Vredesproces RK-kerk stagneert door uitblijven brief Bouterse

23

PARAMARIBO, 14 feb – Het vredesproces van Rooms-katholiek bisschop Karel Choennie stagneert reeds enige tijd. Een uitnodigingsbrief die president Bouterse zou richten aan de regionale afgezant van Rome, is nooit gestuurd. Intussen is een jaar verstreken sinds het eerste gesprek tussen Choennie en Bouterse. Rome heeft een andere afgezant aangesteld. “Zo hebben we momentum verloren”, zegt Leendert Pocorni.

De pastoraal theoloog legde vorig jaar het contact. Nu wordt in het duister getast over het uitblijven van de brief. “Maar ik denk dat de pogingen van Sandew Hira (initiatiefnemer verzoeningsproces, red.) en zijn commissie vertragend hebben gewerkt”, zegt Pocornie tegenover de Ware Tijd. Parlementsvoorzitter Jennifer Simons zei onlangs ook dat het parlement geen prioriteit meer geeft aan het instellen van een waarheids- en verzoeningscommissie.

Bisschop Choennie is voor waarheidsvinding, zelfs na een eventueel vonnis. “Zowel daders als slachtoffers zijn gebroken mensen. Het rouwproces moet nu eindelijk afgelopen zijn en mensen moeten het verdriet een plaats kunnen geven en doorleven”, aldus Pocornie. Bouterse zei onlangs tijdens een door Choennie geleide kerkdienst dat Suriname vrede zou moeten exporteren. Pocorni vindt dat het staatshoofd best de daad bij het woord mag voegen.

23 REACTIES

 1. Wie geloven dat de duivelszoon ddb werkelijk spijt heeft komt bedrogen uit. Ook zijn awariedomrie Stef Anus Meye krijste dat zijn duivelse baas die hij vereert in oktober 2010, publiekelijk spijt zou betonen is bedrogen uitgekomen, inclusief al die paarse sekteleden. Oma en opa hebben zoals altijd gelijk gekregen toen ze zeiden dat Steve Meye, gewoon een paarse religieuze poppenstel aan het voorbereiden was. Neks didibri of zoon Dinoka bekeer. Alleen oerdomme debiele paarse idioten als Parbo geloven in de duivelse zoon ddb, sa e meki heri kondre njang paarse ka.


  Maak melding

 2. Choennie hou op met je poppenkast show.Jij mag bouta vergeven ,je kan de rest niet dwingen om een moordenaar te vergeven!!Ik had altijd gedacht dat rooms katholieken de beste mensen waren, waarschijnlijk had ik ongelijk!
  Rooms katholieken tonen 100% sympathie voor de moordenaars ipv de slachtoffers die door hun gemaakt zijn.! Heden wachten de 15 slachtoffers voor gerechtigheid, en vergeving van hun moordenaar(s) is absoluut niet wat zij wensen!! Ook de nabestaanden willen gerechtigheid!! Wij ook!!

  “Zowel daders als slachtoffers zijn gebroken mensen,aldus Choennie de oerdomme rooms katholiek.
  Nieuws voor je choennie,
  een dader is een koelbloedige killer.Het moest jou overkomen zijn ,zo uit je bed gesleurd en afgemaakt worden.Zou ik zien of jou nabestaanden medelijden zouden tonen met je killer,Je mag bouta eren en vergiffenis schenken ,hij belandt toch nog in de hete oven van hel! Jou plaats is daar,in hel naast bouta!!


  Maak melding

 3. Wat moet Bouterse in zijn brief schrijven? Dat hij 15 mensen heeft vermoord (laten vermoorden) en dat hij spijt heeft?

  Bij deze man is alles… veel beloven weinig geven , in dit geval wilde hij de Bisschop gebruiken om z’n plaatsje schoon te vegen maar dan moet je wel aan bepaalde eisen voldoen en daar schort het namelijk aan bij dit stuk onbenul.

  Net als bij de VN, niet betalen betekent gewoon geen praatjes, maar….. dan geven de geldschieters ook niets meer dus nu als de wieder weerga wordt er betaald want ergens moet er natuurlijk geld vandaan komen , bv.Servie is net langs geweest . Deze mafketel denkt echt dat de wereld oogkleppen op heeft.


  Maak melding

 4. Volgens onze Bijlmerkrochten-econoom heeft zijn megalomane leider en pathologische leugenaar DESIRE DELANO BOUTERSE andere prioriteiten. Het koewartje valt maar niet bij deze slaafse paarse kneus.


  Maak melding

 5. Het vredesproces van Rooms-katholiek bisschop Karel Choennie stagneert reeds enige tijd. Een uitnodigingsbrief die president Bouterse zou richten aan de regionale afgezant van Rome.

  Het vredesproces van de Rooms-katholiek bisschop Karel Choennie mag zeker wel ontbonden worden. Wie en wat moet in de uitnodigingsbrief staan. Bouterse stuurt geen enkele uitnodiging aan niemand die verraders uithangt.

  Moet iemand dat onschuldig is schuld op zich nemen?
  Volgens mij zijn de gasten niet goed wijs.
  bisschop Choennie is bezig Bouterse en de gemeenschap voor dom aan te zien. Bouterse stuurt geen enkele focking letters no where.

  We mogen niet vergeten dat bisschop Karel Choennie in dienst is van Rome. En Bouterse niet.

  Bouterse dient zich terug te trekken uit de greep van de Judas.


  Maak melding

 6. Beetje naief om te denken da bouterse zal meewerken aan het proces dat de RK kerk is gestart. Bouterse is niet geïnteresseerd in internationalisering van het strafproces en vredesproces omdat hij het proces dan niet meer kan manipuleren. Van de Surinaamse rechter en het OM heeft hij niks te vrezen. Als het Vaticaans zich ermee bemoeit dan geeft hij de regie voor een deel over aan een partij die er op zal toezien dat wordt uitgevoerd wat is overeengekomen


  Maak melding

 7. Voor wat moet Bouterse een brief schrijven. Opkrassen met die zooi. De revo was een noodzaak en Bouterse heeft verantwoordelijkheid genomen. Stop met deze poppenkast.


  Maak melding

 8. Bouterse heeft op.de van sypesteyn school gezeten,uitgebreid later onderwijs,ULO,
  daar kwamen leerlingen op die op lagere school een aantal keren waren blijven zitten of het examen 6e klas niet behaald hadden.
  Dat is zijn opleiding.


  Maak melding

 9. Parbo

  Opa Ludwig vergeet niet het kwijl van je bek af te vegen. Je bent bent oud en seniel. Begin je enkele ticket te boeken naar huize Ashiana.

  Paars bezeten knettergekke debiele dwaze idioot, gegin bij jezelf en je oud geworden lijdende baas, ddb.


  Maak melding

 10. De zogenaamde REVO bestaat alleen in Paarse hersenen !

  Staatsgreep met behulp buitenlandse, koloniale veiligheidsdienst plegen, IS GEEN REVO !

  DAT IS LANDVERRAAD !

  TEGELIJKERTIJD VOOR TWEE INLICHTINGEN-DIENSTEN WERKEN, LEIDT TOT CATASTROFE’S, zoals in dit geval MASSAMOORD OP ONSCHULDIGEN !

  De KOLONIALE BAZEN van DDB HEBBEN HEM CATASTROFALE NEP-INFO VERSTREKT !

  BAASJE WACHT OP NEDERLAND OM SRANAN VOLK TE INFORMEREN !

  NEDERLAND DRAALT, ZAL SRANAN SCHADE-VERGOEDING MOETEN BETALEN VOOR VERNIETIGING DEMOCRATIE !

  BRIEF SCHRIJVEN HELPT NIET ! DE RECHTER KOMT MET VONNIS !

  BLIJF LIEVER CONSTANT BIDDEN met uw betaalde Prive- Domri, Meye !


  Maak melding

 11. @ Parbo
  “Voor wat moet Bouterse een brief schrijven. Opkrassen met die zooi. De revo was een noodzaak en Bouterse heeft verantwoordelijkheid genomen. Stop met deze poppenkast.”
  Bouterse moet een brief schrijven omdat hij dat afgesproken heeft met een vertegenwoordiger van de katholieke kerk. Afspraak is afspraak. Niet na komen van afspraken is disrespectvol niet alleen jegens de bisschop, maar ook grote delen van de Surinaamse bevolking en de RK Kerk als geheel. Bouterse zet zichzelf voor schut als onbetrouwbaar
  Daarnaast is de RK kerk een organisatie die heel wat meer macht heeft dan Suriname. Het is beslist niet slim de Bisschop in de kou te laten staan.


  Maak melding

 12. Wie moet vergeven? Niet ik aldus bisschop Karel Choennie maar de nabestaanden.

  NOS/Starnieuws
  Nederlandse ‘Pater Toon’ haalt fel uit naar Desi Bouterse
  Vr 9 december, 08:48

  De Nederlandse pater Antonius te Dorsthorst, die al decennia in Suriname woont en werkt, heeft ongekend fel uitgehaald naar
  president Bouterse. ‘Pater Toon’ sprak gisteravond in Paramaribo op de jaarlijkse herdenkingsdienst voor de slachtoffers van
  de Decembermoorden.

  Doorgaans is de toon tijdens die diensten kritisch maar ingetogen. Maar de geestelijke leek het thema van de avond ‘Wees niet bevreesd’ nu ter harte te nemen en trok alle registers open. Het leverde hem een lang applaus op van de aanwezigen.

  Motorkettingzaag
  Pater Toon houdt de toenmalig legerleider verantwoordelijk voor de moord in 1989 op een groep indianen in de buurt van het dorpje Washabo. De mannen hadden vroeger voor Bouterse gewerkt en moesten uit de weg geruimd worden, zei de geestelijke.
  “Ze zijn geboeid aan handen en voeten op een vrachtwagen gegooid en aan stukken gezaagd met een motorkettingzaag.”

  Volgens Pater Toon had de huidige directeur Nationale Veiligheid, Melvin Linscheer, opdracht van Bouterse gekregen om de groep indianen “te verjagen”. De beschuldigingen waren al eerder door de pater geuit, maar tijdens de herdenkingsdienst kregen ze door hun felheid een extra dimensie. “Ik roep de minister van Justitie, de parlementsvoorzitter en journalisten
  op om deze zaak te gaan onderzoeken”, aldus Te Dorsthorst

  Landverraad
  De zogenaamde “spontane opstand” die indianengroepen in de jaren 80 tegen de wettige regering in Paramaribo voerden, was volgens de pater volledig door Bouterse aangestuurd.

  “Ik kom al 46 jaar als boslandpater in het gebied en ik kan u verzekeren dat deze groepen ondersteund en geregisseerd werden door het Surinaamse leger dat toen onder leiding stond van Desi Bouterse. Iedereen wist dat, maar men was bang en hield zijn mond. Let wel: een gewapende illegale groepering die tegen de wettig gekozen regering vecht en zelfs kantoor houdt op de kazerne van het nationale leger. In een geordend en zichzelf respecterend land zou men dit landverraad noemen.”

  Suriname verdeeld over Decembermoorden, vergeven of berechten


  Maak melding

 13. Is toch ook allemaal voor de show geweest. Bouterse wil helemaal geen eerlijk gesprek met kundige mensen die onafhankelijk zijn.
  Hij wil alleen maar opportunisten die zijn walgelijke en doorzichtige leugens verkopen.

  @Ray
  Choennie bewandeld de diplomatieke weg. Hij moet Bouterse in de gelegenheid stellen zijn woordje te doen, Maar ook hier komt Bouterse niets vertellen omdat hij weet dat zijn leugens direct door geprikt worden. Die charlatan kan alleen maar leugens verkondigen in een monoloog voor een stel domme schapen.
  Choennie heeft Bouterse hiermee voor het blok gezet. of je praat in dialoog of je ontmaskert jezelf als leugenaar. Een heel goede schaak zet van Choennie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.