiet Somo voor veel geld in Groningen (Nederland zijn gedumpt ) Javanen in Den Haag zijn Javanen die van uit Su in Den haag op eigen houtje zijn gekomen. Als je in Nederland tegen een Hollander zegt dat je een Javaan bent dan denken ze dat je uit Java komt !
  Daarom zegt men hier; ik ben een Javaan van Surinaamse afkomst, of een Javaanse emigrant uit Su.
  Nou dat heb ik tijdens het uitleg begrepen, verder kan ik je helaas niet uitleggen. Als een Javaan tegen een blanke Nederlander zegt dat hij / zij uit Su komt dan kijken ze raar.
  Of ze zeggen Surinamers zijn toch zwart, maar jij bent niet zwart, af en toe zijn ze ook niet al te gochem !!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 3. Heel bedankt broeder JZwartman met uw uitleg en het is wel een gedoe om het verschil te kunnen begrijpen Dit allemaal ter wille van de hollanders moeten de javanen dat allemaal gaan zeggen en uitleggen . En de javanen doen zonder na te denken dat ook gewoon . Ik heb alleen maar de lagere school doorlopen en ik zou niet door de hollanders laten kleineren en dicteren. En Hollanders blijven hollanders en die willen niet weten en niet willen toegeven dat zij door javanen uit Java werden weggejaagd . Ik hoop dat javanen in nederland zich autonoom gaan opstellen en zich niet door traumatische hollanders laten dicteren . Jullie zijn javanen en niet javanen dit en javanen dat omdat de hollanders dat willen. Jullie moeten direct gewoon zeggen dat julie javanen zijn en niet javanen met meer uitleg. Anders is voor iedereen heel lastig om te weten wie javanen zijn. Vooral voor mij met een lage school opleiding.


  Maak melding

 4. @ Zesde klas Lagere School

  Ik geloof ( je )( U ) niet, van iemand die alleen de lagere school heeft doorlopen en wel tot de zesde klas bent U, te intelligent om dit te begrijpen. Dus bij deze geloof ik je U helemaal niet, maar no spang !!!!

  Jacko


  Maak melding

 5. Kijk, al die verschillende benamingen geven is een uitvinding van die Hollanders , die wij hebben overgenomen.
  Nederlanders zijn geweldige bedenkers van namen.
  Voorbeelden:
  weggevluchte slaven werden weglopers of marrons genoemd.
  Toen kwamen de immigranten, die wurgcontracten hadden afgesloten. Om hier onderuit te komen namen de immigranten vaak de benen.
  De chinezen die de plantages ontvluchtten werden vluchtelingen genoemd.
  De jJavanen en Hindoestanen die de plantages ontvluchten werden deserteurs genoemd. Dit heb ik verteld aan mijn Javaanse en Hindoestaanse broeders. Ze keken net als ik heel verbaasd omdat wij dit op school nooit geleerd hebben .
  Dus zesde klas lagere school: er zijn nog heel veel dingen wat wij niet weten.


  Maak melding

 6. aanvulling.

  En als je als deserteur werd opgepakt kreeg je zware straffen. 1 tot 2 jaar OW (openbare werken). dat betekent straten en wegen schoon wieden, trenzen ophalen etc. dat
  is in schril contrast met die 240 uren max wat je nu kan krijgen. Je werd toen ook gestraft door de rijdende rechter, die toen de “onmmegaande “rechter werd genoemd en op de plantages recht ging spreken. Neen, hij ging niet per auto naar de plantages want in die tijd waren er nog geen wegen en ook geen auto’s. Hij ging met een boot van de SMS toentertijd Koloniale vaartuigen genoemd naar de plantages.
  En wist u dat er weinig Javanen op de hoogte waren dat ze in Suriname op de plantages gingen werken en dat de minimumleeftijd van 18 jaar vaak werd overschreden?
  Komt omdat die mensen in Java werden geronseld (ontvoerd) en in depots werden ondergebracht. voor meer info lee het levensverhaal van de heer Djodjodikromo, een van de geronselde immigranten van toen.


  Maak melding

 7. @ Klingon,

  Bij opslag van digitale data komen er geen filmrolletjes meer kijken, die zijn analoog. Maar dit terzijde, tenzij de computers worden gehacked…..


  Maak melding

 8. Hoe werden de boeroes genoemd? Want de politiek die Nederland voerde om ze naar Suriname te brengen is ook niet om over naar huis te schrijven. Het wordt verzwegen. De hoogste tijd dat dit ook voor het voetlicht wordt geworpen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 9. Passant ook over die Boeroes is een, ik dacht driedelige documentaire door de regionale TV noord gemaakt, wat mij er van bijgebleven is hoe de eerste Boeroes aan land gezet werden bij Groningen, Sarramacca, land is een groot woord het waren voornl. Mangroves, verder heeft het weinig indruk achtergelaten en ik denk bij de meeste kijkers niet en het voor kennisgeving is aangenomen anders was er vast wel meer bekendheid van gekomen, het interesseert klaarblijkelijk de Nederlanders niet wat er een dikke 200 jaar geleden gebeurt is in Suriname, niet met hun voormalige landgenoten is gebeurt en wat er met andere volkeren daar voor onverkwikkelijks gebeurt is, en als er al iets van bekend is, wordt het gezien als een gepasseerd station, dtaan er niet bij stil ze zijn veel te druk met het heden en de toekomst


  Maak melding

 10. Met heden, toekomst en met Sinterklaas en Zwarte Piet. Wilders, Eerdmans, Baudet, ze zijn allemaal bezig de blanken op te jutten en Rutte en Halbe Gare Zijlstra en Jeroen van der Veer logen het volk flink voor om Poetin zwart te maken.
  De Nederlanders glijden steeds verder en verder af. Het begon met Lubbers die rare uitspraken deed over Surinamers.


  Maak melding

 11. Bedankt Broeder John met uw heldere informatie van de geschiedenis van Javanen en de verwijzing naar het levensverhaal mbt geronselde javanen van broeder Djojodikromo. nogmaals bedankt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.