Nieuwste lid Surinaams parlement wil Coronie verheffen

21
Leeg parlement bij begrotingsbehandeling

PARAMARIBO, 24 jan – Joan Wielzen van de Nationale Democratische Partij, NDP, is toegelaten als lid van het parlement. Wielzen vertegenwoordigt het kleinste kiesdistrict, Coronie. Voor Wielzen, maatschappelijk werkster, kon het niet snel genoeg geschieden. Ze heeft ruim twee jaar moeten wachten. De vervanging van haar partijgenoot, Remy Tarnadi, heeft langer geduurd dan was voorzien.

Tarnadi zou plaats maken en in ruil daarvoor benoemd worden tot districtscommissaris van Coronie. Onlangs werd hij inderdaad aangesteld en kon Wielzen zich eindelijk voorbereiden op twee jaar lidmaatschap van het ‘hoogste college van Staat.’ Wielzen zei in haar maiden speech dat Coronie voor een reeks uitdagingen staat. Tot de grootste behoort de strijd tegen natuurwater. “Wij zitten geklemd tussen twee dammen”, aldus Wielzen.

Aan de ene kant is er de nieuwe zeedijk. Anderzijds staat de dam die het water van de Nannizwamp moet beheersen. Hoewel zij zelf weinig inbreng hadden bij de planning en aanleg, moete Coronianen zien hoe te overleven. Wielzen erkent dat water een doorslaggevende rol speelt. Coronie is van oudsher een agrarisch gebied. Kokos-, vee- en bijenteelt moeten nu naar een hoger niveau, wil het district weer wel varen, vindt Wielzen.

21 REACTIES

 1. En natuurlijk meer Coronianen in overheidsdienst nemen: op iedere 10 meter langs de weg een Coriaan met een hark die zg de berm harken !! Zag het met eigen ogen tijdens de verkiezingstijd in 2015 !! De grrotste luilakken, die alleen maar gevallen cocosnoten weten te stelen !!
  En niet te vergeten:marihuana planten !!


  Maak melding

 2. Sang dati: Mughabe-face Hooghart, de NPS-Redi Mussu , weer benoemd ,nu in de Raad van Toezicht bij Pensioenfonds!!
  Hoeveel salarissen krijgt deze halve analfabeet ? Hij krijgt slapeloze nachten van al dat geld dat hij ontvangt ! Tegen prestatie: houd de “ambtenaren/landsdienaren koest” voor Bouta !!
  Was er geen jonge academicus voor deze post te vinden ? Wat zeggen de leden van CLO hiervan? Deze man valt in slaap tijdens vergaderingen !! De ambtenaren/landsdienaren zijn bij voorbaat al “verkocht” bij de komene ondehandelingen !!!
  Mijn goede buurman wil nu ook overlopen naar de paarse boevenbende !! Hij heeft laatst een dienst bijgewoond in de kerk van Misieka-bakka awari-domri !!


  Maak melding

 3. Hahahaha…..maar deze ndp regering houdt de subsidies in die voor deze kokos, vee- en ,bijenteelt bestemd zijn.
  Is het niet de redenen waarom landbouw,veeteelt en kippen sector aan het doodbloeden zijn ,laat mij zeggen ze zijn dood!
  Bijenteelt…vraag deze moereschond hoeveel coronianen bereid zijn te werken met bijen.En geheel Suriname weet wat te doen met een cocosnoot!


  Maak melding

 4. Coronie…the latest honey pot voor de ndp kudde,ze gaan als bijen daar de boel doodzuigen.
  De ndp ziet Coronie als een honing pot en waar er honing is daar komen de bijen…de ndpers bedoel ik.


  Maak melding

 5. Onlangs heb ik Coronie bezocht in verband met een heel groot feest voor de plaatselijke bevolking.
  Er trad een steengoeie band op; Kasie Ko Masters.
  Het was een hele mooie ervaring om al die Corianen zoveel plezier zien te maken.
  Echter aan deze mooie ervaring kwam abrupt een einde toen de band het nummer “Hori blo, Hori blo, Hori blo ten gehore bracht.
  Wat hiervan het gevolg was onder de plaatselijke bevolking zal ik u maar besparen; het was erg genoeg.


  Maak melding

 6. Alles in Coronie is sinds het vertrek van de boeroes gestegen naar een hoger niveau zoals alleenstaande moeders, kinderen zonder vaders, werklozen, drop-out, slecht schoolprestatie, tienermoeders en vooraql armoede. Maar er zijn ook coroniaanen die in welvaart en welzijn leven maar die behoren tot de pitjil en bamie familie. En die heeft nu de leiding en ook de kans om Coronie te redden van het lage niveau, anders gaan ze verdrinken door het hoge zeewaterniveau. Laat de nieuwe pitjil en bamie burgervader de coronianen aan het werk zetten met produceren van kokoswater, kokoszuiker(gulajawa),kokoskoeken,kokosbrood,kokos sambal,kokosmelk,kokosdiervoer, bezem,bouwmateriaal enz, vis, kip en varrkenskwekerij, landbouw, huisniverheid in bananen, telo en andere vruchten chips ,enz enz enz enz enz en ook de gotong rojong bij de coronianen. Advies. geef een ieder de kans maar het gedrag moet veranderen van bedelen naar presteren. succes


  Maak melding

 7. Silos in het zwart, ga je zelf verheffen, alsof Coroni nu zij daar zit in de Dna, een metamorfose zal ondergaan, met zo,n figuur, zou ik eerder oppassen om te veel inspanningen te verichten .


  Maak melding

 8. deze vrouw slaat net als ddb een pleefiguur en belazeren het proletariaat met luchtkastelen.

  Zo lang deze koekenbakkers op posten komen waar ze niet geschikt voor zijn en aan de touwtjes trekken zal er geen vooruitgang in Suriname komen. Luister naar iemand en je kan daaruit afleiden wie de persoon is of die persoon kwaliteit heeft en een goede persoonlijkheid, goede manieren heeft.

  Deze madammeke is gewoon een pleefiguur.

  Sari His(/her)story.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 9. Ik begrijp deze eenvoudige vrouw , zij krijgt dus elke maand haar VERGOEDING en is een PAARSE TONEEL-
  SPEELSTER !

  LEVE CORONIE , wanneer de Coronianen OLIE vinden in het district, ZULLEN ZIJ EEN EIGEN STAAT STICHTEN !

  CORONIEKONDRE !!!!!!!!

  PS : Coroniaanse Logica : Sranan is FAILLIET, MAAR CORONIE NIET !!!


  Maak melding

 10. coronie verheffen, dat hadden ze in 1957 moeten doen, dan was coronie voor altijd op de wereld kaart gezet en had suriname nu een welvarend en toeristisch land geweest in de hele wereld en hadden we ook geen bouterse gehad en revolutie, echter de politici van toendertijd wilden hun eigen behoud niet op het spel zetten voor vernieuwing!!! de esa wat nu in courou frans guyana is had de eerste keus gehad voor coronie, echter later ging het naar het buurland…en frans guyana is er zeker beter van geworden.!!!!! domme politici van suriname…. zoek het maar op in de geschiedenis verloop van suriname…de esa ruimtevaart organisatie…


  Maak melding

 11. Verheffen als katoen en suikerriet plantage dan is er genoeg seizoen werk voor al die rasta dromers. Landbouw en veeteelt is voor hen die vooruit willen komen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.