zo 25 feb 2018 13:01
post thumbnail

Oppositie: kwikvervuiling ook in Paramaribo alarmerend

PARAMARIBO, 14 feb – De regering zal de kwikvervuiling in stad en binnenland dringend moeten aanpakken. Dit zeiden parlementariërs van de oppositie bij de bespreking van het Miamata-verdrag. De situatie is alarmerend. “Er komen in Paramaribo kwikdampen vrij bij de verwerking van goud”, zei Dewanchandrebhose Sharman (VHP). Ook in het binnenland is de situatie zorgelijk. De kleinschalige goudwinning gaat ongestoord zijn gang.

Het kwik dat gebruikt wordt bij het scheiden van het goud, stroomt vrijelijk de rivieren en kreken in. “Wat we niet beseffen is dat elke kilogram verwerkt goud, een hoeveel kwik zit”, zei Sharman. Net als andere oppositieleden vindt hij dat het Miamata-verdrag zo snel mogelijk uitgevoerd moet worden. Dit standpunt staat haaks op dat van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, NH.

Dodson vindt dat het vedrag niet uit te voeren is op korte termijn. Kwik is erg populair onder de goudzoekers. Het gevaarlijke metaal wordt al jaren illegaal het land ingevoerd. De overheid geeft immers al jaren geen importvergunning meer voor kwik. Alles wat er in Suriname aanwezig is, is er dus illegaal. “Ik ben van mening dat de politieke wil er niet is. Die wil is nodig om het verdrag uit te voeren”, zei Patricia Etnel (NPS).

<- klik hier om te reageren op dit bericht


19 Reacties | Plaats Reactie

 1. de suri polietike figuranten kunnen best een voorbeeld nemen van de Nederlandse politiek hoe het hoort in de grote spel..

  suris zijn geen mensen die eerlijkheid uitstralen, zie maar naar het hele gebeuren..

  dinsdag 13 februari 2018 om 22:48 uur.
 2. Het gros die hiervoor verantwoordelijk moeten worden gehouden, zijn de corrupte paarse poepvliegen en parasieten die een flinke deel aan ddb moeten afgeven. Dus niemand van de coalitie zal zich druk maken hierover en de verdere vernietiging van het ecosysteem zegt ze ook neks, neks neks. Ze weten allemaal bliksems goed wie het allemaal zijn die blijvende schade toebrengen aan mens, dier, vogels, insecten, vissen, bomen, planten, maar zwijgen als het graf, want ze zitten daar niet om de belangen van de gehele natie, maar voor zichzelf en om die allergrootste misdadiger sinds 1980 aan de macht te houden. Oerdom zijn de ndp aanhangers die steevast nog hopen en geloven dat er rust, vrede en voorspoed zal komen, zoals vals geprofeteerd door de allergrootste awariedomrie, Stef Me Anus en zijn valse profeet Misjiesosoka Dubai, didibries paarse misdienaren. Veel onrust, onvrede en armoede wacht daarom dit oerdom dwaas paars verworden volk, de oerdomme ndper’s, waarvan paars dom gelovige Parbo de allergrootste is op dit forum.

  dinsdag 13 februari 2018 om 22:53 uur.
 3. Al lang bekend dat kwik heel Su vervuilt. Alleen bla bla bla . En gouddelvers en goud verwerkers gaan met bescherming van de overheid gewoon fluitend het land verder vervuilen. Waar zijn de maatschapelijke organisaties en de bevolking van su ??. Ze zijn allemaal stil en je hoort niks van hen ; of zijn ze al vergiftigd en ziek door het eten van telo en terrie.. sarie torie.

  dinsdag 13 februari 2018 om 23:02 uur.
 4. Sorry

  dinsdag 13 februari 2018 om 23:41 uur.
 5. Lekker laconiek doen over de gevolgen en niet ingrijpen noh?
  Jullie gaan schijten daar in Su. Niet alleen de generaties die nu leven maar ook toekomstige generaties.

  woensdag 14 februari 2018 om 05:55 uur.
 6. Ik zag tienduizenden garimpeiros kwik verspreiden.
  oh maar dat is geen wonder de overheid staat dat toe .
  Hi hi hi ha ha ha de hele bevolking staat erbij en kijkt ernaar.
  Oh wat erg. Gelukkig gebeurt dat ver in het bos of toch niet?

  woensdag 14 februari 2018 om 06:36 uur.
 7. Laat de vervuiling maar doorgaan. Des te eerder zijn we af van een bepaald RAS in Su. Want zij brengen het hele land naar de verdoemenis.

  woensdag 14 februari 2018 om 07:53 uur.
 8. En zoals gewoonlijk doen Surinamers ook nu weer een plas en alles blijft zoals het was…..

  woensdag 14 februari 2018 om 09:33 uur.
 9. Kwikbelasting:Symptomen het opstapelen van kwik in het lichaam,in het bloed,nieren,lever,hersenen en beenderen.
  Bouta heeft teveel kwik in zijn nieren.Mensen pas op.
  .

  woensdag 14 februari 2018 om 09:58 uur.
 10. ,, De natuur overtreedt nooit haar eigen wetten,,.

  woensdag 14 februari 2018 om 10:06 uur.
 11. Stel dat het lukt om het kwik op te ruimen ,dan krijgt u nog te maken met nee na ijl effect van ruim 20 jaar het zit in de grond in het voedsel ,maar ja corrupte politisie die er geen belang bij hebben om kwik gebruik te stoppen ,vervolgen ,overeenkomsten of niet ,wilens en wetens de zaak vergiftigen, is dood slag ,weer iets op de kerfstok van bouta ,op straffen van nog eens 11 jaar

  woensdag 14 februari 2018 om 10:19 uur.
 12. Kwik is erg populair bij de “kleine goudzoekers” in het binnenland ! Dus niet aanpakken, deze kwikvervuilers !!Dit zegt de Regering van Dodson/Bouta?Carl !!
  Dus conclusie: “drugs gebruik is erg populair in Suriname”, dus geen vervolging van deze drugshandelaren en gebruikers, volgen Regering Bouta/Misiekaba !!!!
  Deze Misiekaba moet op Schiphol tot op zijn “nakie” uit gekleed worden als hij ooit op Schiphol landt,ook als transito passagier !!

  woensdag 14 februari 2018 om 11:09 uur.
 13. Dus biologisch boeren zit er voorlopig niet in in Suriname?
  Tijd dat ze tuinaarde importeren en daarop hun kwikvrije groenten kweken.

  woensdag 14 februari 2018 om 11:20 uur.
 14. Waar kopen ze die kwik en wat kost een kg?

  woensdag 14 februari 2018 om 12:12 uur.
 15. De prijs van goud is inclusief onze gezondheid daar inkomsten belangrijker worden geacht als de gezondheid van ons allen.Zover zijn we gevallen.Er zijn documentaires
  die in Suriname niet vertoond worden waar de ravage die word aangericht uit de doeken word gedaan.Ook dat maakt
  geen indruk op onze beleidsmakers.Dan maar ziek worden of sterven.

  woensdag 14 februari 2018 om 12:18 uur.
 16. @henkmolenaar2016,

  Ben je teleurgesteld in de liegende Halbe Zijlstra? Hij lijdt aan het Putin-syndroom. Kun je hem ervanaf helpen?

  woensdag 14 februari 2018 om 12:39 uur.
 17. Ik vrees dat Suriname de middelen niet heeft voor zo’n grootscheepse kwik opsorings- en opruimingsoperatie. Dat zou dus weer via een lening moeten.

  woensdag 14 februari 2018 om 14:09 uur.
 18. Geld verdienen is het allerbelangrijkste, schade aan milieu, omgeving en andere personen, is totaal onbelangrijk, Dit is het motto van deze regering.

  woensdag 14 februari 2018 om 22:21 uur.
 19. bouta heeft al zijn nest met strond vol gezet nu de natuur en de mensen , na zo

  donderdag 15 februari 2018 om 00:36 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ads:
Bezoek ook:
www.suriname.nl

Adverteer ook op:
www.suritrade.com