Radar: ‘Veel discriminatie door uitzendbureaus’

26
Radar: 'Veel discriminatie door uitzendbureaus'

Uit onderzoek van het televisieprogramma Radar blijkt dat veel uitzendbureaus in Nederland Turken, Surinamers of Marokkanen discrimineren als een opdrachtgever daarom vraagt. In de uitzending, die gisteravond was te zien, zijn verschillende telefoongesprekken te horen waarin de uitzendbureaus reageren op het verzoek om te discrimineren

Radar deed zich voor als een bedrijf dat callcentermedewerkers nodig heeft voor een tijdelijke klus. De redactie nam uit naam van het nepkantoor contact op met verschillende uitzendbureaus. Eén kanttekening: het ‘bedrijf’ heeft ‘slechte ervaringen’ met Marokkanen, Surinamers of Turken: of het uitzendbureau daar rekening mee kan houden?

Van alle 78 benaderde uitzendbureaus heeft 47 procent deze vraag positief beantwoord, 14 procent legt de verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever neer, 36 procent zei ‘nee’ en 3 procent nam geen beslissing.

Het College voor de Rechten van de Mens zegt in de uitzending ‘verbijsterd’ te zijn dat zo veel uitzendbureaus bereid zijn daar rekening mee te houden. Wat voorzitter van het College Adriana van Dooijeweert vooral opvalt, is dat de intercendenten weten dat het niet mag, maar tóch ingaan op het verzoek. Lees hier meer over de uitzending.

26 REACTIES

 1. Werkgevers in nederland hebben veel problemen met mensen uit midden oosten ,magreplanden en afrika . Diefstal, fraude , ziekte en rechten eisen stellen. Vooral de moslims komen neerbuigen binnen om te werken en als ze eenmaal binnen zijn dan gaan ze eisen voor eigen bidruimte,halal eethoek, en eigen moslim kleding en 5 keren pauze om te bidden en dit en dat. Daar worden de nederlandse bedrijven toch moe en bang van. Je hoort bijna elke dag in de media wat deze vreemdelingen stoute dingen hebben gedaan.In amsterdam is nu niet halal meer want bende oorlog is aan de gang.en plofkraken gebeurt elke dag. sari toerie toch met de mokro en kebab bende


  Maak melding

 2. Rotte mark zegt dat je maar moet in vechten, sommige mensen doen dat letterlijk ook.

  Everyone is crying out for peace, but there will be no peace, until men get equal rights and justice


  Maak melding

 3. Laten we eerlijk wezen. Ik vind dit niet discriminerend. Het bedrijf mag toch zelf bepalen of niet. De handeling of de wens van het bedrijf komt door de slechte ervaringen’ met Marokkanen, Surinamers of Turken.
  We praten hier over een bedrijf en niet over een banaan kraampje.

  Volgens mij hebben de bedrijven het recht om te bepalen/ selecteren.

  Ze mogen de beste papieren op zak hebben maar de uitzendbureau hebben het recht ook niet om gangster op me af te sturen. Geeft mij liever dan maar een met minder goed papier en goed gedrag.

  Als ik eigenaar was van een bedrijf zou ik ook keuze hebben gemaakt. Dit is volgens mij heel normaal.
  Ik zou misschien nog verder gaan. Geen homo en ook geen opvallend tatoeage, Je mag het noemen hoe je wil maar bij mij zou je niet in dienst treden. Echt Niet


  Maak melding

 4. Wil je je aanpassen in een slavenrol voor weinig geld. Dus nooit tegenspraak nooit vragen en een minimum loon van 1.00 euro bruto per maand dat niet voldoende is om de huur te kunnen betalen van een woning


  Maak melding

 5. hans kom jij maar uit je onderbroek, en ga vooral niet met je geslachtsdeel zwaaien, want dan wordt heel nederland bang van je….er is 20 miljard aan nederlandse guldens door de surinaamse gemeenschap naar nederland meegenomen door de 300.000 mensen…de nederlandse bank en de regering konden dat weten, omdat zij de bank in suriname beheerden…en mensen uit de sociale dienst in nederland en de banken wereld hebben deze informatie uit de doeken gedaan…de 3.5 miljard ontwikkelings hulp is niets anders dat de 300.000 mensen betaalden aan de achtergebleven 150.000 inwoners ; wat nu bijna inmiddels een half miljoen is….jouw den uyl/ de gait fort man/jan pronk; hebben bloed aan hun handen en ook henck arron en jagernath lachmon, maar kom niet praten over discriminatie zaken… de meeste surinaamse afkomstige mensen in nederland leveren gewoon prestatie in de huidige tijd,,, ik weet hoe ik werd geweigerd door de MBS( marine bedrijfs systemen) lange voorhout 7…den haag, gevestigd in de jaren 80…. op grond van afkomst…ik heb nooit meer voor dat uitzendburo meer gewerkt… toendertijd was daar de manager carlo strijk…die verbonden was later met rita verdonk… het was niet zijn, schuld, maar moest toch gehoor aan geven om een andere kanditdaat daarheen te sturen….uitzendburo content… cursus P5020 teksverwerking… uit eind 1985….hoeveel type diploma,s had jij behaald hans in 1985???? …ik had er al 4….


  Maak melding

 6. @Moengo tappu

  U legt de vinger precies op de zere plek. Maar de Linkse kerk zegt: Foei, dat mag u niet doen hoor! Want het zijn allemaal zielige mensen. Ik ben blij dat u dat doorziet.


  Maak melding

 7. Booster
  Waar kunnen we dat terug vinden of is het duimzuigerij, jammer wie wilde onafhankelijk worden wij toch,eerlijk duurt het langst en geen aannamens


  Maak melding

 8. Niks nieuws onder de zon. Wanneer je blijft doorgraven komen er een heleboel niet koosjere dingen aan het licht. Vaak worden problemen benoemd maar niet opgelost. Waarom? Omdat er te algemeen gesproken wordt en men niet vanuit de basis werkt. Discriminatie is niet voorbehouden aan uitzendbureaus. Het is een geïntegreerd geheel van een land met overwegend mensen van Westerse afkomst . Op de ene of andere manier voelen ze zich meer superieur. . En wat dat inhoudt zal uitgezocht moeten worden zodat zaken rechtgetrokken kunnen worden.,.


  Maak melding

 9. @ Booster: Het is heel vervelend als je het gevoel krijgt dat je niet kunt bereiken wat je denkt dat binnen je mogelijkheden ligt, en waar je de opleiding voor hebt, vanwege je afkomst. Het probleem is dat de foute Surinamers, Turken, Marokkanen, enzovoorts het verpesten voor de goeden en dat de fouten het meest in het nieuws komen..

  Werkgevers van vooral de kleinere bedrijven kunnen het zich niet permitteren risico te lopen door de verkeerde mensen aan te nemen, dat kan ze hun bedrijf kosten. Ze gaan daarom voor zekerheid. Er valt niet omheen te draaien dat je met bepaalde mensen makkelijker problemen krijgt dan met anderen, dus vermijd je die.

  Wat er aan te doen valt weet ik niet. Alleen de migranten zelf kunnen er wat aan doen. De overheid doet haar best, maakt wetten, maar wat er binnen de hoofden leeft daar kunnen ze niets aan doen. De migranten hebben gekozen om in Nederland te gaan wonen, de Nederlanders hebben ze niet uitgenodigd en hoeven er niet blij mee te zijn.


  Maak melding

 10. Discriminatie is overal te vinden in alle vormen en van alle tijden. Het ergste is vaak dat zij die een grote mond hebben over een vorm van discriminatie op een andere wijze zelf ook discrimineren.
  De alcoholist die aan een junk zegt: jij bent verslaafd

  Dit wil geenszins zeggen dat je het niet aan de kaak moet stellen en tot oplossingen moet proberen te komen.

  Ook ik heb ervaren dat een Nederlandse werkgever mij afwees, een maand of 2 later verscheen de advertentie in de Volkskrant en toen ik het hoofd van PZ hierover belde had zij een of ander lulverhaal.
  Namelijk, de advertentie was al lang afgesproken en betaald. We hadden toen al iemand voor deze job.
  Kan.
  Maar een paar jaar later kwam ik “deze man” tegen op een congres in Utrecht en hij vertelde dat hij nadat hij de advertentie gelezen had pas had gesolliciteerd.
  Hij was overigens niet beter gekwalificeerd.
  In Suriname wordt ook en misschien wel meer gediscrimineerd. Voorbeelden zat


  Maak melding

 11. Vandaag zijn mokro,s en kebab oplichters op gepakt. Ze zouden zich voordoen als incasso belastingdienst. Miljoenen hebben ze van kwetsbare mensen opgelicht. Deze ratten zijn niet meer te vertrouwen. De bedrijven en particulieren hebben erg last van deze ratten, Ze stelen, bedriegen en ze doen alsof ze heilig zijn. Ze gaan 5 keren per dag bidden , maar zij leven niet halal en ze zijn zo schijnheilig en niemand wil deze mensen als buren hebben, Kijk maar in schilderswijk den haag ,daar is alles behalve leefbar wonen. eigen schuld dikke bult van de discriminatie, De witte mensen zijn moe van deze anti varkensvolk.


  Maak melding

 12. Bepaal zelf wie ik indienst neem. Een turk of een marokkaan komt er bij mij niet in. Slechte ervaringen met hun. En geloof me een Surinamer zal nooit aangenomen worden bij een turkse groenteman. Om maar te zwijgen over de arabieren want dat zijn de grootste racisten. Respect werkt 2 kanten op.


  Maak melding

 13. Koos,
  Dat valt me van je tegen.
  Ik had ooit een bedrijf in Amsterdam.
  Via een uitzendbureau vond ik een schoonmaker.
  Studentenuitzendbureau.
  Ze stuurden me een oude Surinaamse man. Hij zag niet zo goed meer. Zijn werk was ook niet altijd zo goed.
  Maar hij had het geld nodig. Hij nam zelf de gordijnen mee die ik niet meer wilde hebben in een van de ruimtes.
  We hebben het hier weleens over het arbeidsmoraal van sommige bevolkingsgroepen.
  Welnu, dit was een oude creoolse man. Ik ben een Hindoestaan


  Maak melding

 14. Pico, heb als ondernemer geprobeerd om hier genuanceerd naar te kijken. Als je 2x bestolen bent geweest en 1x gefraude is met facturen van opdrachtgevers dan houd het op. Mijn buurvrouw is een schat van vrouw en daar kan ik het heel goed mee vinden. Maar zakelijk gezien moet ik de afbreukrisico’s goed in de gaten houden. Het is niet anders.


  Maak melding

 15. Door deze institutionele discriminatie, zullen niet alleen wij de dupe op de arbeidsmarkt zijn, maar ook onze kinderen en hun kinderen, en… Werkeloosheid zal dus standaard zijn binnen deze groepen. Maar klaag dan ook niet dat deze groepen zwaar vertegenwoordigd zijn in een uitkeringssituatie ! Mensen die geen kansen krijgen, zullen genoodzaakt zijn andere `kansen` nemen. Als discriminatie bestraft wordt, net als ongelijke lonen voor vrouwen, zullen meer kansen gecreëerd worden… en daardoor weer minder mensen uit de doelgroep in de uitkering. Wat heb je liever massaal aan het werk of massaal in de bijstand. Zeg het maar.
  ps En als ze massaal aan het werk gaan, klaag dan niet dat `ze `onze banen pakken !!


  Maak melding

 16. Ik ben het helemaal eens met Pico,

  Discriminatie komt helaas nog steeds voor wereldwijd.
  Ik heb racisme ondervonden op het werk, heb er werk van gemaakt maar ze worden beschermd door hogere pieten.
  Hiertegen ageren is een goede zaak, maar blijf vooral doorgaan met jezelf te ontwikkelen want dat is een doorn in het oog van hen. Hoe kan het dat een zwarte veel beter geschoold is dan hen. Dat wringt bij hen.

  Dus mensen niet opgeven. De overheid heeft dit allang gezien vandaar dat de overheid haar beleid heeft aangepast om mensen die ondervertegenwoordigd zijn in overheidsinstellingen, worden verzocht te solliciteren op bepaalde vacatures.


  Maak melding

 17. Het is toch wel heel jammer, kortzichtige, ondoordachte meningen te lezen van mensen die zelf tot een minderheidsgroep behoren. Natuurlijk zijn er Surinaamse, Turkse en andere werknemers onder de medelanders die als werknemer niet deugen. Maar er zijn toch ook veel witte Nederlanders die op die zelfde werkplekken ook niet deugen.
  Discriminatie op de arbeidsmarkt is slecht voor de betreffende bedrijven omdat ze door hun houding goede medewerkers mislopen. Medewerkers die vaak gekwalificeerd en super gemotiveerd zijn. Immers ze willen de gelegenheid krijgen om te zich te bewijzen. Discriminatie is op lange termijn ook slecht voor de samenleving. Zo drijft men helaas sommigen naar de onderkant van de samenleving, met soms heel nare gevolgen.
  Pluriformiteit, is goed voor de motivatie op de werkvloer, dus ook voor de productie en de prestaties van bedrijven.


  Maak melding

 18. Een uitzendkracht die niet voldoet bv door weinig inzet, regelmatig te laat komen of ziek melden kun je vrij makkelijk lozen dus zie het probleem niet en de ondernemer is nog altijd degene die uitzendkracht al of niet accepteert na eerste voorselectie en voorstel van uitzendbureau.


  Maak melding

 19. Vind gedrag in deze kwestie RADAR onwaardig. Degene die een bedrijf runt moet vrij zijn dat te doen met minimale problemen. M.a.w. zonder gezeur over extra vrije dagen voor b.v. islam, geen cultuur conflicten zoals tussen Koerden en Turken en geen mensen met crimineel gedrag in zijn bedrijf. Zijn keuze valt volgens mij niet onder discriminatie maar is een gevolg van het gedrag van deze groep mensen. En zoals altijd moeten de goeden dan maar onder de slechten lijden. Kijk eens naar de percentages criminelen per groep.

  Als er iemand discrimineert dan is het de overheid wel. In mijn geval discriminatie op inkomsten. Zo kan ik niet in de buurt van mijn dochter wonen door de hoogte mijn inkomen terwijl ik wel dringend hulp nodig heb. Ook woon ik nu verder van winkels af waardoor ik sterk afhankelijk ben van anderen. Toen ik terug moest naar Nederland en dringend een woning nodig had liet de overheid mij barsten even als woningcorporaties die niet mochten helpen van de overheid. En dat ondanks een verklaring van de sociaalwerkster van het ziekenhuis. Zolang de overheid discrimineert en een voorbeeld functie heeft waarom zou de bevolking dat niet mogen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.