Project uitbannen seksueel en huiselijk geweld in Suriname

10
Project uitbannen seksueel en huiselijk geweld in Suriname

De ambassadeur van de EU voor Guyana, Suriname en de Nederlandse overzeese gebieden en territoria, Jernej Videtič, en Stichting Projekta zullen vandaag, maandag 29 januari, een grant project ondertekenen. Het thema van het project is “Hear us Now: Bringing the Voices of Local Communities into the National Dialogue against Domestic and Sexual Violence”.

Het project wordt gefinancierd via het European Instrument for Democracy and Human Rights (EIDHR), het thematische instrument ter ondersteuning van civil society projecten over de hele wereld die zich richt op bevordering van mensenrechten en democratie. Dit is de tweede keer dat Stichting Projekta een grant ontvangt via het EIDHR. Met behulp van de eerste grant heeft Projekta de oprichting van het Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur, en onder andere het eerste BINI-Beleidsmonitoringrapport gerealiseerd.

Het project streeft naar meer betrokkenheid van lokale, community- based organisaties, in het tegengaan van seksueel en huiselijk geweld. Het project richt zich op gemeenschaps-, sport- en cultuurorganisaties in de districten Paramaribo, Wanica en Para. Coaches, activiteitenleiders en besturen van deze gemeenschapsorganisaties zullen worden versterkt om bewustwording en preventie van seksueel en huiselijk geweld op te nemen in hun reguliere activiteiten. Ze zullen daarin ook de nodige trainingen ontvangen.

EU- ambassadeur, Jernej Videtič, zal ook een Certificate of Appreciation overhandigen aan de voorzitter van het bestuur van Projekta. Dit certificaat werd uitgereikt aan Projekta ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, als erkenning voor de grote bijdrage van de organisatie aan de promotie van mensenrechten, goed bestuur en gendergelijkheid in Suriname.

Photo credit: arimicci desaparecido via photopin (license)

10 REACTIES

 1. Mooi initiatief maar vraag mij stellig af of dit gaat werken in Suriname. Ik schrik steeds weer hoe er onderling met elkaar wordt omgegaan. Jammer dat er ook niet wordt gekeken naar zware mishandelingen op straat.Wanneer mensen opstraat worden mishandeld door bijvoorbeeld buren, kennissen etc wordt dit gefilmd en op Facebook geplaatst. Zo wordt Suriname wereldwijd de kaart gezet.

  Vaak worden er beestachtige mishandeling en vernedering op Facebook geplaatst. Surinamers die elkaar afmaken. Schoppen en trappen worden uitgedeeld. Bruut geweld dus. Ik vraag mij af waar onze naastenliefde is gebleven. Laatst liet een Amerikaanse toerist bij Vat mij een paar van de filmpjes zien. Ik schaamde mij diep. Hij vroeg zich af hoe het komt dat de Surinaamse bevolking elkaar dit aan kan doen. Ik vind dit schaamteloos gedrag. Dat jongeren zowel jongens als meisjes sexuel misbruikt worden door volwassenen moet flink gestraft worden. Het zal je eigen kind maar wezen. De jeugd raakt voor het leven getraumatiseerd. Huiselijk geweld is een teken van zwakte.
  Onmacht. Zaken op een rustige manier uitpraten is er niet bij. Met de harde hand iets duidelijk maken is niet de oplossing.
  Wanneer de Katiebo in je lijf zit en hersenloos handelt ben je geen knip voor je neus waard. Ik hoop van harte dat de bevolking die zich zo gedraagd hieraan gehoor geeft.


  Maak melding

 2. Je toont in je eigen maatschappij overal blote vrouwen en mannen en dan wil je seksueel geweld uitbannen.
  Je leert een ieder in de maatschappij dat ze vooral en alleen voor zichzelf moeten opkomen (individualisme) en dan wil je huiselijk geweld uitbannen. Dat als EU. En dan ga je preken in andere landen.
  Wat klopt hier niet?


  Maak melding

 3. De oplossing is al zou oud als de mensheid zelf: yoga & meditatie. Yoga voor kennis en gezondheid, meditatie voor een ontstresste geest.
  Zouden de EU en de VN niet dit zeer eenvoudige oude en beproefde middel moeten promoten ipv allerlei deeloplossingen te zoeken en te delen?


  Maak melding

 4. Maar dat zullen de EU en de VN nooit toestaan, omdat ze worden geregisseerd door de vaders van de consumptiemaatschappij: de paar families die de multinationals bezitten.
  Zie je een Durex met een reclamespotje komen dat seks vnl bedoeld is voor de voortplanting? Of Heineken met een spotje dat alcohol je hersencapaciteit uitschakelt? Of Nestle met een spotje dat je alles puur en vers van de natuur moet eten en geen snacks en drankjes waarin ook nog eens bacteriepoep als zoetmiddel wordt gebruikt?


  Maak melding

 5. Men weet waar het fout is. Kultuur en religie bepalen het leven van een mens. In Suriname wonen verschillende volken met eigen culturele achtergrond. Bepaalde culturen en religie onderdrukken en misbruiken nog steeds vrouwen. In hindoe , moslim , winti,en opwekkinggeloofsgemeenten worden vrouwen minderwaqardig behandeld door mannen. En ook de creoolse cultuur en hindoestaanse cultuur zijn niet vrouw vriendelijk. En kijk ook naar de straat en macho cultuur van suriname als losbandiggedrag, hanggedrag, en de kaboela gedrag van feesten en dansen zijn vrouwen als vuil worden behandeld. Dus cultuur van Su bepaalt het lot van de su vrouwen en deze cultuur moet verbouwen naar een beschaafde civiele cultuur waarbij mannen en vrouwen zijn gelijk. anders is sarie torie.


  Maak melding

 6. Net als in de jaren tachtig en negentig is het wederom om feit dat vele alleenstaande moeders hun eigen onvolwassen dochters laten hoereren met pedofiele paarse ndper’s. Ndper’s zijn verantwoordelijk te houden voor het geestelijk en moreel verval dat sinds 2010 kenmerkend is naast economisch verval, wanneer ddb aan de macht komt. Oma taki, deze en de komende generatie zullen de paarse attitude op na houden, roven, moorden, stelen, liegen, bedriegen, oplichtem, frauderen, bedreigen, kortom alles wat bij wet verboden is dat zij ddb en paarse rovers zien doen, zoals pa Abrakaham, Meriba, Dino en vele anderen ndper’s die leden zijn van de Sribabwaanse drugskartel. Do ka.


  Maak melding

 7. Ach man, het zit ze in de genen, zodra de Surinaamse man een djogo teveel ophebben, hebben ze controle meer over hun pik en handjes.


  Maak melding

 8. De gemeente rotterdam wil kwetsbare vrouwen in sociaal zwakke woon-omgeving tegen zwangerschap verplichten om pillen en spiralen te gebruiken. En in Saudi en andere moslimlanden worden geile mannen gecastreerd. neks no fout anders is sari tora voor kinderen die geboren zijn zonder perspectieven, zie vandaag in het nieuws dat 16 jarige jongen in munder is opgepakt met dealen van suiker en rotie. Wie is de moeder en wie is de vader vraagt Raiman aan zijn vrienden..


  Maak melding

 9. Om sexuele handelingen te plegen kan je ook je eigen handen gebruiken. Huiselijk geweld. Ga een paar straatje om rennen dan koel je ook af. Sommige mensen hebben kinderen op de wereld gezet om ze te mishandelen en te vernederen. Laatst zag ik in een Chinezen winkel kwattaweg een jonge moeder haar zoontje een klap in zijn gezicht geven. De jongen viel. Ik vroeg haar of dit nodig was.Antwoord mie en nak ing te mie wannie a zakka zakka.Kind ongeveer 2 jaar oud. Vreselijk. Moeders met frustraties. Ze hebben niet om het leven gevraagd. Begin er dus niet aan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.