Samenwerking Surinaamse oppositie lijkt goede basis voor toekomst

22

PARAMARIBO, 10 feb – De samenwerking tussen de politieke partijen die in het parlement de oppositie vormen, is goed te noemen. Dit zegt Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjaha Luhur en voormalig parlementsvoorzitter. Het goed met elkaar overweg kunnen, geldt sowieso Pertjajah Luhur, de VHP, de NPS en de Abop van Ronny Brunswijk. Het belooft zonder meer wat voor de toekomst, zeker na de verkiezingen van 2020.

Wat het samenwerken voor de verkiezingen betreft, valt nog niet veel te voorspellen. “Wij kijken nog naar de situatie, want er zijn stemmen in Nickerie dat men graag alleen de verkiezingen wil ingaan. Dat hoeft ook geen probleem te zijn, want de Pertjajah Luhur is in 2010 ook alleen de verkiezingen ingegaan en heeft toch zes zetels binnengehaald”, zegt Somohardjo tegenover Dagblad Suriname.

In dit opzicht is het politieke landschap drastisch veranderd. Tot aan de laatste veerkiezingen was het bundelen in ‘partijcombinaties’ bijna een natuurlijke drang. Binnen de grotere partijen is er steeds meer weerstand tegen combinaties. ‘Zwakkere’ partijen zouden het meest profiteren, omdat ze meeliften met de aantrekkingskracht van de sterkere. Voor de grotere partijen zou het leiden tot stemmen- en vooral zetelverlies.

Bekijk ook:


22 REACTIES

 1. Figuren als Chitan en Sapoen werken heel goed samen! Met de tegenpartij, waar ze nu deel van uitmaken.
  Ga aleen de verkiezing in en zie maar hoe je samenwerkt na de verkiezingsuitslag.


  Maak melding

 2. Ramadhin analyseert met cijfers maar toch zegt dat niet alles.In ’87 had men frontaal gestemd tegen de militairen.Maar men beging de fout om Shankar als president te kiezen en dat was een trap tegen de zere schenen van de blakaman elite.Daarom waren de blakamans blij toen de telefoon kwam dat de regering naar huis mag.Ze waren in de kortste keren weg.
  Als de partijen alleen de verkiezing in gaan,zullen de 60.000 NPS ers weer gaan stemmen.Bij V7 hebben ze het niet over hun hart kunnen krijgen om op V7 te stemmen omdat dan de kans ontstond dat Santhokie president kon worden.[Maar de 60.000 hebben ook niet neks no fout gestemd].En dan kreeg de pikin ingi boi de zoveelste aanleiding een coup te plegen.


  Maak melding

 3. Oma altijd taki, vertrouw nooit van je leven een politicus. Opa taki ook geen zichzelf gemaakte apostel of bisschop. De oerdomme ndper’s zullen verder in de paarse verdoemenis vol kommer en kwel blijven leven, ook in 2020 zijn er van die ongeneeslijk, knettergekke debiele idiote zieke ddb aanbidders, die voor driemaal is scheepsrecht zullen stemmen op hun vals leider, de grootste misdadige mens sinds 1980. Vervloekt is een natie die willens en wetens kiest voor het onrecht en misdaad. Zij zullen zwaar te lijden krijgen, het gevolg van hun oerdomme keuze, waarvan Parbo de voortrekker is. Oerdom tot op het bot.


  Maak melding

 4. Hoe dan ook het land moet uit de armoede komen. Dus bouta moet nooit meer aan de macht komen!
  Su heeft een capable pres nodig!
  Geen moordenaar of drugsdealer etc. Want dan krijg je deze toestanden netals in Venezuela ja!


  Maak melding

 5. Ludwig wat lul je over oma en opa. Ben je soms in je jongere jaren misbruikt door hun. Lekker op krassen mang. Moven met je mars gwe mi boi. Ga drank en sosa roes uitslapen


  Maak melding

 6. Zolang parbo dit soort uitspraken kan doen ,en die niet verwijderd worden kan ik waterkant niet echt serieus meernemen .wat een beschamend niveau


  Maak melding

 7. Parbo@
  O,ja toen Jou vader klaar kwam ,kwamen er miljoenen zaadjes los ,dat nou net die ene tot wasdom moest komen ,jammer .
  En kruip weer terug onder die tegel waar je je vandaan komt ,dorps idioot


  Maak melding

 8. Ndper’s zijn net als kleine goedgelovige kinderen, hun handen zijn gauw gevuld, met wat hun boosaardige leider ddb hen geeft aan gratis paarse lekkers. Par’bo is altijd als eerste in de rij en blij dat hij wat lekkere stinkende poep aan paarse eten uit baas zijn beerput van zijn soso lobi baas mag krijgen op zijn bord. Oma taki, geen wonder dat zijn hersenen paars zijn aangetast en als een erwt ligt te drijven in zijn schedel vol met paarse ddb poepwater. Opa taki, geen wonder dat hij zo paars knettergek is geworden van al dat paars witsnuiven en spuiten die ddb hem dagelijks geeft.
  Sma leki Parbo erg moro sma sa gro op na Abrabroki, na LPI a gro op.


  Maak melding

 9. Wij van Oppositie moeten blijven bundelen om de duvels van NDP te bestrijden .

  Zelf kinderen gaan dood ,daar er geen eten is ,ga maar kijken in de wijken .

  Tot 1980 had je overvloed aan eten ,na de stront revolutie van af de staats greep is de ellende begonnen .

  Geen enkel partij wel met de nep revolutie NDP werken .

  Dank zij NDP moeten wij achter dieven ijzer leven ,en met Cocaine zwervers , kijk maar in je buurt .

  Door heb zuchtigheid is NDP alleen gaan werken met 26 zetels en een paar overlopers .

  Bo Bo Bouterse Suriname is gen delf ,je kan het niet alleen doen ,neem krolis van Palu met 1 zetel .

  Bouterse waarom had geen Staatsgreep gepleegd toen de Kolonisten voor 1975 nog in Suriname waren .

  Had toen geen ballen Bouterse maar je had een KUT Bouterse .

  Die kolonisten zijn geen Zwendelaars of onderdrukkers .

  Mijn voorouders heeft samen met de kolonisten gewerkt

  Daarom heeft mijn voorouders 42 km buiten Paramaribo 5200 hectare grond achter gelaten voor de na kommelingen

  Mijn voorouders waren geen weg gelopen slaaf ,ze hebben keihard met de Kolonisten gewerkt

  Hou je bek maar over Kolonisten ,heeft Bouterse de land Kaart van Suriname .

  Land NDP brand gaan stichten zo als de politie buro en moeder bond .

  Henk Herrenberg heeft het geld van de Monument van 40 jaar Onafhankelijk naar de Casino gebracht .

  Tot nu toe ben ik geen weg gelopen slaaf in 2020 ik hoeft geen enkel grond gaan bedelen ,zo dat NDP mij komt misbruiken .

  Lees je geschiedenis er is zoveel te lezen over kolonisten zie van af jaar 1600 tot 1980 .

  De groeten aan Limbo en Bo Bo Bouterse .

  Wanneer start de Cassave Fabriek van NDP 2020


  Maak melding

 10. Het grond van mijn voorouders is maar 24 km buiten Paramaribo richting Para ,en is 5400 Hectare .

  Oppositie blijf bundelen en ga nooit meer met NDP samenwerken .

  Geen enkel van de jongeren hebben werk gevondende laatste 8 jaren ,lees maar over de incidenten in de wijken van Paramaribo .

  Ik woon liever in een DORP dan in Paramaribo .

  Fort zeelandia word Fort Bouterse na de vonnis kunnen jullie van NDP het in Brand steken .


  Maak melding

 11. Als de Suries naar Paee Som luisteren dan heeft iedereen dak boven het hoofd , eten, drinken, harmonie, eigen waardigheid, eigen voedsel en rooskleurig toekomst. Hij doet altijd zijn best en hij biedt mensen die op hem lijken en ook mensen die niet op hem lijken een toekomst perspectief voor beter leven in harmonie die bereikt kan worden op basis van javaanse levenswijze waarbij de kunst van het produceren en presteren uit eigen kracht en middelen hetzij via onderwijs hetzij via ambacht heel belangrijk is. Het belangrijkste is dat Paee Somo en de mensen die op hem lijken ambachtlieden ,kleine ondernemers en werkpaarden zijn . Ze beschikken over werkethos, kennis en vaardigheid in de landbouw, visserij, voedselverwerking , huisnijverheid , industrie , bouw en intelectuele beroepen. Hij wil zijn ideaal met alle Suries delen voor vooruitgang van het and en totale volk. Paee Somo en de mensen die op hem lijken kunt je overal neerpoten en ze redden het wel want ze zijn zo flexibel als riet en daarom kunnen ze overal aanpassen in alle omstandigheid voor zelfredzaamheid,zelfvoorzienend, en zelfstandigheid leven in harmoenie met elkaar op bais van javaanse samenwerkingsvorm ;GOTONG ROJONG. neks no fout anders is sarie torie.


  Maak melding

 12. Gaan jullie massa moordenaar die het land naar de afrond heeft gebracht reet likken ja!
  Un ga njang wang mppppp portie bruine bonen en dang we pina later lekie want kakalaka!
  Un ndp roversbende njang mie mars!


  Maak melding

 13. Ik krijg er de slappe lach van. Alles wat Somo uitkraamt kun het best naar het land der fabelen verwijzen. Als het allemaal zo goed gaat (ging) met de oppositie, hoe komt het dat de club van V- 7 het na de verkiezingen van 2015 als een zeepbel uit elkaar gespat is?? Waarom hadden de V – 7 acrobaten het niets met elkaar kunnen worden hoe zij oppositie tegen de sterk uit de bus gekomen NDP – het smadelijk verlies dat zij hebben moeten incasseren goed te maken. Het dromen van Somo moet nauw eens realistische aan een grondige analyse onderworpen worden, zo doorgaan maakt de weg naar paviljoen 1 aan de Letitia Vriesdelaan al te makkelijk


  Maak melding

 14. @ moksie metie,

  Wat een opschepperij over die gotong royong die de javanen als deel van hun cultuur beschouwen. Het is toch echt niet altijd waar dat die gotong royong inhoudt de samenleving te helpen en te ondersteunen waar het nodig is.

  Ik kan me nog heel herinneren dat een oude zieke javaan samen met zijn zoon in een krot woonde in zeer onhygiënische toestanden. Ook de zoon was niet helemaal gezond.

  Vader en zoon werden door de javanen gepest en gehoond i.p.v. dat ze hulp kregen van hun eigen gemeenschap.
  Ook Somo gaf niet thuis toen het om deze 2 mensen ging.
  Dit was nieuws dat zelfs in de Surinaamse dagbladen heeft gestaan.

  Jullie javanen helpen niet eens alle javanen die echt een beetje hulp, steun en liefde kunnen gebruiken, laat staan dat jullie in staat zijn niet javanen bij te staan in tijden van nood.
  Als je dat gotong royong noem, dan heb ik het doel daarvan beslist verkeerd begrepen.


  Maak melding

 15. @ Parbo …. Haco … heeft tenminste nog zijn pik.

  Heb jij nog een pik … je bent toch door een dierenarts gecastreerd.

  De zwerfhonden en katten hebben nu hun Rust !!!!!!!!!

  @ Parbo …. als je kaatst moet je de bal ver wachten !!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.