Management ziekenhuizen in Suriname wanhoop nabij

45

PARAMARIBO, 17 jan – De directies van de ziekenhuizen zijn de wanhoop nabij. Door het aanhoudend geldgebrek kan de zorg aan patiënten nauwelijks nog worden gegarandeerd. In een brief aan vicepresident Ashwin Adhin wordt aan de bel getrokken. Eerder is vergeefs aangeklopt bij het Kabinet van de President en het Staats Ziekenfonds, SZF. Beloftes en afspraken worden niet nageleefd.

Aleen al het nakomen zou een heleboel goed maken. “In oktober 2017 werden wij blij gemaakt met het bericht dat de ministerraad dertien miljoen Surinaamse dollar (ongeveer een miljoen euro) zou vrijmaken om crediteuren te betalen. Dit is nooit gebeurd en wij zijn blij gemaakt met een dode mus”, stellen de ziekenhuisdirecties in een brief aan Adhin. Het is nu onhoudbaar en gevraagd wordt om spoedoverleg.

Eerder sloot het SZF een overeenkomst met de ziekenhuizen. De ziekenhuizen zouden worden betaald tegen een bepaald tarief. Het gebeurt niet. Volgens het fonds is er geen geld. Overleg met vertegenwoordigers van het Kabinet van de President leverde niets op. “Helaas moeten we concluderen dat er niets wordt gedaan om de financiële positie van de ziekenhuizen te verlichten”, aldus de directies.


45 REACTIES

 1. De zogenaamde “volkspresident”, met zijn contract met het volk., laat jullie lekker allemaal doodgaan. Uitmoorden is hem niet vreemd. Paars = hel en verdoemenis.


  Maak melding

 2. Goh medische zorg is één van de onderwerpen die mensen gelukkig moeten maken (Maslow).
  Kennelijk is dit alleen weggelegd voor de president (Cuba) en de rijke lieden (o.a. DNA leden en ex leden en de witte kraag schurken zoal ex ministers en vrienden van de president etc)
  Geen oog hebben voor het volk om hen een gelukkig en onbezorgd medisch leven te gunnen.
  Wat nu? Geen geld geen visie geen daadkracht geen nakoming van afspraken, allemaal zaken die je de moet in de schoenen laat zinken.
  Sranang skeer en leunt wederom op familie en vrienden in het buitenland (vooral de Surineds).
  Wat nu en hoe verder?
  Zelfs de president dokt en de VP die is zo dom genoeg om proberen de hete kolen uit de koolpot te halen.


  Maak melding

 3. Mensen doen weinig om hun gezondheid goed te houden.
  Zo is bewezen dat naaien heel goed is voor de gezondheid. Je verbruikt veel calorie. Er moet meer genaaid worden in Suriname.
  Dijk-van Silos moet dagelijks minstens 3 keer naaien. Gegarandeerd dat ze binnen 3 maanden in een betere conditie zal verkeren.


  Maak melding

 4. De ocer deskundigen zijn opmerkelijk stil.Kom RobG kom met je tekst en uitleg ,kom ons vertellen waarom deze zoveelste tragedie onder je baasje heel goed is!!


  Maak melding

 5. @Bigi Sma
  Sranang skeer en leunt wederom op familie en vrienden in het buitenland (vooral de Surineds).

  Ik in elk geval niet meer sinds jaren, geld besteed ik aan mij vrouw en kinderen, die zijn tenminste dankbaar.

  Ze (ndp’rs) wilden graag nog 5 ….

  Ba zoekt, Ba heeft gevonden, Ba moet ook dragen…

  hard/triest maar waar…


  Maak melding

 6. Ray

  Wanbetaler uit de Bijlmer. Wanneer betaal je je schulden vor dat je hier groot komt praten?
  Je verschuilt je achter een mannennaam maar wij weten precies wie je bent.
  Je valt door de mand. Klaploopster.


  Maak melding

 7. Oma en opa zuchten diep om de keuze der oerdomme ndper’s binnen de familie. Wie anno 2017 nog steeds geloven dat voor 2020 ddb en duivels bezeten trawanten land en volk tot zegen zullen zijn, zijn paarse ddb bezeten zombies die werkelijk de paarse kommer en kwel van ddb en co. hun paarse stinkende corrupte schijterijen. Eigenlijk zijn ndper’s de sekteleden van de nationale demonen partij. Het is de schuld van elke ndper’s dat men ziet in deze situatie. Veel ndper’s zijn geestelijk en moreel vervallen en velen volgen ddb in zijn voetsporen zoals Dino en Meriba. Oma zugtoe, het land is waarlijk paars misdadig vervloekt.


  Maak melding

 8. De ziekenhuisbestuurders mogen wat mij betreft het wel even uitzingen zonder de vergoedingen van SZF. Zij hebben nog genoeg geld op hun bankrekeningen in binnen en buitenland staan. De SFZ moet zich niet onder druk laten zetten door deze bestuurders. De SZF moet de nota’s nog strenger controleren. Onder Front kon men onbelemmerd nota’s indienen en declareren. Lekker met een dubbele pen schrijven. Zij declareren veel hogere bedragen voor veel werkzaamheden die zij nooit uitvoeren. Het is afgelopen met deze praktijken.


  Maak melding

 9. ” Beloftes en afspraken worden niet nageleefd”
  What else is new?

  De regering en parlementariers interesseert het niet, want zij krijgen alles vergoed op kosten van de weinige belastingbetalers en gaan voor medische behandelingen toch naar het buitenland!


  Maak melding

 10. Voor de ontwikkeling van het land is het beste dat de huidige regering nog minimaal 8 jaar aan blijft. Herstel is ingezet. Laat de regering het werk afmaken. En nee Rome en Parijs zijn ook niet in dag gebouwd. Dit is een lange adem kwestie.


  Maak melding

 11. hoofdverdachte

  Parbo wat mij betreft mag jij je medicatie op tijd innemen zodat je niet zulk paars gebrabbel uitkraamt

  ***********************************************************

  Alleen paars geeft mij kracht.


  Maak melding

 12. ROY

  @Parbo

  Fawakka Parbo…langs niets van jou vernomen…

  Zijn intussen de tulpen uit je kont al uitgebloeid…je had toch verkeerde bolletjes geslikt.

  **************************************************************

  Roy, allereerst wil ik tegen je zeggen dat je naar je moer mag lopen. En dat je niks van me vernomen hebt kan kloppen. Heb heerlijk vakantie heb gehouden op kosten van de Nederlandse belastingbetaler. Maar wees niet getreurd. Parbo is back. De onversneden NDP geluid zal hier vol op te horen zijn


  Maak melding

 13. Ray, de medische specialisten declareren met een dubbele pen.Zij schrijven dubbele cheques uit het Staatsziekenfonds. De staat Suriname moet uiteindelijk opdraaien voor deze kosten. Dit jaagt de zorgkosten omhoog.


  Maak melding

 14. Elke zieke heeft het recht om met een vliegtuig naar Cuba te gaan voor behandeling. Om dit te bewerkstelligen zullen fly-overs gebouwd worden onder 40000 volkswoningen met zesbaanswegen. Als dit al klaar is wordt elke zieke vervoerd met de zweeftrein naar de internationale airport van Zanderij en bij terugkomst mag je vanuit Cuba terugvaren per Cruiseschip en aanmeren aan het cruiseterminal te waterkant. Gegarandeerd bij een volgende verkiezingswinst door de NDP.


  Maak melding

 15. Hee Ray, Noordzeekwal

  Er zijn dus nog meer mensen die je wat verschuldigd bent!!

  Wanneer ga je betalen, overloper en Noordzeekwal.

  Stoere praat hier en de grote bink hier (eeuh met een poenie) maar betalen…ho maar


  Maak melding

 16. Op mij komt het over dat sommigen er een soort van wedstrijd van maken. Er zijn 2 partijen dus je moèt kiezen? Volgens mij hebben we een groot probleem in onze gezondheidszorg. Gelet op het systeem dat wij hanteren Bazo, speelt de overheid een grote rol bij de financiering van de zorg. De artsen, specialisten en anderen moeten presteren en de overheid betaalt mee voor die dienstverlening. Het is geen kwestie van kiezen wie aardiger gevonden wordt regering of medici. Het probleem moet worden opgelost anders ziet het slecht uit voor een ieder die is aangewezen op zorg. De kwaliteit van de zorg is mede afhankelijk van de financiering daarvan. Ik las dat in Su nog geen $ 200,- per inwoner per jaar aan gezondheidszorg wordt uitgegeven. Cuba geeft $1000,- tot $1500,- uit op Aruba en Curacao is dat ca $3000 en in Nederland meer dan $5500,-. Geld is uiteraard niet alles, maar in dit geval is het m.i. onzinnig om de artsen/specialisten en directeuren van ziekenhuizen de schuld te geven. De regering doet er goed aan om met alle spelers om de tafel te gaan zitten en ook goed te luisteren naar adviezen om het probleem op te lossen.


  Maak melding

 17. Niet alleen de ziekenhuizen zijn de wanhoop nabij, het grootste gedeelte van dit volk toch wel.dankzij hun geweldige stemgedrag bij de laatste 2 verkiezingen, en zie ze in 2020 weer op die zelfde paarse rotzooi stemmen, omdat vooruitgang niet in hun woordenschat voorkomt, en blijven liever in getho,s wonen met golfplaten als omrastering,I.p.v. een nette opgetrokken stenen muur.


  Maak melding

 18. @ Manu

  Wat als de exacte grens nog moet wrden vastgesteld? Dan ga jij dus alvast een muur zetten met het risico dat je hem 10 cm moet verplaatsen? Yep sure


  Maak melding

 19. Bouterse heeft Suriname failliet gemaakt al onze reserves zijn verdwenen in zijn zak.De domme massa die voor hem hebben gekozen janken elke dag.Al die ziekenhuizen in Suriname hebben geen geld om hun personeel te betalen.Wat een ramp voor het land.Niemand durft zijn mond open te doen anders krijg je de kogel van Bouterse zelf.Die man is schaamteloos en als mens waardeloos.Maar aan alles komt er een eind Desire daarvoor zal God er voor zorgen.


  Maak melding

 20. @Van Zijsburg
  Helemaal mee eens dat het geen kwestie is één partij kiezen maar dat de problemen door de overheid en de sector samen moeten worden opgelost.
  Waar we echter niet omheen kunnen is dat de belangrijkste oorzaak van de huidige problemen in de zorg is dat afspraken niet worden nagekomen.
  Bij nieuwe afspraken moeten ook garanties komen dat beide partijen zich aan de afspraken houden anders zijn we binnen de kortste keren terug bij af met alleen maar verliezers


  Maak melding

 21. Suriname zit met een heel groot probleem in het bijzonder de regering voorlichtingsdienst. De programmamaker Cliff Limburg van Info Act doet z’n best maar mag geen journalistiek werk verzorgen. Er gaan teveel kostbare tijd verloren met deze man. Interviews afnemen ligt niet in z’n aard. hij maakt je echt vermoeid met tekst en uitleg en steeds maar blijft herhalen.

  Als de regering de gemeenschap op een objectieve manier wilt bereiken dan zal de regering moeten zorgen voor experts op het gebied van interviewen.
  .


  Maak melding

 22. @ oompie,

  Dat is triest,maar dan zou ik persoonlijk kiezen, om geen golfplaten te plaatsen, het geeft een armoedig beeld, liever dan helemaal geen omrastering.


  Maak melding

 23. Ziekenhuis management moet niet klagen. Ze hebben allemaal NDP gestemd. Dit zijn de gevolgen die toen al bekend waren (voor mensen met een beetje verstand). Dit is fundering van hun leider.


  Maak melding

 24. @Parbo & RobG

  Onder Venetiaan draaide het land op een budget van SRD 3.500.000.000 all-in dus met EBS subsidie en gezondheid zorg. Per jaar legde Nederland er ongeveer SRD 160.000.000 bij. Ondertussen werd de staatschuld teruggebracht naar historisch lage proporties.

  Nu na 7 jaar Bouterse:
   lukt het niet met het dubbele budget,
   zijn de deviezen verdampt zodra het IMF terugbetaald moet worden,
   is de staatsschuld ondertussen opgelopen van SRD 3.000.000.000 tot SRD 16.000.000.000,
   zakt de gezondheidzorg door het eis,
   is EBS een zooitje dat SRD 400.000.000 op slurpt aan subsidies zonder noodzaak (zie Jacobs haar rapport).
   Kunnen allerlei diensten niet meer betaald worden.
   Zijn er geen idioten meer te vinden die minister willen worden.
   Worden woningbouw projecten (Hanna lust) door bos overwoekerd.
   Etc. etc.

  Heren Bouterse vernield alles grondig


  Maak melding

 25. Moderne geneeskunde is een heel dure bezigheid. Alles wat modern is, alle technologie, leidt tot kosten,kosten, kosten. Mensen moeten overaan op simpelere dingen. Dan kom je vanzelf los uit de houdgrreep van die bijzonder gierige multinationals.


  Maak melding

 26. Ronald@
  Zelfs simpele ding in de ziekenhuizen zijn ook stuk omdat er geen geld is om te vervangen.
  Het is de schuld van multinationals, maar jou regering die met geld hoost en er niets voor terug krijgt.
  Zelfs Nederlandse specialisten oog en oor komen gratis en voor niks patiënten opereren en bouterse gaat naar Cuba voor checkup hoe misselijk word je daar van.
  Jullie worden horende doof en ziende blind gehouden door deze dictators


  Maak melding

 27. Een oerdomme Paarse leider die zonder MEERJAREN-FINANCIERING of Reserve-fonds, om op terug te vallen, plotseling een ZOGENAAMD NIEUW ZORGSTELSEL INTRODUCEERT !

  Deze HOOFD-YO-KOE heeft al tientallen SPROOKJES-plannen aan de bevolking voorgelegd !
  Zie Paarse Fly-overs, Sneltrein, 17.666 Volkswoningen, Cassavefabriek, Diepzeehaven etc etc !

  Deze HOOFD-YO-KOE heeft, nadat de staatskas en Alle Reserves waren weggerommeld, samen met MEDE-YO-KOE Gilmore, enkele MILJARDEN aan ONGEDEKTE SRD-bankbiljetten gedrukt !

  GEVOLG : FAILLISSEMENT vd staat SRANAN !!!!

  HOOFD-YO-KOE heeft daarna in het openbaar medegedeeld , dat hij persoonlijk de IN ELKAAR GE-DONDERDE KOERS WEER OMHOOG ZOU BRENGEN !

  HELAAS bedoelde de HOOFD-YO-KOE, NIET de KOERS vd Sranan munt, de SRD, doch de KOERS Europese munt, de EURO ! EINDSTAND 1 op 11 !!!!

  TIDE, TAMARA, A VOLK E PINA GO MORO FARA !!!!!

  STOP DE PAARSE ONDERDRUKKING !

  SLUIT HET PAARSE GEBOEFTE OP ! FREE SRANAN !!!

  PS : Verwaarlozing Ziekenhuizen en andere Medische instellingen , is helaas, slechts EEN van de Symptomen van het Staats-faillissement !
  De DES-INFORMATIE VAN LIMBO, ex-Voorlichter van Saddam HUSEIN, verliest het GLANSRIJK van de openbare HARDE Financiele en Economische KERNCIJFERS !


  Maak melding

 28. Srafu, een oerdomme paarse leider? klopt maar wat dacht je van de paarse mafkezen de achter hem aanlopen en tot over hun oren in Bouterse zijn reet kruipen, rijp voor een paars gekleurd gekken huis


  Maak melding

 29. Bouterse is een schaamteloos president die Suriname failliet heeft gemaakt en de Staatskas leeg heeft geplunderd zonder een verantwoording af te leggen aan het volk die hem heeft gekozen.Bouterse heeft gedacht een land te besturen met wapens om de burger af te schrikken zodat niemand meer zijn mond durft open te doen anders begint hij weer de schieten als in 1982 toen 15 zogenaamde tegenstanders werden doodgeschoten.Deze duivel moet zijn straf krijgen punt uit.Als hij een man is met ballen dan komt hij die rechters zijn onschuld bewijzen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.