Parlementariër wil duidelijkheid over scalians op stuwmeer

29
Parlementariër wil duidelijkheid over scalians op stuwmeer

Ondanks het feit dat goudwinning in het stuwmeergebied van Suriname verboden is, zijn sinds vorige week weer scalians actief op het meer. Deze drijvende goudfabrieken zijn slecht voor de natuur en gezondheid van bewoners. Parlementariër Raymond Sapoen wil nu duidelijkheid van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen over de activiteiten van deze naar goud dreggende pontons.

In 2015 zei Dodson nog dat scalians verbannen moeten worden. Als het aan hem lag zouden de pontons nergens in Suriname meer worden ingezet en zouden er boetes worden uitgedeeld. En toch zijn de scalians sinds vorige week weer actief.

Sapoen vindt dat er ‘zero tolerance’ voor scalians moet zijn in het stuwmeergebied. “De overheid moet zonder aanzien des persoons overgaan tot onmiddellijke intrekking van de vergunning van de scalians die nu weer actief zijn in het stuwmeer, waarvan ik vorige week zelf getuige was” aldus Sapoen tegen de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Starnieuws maakte vorige week deze reportage over de scalians:


29 REACTIES

 1. Soso poppekast van deze overloper !!
  Misschien is hem iets niet gegund, vandaar zoveel trammelaan !!
  Trouwens is er sprake van enig gezag dat uitgaat van deze Regering?? Alleen de kleine man, hosselaar,vissers, landbouwers wordt de “nek omgedraaid”
  Niet bij “milieu-vernietigende” goudzoekers en Chinezen !!
  A No Mie tak-so !! Het volk heeft dit geconstateerd !!
  Dodson is een goed opgeleide “volgeling” van Carl de Judas!


  Maak melding

 2. Ik heb geen diplomas verder, heb niks; Maar los van de president, stop ik de hele Su regering, inclusief het parlement en haar voorzitter, met 2 vingers in mijn neus, in mijn zak.
  Niks wat men zegt, snijdt hout. Inderdaad, plavei de weg voor een ander generatie. Dat is het minst wat je kunt. Want voor de rest is allen jullie hersens, vastgeroest.


  Maak melding

 3. Als er zulke dingen in een land gebeuren dan is het regering die het wilt dat het gebeurd.Is in alle bananen republieken zo.Anders had de president al lang de macht van het geweer gebruikt.Dat is altijd heel overtuigend.


  Maak melding

 4. 5 oktober 2015
  Minister wil goudpontons weg uit Surinaamse waterwegen

  19 Januari 2018
  Parlementariër Raymond Sapoen wil nu duidelijkheid van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen over de activiteiten van deze naar goud dreggende pontons.

  bat your life Bouterse de baka atori disi.
  teki un Ai luku
  Het gaat niet meer lang duren of Regilio Dodson komt op straat te staan.

  Een kat in het nauw gedreven doet rare sprongen.
  Met deze man Bouterse weet je het nooit. Is deze man een revolutionair of een machtswellusteling?

  Het gaat nu echt fout met deze man. De schuld moeten wij bij niemand anders (adviseurs) zoeken dan bij Bouterse.


  Maak melding

 5. @ Jacobus,
  Dit is typisch het systeem in “zwart Afrika” !!

  Alleen als deze president dood is kunnen zaken op orde gesteld worden !! Wat doen de seniele beleidsadviseurs op het Kabinet ? En de RASTA-MAN, de partijgenoot van Belly en Ronnie op het Kabinet van de pres??
  En waar is Linscheer nu? En de militairen die uit neus vreten,i.p.v opte treden ter ondersteuning van de Regering?
  soso geld vergooien aan deze “padvinders” die nieteens durven om de Guyanezen de pas af te snijden op de Corantijn als ze naar TIGRI (sranang-grondgebied) varen op
  op soevereine Corantijnrievier ???


  Maak melding

 6. Sapoen{tje} … jij moet de allerlaatste zijn die om duidelijkheid vraagt over de scalians op het Stuwmeer. Je zult geen antwoord krijgen … wat dan …. ONDERKRUIPER !!!!!!!!

  Sapoen{tje} … pas op … de vraag naar duidelijkheid kan maken dat de Drugsveroordeelde Moordenaar Desiré Delano Bouterse … je m … gaat breken. Dus nogmaals ONDERKRUIPER hou je gedeinsd !!!!!


  Maak melding

 7. @ Mul,
  Sapoentje, strooit zand in de ogen van de bevolking, door te doen alsof hij opheldering vraagt ! allemaal doorstoken kaart en opgezette toneelstuk !! Alsof hij opkomt voor de belangen van Surinamers !!
  Weer zo een onbetrouwbare Javaan !! Ai go-lek-dagoebal !!
  A No Mie: het zijn mijn buurtbewoners die dit zggen !!NDP-ers lachen zich rot !!


  Maak melding

 8. Deze wong Bosjavaan is Goblok. Hij wil even op dodium staan om gezien te worden. Hij zoekt aandacht bij zijn kaboelasjawas om te laten zien dat hij nog leeft ondanks dat hij al besmet is met kwik.. Hij is nu al aan het wegrotten vergift door de Svaliens. Sarie torie die Bos Pak-eee


  Maak melding

 9. Het zal deze gasten die onze natuur naar de knoppen helpen een worst wezen. Hersenloze apen. Zo wordt de hele bevolking uitgeroeid Door milieu vervuiling. Kanker en de ziekte van Weil. Chronisch gebrek aan denkvermogen. Schiet deze gasten kapot


  Maak melding

 10. Minister Dodson: “Scalians ruimen kwikresten op”
  19 januari 2018 – 18:36
  Wereldwijd zoekt men naar een balans tussen milieu en ontwikkeling. Suriname is hierin geen uitzondering op de regel. “Wij zullen echter niet tolereren dat mensen in de goudsector over de schreef gaan,” stelt de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson resoluut. De minister reageert hiermee op berichtgeving waaruit moet blijken dat scalians weer actief zijn op het stuwmeer.

  Minister Dodson verduidelijkt dat de scalians geen werkzaamheden uitvoeren zoals dat beweerd wordt. “Ze zijn het niet aan het vervuilen; ze ruimen integendeel de kwikresten op,” weerlegt de minister eerdere berichtgeving.

  De bewindsman legt in het gesprek met het Nationaal Informatie Instituut uit dat de vier scalians vanaf december op vier verschillende locaties in het Stuwmeergebied het kwik aan het zuigen zijn uit het water. Door het zuigen en verwerken van het kwik laat de scalian vuil water achter. Dit hoeft geen probleem te zijn aangezien het water zichzelf weer reinigt. De groene kleur van het water is volgens de bewindsman niet het gevolg van de werkzaamheden van de scalian, maar van algen.

  Kwik vervuiling opzuigen hoe verzin je het ,waar veel zon is groeit geen algen ,leugenaar.
  Waar blijven de onderzoek journalisten, het word met de seconde slechter in Suriname, alles word als zoete koek geslikt ,op millieu gebied financieel bestuurlijk gebied,niks ontwikkeling mensen houden hoe makkelijk is dat.
  Geef ze brood en spelen en ze eten uit je hand, en verdraait het werkt


  Maak melding

 11. Dodson maakt zichzelf belachelijk. Hoe verzin je zulke idioterie dat de scalians kwik opruimen.
  Hoe ver is deze minkukel afgegleden. Hij ziet het Surinaamse volk zeker als debielen die alles geloven.
  Dodson komt met deze onzin omdat Bouta zijn mars breekt als hij de scalians aanpakt.


  Maak melding

 12. Het districtscommissariaat van Brokopondo voert een verhoogde controle uit op het naleven van diverse wetten en regelgeving. De enige brandweerpost in het district en de plaatselijke politie helpen ook mee. Pomphouders zijn gecontroleerd op brandveiligheid. Opslag van gascilinders en zuurstof blijkt niet te voldoen aan de gestelde eisen. Pomphouders opereren zonder dat zij een vergunning voor de Hinderwet hebben.

  Maar controle op aanwezigheid van skalians ho ho tap joe mofo daar is geen tijd voor noch mankracht om dit te doen.
  De kleine winkeliers, die geen tjoekoe betalen, worden achterna gezeten doch niet de rijke skalian eigenaars die vrienden zijn van de coalitie en de president.
  Bah wat een nare smaak krijg ik in mijn mond


  Maak melding

 13. “Ze zijn het niet aan het vervuilen, ze ruimen integendeel de kwikresten op” weerlegt de minister, Dokse, eerdere berichtgeving.

  Wat een 1 april grap terwijl wij leven in januari.

  De kip legt geen eieren maar is bezig de eieren te koken onder haar lichaam


  Maak melding

 14. probeer eens 10.000 kg kwik dat is nog geen 10.000 liters vloeistof uit het water op te zuigen waarbij er miljarden liters water in het meer ligt.
  Dit is de mop van het jaar.
  Dokse gelooft zelf zijn verhalen hij waant zich tussen de het domste volk


  Maak melding

 15. @Bigi Sma

  Het soortelijk gewicht van kwik is ruim 13 ofwel het is 13 maal zwaarder dan water en 8-10 maal zwaarder dan blubber. Kwik wordt kleine bolletjes en zakt weg in de bodem. Het is onzin om het met baggerpompen oid op te pompen. Om kwik 1 meter omhoog te zuigen moet je een pomp hebben die water 13 meter om hoog kan zuigen. Ofwel als het meer 4 meter diep is en de pomp staat 1 meter boven de waterlijn dan moet de pomp op de skalian een zuigkracht hebben waarmee water 65 meter opgezogen kan worden. Daarnaast moet men instaat zijn om water (enorm veel) en kwik (minuscuul) te scheiden.

  Dodson Zwetst in de overtreffende trap en journalisten schrijven het op.


  Maak melding

 16. Jojo
  Ik heb het over het vloeistof kwik dus niet over het gewicht.
  Dus 10.000 kg is nog geen 10.000 liters en dit in een meer dan meer dan miljarden liters vloeistof (water)

  Maar bedankt voor jou bijdrage dat Dokse meer een grappenmaker lijkt dan een serieuze minister


  Maak melding

 17. De ZOON VAN DOD, hielen-likker van DESI, braakt OP BEVEL onzinnige Leugens uit !

  Betaalt de STAAT de scalian-eigenaren voor het opruimen van KWIK ?????

  Mogen zij de BIJVANGST aan VIS en GOUD zelf behouden en de opbrengst in hun zak steken ?????

  PS : WANNEER STOPPEN DE PAARSE FAILLIET-MAKERS VAN SRANAN MET LIEGEN TEGEN HET SRANAN- VOLK ????

  Een groot deel van de ADVOCATEN die in opdracht van de STAAT KOSTELOZE RECHTSBIJSTAND VERLENEN, is AL VIJF JAAR NIET BETAALD DOOR DE REGERING VAN OPA DES B !

  STOP DE PAARSE LEE-MOFO-MANS van het PAARSE WANBELEID-REGIEM !

  TAKE YOUR PURPLE BUNDLE AND GO , GWE !!!!!


  Maak melding

 18. Waar zijn de Academich geschoolde Chemici,biologen,geologen en Ricky Stutgard om ons te vertellen of Dodson,leerling van Carl de Judas, de waarheid vertelt??
  Welke Scalianhouder gaat “fo-soso”, om niet, kwik verwijderen uit het stuwmeer ??Zijn ze multi-multi-milionaires ??Laten ze liever hun belastingen betalen wat ten goede zou komen aan de totale bevolking.Ze zijn gewoon bezig te prospecteren waar in het meer goud te vinden is,om straks een concessie aan te vragen !!!
  Wie houd wie voor de gek ??


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.