zondag, oktober 24, 2021
HomeNieuws uit NederlandBekende Surinaamse-Nederlanders bij Nationaal Voorleesontbijt

Bekende Surinaamse-Nederlanders bij Nationaal Voorleesontbijt

-

- Advertisement -

Vandaag, woensdag 24 januari, vindt het Nationaal Voorleesontbijt 2018 plaats. Op deze dag lezen weer talloze bekende én onbekende Nederlanders voor aan peuters en kleuters om zo het voorlezen, aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren. Op de Crescendo school in Amsterdam-Zuidoost waren weer tal van bekende Surinaamse-Nederlanders aanwezig.

- Advertisement -

Onder meer Manoushka Zeegelaar Breeveld, Jeffrey Spalburg, Rayen Panday, Murth Mossel, Sylvana Simons, Deng Boi fu a Birti en vele anderen zette zich vanmorgen in om het (voor)lezen bij kinderen te stimuleren. Met dit Voorleesontbijt en honderden andere Voorleesontbijten op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, bibliotheken en scholen in het gehele land ging de 15de editie van De Nationale Voorleesdagen van start.

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en zijn een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de CPNB. Doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen in de leeftijd van zes maanden t/m 6 jaar die zelf nog niet kunnen lezen.(FOTO: Manoushka Zeegelaar Breeveld)7 REACTIES

 1. Goede zaak dat uit de onbekende, bekende verborgen popu talenten, succes, boes ston soela van SuriNeds in Nederland door deze website voor een specifieke/bepaalde doelgroep Surinaamse-Nederlanders bij Nationaal Voorleesontbijt naar voren wordt gebracht. Hierdoor heeft een bepaalde uit de groep/zij een spiegel om naar te kijken en ook te werken naar hun succes. Als die het kunnen, mensen die op ons lijken, dan kan ik het ook. Vooral ze het van huis uit niet mee krijgen om allerlei redenen/omstandigheden

  Ga zo door waardoor zij die door onderdrukking, discriminatie, enz worstelen om naar boven te komen een houd vast hebben.

  De geslaagde SuriNeds in Nederland, Suriname enz moeten zich vaker laten zien en horen voor hun eigen soortgenomen/landgenoten. Wel de juiste mensen die van de hoed en de rand weten als het om bepaalde thema’s, maatschappelijke vraagstukken, et cetera gaat anders slaan ze vaak een modderfiguur. Dat is weer niet goed voor de doelgroep, SuriNeds in het algemeen, maar zeker niet voor de persoon.

  Voor de geslaagde SuriNeds zou ik zeggen, schoenmaker blijf bij je lees en niet te veel daar buiten gaan, anders sta je gewoon voor oude tandeloze en zwakke Chimpansee/szJimpy. De hele groep wordt daarop dan aangekeken en staat voor aap in Nederland.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Superfijn dat Surinaamse BN’rs ook hierbij betrokken worden. Op mijn basisschool hadden wij geen bekende allochtonen die meededen aan het Nationaal Voorleesontbijt; da’s echt een supermooi initiatief. Goed en maatschappelijk verantwoord bezig zijn deze BN’rs zeg; echt supergaaf.


  Maak melding

 3. Zeer goede zaak. Gewoonanga blijven doen. Ook erg naar streven het steeds beter te doen. Neem zodra mogelijk een persoonlijk luister naar het kind dan wel bemoedigende woorden met het kind te delen. Empowerment, versterking van bewustzijn is ook belangrijk werk. Thanks to Allmigty for alle You.


  Maak melding

 4. Kinderen vanaf hun zeer jonge leeftijd al voorlezen en samen plaatjes bekijken is zeer belangrijk voor de ontwikkeling.

  Op deze wijze leren kinderen voordat ze naar de peuterschool gaan al heel veel woorden met hun betekenissen.

  Veel ouders nemen geen tijd om hun kinderen voor te lezen.
  Ouders die de Nederlandse taal niet beheersen maar wel hun eigen taal en kunnen lezen, lees kinderen boeken in de eigen taal voor. Ook dan krijgen kinderen belangstelling om zelf te gaan lezen. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat de moedertaal een zeer belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van het kind.

  Veel hindustanen hebben ontzettend veel moeite met het gebruiken van lidwoorden en aanwijzende voornaamwoorden zowel mondeling als schriftelijk.
  Zelfs hindustaanse kinderen die in Nederland zijn geboren kampen met dat probleem.
  Door kinderen voor te lezen leren ze ook juiste lidwoorden en aanw.vnw. te gebruiken.

  Ouders nemen ook de moeite niet om met hun kinderen naar de bibliotheek te gaan. Ook dat is belangrijk voor de ontwikkeling. Zelfs bij kinderen die niets om lezen geven kan er belangstelling en nieuwsgierigheid ontstaan bij het zien van zoveel boeken.
  Zelf vroeg ik me altijd af wat er in de boeken staat geschreven, waar het verhaal of de verhalen uit die boeken over gaan.
  Dat kun je alleen maar weten door te gaan lezen.

  Door veel voor te lezen en zelf kinderen te laten lezen ontstaat er taalgevoel, waardoor er ook belangstelling kan ontstaan voor het leren van andere talen.

  Ik heb er geen moment van spijt dat ik vrijwillig voorleesmoeder ben geweest op de basisschool. Het is dankbaar werk en geeft een voldaan gevoel als je ziet dat kinderen daar iets van leren.
  Dus sta ik volledig achter het nationaal voorleesontbijt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.