Benoeming OKB-voorzitter Suriname onpartijdig?

25
Benoeming OKB-voorzitter Suriname onpartijdig?

[INGEZONDEN] – Geloofwaardigheid is een onmisbare kwaliteit van een eerlijk verkiezingsproces. De voorzitter van het O n a f h a n k e l i j k Kiesbureau (OKB) moet daarom nog meer dan technisch competent, niet omstreden zijn als het gaat om het symboliseren van partijpolitieke onafhankelijkheid. Deze president, met een drugsveroordeling op zak en tegen wie een strafeis loopt van 20 jaar voor meervoudige moord, zou met het oog op het (internationale) imago van het Surinaamse verkiezingsproces, nog nadrukkelijker voor onafhankelijkheid moeten kiezen bij de benoeming van een OKB voorzitter.

Hij reed dan ook een scheve schaats door zijn huisadvocaat, oud-minister van Justitie en Politie en apologeet van zijn zelfamnestiewet c.q. straffeloosheid, tot OKB-voorzitter te benoemen. Zijn behoefte aan geleend gezag, door terug te grijpen op haar OKB-voorzitterschap onder de authentiek democratische regeringen, in 2005 en 2010, tekent slechts zijn schuldbesef.

De schijn tegen
Integer openbaar bestuur kent met het oog op geloofwaardigheid, het cruciale begrip ‘niet de schijn tegen zich hebben’. Technisch correct inhoud geven aan een functie is niet voldoende. Het gaat er ook om dat betrokkene geen gecompromitteerd CV en/of lopende, directe en/of indirecte zakelijk-partijdige belangen heeft, die een gerede twijfel over haar gezag in termen van onafhankelijkheid en/of objectiviteit rechtvaardigen.

Dat de nieuwe OKB-voorzitter al voor haar benoeming, in oppositionele kringen omstreden was, zou voor een president die staat voor onpartijdige benoeming een rode vlag betekenen. Breed draagvlak, onomstreden zijn, is een van de uitkomsten van een onpartijdige benoeming. Tot slot: besef van de noodzaak dat een OKB=voorzitter de schijn niet tegen zich mag hebben, zou blijken als de nieuwe OKB-voorzitter uit eigener beweging had afgezien van haar benoeming.

Theo Para

25 REACTIES

 1. Ėęn grote schijnvertoning, om een moordenaar die net 20 jaar tegen zich heeft horen eisen, en bovendien al eerder veroordeeld is voor drugs, en nog 11 jaar moet uit zitten, om die de hoofdrol tijdens de verkiezingen te laten spelen, hoe belachelijk en ongeloofwaardig moet dit Internationaal overkomen, en dan blijkt dikke Silos toch niet zo geweldig te zijn als dat ze zich voordoet, want als je enigszins de schijn tegen hebt, moet je de eer aan je zelf houden, maar aangezien deze dikke pad een geldwolf is, is voor haar niets te veel of ongewoon.


  Maak melding

 2. Dora jo berlinebol, ga je weer frauderen voor opa desi?
  Dit keer niet met 3 maar met 10 zetels hé?
  Boi, wanneer gaat dat eigenbelang hier in su ophouden?
  Het volk heeft bouterse mandaat gegeven om het land goed te besturen! En kijk wat nu gebeurt! Te erg geen woorden voor!
  Bouterse als u zo door gaat jo las a verkiezing Brada met of zonder fraude!


  Maak melding

 3. Desie moet koste wat het kost president blijven, anders is hij de lul!!! Dat is het enige wat telt, blijkt keer op keer weer!! Daar gaat hij natuurlijk alles voor doen!!!!


  Maak melding

 4. In Suriname is alles wat de klok slaat
  belangenverstrengeling, Dat leidt weer tot corruptie. Dit kwaad is niet alleen van de NDP, maar van alle partijen die regeermacht hebben gehad.

  Dit fenomeen uitbannen in de Surinaamse politiek is een een hels karwei.
  Daarom zal de Surinaamse politiek in die vicieuze cirkel blijven hangen. Het zal niet uitmaken welke partij de verkiezing zal winnen en wie de president zal worden.


  Maak melding

 5. Nogal flauw om mevrouw Van Dijk steeds op haar omvang te beoordelen. Er zijn toch belangrijker zaken waarop ze kan bekritiseerd of vallen die in het niet bij haar postuur?


  Maak melding

 6. Ach Get a life, ook ik heb dit in het verleden al geschreven.
  Laten we maar denken dan het oerdomme lui zijn, die bij tij en ontij mensen afrekenen op hun uiterlijk.
  Is het niet op de huidskleur dan is het wel om de omvang.
  Mensen worden zelfs voor apen uitgemaakt.


  Maak melding

 7. Een omgekochte paars en paars ddb besmette vette drol. Ze is door haar duivelse paarse baas daar geplaats om de resultaten ten gunste van de nationale duivels partij te doen toekomen.


  Maak melding

 8. Dat ding heeft inderdaad een vriend?partner?of man!En die mag een auto van de staat rijden en gratis tanken.Van benzine die eigenlijk bestemt is voor de politie.Meneer heeft zo mogelijk voorrang op de politie.Kilos is haar gewicht in auto en benzine waard voor sommigen.


  Maak melding

 9. Gewoonweg een schaamteloze en walgelijke vertoning, Deze volgevreten vrouw die over het paard is getild, heeft telkenmale haar ziel aan de duivel verkocht en de prijs zal weer door het arme volk moeten worden betaald. Ze zal het nog gaan bezuren want bijltjesdag is niet zo ver verwijderd.

  Niemand heeft nog trek in deze speklap en dat heeft deze narcist nog steeds niet door. Hoe diep moet deze zwaar-gewicht draaibèrè poorviesie al niet gezonken zijn ???
  Het stinkt nu de riool uit, maar dat ruikt zij helaas niet.


  Maak melding

 10. Corruptie zelf verrijking onbenulligheid, dommigheid , grote miskleunen verkeerde mensen op de verkeerde plek.
  Alles is in dit land verkeer gegaan, iedereen wijst naar elkaar,
  Oppositie en coalitie onbetrouwbaar allemaal list en bedrog.
  Verteld u mij maar wie van deze corrupte leugenaars het land moet gaan leiden het is een groot vraagteken.opinipeiling waar stond er in de vragen lijst ,ook te manipuleren,dit land is kapot gemaakt door achterkamer politiek waarheid wat is dat
  Deze regering gaat daar redelijk flexibel mee om ,ik druk me nog netjes uit ,voor de rest alles is al ge zegt.wie moeten we nog vertrouwen ,zeg het mij maar


  Maak melding

 11. Tjonge jonge ik had die vrouw advies willen geven want mischien kan ze helemaal niks doen aan die vetzucht, een maagverkleining is ook een optie denk ik mischien in cuba.
  Sommige mensen worden gewoon dik een soort van reuze baby,s.in de dna wie zal het zeggen.
  Chemisch bewerkte voedsel hormoon kippen en onreine varkensvlees schranspartijen kwik vis enz.
  Doe iets anders wordt u niet oud hoor.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.