Surinaamse accountants zwijgen als het graf over verdachte transacties

25

PARAMARIBO, 14 feb – In Suriname is nog niet één geval gemeld, waarbij sprake is van ongebruikelijke transacties. Dit zegt Pieter Diekman, hoogleraar aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Hij vindt het maar opmerkelijk. De wet Melding Ongebruikelijke Transacties, Mot, is ruim vijftien jaar geleden ingevoerd. Sindsdien zwijgen de accountants in Suriname als het graf.

Het moet betekenen dat het Surinaamse bedrijfsleven superbraaf is. “Het is in hoge mate onaannemelijk dat zich in het Surinaamse bedrijfsleven in vele jaren geen enkele ongebruikelijke transactie heeft voorgedaan, die mogelijk verband houdt met witwassen, zeker niet als het begrip witwassen wordt opgerekt door ook belastingontduiking en corruptie daarbij te betrekken”, zegt Diekman tegenover de Ware Tijd.

Geen enkel bedrijf dus dat administratief belletjes doet rinkelen. Toch zouden het de accountants moeten zijn die vreemde zaken aankaarten. Kennelijk maakt geen enkel Surinaams bedrijf zich schuldig aan wat ook. “In Nederland zijn de accountants die de meeste ongebruikelijke transacties melden”, aldus Diekman. Hij vindt het hoog tijd worden dat de beroepsgroep haar verantwoordelijkheid gaat beseffen.

25 REACTIES

 1. De verklaring hiervoor is simpel, nl. Corruptie in dit land is zo diep geworteld, dat zelfs accountants niet ontkomen om corruptieve handelingen te plegen.


  Maak melding

 2. Eerste ongebruikelijke transactie te melden:
  Een lid van het kabinet van de president stort 50 miljoen US Dollar bij de Surinaamse overheid voor de belegging in de bekende staatsobligaties tegen een rendement van 7,25%


  Maak melding

 3. geen vooroordelen maar eerst weten wat voor vakken hebben ze in hun opleiding. Hebben de su accoutants de vakken beheer, bewaar ,controle en rapporteren geleerd. Nee dus. waar is hun analystische vermogen om leemtes en onvolkomenheden boven water te brengen en te melden. sarie torie. Maar de accountants van paee somo en baba chan lachen zich lekker krom omnder genot van telo en bara neks no fout.


  Maak melding

 4. Iedereen weet dat sinds 1980 corruptie de manier is om te overleven in dit land dat nu wederom wordt geregeerd, dankzij oerdomme dwaze ndp aanhangers, door dezelfde misdadiger uit de jaren tachtig. 2021. Suribabwe: oud-president didibri en 9 ex-ministers in cel.
  In verworden Suribabwe zijn twee oud-politici gearresteerd in het kader van een corruptieonderzoek. Hoe heerlijk zal dit nieuws zijn als het een werkelijkheid zal worden voor allen die smachten naar gerechtigheid. Alles wat ze sinds 1980 hebben gestolen van land en volk zal worden teruggenomen.


  Maak melding

 5. Onderzoekt de Belastingdienst wel hoe Abrahams aan deze 50 miljooen US dollar isgekomen??
  Betaalt hij vermogens belasting wel bij een vermogen van 50 miljoen US-dollar ?? En op de inkomsten hieruit bij Staatsolie ??
  Hetzelfde geld ook voor Brunswijk en Money Hondo !!!


  Maak melding

 6. Hij moet zich niet op de accountants richten maar op de banken en de belastingdienst!!
  Een accountant bemoeit zich niet met de volgende zaken omdat dit buiten zijn onderzoeksmogelijkheden valt en vaak niet herkenbaar is. Zaken zoals:
  -1- Het bedrijf staat op naam van stroman X. Zelfs als het eigenvermogen gestort is door een ander dan de stroman X kan een accountant weinig doen. Immers misschien is het een lening in de prive sfeer of zo. Ook voor de banken is dit moeilijk te beoordelen. De enigste die, omdat zij achteraf vermogensveranderingen beoordeeld, in de positie is en over de machtsmiddelen beschikt om het te valideren is de belasting dienst.
  -2- Verdachte winsten bedoeld om wit te wassen. Vooral de casino’s zijn hierbij gewild. Maar wat moet de accountant als er op dag X een prijs van 100.000 USD is uitgekeerd aan een anonieme ontvanger?? Zolang dat anoniem kan en de belastingdienst niet geinformeerd wordt Zolang er ook geen goede vermogens registratie is bij de belastingdienst kun je ook een katvanger sturen die voor jouw steeds de prijsgelden ophaalt.
  .
  Kortom de manco’s liggen vooral bij de regering en deels bij de banken. De controle mogelijkheden en opdracht van de accountant is daarvoor veel te beperkt. Die kijkt, en mag ook niet veel verder kijken, alleen maar naar de geldstromen in relatie tot de lopende bedrijfsvoering.


  Maak melding

 7. Surinaamse is een van de beschaafdste land ter wereld vandaar geen enkele melding van fraude, corruptie en dergelijke…

  De wereld moet het goede voorbeeld van Suriname volgen…


  Maak melding

 8. Welke accountant gaat nu de hand bijten die het voert? Kijk maar om je heen wie wonen in de duurste huizen, rijden in de duurste auto’s en slapen overdag. Of zichtbare rijkdommen hebben die veel groter is dan normaal inkomen kan bezorgen. Zoals bij douane.


  Maak melding

 9. Waarom zo ingewikkeld doen om te verhullen dat er in Suriname flink witgewassen wordt. Het heeft laatst nog in de krant gestaan dat de eerste bitcoin transactie reeds een feit is geweest nota bene in de vastgoed sector. hieruit valt toch af te leiden dat ons land Kampioen is in de informrle financiele sector.


  Maak melding

 10. Ze weten donders goed dat het een grote tering beerput is, waarvan de stank niet te harden is. Ze durven hun muil niet open te trekken uit angst voor de repressaille maatregelen . als ze hun scheur open trekken . Geef me dus een vette break ,hoor.Ze doen zich voor als brave Hendrikjes met bloedende
  neusjes. .dus niks aan de hand. Maar ondertussen , draaien de wasmachines op volle toeren , de was witter en niks aan het handje


  Maak melding

 11. Wanneer iemand zijn beroep niet naar behoren kan uitvoeren is je verworven titel waardeloos. Slapende accountants heeft Su niet nodig. Het accountantsdiploma kunnen zij dan gebruiken als toiletpapier.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.