dinsdag, februari 20, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijBezoeker tehuis voor ex-melaatsen in Suriname: vrijgevochten boel

Bezoeker tehuis voor ex-melaatsen in Suriname: vrijgevochten boel

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 2 feb – Het lijkt wel Sodom en Gomorra. Het is de meest voor de hand liggende reactie op een schrijnbrief van eeen burger die onlangs op bezoek was bij de Esther Stichting. Deze ngo houdt toezicht op het Estherhof waar ex-melaatsen (ook wel ex-Hansenpatiënten) een veilig heenkomen horen te hebben. Volgens de briefschrijver is er nauwelijks sprake van een onderkomen.

Het eten is er niet om over naar huis te schrijven. De kamers zijn klein en smerig. Patiënten of cliënten, voelen zich gediscrimineerd. En het ergste is dat er geen aanspreekpunt is. Je zou het wel verwachten in een gespecialiseerde verzorgingsinstelling. Maar de directie van het Estherhof blijkt niet te bereiken. En dat geldt zowel de bewoners zelf als de familie. “Het lijkt alsof ze in een ivoren toren wonen”, staat in de brief die de Ware Tijd publiceert.

Zelfs seksueel misbruik maakt of houdt niemand wakker. Een geestelijk zwak begaafde cliënte heeft het onlangs aan den lijve ondervonden. De directie is op de hoogte gesteld, maar verroert geen vinger. Het gevolg van de lamlendigheid laat zich raden. “De dader voelt zich gevrijwaard en zet zijn handelingen voort”, wordt gemeld in brief. De Estherstichting wordt volledig gesubsidieerd door de regering.

opening
Fernandes Express
Caribbean Party

10 REACTIES
 1. Hetzelfde geldt voor het lamlendige Surinaamse volk,… dictator, couppleger, drugsveroordeelde moordenaar Bouterse voelt zich gevrijwaard en gaat ongestraft door met de teloorgang van het land.


  Maak melding
 2. Het is al jaren een Sodom en Gomora in de Esterstichting.
  Mijn oom nu wijlen heeft er jaren gewoond. Wat een vieze gore bende is het daar. De mensen zijn ziek en machteloos kunnen
  niet voor zichzelf opkomen. De duivenhokjes waarin de mensen wonen zien er niet uit. Zelfs mijn hond zou ik daar niet laten vertoeven. Breng de toeristen daar heen dan kunnen zij foto’s maken en op internet zetten en facebook. Trouwens dit gebeurt al. Ik krijg plaatsvervangende schaamte voor dit soort zaken hier. Ook al wil je iets voor de mensen hier doen,Zelfs een flesje cola wordt van de bewoners gestolen. Familie moet toezicht houden. Seksueel misbruik van ouderen is aan de orde van de dag, Casteren die gasten. Wij moeten onze ogen niet sluiten voor wat er hier aan de hand is.De directie kan het geen moer schelen als hij zijn salaris maandelijks op zijn rekening gestort krijgt.
  Die is nooit bereikbaar laat staan aanspreekbaar voor wat er hier aan de hand is. Het is mie no sabie jere. Er moet flink met een bezem door de Ester stichting heen. Uit Nederland krijgt deze instelling geld en goederen voor de bewoners. De bewoners krijgen hier niets van dit verdwijnt in het zak van personeelsleden en de directie. Schaamteloos.


  Maak melding
 3. Zolang desie en de andere bobo’s het goed hebben, toch?? Suriname is nu bijna te vergelijken met Sudan, Somalië en dat soort “shithole” landen.


  Maak melding
 4. No so a de !1
  reeds in de midden 80-tiger jaren toe een delegatie besprekingen was gaan voeren (Plan Lubers) is het volgende
  op papier gesteld als conclussie:
  Er is in Suriname een climax bereikt van bijzondere CORRUPTIE, welke in stand wordt gehouden door een kleine
  groep zeer sterke personen gelieerd aan de militairen en politieke leiders(Abrahams,Brunswijk,Misjie
  kabba etc.)en welke onherroepelijk moet worden beeindigd!
  Indachtig wat Vene zei:met tak en wortel uitroeien bij de verkiezingen n 2020 !!
  Laten de jeugdigen goede nota nemen van wat hier wordt aangehaald;vooral zei die te jongen waren om dit mee te maken of het door hadden.Dit moet allemaal ook in de curicula van het onderwijs belicht worden !!!


  Maak melding
 5. Is het nog steeds zo miserabel in deze instelling?
  Mijn zus( 35 jaar geleden overleden)heeft er jaren gewoond
  Ik als teener( toen) vond het al een klerebende. Heeft niets met deze regering te maken hoor. Mijn zus is meerdere malen verkracht door een medebewoner en ze was echt niet zwakzinnig of debiel. Maar DE DUIVEL was sterker.
  Het ligt gewoon aan de leiding en het personeel die geen liefde heeft voor het werk maar een baan heeft voor de centjes. Ja toen al. En nu nog en zo heb ik nog meer ervaring met instellingen in SURINAME.Breek me de ben niet open. In 2009 ja 2009( geen DDB regering) was ik op vakantie in SURINAME en mijn broer nu wijlen was opgenomen in het LONGPAVILJOEN. Wat een goede bende was dat zeg. Het personeel die geen drupje EMPATHIE had voor de patiënten. Het was 2e Pinksterdag toen ik bij mijn broer op bezoek kwam,was nog nooit eerder in deze instelling geweest,dus wist de weg niet. Op afstand hoorde ik het personeel keihard lachen alsof het een braderie/ markt was. Niemand die met me meeliep om me broer zijn kamer te vinden. Hij ligt daar,ja waar? Daar verder op en ze bleven zitten en doorgaan met hun asio- activiteiten. Bigi- lafu. Welnu me broer hoestte zijn longen uit zijn lijf al weken lang en geen enkele verpleegkundige/ behandelend arts,kon mijn vertellen wat er met me broer aan de hand was. Terwijl er foto’ s waren gemaakt, nooit uitslag gekregen. Mijn broer heeft er 14 dagen gelegen en ik was er dagelijks. Drie dagen na mijn vertrek is hij overleden. Terug voor de begrafenis ( nog geen uitslag) Het is nu 8 jaar geleden en heb als oud verpleegkundige( jaren gewerkt op de longafdeling in een bekend ziekenhuis in Amsterdam) zelf een diagnose moeten stellen. Mijn broer had LONGKANKER.
  Ik wil hiermee aangeven, dat de werkers in de verschillende instellingen in SURINAME TO zijn aan herscholing/ heropvoeding en sociale vaardigheden,want daar ONTBREEKT het aan. Want,ik neem aan dat er een arts verbonden is aan ESTHER STICHTING? VERPLEEGKUNDIGEN en andere deskundigen,wat doen zij? Zij moeten aan de bel trekken,dan pas kan de regering mi Katie ondernemen. Begin bij de KERN en dat is in elke instelling, nog steeds het PERSONEEL.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES