Padieproductie in Suriname moeilijk te stuwen met hoge dieselprijs

9
Protest om ongunstige opkoopprijs van padie in Suriname

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 29 jan – Het zal moeilijk zijn de productie van padie en rijst omhoog te stuwen als niets wordt gedaan aan de dieselprijs. Dit zegt rijstindustrieel Imro Manglie. De regering Bouterse stelt verhoging van de rijstproductie als een hoeksteen van haar strategie voor de landbouw. Onder meer wordt geïnvesteerd in betere padierassen. Maar volgens Manglie zullen de doelen niet worden gehaald.

In Nickerie waar de meeste padie en rijst worden geproduceerd, spreken de feiten voor zich. Volgens de industrieel is er ook aandacht nodig voor de doorslaggevende factoren. De prijs van diesel wordt als moordend ervaren voor de productiesector in Nickerie. Van topproductie zal dan ook geen sprake kunnen zijn. Manglie gaf dit aan tijdens een ondernemersavond in het Burger Informatiecentrum van Nickerie.

Producenten zijn niet in staat de dure brandstof te betalen en gaan failliet. Minister Ferdinand Welzijn van Handel Industrie & Toerisme zei in een reactie dat de regering onlangs besloten heeft dat er geen schommelingen meer zullen komen in de prijs van diesel. Een korting op de veel bekritiseerde government take zou ook kunnen. Maar dan moet worden aangetoond “dat diesel als grondstof wordt gebruikt voor de productie”.

Bekijk ook:


9 REACTIES

 1. Ga actie voeren Mangalie!!
  Jammeren en klagen helpen niet. Dat doen alle surinamers,zonder oplossing.
  Actie,wij willen actie zien van alle surinamers!!


  Maak melding

 2. Wat een “lul-verhaal” van Welzijn dat de padie producenten(rijstverbouwers) moeten aantonen dat”diensel als grondstof” wordt gebruikt bij de produkte !!
  Misschien denkt deze klootzak dat de machines in de rijstsector die ingezet worden op “zijn urine” draaien !!
  Deze kerel kan nieteens J/P goed draaiende houden maar heeft het beheer over 2-ministeries !!
  Laat hij zich gaan bekommeren om de vele slachtoffer van roofovervallers en roofmoordenaars en de vele corruptieve ambtenaren !!


  Maak melding

 3. Als de bijdrage van Azie aan de wereld economie weg valt,gaat een ieder dat voelen.Als de bijdrage van Afrika weg valt,merkt niemand dat.Als de bijdrage van Sur weg valt,ziet de Caricom het niet eens.
  Wel gaan de Suri’s zien dat ze plots aan kwak en para koranti zitten.En op de berm wordt er casirie geschonken.


  Maak melding

 4. Aleen maar klagen en mopperen . Men wil rijst produceren alleen voor camuouflage van export van sukru en rotie. India wordt basmati met buffels en koeien geproduceerd. En india is een van grootste rijst expoteur van de werend. De west surinamers kunnen van hun broeders in India leren om rijst te verbouwen. Geen land wil surinaamse rijst meer eten want die is geparfumeerd met sukru en rotie. In rotterdan staan heleboel containers niet opgehaald met geparfumeerde surinaams rijst Sarie torie.


  Maak melding

 5. De rijst bouw in 1960 tot 1975 was oorverdovend goed, wat hebben ze er gemaakt een sterfhuis, cassave fabriek wie weet waar de ruïne staan niemand denk ik, suikerriet o ja wat was dat ook al weer, palmolie maar dan moet je zo hard werken in de zon ,daar hebben ze machines voor uit gevonden .
  Fijn joh ,die onafhankelijkheid we kunnen het zelf wel, na deze heugelijke dag was er een grootte groep mensen de bui al zag hangen , weg uit die klerezooi en ze kregen gelijk .
  En kennis verhuisde mee ,en maar schelden op elkaar ,het is nadien geen millimeter veranderd .
  Welke andere corruptelingen gaat het land redden …..?….?…
  Wie het weet mag het zeggen,hoed u voor nog een ronde bouta


  Maak melding

 6. Al’s staatolie de alcohol productie had doorgezet of her door de group van ingeneurs had latenovernemen hadden we nu bio diesel. Al’s Su geinvesteerd had in maisolie en some Opie Dan garden we meet bio diesel. Maar het was geen graaipot of honing pot zo het werd gecancellled.

  Deze regeriing moet inderdaad weg. Het rust op verkiezings fraude, false creoolse nationalisms, voedsel pakkette en non productive arbeid vdrschaffing. Her most weg


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.