Dodelijke bacterie zat in medicatie Surinaamse baby’s

34

PARAMARIBO, 20 jan – De bacterie die uiteindelijk zes zuigelingen fataal werd, blijkt in de medicatie terecht te zijn gekomen. Volgens microbioloog Ed IJzerman betreft het de Serratia-bacterie. De baby’s waren opgenomen op de Neonatale Intensive Care Unit van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De baby’s waren te vroeg geboren en ondergingen een medicatieregime. Uit onderzoek blijkt dat alle zes stierven aan een bloedvergiftiging. In totaal kregen dertien baby’s de bacterie in hun bloedbaan.

De overige zeven worden nog behandeld. Twee van de kinderen kunnen binnen enkele dagen naar huis als hun situatie stabiel blijft. Tijdens een persconferentie van de AZP-directie zei IJzerman dat nog onderzocht wordt hoe de bacterie de medicatieruimte is binnen gekomen. Vermoed wordt dat het gebeurde via handencontact of via de airconditioning. De kinderen stierven tussen vier en dertien januari.

Kort na het eerste sterfgeval werden ook de anderen ziek. Het onderzoek wordt voortgezet met bijstand van buitenlandse instanties. IJzerman zegt dat niet te vorspellen valt hoe lang de bacterie nog actief kan zijn. Intussen zijn maatregelen getroffen om verdere besmetting te voorkomen. Alle besmette baby’s worden apart gehouden. De medicijnbereiding is verplaatst naar een andere ruimte.

34 REACTIES

 1. Rip baby’s’
  Hopelijk komt er een grondig onderzoek hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren.
  Wij willen geen excuses maar een gedegen en volledig rapport zien.


  Maak melding

 2. Misschien dat ISIS de medicijnen geleverd heeft.De antrax wordt toch ook naar mensen gestuurd.
  Maar nu Dino en Meriba op slot zijn ,is het de vraag of het de pikin ingi boi het gedaan heeft.


  Maak melding

 3. @Jacobus
  Ja toch,pikin ingi boi laat zich niet behandelen in Suriname,hij vliegt naar Cuba.Hij weet dat medische zorg in Suriname een tragedie is met dank aan hem zelf.Hij denkt alleen aan zijn gezondheid de rest mag sterven,


  Maak melding

 4. Waarom moet de onschuldig baby”s het slachtoffer worden van de bacterie, waarom zijn de bacterie niet in het bloed van regering en de coalitiepartijen terecht die het bloed van de arme bevolking leeg zuigt.


  Maak melding

 5. De gehele medische staf, inclusief de minister van Volksgezondheid moeten naar huis. Dit is ernstig. Wellicht het gevolg van gebrek aan financiële middelen en grove nalatigheid


  Maak melding

 6. Maar de aller gevaarlijkste bacterie is Desi en nu ook drager van deze bacterie meesterdief boefdraad, Kes kesi André nisikaba en beschimmelde oma jenever Simons


  Maak melding

 7. Dit heeft Bouterse met zijn paarse roversbende op zijn geweten. Deze klootzakken hebben Suriname leeggeroofd met als gevolg dat de gezondheidszorg geen geld meer heeft. Ziekenhuizen in Suriname zijn smerig. Geld om te steriliseren van apparatuur is er nauwelijks. Mondkapjes, handschoenen en zeep is ook schaars. Gevolgd infecties, bacterien en virussen hebben vrijspel.


  Maak melding

 8. Na een korte afwezigheid. Kom ik terug..en ja hoor wordt je gelijk wéér geconfronteerd met de dom loeiende koebeest RAY.bullebakken blijf je tóch behouden. Wij moeten toch met díe uilskuiken leren leven..het moet dan maar.he he!


  Maak melding

 9. Ja hoor de 2de BOERIKIE heeft zich alweer gemeld. De grote PANNENKOEK
  jZwartmans. ook erelid van de DOMME MASSA!,,,DE zielige REDIE MOESOE bende.landverraders.


  Maak melding

 10. Onschuldige zielen die sterven door de gewetenloosheid en gevoelloosheid van een corrupte massa. Eerst bacterie nu zijn het medicamenten. Altijd iets of iemand anders als de verantwoordelijke aanwijzen en nooit eigen fouten inzien is zwakzinnigheid.


  Maak melding

 11. Revo, heeft Bouterse je een broodje bakkeljauw met een blikje fernandes beloofd, malloot dat je rondloopt. Zeker je mulo diploma gaat bij de plaatselijke strontverwerkingsfabriek. Toen onze lieve hersens uitdeelde stond je niet bepaald voor aan de rij.

  Have a nice day…..


  Maak melding

 12. @ Damsco

  Dus ik heb jou ontmaskerd, Jij noemt iedereen landverraders, en jij bent er zelf één van.
  Heb je je, uitkering al gehad van het nieuwjaar mi booi ?
  Als ik jou was zou ik het advies van @ Koos opvolgen.
  Ma no djompo mi booi, bikassi yepi de éte, gi ding sma likkie yu. LPI is een alternatief, dus bedenkt voordat je springt !!!!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 13. Wanneer wij al naar de buitenkant van het ziekenhuis kijken zien wij tenzij je niet blind bent dat het gebouw er vies en goor uit ziet. Het ziet er niet uitnodigend uit.
  Over de binnenkant niet te spreken. Patiënten liggen op oude verroeste bedden. Er hangen hier en daar oude vieze versleten gordijnen. Het hele ziekenhuis is smerig en de lucht binnen in is niet fris. Hoe kan een ziekenhuis dat zich Academisch noemt er zo goor uit zien. Medicatie hoort de apotheker te maken en aan te leveren. Dat er onhygiënisch wordt gewerkt is al jaren bekend en ondanks waarschuwingen komt er geen verbetering. Er sterven onnodig mensen hier wegens corruptie, nalatigheid, en geldzucht. Het ontbreekt aan chronische deskundigheid. Ze moeten dimmen met hun groot spraak en hulp over de grenzen zoeken bij mensen die de juiste kennis hebben. Het roekeloos en ondoordacht handelen moet in de ban.Flinke bijscholingen desnoods vanuit Europa hoe het wel en niet moet. Er gaat geen dag voorbij of er wordt met doodskisten gedanst in de straten van Paramaribo. Waar ligt dit aan? Dat er genoegen genomen wordt met dit beeld is om je dood te schamen. Waarden en normen vervagen steeds meer. De ene zijn dood is de andere zijn brood.


  Maak melding

 14. Prakserie@
  Nog 5 jaar paars en dan hoeft er hellemaal niet meer bijgeschoold te worden,dan woont bout in een land dat 6x grootser is dan Nederland en er dan alleen.
  Sari Tori


  Maak melding

 15. Het kan ook aan de ventilatie gelegen hebben. Dus het rapport eerst afwachten. Ik weet niet waarom ze niet in de buitenlucht opereren, in hutjes bijvoorbeeld. Daar heb je veel minder kans een bacterie op te lopen.


  Maak melding

 16. A Prakserie, de begrafenis ondernemers varen er goed bij !!
  Als ze weten dat je het redelijk goed hebt(de familie), vragen ze de “hoofdprijs” !!


  Maak melding

 17. Wat je ook doet, je zult mij niet kunnen ontsnappen. Klein of groot, jong of oud, ziek of gezond, rijk of arm, zwart of wit, ik lust jullie allemaal.
  Jullie eindbestemming is mijn maag.


  Maak melding

 18. Het was te verwachten dat het AZP in het geding zou komen. Patiënten komen de laatste jaren steeds vaker onnodig te overlijden vanwege onverschilligheid van de specialisten of anders dat de te behandelen patiënten pas op de lange baan worden geholpen en dus wanneer het dan te laat is.

  Mijn inziens is de politiek instabiliteit / het wanordelijk bestuurlijk establishment die veelal op zijn niveau te kort schiet, hier debet aan. Alles valt nu letterlijk als een kaartenhuis in elkaar, dus ook de gehele gezondheidszorg en dit mocht nooit gebeuren. Laten wij eerst maar de second opinion van de PAHO afwachten, want er is meer stront aan de knikker. De schuldigen en/of de omstandig-heden in AZP zullen dan per slot van rekening aan de kaak worden gesteld en meer duidelijkheid in deze verschaffen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.