‘Geen ophef nodig’ rond Surinaams lintje voor multinational

9
Topman Iamgold krijgt toponderscheiding van Suriname

PARAMARIBO, 30 jan – Het is niet nodig ophef te maken over de onderscheiding voor Steve Letwin, directeur van multinational Iamgold. Dit zegt bestuurskundige August Boldewijn. Via diverse media is verontwaardigd gereageerd. Burgers vinden niet dat het nodig is de multinational extra te waarderen. Dit dan bovenop wat Iamgold al aan Surinaams goud overhoudt en wegdraagt.

Anderen vinden zelfs dat Suriname eerder nadeel dan voordeel overhoudt aan de overeenkomst met Iamgold. De vraag is dan waarom de president besluit tot zo’n handeling. Het punt is dat niet de president, maar een speciale commissie onderscheidingen voorstelt. “Dan kun je wel vragen ‘waarom hij of waarom zij’ maar dat is niet aan ons om te beoordelen”, zegt Boldewijn tegenover de Ware Tijd.

Daarom zou de onderscheiding van de heer Letwin niet aan de kaak gesteld mogen worden. “Zolang de criteria duidelijk zijn en je kunt aantonen dat de persoon voldoet aan de regels om in aanmerking te komen voor een decoratie, vind ik dat er geen ophef daarover nodig is”, aldus Boldewijn. Vicepresident Ashwin Adhin leidde de ceremonie. President Desiré Bouterse was verhinderd.

9 REACTIES

 1. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) heeft een commissie benoemd om zo snel mogelijk uitvoering te geven aan de kredietfaciliteit ‘financiering van urgente importen’. De International Islamic Trade Finance Cooperation (ITFC) heeft hiervoor US$ 30 miljoen beschikbaar gesteld.

  Goh één van de redenen om toenadering met een multinational om een voorschot????????
  Lenen en nogmaals lenen het lijkt onuitputtelijk terwijl het tegendeel waar is.
  er is geen geld om medicamenten en eerste levensbehoeften te importeren.
  Cassave en bananen is ook voedsel om de magen te vullen.


  Maak melding

 2. He Bigi Sma,
  Een vraagje. (Ik ben ervan overtuigd dat je het wel begrijpt).
  Als je een awara hebt afgekloven en je komt uiteindelijk bij de zwarte pit terecht, is er dan nog meer?


  Maak melding

 3. Met alle respect voor de heer, August Boldewijn.
  Het gaat niet zo zeer om de persoon van Steve Letwin maar meer om de handeling bij onze eigen mensen. Ik vind dat de speciale commissie beter en oprecht haar werk zullen moeten verrichten.

  Naar mijn mening is dat van de heer Steve Letwin niet op z’n plaats. Iedereen kan bij wijze van spreken met een voorstel komen maar uiteindelijk beslist de persoon die hiermee belast is. En daar ligt de fout.

  De gewone burgers bij een of ander plaatselijk bedrijf komt nooit of zelden in aanmerking. In de meeste geval is het een ambtenaar of een marktventer. What About de werknemers die jaren hard hun best hebben gedaan en tot voorbeeld mag zijn voor anderen.

  Personen die dit echt niet verdiend komen op zeer eenvoudige wijze in aanmerking.

  Een lintje mag niet zomaar ook een lintje zijn met een oorkonde, maar iets meer dan dat. Zal iets moeten betekenen of vertegenwoordigt in tijd van noot bij de arme nabestaanden een stukje garantie.

  Men moet een ding niet vergeten dat persoon z’n beste krachten van zijn leven hebt gegeven aan een maatschappij en dan wordt hij/zij uiteindelijk als grofvuil behandeld.

  We leven niet meer in de tijd van de slavernij. We zijn geschoold en hebben een menselijk verstand dat verschillen kunnen maken.


  Maak melding

 4. Pico mi mati,
  Ik snap het maar wil nog iets extra’s aan toevoegen want wang san sa bigi sma leer mi taigi mi.
  En ja ik zat soms uren naar moesje te luisteren want waar ik woonde waren er 6 prasi oso (weidestraat tegenover internaat Meyer) en geloof me alles wat ze vertelden het waren er 2 (moesje Boon en Moesje Dekker) daar schuilt waarheid in

  Te joe wang sabi sa de ini a koko foe a awara dang joe moes mang broko a koko en dat e tak foeroe if joe tifi kraktie nofo foe doe dati, want dan pas joe sa sabi if sa de ini sa gi joe satisfactie.
  M.a.w. eerst tranga naki dan pas joe kan go geniet


  Maak melding

 5. Dus Pico mi mati

  Er is wel degelijk wat te halen in de harde koko (in de kern, maar moesje heeft gelijk toch of niet) maar je moet letterlijk harde noten kraken

  Ik denk dat je het moraal snapt wat moesje bedoelde.

  Ook zo eentje (is wel ruw maar zo waren ze vroeger)
  If joe wang nai joe moes mang fitie


  Maak melding

 6. He Bigi Sma
  Het is waar. Deze mensen waren wijs.
  Ik geloof je dus zonder meer.
  Mijn eigen moeder sprak altijd over haar moeder die zo wijs was (dat klopt),
  maar nu mijn moeder drie jaar geleden is overleden (het voelt nog steeds alsof het gisteren was) ben ik erachter gekomen dat ze mij zoveel wijsheden heeft bijgebracht, waar ik nu nog profijt van heb.


  Maak melding

 7. Ai Pico mi mati,
  Ai, je moeder verliezen is niet niks.
  Want moesje zei altijd tegen mij
  “loekoe soema e soekoe njang djie denk kuikens, na a ma en a pa e soekoe tra fowroe foe tril” een veel zeggend voorbeeld. Moeder liefde ja dat is het en omgekeerd.

  Ik eer nog steeds deze mensen die mij vroeger, ja want na tussen blaka mang mi gro kong, het e.e.a. hebben bijgebracht.
  dagelijks ervaar ik (ondanks mijn leeftijd van 71) dat zij inzicht en gelijk hebben.
  daarom was en kon er sociale controle worden uitgevoerd en geloofde mijn ouders deze oude mensen als ik kattenkwaad had uitgehaald.
  Ik kreeg ook klappen van hen en daarbovenop ook nog van mijn ouders.
  Hierdoor ben ik deels gevormd waar ik dus trots op kan zijn.
  Aboeg laterrrrrrrrrr


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.