Zeespiegeldreiging voor Suriname al te merken in Nickerie

20

PARAMARIBO/NICKERIE, 4 feb – Suriname behoort tot de meest bedreigde landen in het debat over klimaatverandering en zeespiegelstijging. De eerste uitlopers en tekens aan de wand doen zich al voor. Het debat neigt aldus naar het gelijk voor de ‘doemdenkers’. Desondanks is en wordt het energiek geschept op de grote hoop van ‘theorie’. In Surinames meest westelijke district, Nickerie, wordt er al decennia anders over gedacht. Nu meer dan ooit.

Tegenover de Times of Suriname zegt districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh dat bij elke vloed het water steeds hoger komt te staan in de Corantijnrivier. Zo dicht bij de monding kan het niet anders dan voor calamiteiten zorgen. Pas nog is de plaatselijke vuilnisbelt ondergelopen. Ook de omgeving van de verbrandingsoven van het plaatselijke ziekenhuis stond blank. Intussen zijn noodmaatregelen getroffen.

Joeloemsingh wil nu een permanente oplossing. Met het onderlopen van de vuilstortplaats is alle vuil weggespoeld. Dat kan niet goed zijn voor de volksgezondheid en het milieu. De hoofdplaats Nieuw Nickerie stond tot in de vorige eeuw waar nu alleen zee te zien is. Uiteindelijk moest landinwaarts worden gebouwd aan wat nu bekend staat als ‘landing’. In Nickerie weten ze dus alles van de kracht en macht van de natuur.

20 REACTIES

 1. Mijn postings die veel genuanceerder zijn dan die van hierboven werden voor veel minder verwijderd. In elk geval, Suriname moet weten dat climate change is real.


  Maak melding

 2. Je lijk verward te zijn en natuurlijk moet er wat gedaan worden en het had eerder ook gedaan moeten worden nu is het geen tijd om met vuil te gooien, maar naar een goede oplossing te zoeken voordat het erger wordt ,het taal gebruikt daar slaat ook ergens aan ,werk aan een krachtige dialoog en laat de scheld worden achter motjomanai


  Maak melding

 3. even serieus:
  1. waarom een foto van de Waterkant?
  2. hoe pakken Guyana en Frans-Guyana dit probeleem aan?
  er wordt toch niet opnieuw het wiel uitgevonden?
  3. waar is Dhoekie? al weer bezopen?


  Maak melding

 4. De hoofdplaats Nieuw Nickerie stond tot in de vorige eeuw waar nu alleen zee te zien is. Uiteindelijk moest landinwaarts worden gebouwd aan wat nu bekend staat als ‘landing’. In Nickerie weten ze dus alles van de kracht en macht van de natuur.

  De oude hoofdstad van het district Nickerie heette Nieuw Rotterdam en is ongeveer 1880 door de zee verzwolgen.Daarna is Nieuw Nickerie gebouwd en als ze niet uitkijken mogen ze straks Nieuw Nickerie herbouwen.


  Maak melding

 5. Gelooft u me , te mi go moonwalk tapa watra, a watra go saka. Lik a koers,.. Rustik. Me ne spang foe watra. Ik slaap rustig in mijn pyama. Gaan jullie verdrinken.

  Soso lobi van Uw meest geliefde volkspresident. Xxx


  Maak melding

 6. De beste wetenschappelijke en praktische kennis van dijken, kanalen, pompgemalen, opslagplaatsen op land, garages, land langs rivieren weer ter beschikking te stellen als het hoogwater is en have en goed te beschermen tegen hoge zeewater, rivierwater, hemelwater, smelten van Noordpool en Zuidpool is de Noordzee, land uit zee te maken. Er is geen land in de wereld die dat beter kan de Noordzee.

  ddb heeft een probleem met de Noordzee, maar niet de Surinamers die rationeel denken en voor ontwikkeling, welvaart, welzijn, vooruitgang in hun leven willen. Helaas zal door ddb, paarse kakkerlakken en de roversbende de republiek Suriname en voor die Surinamers die het anders willen het water nader aan de lippen staan en men deze roversbende ten onder gaan als ze hem niet laten opdonderen.

  Gevolg is al er geenTime4Chan(ge)! met andere politieke partijen in Suriname heel snel plaats vindt zullen alle Surinamers als ratten in de val zitten als het stijgende water aan komt en zullen ze ten onder gaan.

  Oe Wiki No!?
  A So á Dé, Ja, Ja!
  Sranansma Oe Bondroe! En Redt Het Land Voor Uw Zelf En Uw Kinderen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 7. Suries hebben alleen tiengie terrie visie in hun hoofd. Ze denken niet aan hun kinderen Als hun buik vol is liggen ze allemaal hele dag in hun hangmat. Ook als er ploblemen zijn blijven ze gewoon liggen en klagen en mopperen in de hangmat in plaats van wakker worden en uit de hangmat te gaan om de problemen aan te pakken en oplossen. Maar nee hoor, ze blijven lekker door liggen in de hangmat met dromen van afsluitdijk van Noord Holland en waterkering van Zeeland. Neks no fout met de hangmat want het blijft hoog en droog opgehangen Maar wel sari torie.


  Maak melding

 8. Het is Post- of Nieuw Rotterdam @john?
  Nou t is eenmaal zo in su . Hier in NL zijn wij hard bezig de dijken te versterken , kijk maar naar de IJsselmeer dijk en de water keringen aan de afsluit dijk en in zeeland.
  Echt leuk om naar te kijken hoe zwaar materieel worden ingezet . In su gaan ze letterlijk verzuipen , niet van de drugs of whisky : water ….het zon vloed !! En slecht 1 man gaat het overleven dat is didi bri bouta.!


  Maak melding

 9. De Hollanders hebben deltawerken gebouwd, maar let maar op dit jaar. Ze gaan de macht van de natuur nog voelen.

  Surinamers hoeven zich nergens zorgen over te maken. Als het land onderloopt, dan kunnen ze zich terugtrekken op het Wilhelminagebergte en leven van de visvangst.


  Maak melding

 10. Doekhie moet er in verzuipen!! Het water is nu zo hoog, alleen voor de NDPers! Allen moeten verdrinken en moeder natuur komt hen halen!! Het is bedoeld voor een nieuw begin met nieuwe verstandige mensen en niet voor de paarse paupers en strontvliegen.


  Maak melding

 11. @ prof. Misababoi: In Guyana hebben ze nog steeds plezier van de dijken die de Nederlanders daar aangelegd hebben.
  Frans Guyana ligt hoger en is rotsachtiger dan Suriname, dus hebben ze er daar minder last van een hogere zeespiegel. Kijk maar naar Cayenne daar ligt een heuvel aan zee.

  @ Prophet; Maak je geen zorgen over de Nederlanders. Voorlopig kunnen de Deltawerken het nog wel aan. Recent zijn zwakke plekken in de kustverdediging versterkt en verhoogd.
  Je in Nederland wonende vrienden en familie zijn veilig. Nederlanders kijken vooruit en wachten niet tot het zeewater door de straten van Amsterdam en De Haag stroomt.


  Maak melding

 12. Tjimmie . zie hieronder een oude advertentie ter bevestiging, De oude stad van Nickerie was wel verdeeld in Nieuw Rotterdan I en Nieuw Rotterdam II. Mijn voorouders waren slaven op die plaats. Post Rotterdam was volgens John Gabriel Stedman een militaire post (redout) in Commewijne als ik mij niet vergis.

  Advertentie
  13-7-1861 bekendmaking van een transport van een perceel

  Het Erf met de daarópstaande gebouwen
  gelegen ’te Nieuw Rotterdam in het district,
  Nickerie, bekend.onder N. W. No. 10
  O: W. No. 50.
  Idem J. A. K

  En gevonden in Wikipedia

  Nieuw-Rotterdam

  Nieuw-Rotterdam is de oude hoofdplaats van het district Nickerie. Het stadje was gebouwd aan de rechteroever van de rivier Nickerie.

  Rond 1820 ontstond de nederzetting, die haar hoogtepunt in de jaren 60 van de 19 e eeuw bereikte. De stad lag aan de rechteroever van de monding van de rivier de Nickerie, op een smalle strook land tussen de rivier en de Atlantische Oceaan, op een punt genaamd Cordonspunt.

  De stad werd grotendeels bevolkt door handelaren die de handel met het buurland Guyana bedreven en heette in de volksmond “Eldorado van de smokkelaars”. Nieuw-Rotterdam was gebouwd aan twee loodrechte straten, waaronder de Kerkstraat, die liep van zuid naar noord en eindigde met de toren van de kerk. De gemeenteraadsleden hadden ook meerdere huizen, een versterkte militaire post en kazernes.

  De eerste stormvloed kwam in 1866. In 1875 kwam er nog een, die het einde van Nieuw-Rotterdam inluidde. Het stadje werd omstreeks deze tijd door de zee verzwolgen.

  Aan de linkeroever van de rivier Nickerie werd in 1879 de huidige plaats Nieuw-Nickerie gebouwd. Nieuw-Rotterdam ( Down Below) werd ter herdenking een eeuw later opgeheven, op 8 augustus 1979.

  hopelijk heb jij er iets hieraan.


  Maak melding

 13. @ John’
  Je postings zijn leerrijk !! Vooral jongeren en geschiedenis leerkrachten en onderwijzers kunnen behoorlijk wat leren uit jouw postings.Goed zo !!
  A No Mie tak so ; na dem sma die e-doe-aan-curiculum ontwikkeling tak so !!


  Maak melding

 14. De natuur is constant in beweging en vooralsnog zal het ook zo blijven. Voorheen was de kustlijn van Suriname tientallen km’s landinwaarts met diverse modder en zandbanken in de front linie.
  We zien nog steeds dat de Amazone stroom slib afzet (met als gevolg, landaanwinst) voor de Suri kust, echter vindt er op diverse plaatsen voor de kust ook erosie plaats.
  Vanaf de kust van Coronie richting het westen bv verdwijnt er land van de slijkerige kuststrook, welke elders weer wordt afgezet.

  Voor de kustlijn van Nickerie dient er ter bescherming van de directe woongebieden, een integraal plan opgesteld te worden ter behoud van dat gebied.

  Als de plannen doorgaan en de Nickerierivier wordt uitgebaggerd, zou het slib aan de huidige kustlijn aan land opgespoten kunnen worden.
  Er zou bv een zeewering of dam van betonblokken of tetrapoden gecreëerd kunnen worden, waarachter het slib landinwaarts wordt opgespoten.
  Ik ben absoluut geen civieltechnische figuur, echter met een beetje common sense kunnen ook mooie ideeën ontstaan.


  Maak melding

 15. Beste Milton,

  Er zitten wat haken en ogen aan je plan. De belangrijkste is dat het hoog water op de rivier betreft (onder invloed van hoog water op zee). Een landaanwinning helpt dan niet. Een rivier zou je juist ruimte moeten geven.
  Daarnaast is het maken van een landaanwinning met fijn sediment lastig. Er zijn voorzieningen nodig om het sediment vast te houden op plekken waar nu erosie optreedt. Het sediment spoelt uit. De bezink- en consolidatietijd van dat spul is vrij lang en het is erosie gevoelig. En als het uiteindelijk al lukt is het waardeloos land (dik water).
  De civieltechnische oplossing ligt hier in het maken van oeverbeschermingen (zowel hoog waterbescherming als erosieprotectie) langs de rivieroevers.

  Daarnaast zou het prettig zijn als de wereld maatregelen neemt tegen klimaatverandering. Maar dat is een deel van de oplossing van een heel andere orde.


  Maak melding

 16. Milton:
  Door het ontbreken van common sense bij het parlement zullen, naar mijn bescheiden mening, deze ideeën (voorlopig) niet ter tafel komen, laat staan uitgevoerd. Los van dit alles is het gebrek aan financiële middelen.


  Maak melding

 17. Heren,

  Het betreft hoog water op de rivier tgv hoog water op zee.
  Landaanwinning zorgt niet voor een gereduceerde rivierwaterstand.

  Daarnaast is het sediment niet echt geschikt als bouwmateriaal (weinig setrkte en stijfheid, bezinkt langzaam en spoelt uit). Te weinig samenhang voor landaanwinnig op locatie waar nu erosie is. Weinig draagkracht in de uiteindelijke situatie waardoor het een dure waardeloze landaanwinnig woordt.

  Wat nodig is, is ruimte voor de rivier of betere oeververdediging. Minder zeespiegelstijging zou ook wel fijn zijn, maar dat is civieltechnisch niet te realiseren.


  Maak melding

 18. Gewoon pragmatisch denken, alle Nickerianen moeten voorzien worden van een korjaal. Dit betekend economie , werk aan de winkel voor de korjalen makers. Genoeg hout daar dus werkgelegenheid voor de komende jaren. Zoniet, dan ga je zeker verzuipen in dat tingi watra.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.