‘Surinaamse kiezer reageert op dagelijkse dingen’

43
Veel 'migrantenpartijen' dit jaar bij gemeenteraadsverkiezingen

PARAMARIBO, 9 feb – Surinamers stemmen niet op basis van ideologie. Zij reageren op dagelijkse dingen en maken hun keus op bais van ‘mi lob’ a mang’ (Ik houd van de man, red.). Dit zegt bestuurskundige August Boldewijn. Het is bij de laatste verkiezingen zo geweest. En niets wijst erop dat het in 2020 anders zal vergaan. Het is daarom ook lang niet zeker dat er een nieuwe politieke wind komt aanwaaien.

Het heeft allemaal te maken met de manier van stemmen. Geen wonder dan ook dat zoveel leiders het zo lang volhouden. “Ook al zou een persoon het slecht hebben gedaan, zouden Surinamers toch op hem stemmen, omdat ze ‘van hem houden’. Het moet ons daarom niet verbazen als deze regering weer gekozen wordt”, zegt Boldewijn tegenover De West. Er mag dus een heleboel verkeerd zijn gegaan de laatste jaren.

Het is een gegeven dat goed vastgehouden moet worden. Dat de strijd nu al begint, is te merken aan onder meer manoeuvres van de regering. Het accent ligt zwaar op het aanleggen van drinkwater- en energievoorzieningen. “De mensen hebben heel lang hiernaar gestreefd en dit is dus een positieve ontwikkeling voor de NDP. Ondanks het beleid dat de afgelopen vijf tot zes jaar teleurstellend is geweest, moeten wij ons niet vergalopperen”, aldus Boldewijn.

Bekijk ook:


43 REACTIES

 1. Heeft de heer Boldewijn ook van die `Noersaliem Cake ` gegeten. Heer Boldewijn … u kent de Surinamer slecht .
  U maakt één grote fout … De Nationale Dieven Partij heeft niet de verkiezing gewonnen doordat de Drusgveroordeelde Moordenaar Desiré Delano Bouterse … zo geliefd was bij het volk. U weet ook dat ruim 60 – 80.000 kiezers niet gestemd hebben. De twijfelaars, de niet stemmers, hebben het mogelijk gemaakt dat we zitten met een stel Boeven van het ergste soort.
  Door fraude en omkoperij heeft de Nationale Dieven Partij een nipte meerheid.

  Ik daag de … DMDDB … binnen drie tot zes maanden nieuwe verkiezingen uit te schrijven … dan kan die Moordenaar de wereld laten zien hoe mateloos hij populair is.


  Maak melding

 2. De enige en juiste analyse. Het is triest . Mensen verdiepen zich niet in de diverse partij programma’s voor zover deze ook beschikbaar zijn. Bij velen ontbreekt het kritisch vermogen om de onbetrouwbare maar vooral corrupte politici de waarheid te zeggen. En die waarheid is niet mooi. Nee politiek wordt in Suriname op een bedenkelijk laag niveau bedreven. Kijk maar naar het niveau en taalgebruik in het parlement.


  Maak melding

 3. Boldewijn heeft netals dora wat geld van opa desi ontvangen en nu praat hy waartaal!
  Bolie u vergist u lelijk!
  Een ieder voelt het in hun zak momenteel!
  En voor 2020 leeft opa desi niet meer!
  Desi vernietig a kondre tot en met!


  Maak melding

 4. Toch zit er een kern van waarheid in dit verhaal Corruptie, omkoperij vriendjespolitiek zijn wel degelijk ingredienten om een verkiezing in Su. te winnen. En de NDP is een partij bij uitstek die al dit soort zaken beheerd. Suriname is gebaat bij de opkomst van de jonge generatie die wel goede bedoelingen met het land heeft.


  Maak melding

 5. Waar moeten Surinamers anders op stemmen dan op de persoon die ze vertrouwen? Van ideologie bij de Surinaamse partijen heb ik nooit veel gemerkt. Vrijwel alle partijen zijn etnisch georiënteerd en je eigen soort vertrouw je toch het meest.
  De NDP is officieel wel multi-etnisch, maar in de praktijk hebben de Afro-Surinamers het daar voor het zeggen. De niet-Afro’s zijn, zoals ze dat in Nederland zeggen, excuus allochtonen.

  Feitelijk zijn alle Surinaamse politieke partijen populistische partijen die, als ze regeringsmacht krijgen, zelden hun beloften weten na te komen.


  Maak melding

 6. Het Surinaamse volk is een domme volk dus verwonderd mij niet dat het zo slecht gaat in het land want ze kiezen altijd voor de verkeerde mensen die geen verstand hebben van economie om het land vooruit te krijgen.Meestal kiezen ze voor ongeschoolde personen als Bouterse boerenveen en zo voor die de staatskas leeg roven van al zijn tegoeden. Brunswijk/Somohardjo zijn ook rijk geworden toen ze in de regering zaten.Mijn geboorte land is failliet en komt nooit meer boven op.Bouterse heeft heel wat tegenstanders doodgeschoten of heeft laten doodschieten in 1982.Als burger geloofd ik niet in zijn onschuld punt uit.


  Maak melding

 7. @ Ramon,
  Deze Boldewijn was tijdens het Militair Bewind (80-tiger jaren)toch Directeur van Leger/Politie ? Trouwens in deze periode was hij de directeur op Leger/politie en coordinator/uitvoerder van het project(door Nederland gefinancierd)”Nazorg Dienstplichtigen Militairen”:met een goedgekeurd en beschikbaar gesteld bedrag door Nederland van !0 miljoen( 10.000.000,–) !!
  Laat hij vertellen wat hij ervan heeft gebakken!! Hij heeft toch zo een goed geheugen !! Soso-ka-dem-mang-dies-e-takki !!
  A No Mie tak so: alle correspondentie ligt er ter inzage bij de instanties die erbij betrokken waren; ook namen van personen die leningen/donaties hieruit hebben gekregen en nooit iets terug betaald !!


  Maak melding

 8. @Mul
  Jij bent kansloos, ook zo een snueue figuur.

  Wat Boldewijn schrijft, klopt.

  En helaas zijn de meeste Surinamers net als u en stemmen ze ook net als u
  Dus niet obv ideologie, maar op de man af.


  Maak melding

 9. Borrelwijn:
  de gemiddelde Surinamer met Afro roots stemt op diegene die een dag voor de verkiezingen de grootste portie bruine bonen met rijst uitdeelt. De hindoestaanse stem 25% van hun hebben de NDP aan de macht geholpen.


  Maak melding

 10. Niet allemaal zijn dom, wel het gros
  Echter,de goed geschoolden hebben de charisma blijkbaar niet.
  En die gooien niet met biljetjes srd

  Dom volk ja … “Vertrouwen in eigen kunnen” whahahaha sranang sani wi sani pffff
  Sari tori boooi


  Maak melding

 11. er zit wel ergens een grond van waarheid in het verhaaltje van Boldewijn, hoe betaat het ander dat er nog vele boutisten zoals een Parbo blind achter deze massamoordenaar en drugscrimineel staan, deed zoiets zich ook niet voor in de eind jaren 30 /40 vorige eeuw in Duitsland met ene Hitler ook een i feite crimineel met charisma waar domoren anders kan ik ze niet noemen, voor vallen, iedereen weet waar doet toe geleid heeft, zover zal het in Suriname niet komen daarvoor heet deze misdadiger Bouterse te weinig macht, maar de gevolgen voor nog een ambtstermijn wordt echt desastreus voor Suriname


  Maak melding

 12. De Surinaamse kiezers zijn erger dan een ezel, want die stoot zich geen 2x aan dezelfde steen. Over 2 jaar zullen deze kiezers zich voor de derde kaar stoten.


  Maak melding

 13. Het Surinaamse volk bestaat louter uit latente masochisten. Ze houden ervan om belogen, belazerd, onderdrukt en gecastijd te worden door de maffia praktijken van de paarse Bouta-gestapo. Kneuzen en labiele domoren als RobG en Parbo ejaculeren spontaan bij het zien van een paars hoedje, vlaggetje of toeter. Kansloze stumpers!!!!


  Maak melding

 14. Ndper’s zijn net als drugsverslaafden, verslaafd aan hun soso lobi grootste drugsbaas, wiens zoon Dino in de VS opgesloten zit. Heel veel ndper’s, rijk of arm, jong en oud, geschoold of niet gebruiken dagelijks het witte spul waarmee hun soso lobi misleider die hen laat lijden, sinds de jaren tachtig probeert om zijn verworden oerdomme paarse zombies, waarvan Parbo de grootste is op dit forum, via de drugssmokkel van gratis desi’s ete en drinke witte poeder te voorzien. Oma en opa blijven hun kroost aan kleinkinderen dagelijks waarschuwen vooe alles wat te maken heeft met de ndp te vermijden, ook het nieuws. Ze zijn allemaal anti ndp, want ndp staat voor de nationale domme, dwaze, debiele, drugs, dieven, dolgedraaide, didibri partij, een vervloekte misdadige religieuze politieke partij, waar alles draait om de meest aanbeden en allergrootse misdadiger en moordenaars afgod ddb. Oma taki, alles wat de ndp olv van duivelszoon ddb aanraakt of aanpakty, is vervloekt te verworden een mislukkeling en misdadig van paarse aard zijnde verdoemde, net als Dinoka, Meribaka en heel veel verworden oerdomme criminele aanhangers. Opa taki, ndp na a misdaadvloek sa deng dong ndper’s e verdien, want net als junkies zwerven en slapen en eten ze alles wat misdadig vies en vuil stinkend verrottend is uit de ndp beerput. Nefoe sa e ka na wang ndper, leki Parbo ai dede gwe gi ing soso lobi didibri lijdsman. Oma taki, ma wiens fa, alla ndper’s na konkoni in a domheid, als ze weer hongerig veramd in 2020 gaan krijsen, we ga weer vo vijf. Dan is het tijd om alles te verkopen en te gaan wonen in Guyana.


  Maak melding

 15. Stemmen is een voorrecht en dat moet je met eer en geweten doen. Dat er nieuwe partijen als paddestoelen ontstaan, vanwege splitsingen of totaal nieuw, is een meetgraad dat aangeeft hoeveel kennis, vertrouwen en vastberadenheid is in en voor de mensen die moeten of willen leiden. Ik denk dat een ieder die commentaar gaf ergens gelijk heeft in hun denkwijze en dat zij ook het beste willen voor Su of voor hun gezinnen. De kijk en richting is verschillend misschien. Maar ik hoop wel dat we allen leren uit de ervaringen van mistoestanden uiteindelijk. Om bewust te kiezen dien je eerst zelf te weten wat goed en slecht is. Op de man kiezen is normaal als die het waard is. We moet trouwens leiders hebben die we kunnen vertrouwen. Dom of niet, wij zijn surinamers en ik ben een trotse. Laten wij op apps en sociale media meer leerzaam zijn dan verbitterd uithalen naar elkaar. Zeg de dommen hoe het hoort en vraag de niet dommen hoe het moet. Als wij het woord politiek kunnen vervangen met een ander woord, misschien zien we dan ook wat anders. Maar voor nu zullen we jammer genoeg moeten dealen hiermee. Net als u wens ik ook positieve vooruitgangen voor Su en reken op elk Surinamer, waar dan ook. Samen zijn wij sterk. Mijn bijdrage in de discussies.
  Mijn mening.
  Mvg. Leven


  Maak melding

 16. @ Jiyani

  De Surinaamse kiezers kiest voor de man / vrouw die iets persoonlijk voor hem /haar kan betekenen.
  Wat volks en lands belang betreft interesseert hem/haar geen sier, Ikke ikke en de rest kan ……. !!!!

  @ MI DORO @ Sabato franse @ Hak @ Kis @ Prof M.
  Jullie hebben allemaal gelijk.
  Kort samen gevat; wan Sranan man bung kopu !!!!!
  Té din égi béré furu, ding no habi ka nanga wan trawan.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 17. Surinamers,,surinamers,waarom denken jullie dat het hebben van een moordenaar als lijder veel beter is dan jullie allemaal?!Hebben jullie geen zelfrespect?Zijn jullie zo slecht zoals jullie van jezelf denken en kiezen jullie daarom voor een moordenaar?! Bepaald knap kan ik jullie niet noemen,intelligent zijn jullie ook niet .Jullie kiezen voor dezelfde shit,intelligente mensen maken die mistake niet voor een tweede keer en hier zijn jullie gereed om dezelfde mistake te maken voor een derde keer.
  Tja Boldewijn surinamers houden van bouta omdat hij heel pienter is met het spelen van kat en muis spel met justitie,,rechters die geen vonnis durven uit te spreken, en niemand die durft hem gevangen te nemen!
  Een wens van alle criminelen.


  Maak melding

 18. Alleen het feit dat president Bouterse pogingen heeft ondernomen om de mensen een beter leven te gunnen geeft hem groot krediet bij de bevolking. Verhoging, kinderbijslag, makkelijker toegang tot de gezondheidszorg, huivesting, sociale voorzieningen als kinderbijslag, enz.enz verbeteren laat duidelijk zien dat er actie is ondernomen om het leven van de mensen te verbeteren. Van de andere politici afkomstig van de oppositiepartijen kan men dat niet zeggen en kan men het ook niet verwachten. Met name de politici van NPS en VHP willen de bevolking aan het lijntje houden. Zij zullen verkondigen reeds openlijk verhalen dat zij ruim dertig jaren nodig zullen hebben om de economie te herstellen en om de bevolking welvaart te gunnen. Zij willen dat de bevolking 30 jaren laten wachten om een probleem aan te pakken dat structureel is in de Surinaamse samenleving. Zij willen het probleem laten oplossen door een onzichtbare hand en dat zal volgens hen ruim 30 jaren duren.


  Maak melding

 19. August Boldewijn is een Tijd bom in Suriname dat zal men mee maken .

  Waar om had Bouterse en Palu van Krolis geen Staats Greep voor 1975 gepleegd hadden ze geen ballen om de kolonisten toen terug te sturen naar Nederland .

  Waar was Boldewijn 1975 zat hij in een Cocos boom

  Laat hij de grond wet met 26 zetels veranderen zo dat Bouterse voor de derde keer gaat .

  Bejaarde tehuis en kinderen kunnen zelf niet eten waar bleef de revolutie en werk gelegenheid .


  Maak melding

 20. In plaats van Goud industrie jaren 80 en 90 heeft Bo Bo Bouterse COCAINE Industrie naar Suriname gebracht .

  Zie straten vol armoe en zwevers dank zij NDP

  Krijgsraad zal de vonnis uitspreken hij was toe Militair dus de vonnis komt niet van oppositie


  Maak melding

 21. Oom Ludwig van Abrabroki, die praat alleen maar poep. Er kan niets volwaardigs uit de smoel van deze mens Ludwig komen. Deze man heeft krabietafoetoe. Hij raaskaalt er op los uit pure wrok en jaloezie.


  Maak melding

 22. PARAMARIBO, 9 feb – Surinamers stemmen niet op basis van ideologie. Zij reageren op dagelijkse dingen en maken hun keus op bais van ‘mi lob’ a mang’ (Ik houd van de man, red.). Dit zegt bestuurskundige August Boldewijn. Het is bij de laatste verkiezingen zo geweest. En niets wijst erop dat het in 2020 anders zal vergaan. Het is daarom ook lang niet zeker dat er een nieuwe politieke wind komt aanwaaien.
  ********************************************************************
  @ Kis … wat Boldewijn hierboven zegt, slaat totaal nergens op. Surinamers … zijn alle Surinamers zo naïf als Boldewijn, zo naïf als @ Kis. Boldewijn doet, gedraagt zich als iemand die “neutraal”de situatie bekijkt … niets is minder waar.

  Bodewijn zegt: ” het is bij de laatste verkiezing zo geweest en niets wijst erop dat het in 2020 anders zal vergaan.”
  Wat moet ik hiermee?????????????????????????????

  @ Kis … een groot deel van het kiezersvolk is niet naar de stembus gegaan. In het ander geval zouden ze ook op de Nationale Dieven Partij gestemd hebben? Man .. man … geef me een grote brick.

  De Drugsveroordeelde Moordenaar Desiré Delano Bouterse durf geen MASSA MEETING bijeen te roepen in Ocer.
  Ik daag hem uit dat te doen, dan zul je zien hoeveel mensen naar die koeterwals van hem gaan luisteren.

  Wat heeft DMDDB nog aan het volk te bieden?
  Alleen leugens en bedrog. Waarom gaat hij niet in het Parlement de discussie aan. DMDDB is een LEEGHOOFD …. een CHARLATAN …. een ZIEKELIJKE NARCIST.

  @ Kis …. Boldewijn kan mij niet overtuigen … kun jij dat misschien op “wetenschappelijke ” basis doen ?????
  Bij voorbaat dank !!!!!

  Is @ Kis … Boldewijn … you never know !!!!!!


  Maak melding

 23. De Surinaamse kiezers stellen zich heel afhankelijk op. Geef ze gratis dit of gratis dat, en je hebt hun stem. Het gaat er dus niet om wie het beste voor heeft met het land, maar wie meer heeft om uit te delen, of het nou om geld, voedselpakketten, stromend drinkwater of elektriciteit gaat . Van die man houden ze het meest…… Ongeacht wie dat is!!


  Maak melding

 24. RobG,

  al die pogingen van MASSA-MOORDENAAR en VEROORDEELDE DRUGSBARON..DESIRE DELANO BOUTERSE… zijn volslagen MISLUKT. wat deze populistische, megalomane dorpsidioot wel bereikt heeft;
  * 77% inflatie;
  * 9-11% economische krimp;
  * 65% geldontwaarding;
  * schuldenplafond verhoogd van 60% >80%
  * staatsschuld van 11 miljard SRD;
  * stijgende criminaliteit;
  * leeggeroofde staatskas;
  * boot- en bushouders…medici…leraren…dienstverleners,
  die maandelijks moeten staken om hun zuurverdiende
  salaris te krijgen.

  Het blijft bij POGINGEN door de demente, fossiele, laaggeschoolde gymleraar. Dus kom er maar in RobG, met goed onderbouwde argumenten en op waarheid berustte feiten. Weet nu al bijna zeker dat je niet durft of kunt reageren. Geeft niet vriend, want we kennen jou inmiddels wel met je paranoïde, paars geindoctrineerde lulverhalen.


  Maak melding

 25. RobG, hoeveel heb jij in vredesnaam gedronken of gesnoven, toe jij de klinklare nonsens in je laatste posting aan het toetsenbord toevertrouwde, wie denk je nu eigenlijkvoor de gek te houden, man man man wat een geraaskal


  Maak melding

 26. En nu wil ook een hond van abop in de parlement mijn guns het is al een slechte movie en dit nog op de koop toe brondo pondo , dit is geworden van mijn suriname same on you ddb .


  Maak melding

 27. RobG
  Hierop wil ik reageren:
  zei minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen dat voor een aantal producten de datum van 2020 niet haalbaar is. Voor het verbod op de productie, import en export van kwikhoudende producten zal de regering een verlenging van vijf jaar vragen. Dat betekent dat algehele verbond in 2025 kan ingaan.

  Suriname produceert niets Suriname importeert Suriname kan / wil niet eens proberen de kwikhoudende producten niet meer in te voeren.
  Ik denk dat Dokson en RobG meer tijd nodig hebben om de kwik tussen de over te verwijderen


  Maak melding

 28. August Boldewijn de kiezers gaan zeker niet veranderen ik had het ook niet anders van de boerkies (ezels) verwacht daarom verdienen ze om te creperen.


  Maak melding

 29. Geen 1 innovatieve vermogen,en men wil alles gratis , Suri moeten ook het 7 even mentaliteit achterwegen laten overheid daar is ook veel werk aan de winkel, en de bewust wording goede bestuurders te kiezen ,het rassen cultuur daar moet ook hard aan gewerkt wij zijn allemaal surinamers , samen zijn wij sterk…ik vindt het triest hoe wij met mekaar omgaan zonder om mekaar lief te hebben en te accepteren gaat t land verder naar de klote jammer ……


  Maak melding

 30. Even afwachten of de Amerikanen en de Europeanen een systeem change willen hebben en geld inpompen of ons gewoon laten stikken door Boutetse.

  Me Lobie a mang is dat zijn voedsel pakket, zijn volkswoning, zijn goedkope energie, zijn doe maar wat je wilt?


  Maak melding

 31. @Rob G,
  Wat kan jij slap kletsen. Bouta zal wel familie van je zijn of krijg je een vergoeding van hem voor je slap en zinloos gezwets.
  Rob ben je hetero of bi.Want dan maak je zeker een kans bij Bouta,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.