Investeringen in infrastructuur om economie Suriname op te krikken

38
Suriname wil belastingovereenkomst met Nederland heractiveren

PARAMARIBO, 26 jan – Om de economie op te krikken wordt flink geïnvesteerd in weginfrastructuur. Dit zegt minister Gilmore Hoefdraad van Financiën. Het is het soort investeringen dat hoort bij een strategie om Suriname voorgoed over de crisis heen te krijgen. Goede wegen, bruggen en vlot verkeer zijn onmisbaar als de economie vlot getrokken moet worden. De regering heeft er wat voor over.

De afgelopen maanden en jaren was de focus vooral op het herstellen van de economie zelf. Intussen is de wisselkoers weer redelijk onder controle. Ook de schulden van de overheid worden aangepakt. Om een degelijke controle van de schulden voor elkaar te krijgen, zal een speciale strategie worden ontwikkeld. “Dit alles zal bijdragen aan het opnieuw opgang brengen van de economie”, zei Hoefdraad tijdens een bijeenkomst van de vereniging van economen.

Ook in technologie en verbetering van lucht- en watertransportsystemen zal veel geld worden gestopt. De regering wil vanaf dit jaar een evenwichtigere begroting. Daarom zullen de bezuingingen worden voortgezet. Aan de inkomstenzijde zal getarcht worden vooral het belastingregime te verbeteren. Behalve invoering van de btw, zal ook getracht worden belastingen te innen waar het nog niet gebeurde.

Bekijk ook:


38 REACTIES

 1. Het weglekeffect(importcomponent) van infrastructurele investeringen in Suriname is erg hoog. Voor materialen zelf rond 100%.Het effect op de Surinaamse economie is gering, zeker als een bedrijf als Dalian de werkzaamheden uitvoert want dan worden zelf de arbeiders uit het buitenland aangevoerd.

  Alleen van een grotere koopkracht van de Surinaamse bevolking in combinatie met grotere exporten waar Suriname echt iets verdient zoals goud en olie kunnen de economie in deze fase van de crisis op gang helpen.
  De koopkracht is de laatste 3 jaar alleen maar gedaald en zal in 2018 alleen maar verder dalen. Aan als goud en exporten van o.a. rondhout en vis verdient de overheid vrijwel niets. Hoefdraad roept algemeenheden die hij zo uit een havo economieboekje heeft gehaald zonder te kijken naar de werking van de Surinaamse economie.


  Maak melding

 2. De huidige regering is hard op weg om zijn beloftes waar te maken. Fly-overs met zesbaanswegen, 18000 volkswoningen, cruiseterminal, diepzeehaven, international airport, zweeftrein, tweede Dubai, 3 buitenvrouwen voor alle mannen….

  Nog tien jaar….


  Maak melding

 3. ddb investeert in luchtkastelen, eigen belang, moonwalk i.p.v. productie exportondernemingen ( in de landbouw), eco-toerisme, werkgelegenheid, onderwijs en wetenschappen, gezondheidszorg, grensoverschrijdende criminaliteit bestrijding, veiligheid, rust, orde, welvaart en welzijn voor de Surinamers in de republiek Suriname.

  Het Surinaamse Volk weet nu wat ze aan ddb hebben gelet op 3 x skeer van Suriname, zelfverrijking, heel grote armoede in het land en bij de bevolking, devaluatie van de sdr, geen valuta, geen medicijnen, lege winkelschappen, faillissement van ondernemingen, hongersnood, stijging van de prijzen in de winkels van eerste levensbehoeften, et cetera.

  Nu ddb (en gangsters) het door heeft/hebben dat het Surinaamse volk wilt dat hij/ze zo snel als mogelijk is moet/en opsodemieters, gedraagt/gedragen hij/zij zich als een afgewezen minnaar en gaat/gaan op zijn/hun hoogbejaarde leeftijd/en in zijn/hun nieuwe kleren/paradijskostuum/s moonwalking door de straten van groot-Paramaribo. Het Surinaamse Volk weet hierdoor dat hij/zij moet/en opkrassen.

  Moonwalking ddb vult geen lege magen van het Surinaamse Volk. Hij verdient een trap onder zijn poepgat van zijn kont ,waardoor hij naar de maan vliegt en daar zijn ddb moonwalk gaat uitproberen. Het Surinaamse Volk heeft niets aan een clown nu het water hen nader aan de lippen staat. Er moeten spijkers met koppen worden geslagen, dat telt.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 4. Alles wat deze bedrieger zegt, loopt helemaal anders, deze nepeconoom van het Imf die sinds zijn komst naar Suriname,een financiěle chaos gecreeerd heeft, zal nog jaren doorwerken, in die tussentijd, is de veroorzaker al vertrokken.


  Maak melding

 5. Hoe kan deze man nou dit lopen bezigen.
  De koers van de euro is gestegen van 8 euro in maart 2017 tot 9,30 in januari 2018. Dus een waardedaling van 1,30 SRD of te wel 16% waarde vermindering van d SRD over een periode van 10 maanden en dan komen verklaren dat de koers
  “intussen is de wisselkoers weer redelijk onder controle”
  Om te beweren dat:
  Om de economie op te krikken wordt flink geïnvesteerd in weginfrastructuur. Dit zegt minister Gilmore Hoefdraad van Financiën

  Dan moet er wel sprake zijn dat de economie zal opleven door het transporteren van productie (producten).
  Vertel nou eens eerlijk:
  welke producten zullen hiervoor zorgen????.Ben ik een lullo of is hij een dumbo


  Maak melding

 6. soms krijg ik de indruk dat boefie een soort v witte poeder snuift en dat vooral wanneer hij klakeloos begint te lullen uit zijn dikke vette rundernek


  Maak melding

 7. Boefie en bouta springen jullie van bosjebrug!
  Dan is het volk tenminste verlost van jullie grappenmakers!
  Want als jullie het land niet kunnen besturen wees dan mans genoeg om het volk het mandaat terug te geven!
  Want wat er nu gebeurt is pinabai belly heeft gelijk!


  Maak melding

 8. De waarheid moet gezegd worden!
  Bouta kan het land niet besturen!
  Su is bankroet/falliet!
  Het volk heeft toen bouterse mandaat gegeven en
  Kijk wat nu gebeurt het werkt averechts
  Die hele ndp gedoe gaat zwaar vallen in 2020!
  Vraag maar aan mister dubai!
  Stelletje idioten bijelkaar die het volk Alleen maar ellende bezorgen!


  Maak melding

 9. Hoefdraad zegt: “Maar de focus van deze regering is altijd geweest om niet a la dol geld te lenen.” Hoefdraad glimlacht ook als hij vervolgt: “Als we kijken wat geleend is en waaraan het geprojecteerd is, zult u zien dat we altijd heel verantwoordelijk bezig zijn geweest.”

  Hen je ooit zo een verschrikkelijk verhaal moeten aanhoren?
  Ja zelfs onze econoom RobG walgt van deze uitspraken zoals deze
  minister Gilmore Hoefdraad van Financiën toe. “Natuurlijk heeft de devaluatie de schuld in SRD enorm doen toenemen.”

  Hoezo schuld toegenomen?
  leen 1.000 euro tegen een SRD koers van 7, als de koers stijgt naar 10 SRD dan blijft de schuld 1.000 euro niet meer en niet minder.
  Je schuld verandert niet want je moet euro’s terug betalen en geen SRD’s
  Ja zo kan ik ook goochelen.
  Ben ik een lulo of is hij een dumbo?


  Maak melding

 10. Volgens Hoefdraad
  Vorige regeringen hebben geld doen verdampen, besteedt aan onder andere luxe consumptiegoederen in plaats van te sparen en te investeren.

  Man man wat komt al deze troep vandaan uit de mond (beerput) van deze man.
  Vorige regering Vene heeft ooit rotzooi opgeruimd van de NDP en flink gespaard
  De NDP is in 2010 aan de macht gekomen en heeft al het spaargeld gebruikt en daar bovenop nog miljoenen geleend.

  Wat wil deze nietsnut eigenlijk zeggen?


  Maak melding

 11. klagen , mopperen, eten ,drinken, slapen en dromen . Dat is gemakkelijk. Maar wat betekent 42 jaar vrijheid. En wat is 42 jaar eigenverantwoordelijkheid. Vrijheid = eigenverantwoordelijkheid.. Wat hebben de su gedaan met de vrijheid en eigenverantwoordelijkheid. Ze zouden toch aan de slag gaam met de voedselschuur, de flyover, diepzeehaven ,treinverkeer,veiligheid,singapoer, dubai en nog veel meer bla kla dit en bla bla dat. Maar gelukkig zijn er in Su javanen zijn die de suries van voedsel kunnen voorzien. Want javaanse voedsel bestaat alleen uit inheemse grondstoffen en het is goedkoop om te produceren kijk maar naar pitjil , telo, bananen chips,saoto,nasi goreng, trasi,tempe, tahoe,tjapar, liontong, goeloong, nogo sari , lemper, bamie, tjeneel,kemplang,lemet, djenang, lapis,djada, petis, sateliet,damet, esteler, risoles, ieren ieren, djenang lot, oonde oonde, gedook, nai rames, nasi kuning, nasi udek, banie godok, bamie soep, kemplng urap, iwak gareeng, emak malem, sroondeng, sambal dit en dat en vog veel meer. Dit alle allemaal zijn verkrijgbaar bij Pae en Mea en alle marken in de stad en paramaribo bij de SAUNA MARKT ,Paramarobo Noord op elke zondag van vraog tot laat. No Spang. Zolang er javanen zijn zijn er altijd voedsel in overvloed in SUriname Neks no fout.


  Maak melding

 12. Bouterse staat weer als vanouds populistische te roeptoeteren in Ocer. Maar na de confrontatie met Belfort in DNA was er geen sprake van een moonwalk, maar als aangeschoten wild koos deze paarse lafaard het hazenpad en vluchtte met de staart tussen de bejaarde poten de zaal uit. En voormalig chef bezemkast bij het IMF, Hoefdraad heeft zowel als dir. van de bank als min. v. financien, het land financieel/economisch naar de kloten geholpen. De zgn. stabiele koers is euro 10:1 bij de chinees (26-1-2018).


  Maak melding

 13. Minister Hoefdraad zwetst er weer heftig op los.
  >> Hij vergeet dat de forse investerigen in West Suriname door de ingrepen van Bouterse te niet gedaan zijn.
  >> Hij vergeet dat de Noodhulp aan Bouterse /Chin a Seng van dfl 500.000.000 verdampt zijn.
  >> Hij vergeet dat het binnenlandsconflict de infrastructuur, Victoria, Pheadra & Patamacca vernietigd hebben.
  >> Hij vergeet na 4-5 jaar opbouw Wijdenbosch vernietigend heeft huis gehouden in de staatskas.
  >> Hij waardeert niet dat na Wijdenbosch er gewerkt is aan herstel en dat de regering Bouterse op een solide fundament kon starten.
  >> Hij vertelt niet dat de Goudprijzen & Olie prijzen nog steeds heel veel hoger zijn dan tijdens de regeringen Venetiaan.
  >> Hij vertelt niet hoeveel extra geld er uit hoge grondstoffenprijzen, opmaken reserves en leningen in 7 jaar Bouterse verbrand is zonder dat iemand er iets van terug vinden.
  >> Hij vertelt niet dat de post staatsschuld de grootste is op de begroting.
  >> Hij vertelt niet dat ondanks grote woorden er niets aan de subsidies gedaan is.


  Maak melding

 14. Zelfs de domste econoom in het parlement heeft ingezien dat het zo niet verder,niet verder, niet verder kan.Wat deze econoom nog moet leren is goed Nederlands spreken.Laat hij maar op les gaan bij dc Joeloemsingh.Het Nederlands van Joeloemsingh is 100 keer beter dan van de domste econoom.


  Maak melding

 15. Zoals het de paarse gewoonte is zullen er geen openbare bestedingen worden gehouden. Het moet niemand verbazen op al die oerdomme dwaze idiote debiele ndper’s na dat minstens 25% zal verdwijnen in de zakken van de opdrachtgevers, zijnde lobbywerk, commissie of wang paarse corrupte njang. Ndp olv ddb en duivelse trawanten gaan zorgen dat het land en volk verder zullen afglijden in de paarse hel vol kommer en kwel. Ba zoekoe, ba vinie, ba tjarie het is te laat, want ddb en geboefte zullen letterlijk en figuurlijk alles aan doen om voor 2010 orde op zaken te stellen om zo hun oerdomme paars verworden paria’s te doen geloven dat ze het steeds goed hebben gedaan, terwijl het gros der paarse domkoppen het met de dag dieper in hun lege zakken voelen. Opa taki, ze gaan zoveel als mogelijk nog meer geld lenen en bijdrukken de komende jaren, dat het paarsdonker gaat worden in geheel verworden Suribabwe. Oma taki, sinds 1980 regeert de duivel in de persoon van ddb. Wo ka.


  Maak melding

 16. Alle ellende van de afgelopen 45 jaar kunnen wij niet in een paar jaar oplossen.
  Mensen geduld en nadat wij de verkiezingen in 2020 gewonnen hebben zullen wij ons belofte zeker waarmaken.
  Denk aan de zeven magere jaren hierna komen de zeven vette jaren.
  Geduld en volharding zijn de sleutels der overwinning.
  Keulen en aken zijn niet op een dag gebouwd.


  Maak melding

 17. Als we de verhalen over de drie miljard dollars bij de CBvS van Venetiaan mogen geloven. Dan is het meer dan begrijpelijk, dat men wilt weten hoe dit zo ver gekomen dat de bank geen cent meer heeft en blijft maar lenen.

  Wie zijn de schuldige? Waar is al dat geld naar toe gegaan. Is dit de schuld van Bouterse geweest met zijn vele ondoordachte benoemingen van ondeskundige president bij de Centrale Bank van Suriname?

  In plaats dat de gewezen president bij de CBvS Bouterse wegwijs maakt is hij juist de persoon geweest dat de bank president de wetten voorlas. Gewoon geen rekening gehouden met de toekomst.

  Er was geen beleid de CBvS was gewoon een krabbelton. Bouterse is de regeringsleider dus hij is de verantwoordelijke persoon van alle misstanden.

  In de korte tijd dat Bouterse dit land regeert heeft hij zichzelf en een hoeveelheid vriendjes en familie geregeld. Personen dat in de gevangenis horen te zijn, leven in weelde.

  Die drie miljard dollars dat hij heeft overgenomen bij de CBvS heeft hij samen met de bank president onderling verbrast. Ze hebben meer dan 10 miljoen dollars betaald aan modder en kwik.

  Alle hoop was gevestigd op Bouterse maar een grotere denkfout/misberekening konden we niet hebben gemaakt. Hij heeft erg teleurgesteld en weet van leiderschap echt geen moer. Hij heeft het land naar de klote gestuurd.

  Gewoon een kale bluffer van toeten nog blazen afweet. Een sufferd en grote crimineel. Mij paart mag hij ook in het fort veroordeelt worden net als de rest.


  Maak melding

 18. De minister heeft wat één ding betreft gelijk:
  investeringen in de infrastructuur levert het land het meeste op: werkgelegenheid, inkomsten voor de werknemers, die het geld weer besteden in eigen land. Zo verdient de overheid, middels belastingen weer een deel van deze uitgaven terug. Dit wordt ook wel het inverdieneffect genoemd.
  In het relaas van de minister zijn er wat onduidelijkheden en wat zaken die niet kloppen;
  1. volgens de minister zijn dit investeringen die Su voorgoed uit de crisis zullen helpen. Lulkoek. Het helpt, maar voorgoed. Verkiezingsretoriek
  2.De speciale strategie om de schulden beheersbaar te maken. Verkiezingsretoriek. Welke strategie. Inhoudsloos.

  3.Een evenwichtigere begroting
  Meer investeringen staat er, maar om de minister wakker te schudden, dit leidt tot een groter tekort. Maar er wordt ook verder bezuinigd.
  De minister wil van twee walletjes eten.
  meer investeren. Ok, maar dan een groter tekort OF
  meer bezuinigen en hierdoor een evenwichtigere begroting, maar dan geen investeringen.
  En men luistert hiernaar, klapt in zijn/haar handen en neemt een lekkere koude Parbo of een heerlijke Borgoe en zegt dit was een goede speech.
  Maar om positief te blijven, net zoals ik begon: het verbeteren van het belastingmoraal en het innen van voorheen oninbare belastingen is een goed zaak. Nu een keer niet alleen zeggen, maar ook uitvoeren!


  Maak melding

 19. Mazda,
  Je hebt de tekst niet begrepen en daarom ook niet onthouden. Het gevolg is dat je hiermee het jezelf de das omdoet.
  Jozef had de droom verklaard door te zeggen aan de farao:
  de 7 vette koeien stellen de 7 voorspoedige jaren voor.
  de 7 magere koeien stellen de 7 rampjaren voor.
  De farao deed er dan ook verstandig aan om te sparen voor later.
  Onder de heer Venetiaan is er geld verdiend, er is gespaard, voor de jaren onder Hoefdraad.

  Volgens jouw theorie zijn dit de magere jaren, hoe wil je dan sparen/geld opzij leggen.
  Aangezien je nog, zo maar een gezegde bezigt, zou ik je deze willen meegeven: je hebt de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt


  Maak melding

 20. In tijden van economische recessie is het gebruikelijk dat de overheid grote investeringen pleegt in infrastructurele werken. Overheden gaan hiertoe over om de economie op gang te krijgen. De werkzaamheden moeten de activiteit van toeleveringsbedrijven een boost geven. Ik vrees echter dat Surinaamse bedrijven genoodzaakt zullen zijn om buitenlands personeel uit o.a. Guyana, Indonesië, Filipijnen, Indonesië, Thailand,enz. aan te trekken omdat Surinaams personeel de handen niet uit de mouw zal steken. Zij zien graag dat anderen het werk voor hen doen zodat zij de welvaart krijgen.

  Jojo blijft geloven in zijn eigen waarheid. Nog steeds draait deze propagandist van de NPS / VHP het hoofd weg voor de royale financiële bronnen die Venetiaan, Sardjoe en Santokhi tot hun beschikking hadden.

  Het miskend genie Bigi Sma, een schepsel die geen verschillen kan ontdekken tussen een kameel en een alpaca denk het weer beter te weten. Ik wil aan Bigi Sma mee geven dat de goudprijs stijgende is en ook de oliemarkten doen het goed. Ook Bigi Sma zal gedwongen van koers veranderen als de economie door maatregelen van de regering tot bloei zal komen.


  Maak melding

 21. @ RobG: Het is natuurlijk mooi dat er aan een goede infrastructuur wordt gewerkt, maar welke economische activiteiten gaan die stimuleren? Sinds de onafhankelijkheid zijn er alleen maar bedrijven verdwenen en daarmee de noodzakelijke deskundigheid voor economische ontwikkeling.

  U hebt het steeds maar over de goudprijs en de olieprijs waar u blijkbaar alle heil van verwacht, maar het is slechts een aardig extra inkomen, geen duurzame inkomstenbron, net zoals de aardgasinkomsten in Nederland dat zijn.
  De mogelijkheden voor duurzame ontwikkeling liggen in de bosbouw, agrarische sector en de visserij.
  De bosbouw levert niets op, het hout wordt voor een fooi weggegeven aan de Chinezen. Visserij is onderontwikkeld. De agrarische sector is minimaal omdat Surinamers het verdommen de handen uit de mouwen te steken.
  In Nederland werd het afgelopen jaar voor 90 miljard euro geëxporteerd aan agrarische producten, geproduceerd door 4% van de werkende bevolking. Daar kan Suriname een voorbeeld aan nemen, daar ligt het echte goud. 10% van de Nederlandse boeren is euro-miljonair.

  U denkt de oplossing te vinden in het importeren van arbeidskrachten uit Aziatische landen en Guyana. Denkt u echt dat mensen uit die landen zo gek zullen zijn om naar Suriname te komen om daar slavenarbeid te gaan verrichten voor die luie Surinamers?
  Guyanezen zijn inmiddels al rijker dan Surinamers, ze hebben betere bestuurders.
  U vergeet in uw opsomming trouwens India en China, daar leven meer arme mensen voor wie zelfs Suriname een verbetering zou zijn. Ze gaan op de duur de zaak wel overnemen natuurlijk, want niet lui en slimmer. Dan zullen de Surinamers gedwongen worden om het vuile werk over te nemen.

  Dan noemt u Jojo een NPS/VHP propagandist. Inderdaad liggen daar waarschijnlijk zijn sympathieën, maar hij komt wel met feiten waar u geen antwoord op hebt en niet met belachelijke onzin, u gedicteerd door de propaganda afdeling van de NDP. Waar is uw zelfrespect?

  U blaast hoog van de oren, maar u valt steeds door de mand en anderen voor dom en onwetend uitmaken maakt uw positie alleen maar zwakker.


  Maak melding

 22. De wisselkoersen stabiel? De euro en de dollar stijgen dagelijks in waarde. De SRD blijft stabiel niets waard, dat is waar. Het papier en de inkt is meer waard.
  Deze Boefdraaf zit weer tegen alle bewijzen in te kletsen.


  Maak melding

 23. De door PAARS veroorzaakte RECESSIE in Sranan duurt inmiddels al ZEVEN JAAR !

  De PAARSE GELD-DRUKKERS-BENDE van MILJARDEN AAN ONGEDEKTE SRD-BANKBILJETTEN, GAAT NU INVESTEREN IN INFRASTRUCTUUR !

  INTUSSEN IS DE AFGELOPEN ZEVEN JAAR GEEN ENKEL PRODUCTIE-ACTIVITEIT (BUITEN DE MIJNBOUW) WAARGEMAAKT DOOR DE PAARSE VERDAMPERS van AL ONS GELD PLUS AL ONZE RESERVES !

  DANG PE ALLA MONNIE GO ! SMERIGE PAARSE VERDAMPERS !


  Maak melding

 24. Men moet investeren wanneer je geld in de staatskas heeft.
  Gat was het geval toen men van Vene overnam.Toen zat miljarden miljarden USD in de staatskas. Nu de kas totaal leeg is en zelfs de bodem van de kas verpand,waar zal het geld vandaan komen om te investeren? Gaat ons land weer bedelen en bij wie?”Onze” vrienden Cuba en Venezuela zijn zelf al bankroet.


  Maak melding

 25. RobG, waarmee wil je dan investeren, met nog meer schulden, of gaan DDB en concorten hun prive rekeningen die ontstaan zijn door roof en zelfverrijking aanspreken om dit te financieren?


  Maak melding

 26. Mazda@
  Ben je door de APK keuring heen gekomen ?.
  Zelfs als je zwijgt lieg je nog.en als je gaat schrijven komt er alleen onzin uit je toetsenbord,kruip weer terug waar je de laatste maanden hebt gezetten ,en ga daar echt nadenken wat er in Suriname aan de hand is ,of zit jij ook in het circuit van zakken vullers ,dan ik me voor stelen dat je zo praat


  Maak melding

 27. Rob, als je een probleem wil oplossen ,moet je ze niet importeren,eerst reorganiceren,dan de export op gang helpen ,daar kan je als regering bij helpen ! Maar blijf als regering met je poten van het bedrijfs leven af .
  Een figuur als boefdraad hebben ze daar niet bij nodig.en doe aan bestedingen binnen eigen land ,blijf baas in eigenhuis


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.