‘Staatsolie Ethanolproject was geen gemiste kans ‘

29
'Staatsolie Ethanolproject was geen gemiste kans '

Het Chinees bedrijf SinoSu zal binnenkort in Suriname op grote schaal Suikerriet gaan telen om er vervolgens ethanol eruit te verkrijgen en suiker. Vermeldenswaard is wel dat Staatolie dit project al lang in de planning had. Toch vindt de directeur van Staatsolie, Rudolf Elias het wegvallen van dit project uit handen van Staatsolie geen gemiste kans.

De oliemaatschappij had in de testfase al een groot geldbedrag geïnvesteerd en had bijna alles in gereedheid gebracht om te beginnen met het produceren van 40 miljoen liters ethanol en 43 duizend ton suiker. Niet lang daarna werd door President Bouterse de mededeling gedaan dat het project gestopt moest worden. Wat nu blijkt is dat de concessie was gegeven aan het chinees bedrijf SinoSu.

Ondanks deze handelswijze is Elias van mening dat dit besluit niet politiek gezien moet worden. Volgens hem was het een commerciële beslissing geweest van Staatsolie om te stoppen. Hij geeft aan dat toen Staatsolie bezig was met dit project, de prijs van ethanol twee en half keer hoger was dan wat het tegenwoordig is. Net als de prijs van olie aangezien de prijs van olie en ethanol zijn aan elkaar verbonden.

Mocht het zijn dat de ethanol markt weer opbloeit en Staatsolie voldoende financiën heeft om daarin te investeren, zal dit project ongetwijfeld voortgang vinden. Staatsolie staat zelfs open om informatie te delen met andere bedrijven, die ook bezig zijn met dit project en die graag resultaten zouden willen inzien van hun pilot. Alle informatie is nu overgedragen aan het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) die verder zal onderhandelen met SinoSu.


29 REACTIES

 1. Overal waar deze ongestudeerde moordenaar zich ermee bemoeid, word het ėėñ grote fiasco, je kan nou eenmaal een militair met 2 jaar mulo, niet inlaten met economische vraagstukken, en met die demente bejaardenclub om hem heen,op het kabinet, zal dit land eerder achteruit gaan, dan vooruit.


  Maak melding

 2. Als het alleen van Bosje en Bouta afhing, was Staatsolie in de tachtiger jaren al helemaal door hen opgevreten of voor een appel en een ei verkocht aan het buitenland.


  Maak melding

 3. Kolder in de Surinaamse polder.

  Dus bouterse verkocht Lijn 4 van Wageningen en hield geld voor zichzelf? En noemde dat een gunning.

  Niet lang daarna werd door President Bouterse de mededeling gedaan dat het project gestopt moest worden. Wat nu blijkt is dat de concessie was gegeven aan het chinees bedrijf SinoSu.


  Maak melding

 4. @ Ram Singh: De Chinezen betaalden Bouterse meer dan Staatsolie, daarom moest het gestopt worden.
  De Surinamers staan er bij en kijken er naar hoe hun land en hun rijkdommen geleidelijk aan door “baas” worden verkocht aan buitenlanders.
  Wilden de Chinezen een monopolie en mocht Staatsolie daarom niet doorgaan?


  Maak melding

 5. Ook India wilde zo’n project starten. De Chinezen zagen concurrentie aankomen en hebben toen via tjoekoes snel de concurrent uit Zuid-Azië uitgeschakeld. Daarmee werd ook Staatsolie uitgeschakeld.
  Tide tamara, we tjoekoe go moro fara.


  Maak melding

 6. Er was een tender die voorschreef dat het 1 miljard dollar moest opbrengen ???? Is dat ook daadwerkelijk ontvangen stel de regering daar vragen over een ieder die geïnteresseerd is …ik heb die tender nog die kan ik vertonen


  Maak melding

 7. Als het project quitte speelde,zou het al een hele verademing zijn voor heel wat mensen die daar werk zouden krijgen.Werk is erg schaars in ons westelijke district.
  De chinezen gaan met hun eigen mensen komen en de Suri’s mogen watertanden.


  Maak melding

 8. Su heeft een cultuur om zelf te verrijken door middelen van de staat af te romen via schijnconstruktie met mooie verhalen en de bevolking weten dat en ze klagen en mopperen maar heten, drinken en het gelacht gaan gewoon door. Sarie torie. Waardeloos allemaal en ze mopperen nog steeds su is rijk en switie sranang.


  Maak melding

 9. Liever terug in de schoot van Nederland dan onder het juk van de chinezen. Bijkans zit de helft van de Surinamers in Nederland en die hebben meer affiniteit met Suriname. Linksom of rechtsom is er sprake van een win / win situatie. Het verschil is echter, dat de chinees geen oprechte binding heeft met Suriname en daarbij de kans loopt dat Suriname op den duur stiefmoederlijk zal worden behandeld. We drijven immers nu al af op het punt van totale afhankelijkheid. Want de gene die betaalt zal uiteindelijk ook alles bepalen.


  Maak melding

 10. Laat de chinezen maar komen en overheersen wij Surinamers zijn toch niet in staat de handen ineen te slaan en gezamenlijk de schouders onder de problemen van dit land te zetten met als doel een welvarende natie op te bouwen. We staan erbij en kijken ernaar, er zijn enkelen die uit pure hebzucht zichzelf verrijken en toestaan dat dit land in buitenlandse handen komt.

  Lang leve de NDP en oppositie want ook die zijn op verrijkingsmissie


  Maak melding

 11. De suries hebben niet geleerd van het verleden. Leiders van boeroes, creolen, marons,hindoestanen , javanen en indianen zijn niet geluk om Su welvarend te maken. Laat een chinese leider nu op staan om Su te redden van het ondergang. Zoals in China en in alle aziatische landen hebben . De chinesen bewijzen dat ze ballen hebben Deze chinese leider moet zijn chinese filosofie van niet praten en produceren, hardwerken. sparen, zuinig zijn en ieder zich houden aan strenge prestatie regels, de suries opvoeden voor welvaart . en welzijn. Zonder chinese leider is Singapore geen Singapore . Laat de chinezen Su weer great again maken. . neks no fout.


  Maak melding

 12. Ik bekijk dit vraagstuk enkel en alleen vanuit een economische invalshoek. Het besluit van de president was correct en het was een strategische keuze. Staatsolie moet zich met haar core business bezighouden en niet met landbouw en de productie van suiker. De productie van ethanol moet men overlaten aan andere partijen. De kernactiviteit van Staatsolie is het raffineren van diverse brandstoffen en andere afgeleiden uit aardolie.


  Maak melding

 13. Je pakt niet het brood van de kinderen en geeft het aan de honden.De chinezen moesten maar leven van de kruimels die de Surie’s lieten vallen.Helaas heeft pikin ingi boi de rollen omgekeerd.


  Maak melding

 14. RobG
  “Ik bekijk dit vraagstuk enkel en alleen vanuit een economische invalshoek”
  Dit doe je dus duidelijk niet.
  De president heeft “de mededeling gedaan dat het project gestopt moest worden
  1. Eerst miljoenen in een project stoppen en dan afblazen, lijkt me pure geldverspilling. Geld dat niet gemist kan worden
  2. De allocatie dient toch plaats te vinden volgens de markt en niet door een van boven af opgelegde maatregel.
  3.Staatsolie heeft zijn kennis overgedragen aan een ministerie,die zal gaan onderhandelen met een buitenlandse partij. Hierdoor wordt een groot deel, zo niet het grootste deel van de opbrengsten afgestaan aan het buitenland.
  Beter was, als je onvoldoende kennis in huis hebt, deze in te kopen. Hierdoor blijft het grootste deel van de opbrengsten in eigen land en betaal je slechts voor de ingekochte kennis.
  Het bijkomend voordeel hiervan is dat de waarde van de SRD ondersteund kan worden.
  Economisch is dit dus een blunder.


  Maak melding

 15. CITAAT:had bijna alles in gereedheid gebracht om te beginnen met het produceren van 40 miljoen liters ethanol en 43 duizend ton suiker. Niet lang daarna werd door President Bouterse de mededeling gedaan dat het project gestopt moest worden.
  REACTIE: Het was dus een POLITIEKE OPDRACHT VAN DE PRESIDENT en belist geen commerciele beslissing want dat doet de directie op grond van calculaties!!

  @RobG Jij zit dus weer onzin te schrijven en paars te likken!!


  Maak melding

 16. HET WAS WEL EEN CORUPTE BENDE DIE DIT PROJECT HEEFT GEIMPLIMENTEERD ONDERLEIDING VAN WAALDIJK MARC ….ZE HEBBEN HEEL VEEL GELD OVERGEHOUDEN VAN HET NIET DOORGAAN VAN DIT Z.G.N ETHANOL PROJECT


  Maak melding

 17. Je ken en boek zo dik als de bijbel schrijven over gemiste kansen.
  Bouta wilde macht die hij en de rest zal hem worst zijn .
  Zakken vullen en dat lukt hem geweldig,hij heeft ook hartstikke lieve familie die stopt hij regelmatig wat toe.
  Ze breien de ene leugen na de andere aan elkaar, bv. Kwik op zuigen als of het grootte rotsen zijn ,wat een oelewappers.
  Als je van liegen een hartaanval kreeg ,was het gauw rustig in suriname
  Ene grote pestbend in de gezondheid zorg regering is daar debet aan bestuurlijk een zooitje,geef een sportleraar de ruimte en weet dat alles naar de kloten gaat,wat nu gebeurd .
  Als ik ongelijk hebt mag men dat zeggen


  Maak melding

 18. EU zegt nee tegen palmolie
  Het Europees Parlement vraagt de Commissie en andere Europese instellingen om maatregelen te nemen tegen palmolie. Zo willen ze dat er één certificaat ingevoerd wordt dat verzekert dat de palmolie niet uit illegale houtkap of ontbossing komt. De parlementsleden vragen ook om palmolie uit biobrandstoffen te bannen.
  Palmolie wordt gemaakt van de vruchten van de de oliepalm. Die palm is oorspronkelijk afkomstig uit West-Afrika, maar werd door de Nederlanders meegebracht naar India waar de palm zich verder verspreidde over heel Zuidoost-Azië.

  De laatste jaren komt palmolie vaak negatief in het nieuws doordat de productie van de palm controverse veroorzaakt. Zo wordt palmolie gekweekt op grond dat vroeger oerwoud was. De olie zelf is niet slecht. ‘We zijn niet tegen palmolie, maar wél tegen de monocultuur en ontbossing die het veroorzaakt’, zegt Juliette Boulet, woordvoerster van Greenpeace België.

  De productie van de olie veroorzaakt enorme ontbossing waardoor het ecosysteem van het oerwoud bedreigd wordt. Bedreigde diersoorten zoals de neushoorn, orang-oetan en tijger lopen daardoor nog meer gevaar op uitsterven.

  De tropische bossen bedekken niet meer dan zeven procent van de oppervlakte op aarde, maar zijn wel van groot belang. Ontbossing leidt tot meer bosbranden, verlies van grondwater, opgedroogde en vervuilde rivieren. Bodemerosie is ook een probleem; doordat de gronden open oppervlaktes zijn geworden, kan de vruchtbare grond gemakkelijk wegspoelen door water of meegenomen worden door de wind.

  Europeanen houden van palmolie
  Jaarlijks voert de Europese Unie (EU) zeven miljoen ton palmolie in. ‘De EU is de tweede grootste importeur van palmolie in de wereld’, zegt Kateřina Konečná, europarlementariër van de Tsjechische Republiek, aan eureporter.

  Het product is overal in ons voedsel verwerkt (chips, koekjes, sauzen en margarine, …). De olie is ook populair als ingrediënt bij biobrandstoffen en cosmetica. Maleisië en Indonesië exporteren samen ongeveer 85 procent van de wereldwijde productie van palmolie.

  HELENA COEN . 6 APRIL 2017

  Gemiste kans of niet??
  DDB heeft het geld voor andere dingen gebruikt.


  Maak melding

 19. Suikerriet het was er allemaal ,naar de klonten apoera project naar de klonten ,staatsolie goud deals EBS DIKKE VRAAGTEKENS, ALLE EXPORT producten omzeep geholpen.
  Wat lopen we hier op de waterkant te doen ,we zijn al jaren bezig met discussies, en valt mij op dat het geweldig gaat in Suriname.
  De cruiseschepen varen af en aan bij de gloed nieuwe terminals we wonen allemaal in mooie huizen met DIKKE auto,s riante tuinen , we kunnen met de trein onverwacht,vanwaar met shuttle bussen naar zanderij worden vervoerd, van daar vliegen 4 x daags naar Europa en USA GEWELDIG en dan de uitjes in SuriDubai ,bouta stuurd elke maand een bijdrage naar Nederland om ze uit de crisis te helpen en daar zijn ze blij mee.
  Er is weer eendracht in Suriname.
  Wil iemand me knijpen of droom ik


  Maak melding

 20. RobG
  Ik bekijk dit vraagstuk enkel en alleen vanuit een economische invalshoek. Het besluit van de president was correct en het was een strategische keuze. Staatsolie moet zich met haar core business bezighouden en niet met landbouw en de productie van suiker.

  Boi wat zwets je weer
  En hoe verklaar je de deelname in het goudbedrijf????
  Is dit overtollig kapitaal die beter rendeert door het te investeren????????
  Man jij als econoom lult maar wat in de ruimte.


  Maak melding

 21. Als ik je niet te pakken krijg door benzinedampen of ethanol, dan krijg ik je wel met de electrische auto. Electrocutie in de auto wordt een stuk makkelijker straks.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.