zondag, oktober 24, 2021
HomeNieuws uit SurinameSurinamers boos om Belgische expertise voor dekolonisatieproject

Surinamers boos om Belgische expertise voor dekolonisatieproject

-

- Advertisement -

PARAMARIBO, 25 jan – Het dekolonisatieproject voor het onderwijs zal verder getrokken worden door Belgische deskundigen. Een Belgisch team is geselecteerd voor het project. Surinaamse onderwijskundigen zijn niet bepaald gelukkig met de gang van zaken. “Dit is kolonisatie van het onderwijs”, zegt onderwijskundige Edwin Marshall. Het onderwijs is er beslist niet mee geholpen. Dit te meer daar de Belgen niet bekend zijn met de problemen van het Surinaamse onderwijs.

- Advertisement -

Dit terwijl Suriname voldoende deskundigen in huis heeft. Hooguit zou een samenwerking gesmeed kunnen worden van buitenlanders en Surinamers. Maar een team van Surinamers heeft de selectieprocudure niet gehaald. “Het totale onderwijssysteem in handen leggen van buitenlandse deskundigen lijkt mij niet te kunnen”, zegt Marshall tegenover de Ware Tijd. Het project wordt gefinancierd met een miljoenenlening van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank.

Het is geld dat uiteindelijk terug betaald moet worden. Marshall vreest het ergste als de Belgen hun werk hebben gedaan. Er zal geen nazorg zijn omdat het geld dan op is. Het project betreft het tweede deel van het zogenaamde BEIP, het Basic Education Improvement Program. Via BEIP moeten de laatste restjes op koloniale leest geschoeid onderwijs worden afgesleten.28 REACTIES

 1. Men vraag aan een kolonisator om te dekolonialiceren hoe gek moet je dan zijn ,paars komt on geloofwaardig !!!!!!.
  Aan Nederland vragen we het niet want dan weten ze gelijk wat er allemaal mis is gegaan en zoude dan op onze paarse vinger zijn


  Maak melding

 2. Marshall je lult uit je nek.
  Waar zijn die deskundigen uit Suriname?
  Omdat je weet dat dat geld niet in jou hand gaat komen om in je eigen zak te stoppen begin je te schreeuwen.
  De Belgen zijn inderdaad niet bekend met het onderwijs in Suriname.
  Jij ook niet.zo niet kom Dan met oplossing.


  Maak melding

 3. Als vicevoorzitter van BON (Beter Onderwijs Nederland) en Nedersuri, heb ik al enige tijd gewaarschuwd voor deze ideologische onderwijsvernielers die in NL en nu in België de afgelopen tien jaar hebben huisgehouden. NL en België zijn hierdoor op,de wereldranglijst qua onderwijskwaliteit aanzienlijk gedaald. Laat die mensen toch buiten Suriname. We hebben genoeg eigen deskundigheid. Bovendien stel ik mij bij dezen gratis ter beschikking.


  Maak melding

 4. Als het gaat om Surinaamse kennis, knowhow, ervaring en Surinaamse deskundigen dan kan ik inkomen met een gemiste kans voor Suriname en de kosten vele malen lager te houden. Als ik zie wie oa een rol in wil spelen en spreekt over kolonialisme dan zie ik dat sommige van hen gewoon Nederlander zijn en voor hun neus een mikkie njan voorbij zien gaan.

  Triest blijft wel dat aan “Belgische deskundigen” deze typische nationale onderwijszaak laat uitvoeren. Ik denk niet dat het goed gaat komen. De Belgische deskundigen kennen het weerbarstige onderwijsveld van Suriname niet dat vanuit een koloniale oogpunt van Nederland tot stand is gekomen. Laat België zich maar bezig gaan houden om orde te stellen in het koloniale verleden in Zaïre, voormalig Belgisch Congo.

  Wat hier gebeurt is eigen belang wan mikkie njan van enkele Suri’s die dichtbij staan van hen die aan de touwtjes trekken in Suriname, laat een kron bakka Belg het doen i.p.v. echte Surinamers die van de hoed en de rand weten en met het algemeen belang voor lange termijn bezig zijn. Deze onderneming/opdracht zal net zo af lopen als boeken die zijn blijven liggen op de schappen van het mini sterie van Onderwijs. Het Surinaams onderwijs en maatschappij zal hiermee nog meer stilstaand ondervinden.

  is het echt zo moeilijk om het lager onderwijs van Suriname echt goed op poten te zetten en mee te gaan met voortgezetonderwijs, etc en internationaal mee te gaan in de wereld. De gevolgen ervan zullen voor Suriname niet ongemerkt blijven. ddb brengt Suriname op allerlei gebieden alleen maar achteruit toe Suriname wordt hiermee terug gezet in poer pantje en de nieuwe kleren van ddb.

  Sari (his)tory

  Time4Change!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 5. Laat die belgen het gewoon doen.
  Surinamers zelf kunnen het niet.
  43 jaren zijn ze het zelf aan het proberen en nog steeds is het niet gelukt.
  Laat die belgen


  Maak melding

 6. Het onderwijs in Suriname gaat reeds decennia over een neerwaartse hobbelig parcours. In al die jaren hebben Surinaamse deskundigen dit proces niet kunnen stuiten. Het onderwijs hebben zij niet in kwaliteit kunnen verbeteren en de koloniale elementen hebben zij niet uit het onderwijs kunnen verbannen. Het zijn juist nu deze figuren die ten strijde trekken tegen veranderingen die verbetering in het onderwijs moeten brengen. De onderwijsvernieuwing gaat niet alleen om het verwijderen van koloniale plaatjes uit boeken. Het gaat om meer zoals bijvoorbeeld cognitieve vaardigheden, cognitieve vermogens of cognitieve functies. Het kan het staan voor kennis, een overtuiging, denkvermogen, het vermogen om dingen te leren, onthouden en uitwisselen van kennis, enzovoort. Er zit een hele lange termijn visie achter de komende onderwijsvernieuwing in het land.


  Maak melding

 7. Suriname is zojuist getroffen door de hevigste en allesvernietigende sibie boesie aller tijden.
  Deze heeft aan 5000 Surinamers het leven gekost.
  Vanuit de EU worden met de meeste spoed hulpacties op touw gezet.
  Zo zijn bijvoorbeeld vanuit Duitsland hulptroepen gezonden en heeft België steun toegezegd voor de wederopbouw van het binnenland. Nederland stuurt 5000 nieuwe Surinamers en tracht daardoor een win-win situatie te creëren.


  Maak melding

 8. Dekoloniseren van het Surinaams onderwijs systeem……what the f..k, alsof er geen andere prio’s zijn. Het zal wel weer zo’n tikki njang patto zijn…die 1 milj. lening. Begin eerst leermiddellen beschikbaar te stellen en de leerkrachten behoorlijk te betalen…


  Maak melding

 9. Bij dergelijke projecten is het niet vreemd om buitenlandse deskundigen in te huren maar dan meestal met een groot lokaal team en enkele buitenlanders die in een teach the teacher rol hun kennis en vaardigheden delen.
  Door een volledig buitenlandse team in te huren ontstaan twee problemen.
  -1- Men wordt afhankelijk van die buitenlandse deskundigen omdat die alles ontwikkeld hebben en geen kennis overdroegen.
  -2- Men krijgt een buitenlandse oplossing opgelegd die niet altijd aansluit bij de eigen situatie


  Maak melding

 10. DEKOLONISATIE moet starten bij de TOPPERS van een LAND !

  Sranan zal nooit kunnen DE-KOLONIALISEREN ONDER LEIDING VAN EEN KOLONIALE PION !

  EEN LEIDER DIE SAMEN MET DE VOORMALIGE KOLONIALE ONDERDRUKKERS ONZE DEMOCRATIE HEEFT VERNIETIGD, ZAL NOOIT DE DEKOLONISATIE IN SRANAN VORM KUNNEN GEVEN !
  (zie staatsgreep met advies en steun van oa kolonel VALK van de Ned Mil Inl Dienst !)

  DE LEIDER IS EEN REDI-MUSU, EEN PION, die SRANAN GRONDWET EN RECHTSSTAAT HEEFT VERRADEN !

  PS : Weer een onzinnig en ontijdig PAARS plan !

  Ook PALU schreeuwt hard, terwijl PALU zwijgt over de samenstellers van de DODENLIJST tbv de 8 DECEMBER-MASSAMOORD !

  DECOLONISE, FIRST, THE MIND OF THE PURPLE LEADERS !!!!!!!!!!


  Maak melding

 11. Suriname heeft één probleem: het heeft te veel ‘deskundigen’. In iedere sector zijn er wel enkele ‘deskundigen’, En ondanks al die ‘deskundigen’ glijdt het land af naar een bedenkelijk niveau en is er niet of nauwelijks progressie te bespeuren. Het allerbelabberde taalonderwijs is hier een duidelijk voorbeeld van. Hulp vragen is geen vernedering, maar een teken van progressiviteit.


  Maak melding

 12. WIJ HEBBEN HET OVER BELGEN, DIE SAMEN MET DE KOLONIALE LEIDER VAN SRANAN, HET ONDERWIJS GAAT DEKOLONISEREN !

  DE HOLLANDSE COUPPLEGER, DESI, GAAT SURINAAMSE KINDEREN INDOCTRINEREN VIA EEN BELGIE-ROUTE ! (MEDE-COUPPLEGER Ned Mil Inl dienst kolonel VALK, heeft vlgs Desi NOOIT BESTAAN ! )

  GEEN WOORD OVER DE GEPLEEGDE MASSA-MOORDEN TE FORT ZEELANDIA OF TE MOIWANA, IN DE SURINAAMSE GESCHIEDENISBOEKEN !!

  PS : SURINAAMSE KINDEREN WORDEN TEGENWOORDIG MET STAATSSUBSIDIE, DAGELIJKS, POLITIEK GEINDOCTRINEERD/VERGIFTIGD MET VALSE PAARSE POLITIEKE PROPAGANDA VAN DE STAATSLEUGENFABRIEK VAN LIMBOSINGH !

  EEN PRACHTIG OPVOEDKUNDIG FENOMEEN !!!

  ZIJN TROUWENS DE SURINAAMSE ARCHIEVEN VAN DE BEVELHEBBER/LEGERLEIDER TEN TIJDE VAN DE DECEMBER-MASSAMOORD AL BIJ DE KRIJGSRAAD INGELEVERD ??????????

  DIT IN HET KADER VAN HET SURINAAMS OPVOEDKUNDIG PROJECT “RECHTSSTAAT, STAATS-RECHT, STRAFRECHT EN MENSENRECHTEN IN DE BESCHAAFDE WERELD” !!!


  Maak melding

 13. Aha, “timmerman” België, mag nu de stoelpoten van de stoel(lees het onderwijs) komen vernieuwen, de oude stoelpoten zijn al zo vaak afgezaagd (door de falende overheid) dat de stoel verworden is tot een krukje!

  Inhuren van buitenlandse specialisten zou niet verkeerd zijn, maar niet inhuren van binnenlandse kennis (samenwerking en continuïteit) een grote fout.


  Maak melding

 14. Veel emotionele reacties, die ik overigens begrijp. Dekoloniseren van het onderwijs zal zeker belangrijk zijn. M.i. is het misschien nog belangrijker om kinderen zelfstandig en logisch te leren denken; vooral bekend te maken met moderne rekenvaardigheid naar het model van sommige Aziatische landen. Dekoloniseren van een samenleving als geheel; zoals de Surinaamse- moet zeker ook gebeuren. Maar soms, zoals nu, krijg ik de indruk dat het meer om symboolpolitiek gaat. Als het economisch, maar ook algemeen maatschappelijk niet goed gaat zoeken populistische regeringen vaak naar een zondebok. De slechte lokalen, de slecht opgeleide leerkrachten, de onbeschoftheid van groepen leerlingen (aftuigen van een leerkracht), het ontbreken van lesmateriaal, het niet tijdig uitbetalen van salarissen, het aanstellen van een onmiskenbaar incompetente minister etc, etc zijn zaken die niets te maken hebben met dekolonisatie maar met eenvoudigweg met slecht bestuur.


  Maak melding

 15. Surinamers zijn zo deskundig dat ze een ondeskundige met
  0.0, aan kennis als hun lijder gekozen hebben en liefst een moordenaar,een crimineel wiens kop prijkt op de most wanted list van de inter-en europol!
  Zodra anderen het werk voor suriname doet zonder de bemoeienis van bouta en ze slagen,is de hele ndp jaloers !!
  Ze willen geld,marshall is bang dat voor de ndp geen geld zal overblijven!!


  Maak melding

 16. Wat is er koloniaal aan het kindertjes leren rekenen, lezen, schrijven? Misschien komen er in de leerboeken uit Nederland zaken voor die ze niet herkennen, zoals appelen, peren en pruimen, maar als dat als een groot probleem wordt gezien, schrijf dan nieuwe lesboeken.

  In de eerste jaren na de staatsgreep was er een discussie of het onderwijs op ideologische basis hervormd moest worden. De machthebbers stonden toen erg onder invloed van Cuba en Maurice Bishop van Grenada. Socialistisch-revolutionair-anti koloniaal onderwijs, dat was het!
  Bij anderen was Frans Fanon erg in de mode met zijn anti-kolonialistische ideologie.

  Als het maar anti-westers was dan was het goed.
  De meeste leraren hadden er geen zin in, de natuurwetten zijn universeel en wiskunde is wiskunde.
  In China wilde men het rode boekje van Mao als leidraad nemen. Daar is men snel van terug gekomen.
  Moslims zien het bestuderen van de koran als de enige wetenschap die de mens nodig heeft. Zie wat de toestand is in de islamitische landen.

  De westerse wetenschap, vrij van ideologische flauwekul, is de enige die tot werkelijke vooruitgang heeft geleid. Alles komt daar vandaan.

  Leer de kinderen gewoon de basiskennis- en vaardigheden en leer ze denken. Hersenspoelen en indoctrinatie horen niet thuis in het onderwijs.


  Maak melding

 17. Er moeten wat zaken bijgeschaafd, niet zozeer op taalkundig of rekenkundig gebied, maar meer gericht op de koloniale mindset van velen en de uiting daarvan onderling in het sociale leven. Weg met die koloniale mindset, ingegeven door die eeuwig opgeheven witte vingertjes, die betweters, zoals ook hier te lezen in sommige comments. Altijd maar de touwtjes in handen willen hebben.


  Maak melding

 18. Zoals deze flauwekul van @Hans van den Broek :Citaat De westerse wetenschap, vrij van ideologische flauwekul, is de enige die tot werkelijke vooruitgang heeft geleid. Alles komt daar vandaan. einde citaat Ten eerste is de witte mens de jongste en alles wat ie heeft, is uit antieke beschavingen, vér voor de witte mens de Neanderthaler luiers was ontgroeid. Voorts is t Nederl. bevolking zwaar geindoctrineerd wbt hun slavernijverleden. Cultureshock als ze de echte feiten horen ipv de geromantiseerde versie van 2 zinnen uit hun geschiedenisboeken en verdere onderwijscarriere.


  Maak melding

 19. Ach mijn beste Panche, het valt niet mee. Die akelige witte mens wil de touwtjes maar in handen blijven houden!
  Beste Panche, de witte mens hééft de touwtjes in handen, maar de Chinezen krijgen ook steeds meer touwtjes als dat je gerust stelt. De rest van de wereld is alleen maar grondstoffen leverancier en afnemer van die mooie dingen die de westerse technologie bedacht heeft.

  Wil je dekoloniseren? Weg dan maar met je auto, je tv, je computer, je smartphone, elektriciteit, vliegtuigen, medische technologie, enzovoorts. Allemaal uitvindingen te danken aan de wetenschap van de witte mens.

  Terug dan maar naar de dierenvellen en de hutjes met daken van palmbladeren. Zoals het nu gaat in het gedekoloniseerde Suriname zal dat uiteindelijk toch de onvermijdelijke toekomst zijn. Na Venezuela zijn de Surinamers de armste Zuid-Amerikanen geworden. Zij bezitten gemiddeld $1800 per persoon. De Venezuelanen $ 400 en de Guyanezen $ 2500.

  Tijdens de slavernij kreeg men in de gaten dat het voordeliger was om geen slaven te houden maar mensen in dienst te nemen. Die kun je namelijk ontslaan als je ze niet meer nodig hebt.
  Met de kolonies hetzelfde. Suriname kostte veel geld en gaf veel gedoe. Maak de kolonies onafhankelijk. Je bent van het gezeur af en je krijgt toch wel wat je hebben wilt tegen lagere kosten want je hoeft alleen maar de machthebbers om te kopen en de rest is jouw zorg niet meer.

  Dekoloniseren? Ze doen maar, de westerse mens ligt er niet van wakker. Als ze maar krijgen wat ze hebben willen. Van de witte mens win je het niet want jij wil al die mooie dingen hebben die de witte mens bedacht heeft en dat maakt je zwak.
  De Chinezen hebben dat ook heel goed begrepen.


  Maak melding

 20. Singapore land met het beste onderwijs en wetenschap ter wereld is van de witte blanke man??????
  India stuurt continu commerciële satellieten de ruimte in, dat is ook een wit land. Ramanujan was autodidact en een groot wiskundige die de wereld heeft gekend. Blank???
  Wist niet dat de wetenschap ontsproten was in het brein van allemaal witte mannen. Weet wel dat Nederland en Engeland hun opkomende industrieën hebben gefinancierd met inkomsten die ze uit hun kolonies hebben gehaald.


  Maak melding

 21. Anoniem: “Singapore land met het beste onderwijs en wetenschap ter wereld is van de witte blanke man?”

  En waar komt de kennis en technologie van Singapore vandaan? Het was trouwens de Nederlander Witteveen die het Singaporese systeem bedacht heeft.
  Singapore wordt bestuurd door Chinezen. Was dat niet zo dan zou het ook niets geworden zijn.

  “India stuurt continu commerciële satellieten de ruimte in, dat is ook een wit land?”

  En door wie is die rakettechnologie bedacht?

  “Ramanujan was autodidact en een groot wiskundige die de wereld heeft gekend. Blank?”

  Indiërs behoren inderdaad tot het blanke ras. De oorspronkelijke bevolking van India was donker. India is veroverd door lichtere invallers die het kastensysteem hebben ingevoerd om vermenging te voorkomen. De oorspronkelijke bevolking werden de Dalits, de onaanraakbaren.
  Het Indiase woord voor kaste is Varna, dat betekent kleur. De Indiërs hebben de apartheid uitgevonden, niet de raketten. Het blanke ras is racistisch, dat weet je toch!


  Maak melding

 22. Beste onderwijs van de Suri-leider, afkomstig uit

  YO-KOEIEN-LAND !

  LES 1 : Pleeg, als veroordeelde harddrugshandelaar, meerdere massamoorden, saboteer daarna de Rechterlijke Macht !

  Breek de Rechtsstaat af en geef de YO-KOEIEN in de DNA, opdracht een prive-Amnestiewet goed te keuren, die 100% IN STRIJD IS MET DE GRONDWET !!!

  LES 2 : Breek alle normen en waarden en rechtsregels in het land af via CORRUPTIE en OPENLIJKE ROOF VAN DE STAAT !
  Maak het Land, economisch en financieel FAILLIET via ENORME ONNODIGE STAATSUITGAVEN en vergroot het FAILLISSEMENT via het DRUKKEN VAN MILJARDEN AAN ONGEDEKTE SRD-BANKBILJETTEN en VIA HET SLUITEN TIENTALLEN VAN DURE MILJOENENLENINGEN VOOR CONSUMPTIEVE UITGAVEN !

  LES 3 : BENOEM NOOIT EEN VEROORDEELDE TOT LEIDER !


  Maak melding

 23. @ Hans van den Broek

  “En waar komt de kennis en technologie van Singapore vandaan? Het was trouwens de Nederlander Witteveen die het Singaporese systeem bedacht heeft.
  Singapore wordt bestuurd door Chinezen. Was dat niet zo dan zou het ook niets geworden zijn.”

  Hans van den Broek, Ik ben het in het Algemeen voor 95% met u eens. Nu wat minder.

  Het was indirect wellicht Witteveen, maar achter de schermen wordt Albert Winsemius door de leiders van Singapore vereerd als de vormgever IN DE SCHADUW van hun succes als staat.

  Singapore was zeker een succes geworden maar met vertraging en veel meer gedoe. Als Suriname succesvol wil worden is het zinvol dat ze willen luisteren naar mensen met de juiste kennis & kunde. Hoefdraad en Jozefzoon horen daar niet bij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.