zo 25 feb 2018 13:00
post thumbnail

FNV ondersteunt actie/petitie ‘Repareer het AOW-gat’

Een delegatie van het Comité 30 juni-1 juli heeft vandaag in de Tweede Kamer de petitie ‘Repareer het AOW-gat’ aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer Rog aangeboden. De petitie had tot gisteren 3.200 ondertekenaars en loopt nog door tot 25 februari. Volgens een woordvoerder van het Comité ondersteunt de FNV deze actie/petitie.

In Nederland hebben duizenden Surinamers een zogenaamd ‘AOW-gat’, dat inhoudt dat ze na hun 65e worden gekort op de AOW, omdat zij geen vijftig jaar in Nederland hebben gewoond. Deze volkspetitie heeft als doel het opheffen van het door de Nederlandse Staat gemaakte onderscheid tussen rijksgenoten woonachtig in Nederland en rijksgenoten afkomstig uit Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen, bij de opbouw van verzekeringsjaren voor een volledig AOW-pensioen.

U kunt een verkorte versie van de petitie ‘ Repareer het AOW-gat’ ondertekenen op petities.nl. Teken hier: https://petities.nl/petitions/repareer-het-aow-gat?locale=nl

Photo credit: marcoverch Nahaufnahme von Euro-Geldscheinen via photopin (license)

<- klik hier om te reageren op dit bericht


22 Reacties | Plaats Reactie

 1. Ja, ja we zijn lekker uitgemolken door Nederland in onze geboorteland en daar we hier zijn en gewerkt hebben en andere werken nog steeds in Nederland.
  Hebben we direct een AOW gat omdat we geen 50 jaar in Nederland hebben gewoond.

  Nederland u moet zich schamen.

  dinsdag 6 februari 2018 om 19:58 uur.
 2. deze discussie is al 40 jaren aan de gang sinds de jaren begin 80..

  ze zullen de wet voor de minderheden in deze niet veranderen..

  de wet is ook duidelijk.. n.l. je moet voor je 15 de jaar in Nederland wonen dan bouw je zo je a. o w op tot je 65 jaar, dan heb je 50 jaren x 2 is 100 % opgebouwd..

  ik zit er ook mee, met die gebroken a o w, maar helaas….

  dinsdag 6 februari 2018 om 20:29 uur.
 3. Gelijk heeft u.
  De politici van Suriname die tij en ontij naar Den Haag reisden, hebben verzuimd om.met de vuist op tafel te slaan.
  Wel meegewerkt om Suriname op 25 november 1975 goedkoop van Nederland af te komen.
  Het Caraïbisch deel van Nederland laat zich niet pakken.

  dinsdag 6 februari 2018 om 20:57 uur.
 4. It hebben we te danken aan Henk Aaron,Eddy Bruma en Fred Derby !!!

  dinsdag 6 februari 2018 om 22:47 uur.
 5. Suriname of Surinaamse politici valt in dit verband niets te verwijten. Het gaat om Nederlandse wetgeving. In de wet (of een (amvb) bij de wet is geregeld dat met “het koninkrijk” in het kader van deze wet wordt bedoeld het koninkrijkdeel in Europa.
  Ik zie niet hoe Suriname hier een stokje voor zou kunnen steken. Dat de wet in dit opzicht onrechtvaardig is zal niemand ontkennen. Nederland heeft dit naar ik aanneem gedaan vanwege het in verband met het kostenaspect.

  woensdag 7 februari 2018 om 08:21 uur.
 6. Dit is pure discriminatie door de regeringen onder Rutte.Het zijn rotte maatregelen van Rutte geweest om rijksgenoten te kunnen pijnigen en te laten lijden ,waarbij de opvolgers van de raddraaiers Den Uyl en Pronk vrolijk meedoen.

  woensdag 7 februari 2018 om 09:47 uur.
 7. Surinaamse Nederlanders ga tekenen.

  woensdag 7 februari 2018 om 09:58 uur.
 8. In Suri wonen , en in Nederland geld vangen . Nederlanders moeten tot 67 jaar werken , en vanaf lagere school .dat is 54 jaar . In Suri na 40 jaar met pensioen .dat is werken in de hangmat .

  woensdag 7 februari 2018 om 11:35 uur.
 9. Zo is het maar net Bert!
  Ik was 12j en moest gaan werken,en ben nu 62j en moet et nog ruim 5

  Wie is er nu gek!

  woensdag 7 februari 2018 om 11:44 uur.
 10. Repareren? De Nederlandsse regering zou het liefst alle Surinamers uitzetten zonder een cent te geven. De remigratieregeling is toch ook behoorlijk uitgekalfd.

  woensdag 7 februari 2018 om 11:46 uur.
 11. Alles wordt alleen maar minder voor de gewone man. Alleen de heel rijken gaan erop vooruit.

  woensdag 7 februari 2018 om 11:47 uur.
 12. die FNvee doet daar niks voor blakka mangs.

  woensdag 7 februari 2018 om 14:13 uur.
 13. Het is onbegrijpelijk dat mensen maar blijven vinden volledige AOW te moeten krijgen zonder daarvoor de vereiste 50 jaar een bijdrage te hebben geleverd aan de Nederlandse samenleving. Als je 20 jaar pensioenpremie hebt betaald ga je dan ook hetzelfde pensioen eisen als iemand die 40 jaar premie heeft betaald?

  Wie het nog steeds niet begrijpt die wil het niet begrijpen. Sinds 1953 waren Suriname en Nederland twee aparte landen binnen het Koninkrijk. In Nederland waren de Nederlandse regelingen van kracht, in Suriname de Surinaamse regelingen. De AOW is een Nederlandse voorziening. Wie pensioen wil over de tijd in Suriname doorgebracht moet in Suriname zijn.

  Pa Winti denkt dat hij uitgemolken is door Nederland. Wat een grappenmaker! Het is juist Suriname dat volop heeft geprofiteerd van de door Nederlanders betaalde belastinggelden. Nu krijgt Suriname geen geld meer uit Nederland en zie, alles stort in elkaar.

  Wie in Nederland heeft gewoond en heeft gewerkt heeft pensioen opgebouwd. Wie beneden het bestaans-minimum komt na de pensionering krijgt aanvullende bijstand. Dat is behoorlijk goed geregeld, in Suriname zou je heel wat slechter af zijn, maar je kunt altijd teruggaan als je niet tevreden bent.

  Dat men in Nederland 1 seconde zal overwegen volledige AOW te gaan betalen aan mensen die daar niet voor in aanmerking komen kun je vergeten. Er zijn zoveel mensen die daar dan aanspraak op kunnen maken en er ook komen er continu zoveel mensen uit het buitenland naar Nederland die bijstand nodig hebben dat daar helemaal geen geld voor is.

  Nederland als verzorgingsstaat is steeds verder aan het afbrokkelen. Voor mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen gaat het leven steeds moeilijker worden. Arme landen worden wat rijker, rijke landen wat armer en de zwakkeren zijn daar de dupe van.

  woensdag 7 februari 2018 om 16:01 uur.
 14. Waarom kwamen Surinamers in de jaren 1970/80 massaal naar nederland,om hier van voorzieningen te profiteren,waar zij 0 komma 0 recht op hebben,rechten opbouwen doe je in je land waar je vandaan komt, door er hard te werken, en door geen crimineel als president te kiezen.

  woensdag 7 februari 2018 om 18:23 uur.
 15. Hai vindt het fijn te horen dat er toch nog wat gedaan kan worden R sadhoe

  woensdag 7 februari 2018 om 21:30 uur.
 16. Teveel gelul.
  Surinamers die jaren hun “AOV-premie” hebben betaald in Suriname hebben geen recht op AOV-uitkering omdat ze nu in Nederland wonen !!
  Mek dem sakkasa Surinamers eerst deze zaak regelen voor Surinamers die wel hun AOV-premie hebben betaald !!
  Welke afgestudeerde ADEK-nep jurist, durft de Sur.Regering hierop aan te spreken ???

  woensdag 7 februari 2018 om 21:53 uur.
 17. Alle inwoners van Nederland met gedeeltelijke AOW krijgen een toeslag op de AOW vanuit de Bijstandswet, zodat zij over inkomsten beschikken ter hoogte van het sociaal minimum.

  Het is misschien zinniger te ijveren voor soepelere toepassing van een deel van de vereisten uit de Bijstandswet, voor personen die 65 jaar en ouder zijn.

  Bijvoorbeeld de “vakantie-regels” voor deze ouderen.

  Deze mensen zijn veelal niet meer interessant voor de arbeidsmarkt.

  PS : De groep oudere personen met een onvolledige AOW in Nederland is zeer divers samengesteld, en is nog groeiende vanwege de immigratie.

  Suriname had dit soort zaken misschien beter moeten aanpakken, voor de onafhankelijkheid. Zelfs momenteel bestaat er volgens mij geen effectief en reeel pensioenfonds voor oudere Surinamers
  De geinde premies horen buiten het bereik van politiek beheerd te worden in een apart fonds, waardoor GEEN ANDERE staatsuitgaven daaruit mogelijk zijn !
  ALLEEN PENSIOENEN HOREN UIT DAT PENSIOENFONDS TE WORDEN BETAALD ! PENSIOENEN !

  woensdag 7 februari 2018 om 23:46 uur.
 18. In Nederland woonachtig op 26 jarige leeftijd,thans 80 jaar,vandaar de reactie voor het AOW gat

  vrijdag 9 februari 2018 om 23:57 uur.
 19. AOW gat herstellen s.v.p.

  vrijdag 9 februari 2018 om 23:59 uur.
 20. prof, Misababoy, de FNV doet voor iedereen wat , mits hij lid is van deze vakbond en zijn contributie betaald heeft, of wou je alleen maar profiteren van iets waar je geen aandeel in hebt gehad en aan hebt bijgedragen, met het motto, iets voor niets, nou alleen de zon komt voor niets op

  zaterdag 10 februari 2018 om 00:21 uur.
 21. Bwana, terecht dat die remigratieregeling uitgekleed wordt, ik had ook wel na zowat 40 jaar gewerkt te hebben, met een leuk bedrag naar een lekker tropisch land gewild, met een lekkere oprot premie, een premie die mogelijk gemaakt is door Nederlanders die jarenlang hun sociale premies hebben moeten betalen, waarom moet er dan verschil gemaakt worden, de Surinamer na een uitkering van een jaar WW op zijn 55 lekker naar Su, en de Nederlander mag gewoon nog een minimaal 10 jaar doorsappelen, over discriminatie gesproken

  zaterdag 10 februari 2018 om 00:31 uur.
 22. Mense mense , het gaat om dat deel van de mense die vóór 1959in suri zijn geboren én nu de nederlandse nationaliteit hebben én ouder zijn dan 65.waar lullen we over.ga maar tellen hoeveel dat er wel zijn. Tjonge , jonge éénmaal een koloniaal…ja toch.

  zaterdag 10 februari 2018 om 22:16 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ads:
Bezoek ook:
www.suriname.nl

Adverteer ook op:
www.suritrade.com