Multinational Newmont bereid te praten over akkoord met Suriname

13

PARAMARIBO, 22 jan – Newmont houdt in principe vast aan de overeenkomst die is gesloten met Suriname. Dit stelt de multinational in een reactie op de nieuwjaarsrede van president Desiré Bouterse. Dat het staatshoofd weer wil praten over de inkomsten van Suriname wordt voor kennis aangenomen. Maar Newmont zal een discussie waar Bouterse gewag van maakte, niet uit de weg gaan. Sowieso kan altijd gesproken worden. Zelf heeft Newmont zich aan alle afspraken gehouden.

Afspraken die zijn neergelegd in de overeenkomst. “Niet alleen op het stuk van de financiële zaken, maar ook op het stuk van verplichtingen met betrekking tot hoe we omgaan met de lokale gemeenschap (leefgemeenschappen in de nabijheid van de mijn in Oost-Suriname, red.)”, stelt Albert Ramdin, directielid van Newmont, tegenover de Times of Suriname. Ook de afspraken wat betreft het natuurlijke milieu en arbeidsvoorwaarden worden keurig nageleefd.

Bouterse zei in in zijn rede dat een vergelijking is gemaakt. De enorme winsten van de multinationals die goud mijnen in Suriname zouden in schril contrast staan met wat het land zelf overhoudt. Hij wil dit jaar rond de tafel. “Niemand gaat de discussie uit de weg, ook Newmont niet. We staan altijd open om te praten over ideeën, maar ze moeten wel op tafel worden gezet. Dat is nog niet gebeurd, aldus Ramdin.

Bekijk ook:


13 REACTIES

 1. Er is een hele grote fout gemaakt die misschien niet meer terug gedraaid kan worden,Newton zal op zijn overeenkomst gaan staan. Newton heeft een grote vis binnen gehaald, zij varen er wel bij, en Suriname heeft het nakijken.Daar heb ik maar 1 woord voor.


  Maak melding

 2. Bouterse wilde bevestiging krijgen van het begrip “Surinaamse afspraak”.

  Wat een enorme blunder van onze volkspresident om te denken dat een multinational nog de voorwaarden van een getekende overeenkomst achteraf in hun nadeel zou willen wijzigingen.

  Hoe dom kun je zijn?


  Maak melding

 3. Het is toch de pikin ingi boi die niet aan zijn woord gehouden heeft tegen over het volk.Sur.zou op zijn minst 51% van de aandelen hebben in de goudmaatschappij anders zou er niet getekend worden.
  Het is getekend en iemand heeft heel bruin gebakken.


  Maak melding

 4. Het zou toch wel heel erg vreemd zijn als de Surinaamse onderhandelingsgroep destijds een slechte deal heeft gesloten met Newmont. De toenmalige oppositie (NDP/Palu) heeft toen steeds met heel veel tromgeroffel bij elke gelegenheid die zich voordeed getamboereerd dat de deal die de zgn Frontregering had gesloten met Iamgold. De bevolking mag dan toch aannemen dat men een “betere job” zou doen? De regering heeft Staatsolie in de richting geduwd van een participatie van 25%. Als de regering reeds nu wil terugkomen op een nog lopende overeenkomst met Newmont maakt dat een toch wel weinig professionele indruk. We moeten maar afwachten wat de welwillende houding van Newmont om te praten effectief zal opleveren.


  Maak melding

 5. Bouterse was eerst zo trots op zijn deal en ziet nu plotseling dat de multinationals de winst weg slepen en wil nu meer.

  Hoe kan het dan dat Newmont nu binnen loopt en Suriname minder of niet:

  1 >> Suriname aanvaard dat de investering door Newmont voor gespiegeld wordt als € 900.000.000 tot € 1.000.000.000

  2 >> Suriname vindt het dan normaal dat zij dan voor 25% aandeel ook 25% van de investering inbrengt. Ofwel Suriname heeft schijnbaar nog nooit gehoord van Eigen Vermogen & Vreemd Vermogen.

  3 >> Suriname heeft aanvaard dat de exploratie fase aan Newmont € 215.000.000 gekost heeft. Is dat wel waar???

  4>> Suriname heeft aanvaard dat Newmont haar exploratie kosten met een factor 1,5 (rente) op totaal € 320.000.000 inbrengt als onderdeel van het investeringsprogramma.

  5>> Suriname geeft hiermee $ 105.000.000 aan Newmont cadeau plus haar belasting voor deel in de VS aangezien Newmont niet achterlijk is en exploratieKOSTEN per jaar netjes in haar winst en verlies rekening verwerkt.

  6>> Suriname aanvaard, zonder reductie op haar inbreng, dat Newmont de investeringen reduceert door inkoopvoordeel resp. uitgestelde investering ($ 80.000.000) in de crusher terugbrengt tot $ 750.000.000. De Crusher wordt uit Cashflow betaald.

  7 >> Suriname laat toe dat van de investeringen die nodig zijn om de mijn operationeel te maken ($ 430.000.000) zij $ 225.000.000 voor haar rekening neemt.

  8 >> Suriname denkt waarschijnlijk dat Newmont het restant met Eigen Vermogen financiert. Indien zij dat zou doen is Newmont het domste bedrijf ter wereld. Newmont Suriname zal ongetwijfeld het restant geleend hebben bij Newmont FINANCE plc oid.

  Samengevat na fiscale compensatie brengt Newmont ongeveer $ 150.000.000 in voor 75% van de aandelen en Suriname ongeveer $ 225.000.000 in voor 25% van de aandelen.
  Newmont heeft daarnaast nog een belasting vakantie waarin het eerst mag afschrijven voor dat het winst gaat maken. Ondertussen blijft de $225.000.000 gewoon in Newmont Suriname LLC en draagt Suriname de financieringslasten à 9,25%. over die $225.000.000 tot 2026

  Venetiaan had het toch echt beter geregeld met $ 100.000.000 voor 20% aandeel en een mijn die 3 jaar eerder in productie gegaan zou zijn.

  Bouterse vernietigd meer dan Suriname kan dragen


  Maak melding

 6. Het blijft verbazingwekkend en onbegrijpelijk dat Suriname een dergelijke ongunstige overeenkomst heeft geaccepteerd terwijl zij toch alle troeven in handen had.
  Suriname is een onafhankelijk land en al de natuurlijke bodemschatten zijn haar eigendom. Suriname kon de voorwaarden dicteren en als geïnteresseerde bedrijven dat niet bevalt dan kunnen ze vertrekken.

  In andere landen zou deze deal reden genoeg zijn voor een diepgaand parlementair onderzoek met vergaande consequenties voor degenen die zo gefaald hebben, bewust, uit persoonlijke motieven, of onbedoeld, vanwege vergaande incompetentie.

  Suriname, het lachertje in de internationale zakenwereld.


  Maak melding

 7. Beetje waardeloos van jou om Bouterse steeds indiaan te noemen. Een echte indiaan had meer respect voor zijn volk en land. Waarom schrijf je niet die kleine Zeeuwse jongen want dat is zíjn afkomst. Maar waarschijnlijk heb jij Jacobus niet de hersens.


  Maak melding

 8. Een volgende keer als de president een overeenkomst tekent dan moet hij helemaal onderaan (in letters zo klein als een manpira) vermelden: wijzigingen voorbehouden .


  Maak melding

 9. Jullie gunnen Suriname niks…jullie rood gemutste muilezels.niks is goed. DOMME PANNENKOEKEN….Het volk haat jullie 15 JAAR niks gedaan BOGGEL OUT STELLETJE OUDE KOEIEN.!


  Maak melding

 10. @Ik Weet Het Beter, tjaaaaaaaaahhhhhh, Opa DESI heeft zijn Koloniale staatsgreep gepleegd in Samenwerking en met Advies van de smerige Koloniale Hollanders !

  Google maar Kolonel Valk van de Ned Mil Inl Dienst !

  PS : SRANAN DEMOCRATIE VERNIETIGD door de PAARSE SUKKEL !

  SRANAN ECONOMIE OOK VERNIETIGD DOOR DEZELFDE PAARSE SUKKEL !

  ONGEDEKTE-MILJARDEN-GELDDRUKKERIJ DESI & Co !

  RESULTAAT : UN KONDRE FAILLIET !!!!!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.