Uitbannen giftige metalen in Surinames binnenland zware klus

24
Leeg parlement bij begrotingsbehandeling

PARAMARIBO, 7 feb – Het uitbannen van het gebruik van kwik zal een heel zware klus blijken. De grootste gebruikers, de individuele goudzoekers, zijn ook de grootste tegenstanders. Het gaat om tienduizenden ondernemers die ook politiek gewicht in de schaal leggen. Dit bleek bij het parlementair debat over uitbanning van kwik.

Op papier is er geen uitweg. Suriname heeft zich te houden aan internationale verdragen. Maar ook thuis stijgt het kwik snel. De klachten over vergifitging en vervuiling van waterwegen nemen alsmaar toe. Toch zal het niet op stel en sprong gebeuren. “Als verantwoordelijke bestuurders kijken we voor wat de kleinschalige goudwinning betreft, naar een sector die in heel veel arbeidsplaatsen voorziet”, zei André Misiekaba (NDP).

De hele situatie rond kwik moet goed bekeken worden. Het verdrag van Minamata biedt die ruimte. Het verdrag heeft het immers over geleidelijke uitbanning. De grootste uitdaging is de controle op de opslag. De import geschiedt al jaren niet meer via formele weg. De overheid geeft geen importvergunningen meer. Toch is het gebruik van kwik wijdverspreid. Voor de autoriteiten valt dus nog veel te doen.


24 REACTIES

 1. Geen vis eten enz,het is toch te gek voor woorden dat iedereen er mee weg komt, dat je eigenlijk gelijk een afspraak moet maken over hoe ze die vervuiling gaan aanpakken,
  het is moeilijk, maar ze kijken ook neer op onze geliefde Suriname, zo van wat kan mij Suriname schelen,we moeten Suriname leefbaar houden, zodat ook de nakomelingen kunnen leven.


  Maak melding

 2. Misselijkmakende kaba
  Je een leger ter beschikking ,die van verveling niet weten wat ze moeten doen, gebruik ze het zijn de goed koopste mankracht en ze zijn er toch


  Maak melding

 3. Voor een illegale amnestiewet heeft die miesjie-kaba geen 1 seconde verloren laten gaan en door ons kelen hardhandig gedrukt.
  Wie kan die moerschond uitleggen dat kwik even dodelijk en gevaarlijk is als bouta zijn baasje en dat wel .met of zonder amnestie!


  Maak melding

 4. het opruimen van kwik zal binnenkort inderdaad beginnen

  het zullen hele vette contracten worden die gegund zullen worden aan de de menswen die hoofdverantwoordelik zijn voor deze vervuiling
  dok sun o meki njang


  Maak melding

 5. Het verwijderen van kwik is een onmogelijke zaak ,wel te rusten Suriname,hoe wil je het opsporen,net wat aorta aangeeft ,er zullen weer onbeduidende figuren het werk gegund worden maar niet aanbesteed ,waar zal het geld blijven.
  Zoals ik eerder zij , het is onmogelijk om dit te doen ,het heeft zich al verspreid als een olie vlek over Suriname, dodson liegt .
  Heil u suriname zij die gaan sterven groeten u.


  Maak melding

 6. Het is allemaal begonnen tijdens de mislukte revo periode. Vele corrupte militairen waarvan nog enkele van deze roofzuchtige klootzakken op torenhoge posten zitten hebben samen met de duivel ddb verdomd veel belangen in de goud en houtsectoren. Het zijn dezelfde revo verdervers van land, volk, dieren, vogels, water en grond die oerdomme tot in hun botten zijnde paars dwaze debiele idiote zombies in 2010, 2015 en wie weet ook voor nog vijf jaren van geestelijk en moreel verval, naast verdere roof van natuurlijke hulpbronnen, de macht zullen geven.
  Het gehele land, alles is dan paars verdoemd te verworden en hel. Dit is de zoveelste misleiding en nonsens om hun paarse oerdomme aanhangers waarvan Parbo de allergrootse debiele idioot is wijs te maken met hen paarse voornemens rust, vrede en voorspoed te geven. Opa taki neks van dat allemaal verdienen deze paars domme ndper’s, alleen de paarse misdaad vol kommer en kwel, want misdadigers zijn hun afgoden, waarvan ddb de allergrootse is. Do ka.


  Maak melding

 7. Gewoon niks doen, volgens die mi shie ka. Hij heeft “geprobeerd”. Maar die scalians die bezig waren, die waren toch al dat kwik aan het schoon maken, volgens dodson??? Hij lulde dus maar wat!!!! Iedereen weer voor de gek gehouden…en iedereen weer in getrapt…


  Maak melding

 8. Waarom doet de overheid niet op 100 tal plaatsen elke maand meten hoe staat met de kwaliteit van het water.
  En dan op hun mooie overheids infrmatie site de waardes publiceren. dan weet het volk hoe het goed of slecht het is en waar er gemeten is en zo.


  Maak melding

 9. Dokson heeft reeds eerder verklaart dat hij bezig is om met de skalian eigenaars het kwik in het stuwmeer op te ruimen.
  En dat het groen in het water het gevolg is van algengroei

  Misiekaba en alle overige NDP leden staan achter Dokson dus is dit waarheid voor hen


  Maak melding

 10. gebruik van kwik leid tot krankzinnigheid van de personen die er mee werken. Ze worden vergiftigd en op den duur overlijden zij eraan. Erge van is dat ze onschuldige mensen en dieren ook hiermede vergiftigen. In principe moeten deze mensen worden aangeklaagd en berecht worden. Hoop dat het een keer van komt dat ze worden berecht en ook degenen die dat toelaat.
  Op NPS PL abop vhp behoeft men niet te rekenen. Ze hebben zelf ook belang in het goud zoeken met kwik.


  Maak melding

 11. Alle parlementairie en minister en Roversbende eten kwik vrij zij hebben genoeg gestolen.en als ze ziek zijn wordt gewoon een vliegtuig gecharterd en naar buitenland gevlogen in combinatie wat vakantie houden.mensen wordt wakker anders zijn afgelopen met Suriname.!!!!


  Maak melding

 12. O sorto ka Misiekaba e take !! Dus de bevolking kan en mag vergiftigd worden door zijn achterban in het binnenland.Monie trong “Gado” voor Misiekaba !!
  Dat geen enkele milieu-deskundige/scheikundige deze lummel Misiekaba tot de orde durft te roepen ,is tekenend voor het verval dat zich voor doet en in stand wordt gehouden door
  de paarse boevenbende!
  Gelijk had iemand op dit forum:
  Bouta schreeuwde op het podium: joe pappa na wang “ston-boerikie” en de paarsen riepen in koor terug: “ie-a-ie-a, na so a de !!


  Maak melding

 13. De kwik vergiftiging is een uitvloeisel van het contract dat de pikin ingi boi gesloten heeft met het volk.Ze hoeven niet meer van de honger om te komen maar van de kwik vergiftiging gaan ze lachend dood als het eerder in Afrika is gebeurd.


  Maak melding

 14. Verdeel- en heerspolitiek eist uiteindelijk zijn tol. Alles is reeds grotendeels vergiftigd en vernietigd in ons zo geliefd Suriname, dus ook de mentaliteit. Met dank aan DDB en zijn volgelingen zal er nog veel meer vergaan. Wat vrijheid ooit was werd macht en dit impliceert een langdurige gijzeling ter wille van het behoud van het eigen gewin.en dit alles komt door 1 man.


  Maak melding

 15. Mie datie “no e njang Anjoemara fisie, Piring uit stuwmeer nanga Toekoenarie ” !!
  Ook geen “liba-kwie ,Sparie nanga Slijk etende vissen” !!


  Maak melding

 16. Een ieder die zich er voor leent om deze regering in woord en daad te steunen is medeplichtig aan het economisch- en moreel verval van ons geliefd Suriname. En dit alles om geld terwijl de dagelijkse ellende steeds nijpender wordt. Vervloekt moge deze ratten zijn die hun ziel aan de duivel hebben verkocht. Ooit komt er nog een dag dat men hen zal worden afgerekend.


  Maak melding

 17. Heb mij suf gezocht naar het rapport dat Jerrycan zou uitbrengen na vier weken proefdraaien van de kwikbranderij in het noorden.
  Niks van gevonden en de branderij draait door


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.