Amnestie decembermoorden naar achtergrond ‘door crisis’

49
DNA voorzitter Simons

PARAMARIBO, 17 jan – Het streven naar waarheidsvinding en amnestie voor de decembermoorden is naar de achtergrond verdrongen. Het was nagestreefd werd met de wijziging van de amnestiewet van 1989. Volgens parlementsvoorzitter Jennifer Simons gooide de economische crisis in Suriname roet in het eten. Met de wijziging van de wet was het juist de bedoeling vaart te zetten achter het beëindigen van de nasleep van de moorden. Niet alleen de crisis bleek een groot obstakel.

De familieleden van de vijftien in 1982 geëxecuteerde mannen hebben zich hevig verzet. Een door het parlement ingestelde voorbereidingscommissie haalde nul op het rekest. “De commissie wilde hoorzittingen houden. Daar is voor het parlement duidelijk komen vast te staan dat de direct betrokkenen niet zover waren. Men heeft het niet eens kunnen opbrengen een presentatie bij te wonen”, zei Simons tijdens een persconferentie.

Een reeks presentaties was bedoeld om de samenleving voor te lichten. Het parlement nam het voortouw, omdat de wijziging haar initiatief was. Sinds de wijziging in 2012 is er niet veel opgeschoten. De bedoeling was dat na de invoering een waarheids- & verzoeningscommissie zou worden ingesteld. Het is er nooit van gekomen. Volgens Simons is waarheidsvinding de manier om de jaren tachtig te plaaten in het ‘juiste perspectief’.

Bekijk ook:


49 REACTIES

 1. Het hele tori wordt gewoon vergeten met opzet, dat is één ding wat duidelijk is. Het eis was 20 jaar voor DDB, maar dit zal nooit ten uitvoer worden gebracht ! Te meer omdat DDB
  nu onschendbaar is, en dat zal ook zo blijven. Daarom wil hij niet aftreden, en als er nieuwe verkiezing komt wordt hij door het domme massa weer herkozen.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 2. De waarheid is toch simpel? Mensen die toch al uitgeschakeld waren doordat ze waren opgepakt werden koelbloedig doodgeschoten. Moet iemand zich verzoenen met zo’n mentaliteit?


  Maak melding

 3. Deze simons is 10 keer slechter dan DiDiBrie, maar wan dee asani o drai gi joe jenny simons.. Je gaat als moeder aan de andere kant van de weegschaal staan, met de zelfde pijn die de nabestaanden nu voelen. Hopelijk word je dan een eerlijk mens.


  Maak melding

 4. Deze ranzige paarse heks moet ook voor het gerecht voor het misleiden en willens en wetens traineren van dit proces. Moordenaars moeten achter slot en grendel. Dat is wereldwijd het geval. Maar dit misselijkmakende, laffe Surinaamse volk bestaat louter uit sujetten die list en bedrog hoog in het vaandel dragen.


  Maak melding

 5. Deze mevrouw heeft duidelijk een bord voor haar hoofd, of is zij OP BEVEL gestopt met denken ???????

  Wij hebben een Grondwet met GRONDECHTEN en wij hebben rechtsgeldige strafwetten, mevrouw Simons !

  Wij hebben verdragen getekend en Surinaamse MENSEN hebben, ook op basis daarvan, MENSENRECHTEN, mevrouw Simons ! Waaronder het RECHT OP LEVEN !

  U babbelt zonder enig MEDEDOGEN of zonder enige blijk van besef over het universeel recht, het RECHT OP LEVEN, over :

  “Met de wijziging van de wet was het juist de bedoeling vaart te zetten achter het beëindigen van de nasleep van de moorden”.

  NASLEEP VAN DE MOORDEN ????? In ONZE SRANAN RECHTSSTAAT volgt na moorden, BERECHTING van de DADERS, mevrouw Simons ! NIETS ANDERS !!!!!

  PS : Maar mevrouw Simons, u boekt vooruitgang, anders dan uw baas/basja, durft u te spreken over MOORDEN, terwijl uw basja het steevast heeft over de “DECEMBER-GEBEURTENISSEN”

  Of wordt u binnenkort ook GEOFFERD of GESLACHT-
  OFFERD ??????????

  ALLE MOORDENAARS STRAFFEN ! WIJ LEVEN NIET IN SURIBABWE, mevrouw !!!!!


  Maak melding

 6. De eis van het OM is neergelegd dus nu is er geen plaats voor waarheidsvinding. Dit heeft reeds plaatsgevonden en sommige daders zijn schuldig bevonden (eis 20 jaar en 10 jaar) en sommigen zijn vrijgesproken.
  Dus waarom nog steeds volharden in waarheidsvinding?
  Laat de rechter uitspraak doen en beslis pas daarna wat er moet gebeuren.


  Maak melding

 7. Ik citeer Jeniffer Geerlings.

  “De bedoeling was dat na de invoering een waarheids- & verzoeningscommissie zou worden ingesteld”

  Nee nee.
  Geerlings en het gespuis waar zij het woord voor voerd wilden met de zogenaamde verzoeningscommissie gewoon de zaak in de doofpot doen.
  Het intereseerd Geerlings niet dat de nabestaande geen eerlijke afwikkeling in de rechtszaal hebben gehad.

  Volgens Geerlings.
  “Men heeft het niet eens kunnen opbrengen een presentatie bij te wonen”.

  Als Geerlings op zo’n presentatie alles wat krom is recht praat dan komt er natuurlijk geen hond luisteren naar een kopstuk van de moordenaars.

  Volgens Simons is waarheidsvinding de manier om de jaren tachtig te plaaten in het ‘juiste perspectief’

  Ja de grote doofpot show.


  Maak melding

 8. ALS JE DIT IN DE WERLD ZIE LOOP HET NOOIT GOED AF MOORD HEEFT OOK GODS AAN ZIEN DUS ALLES HEEFT EEN ZIEL HET OORDEEL ZAL NIET LANG MEER OP ZICH WACHTEN DAAR MOET JE HET MAAR MEE DOE DDB . HOE LANGER JE WACHT HOE PIJNLIJK HET VOOR JE IS .


  Maak melding

 9. Deze Malata vrouw is een alata maar lijkt op muisje.
  Laten we eens nuchter denken, wie criminelen en moordenaars huisvest en verdedigt, is zelf de hoofd matador.
  Het hele ja-maar en ano-mie syndroom zijn dingen die sterk manifesteren in het DNA profiel van alle Surinamers .
  Ik heb het zelf verleerd in de noord zee en met veel moeite, nu heb ik profijt aan.
  Durf eens een kerel te zijn en accepteer fouten, To say sorry to your brother is not a big deal and at leest do not kill your brother for a dollar!


  Maak melding

 10. deze moordenaar onder kennen we de ene crisis na de andere.!
  En natuurlijk zoals de MO van deze ndp regering is…ze gaan 8 dec zaak uitstellen in de hoop dat afstel zal volgen.
  Wij de rechtgeaarde surinamers gaan de surinamers en de wereld blijven herinneren dat de moordenaar gestraft moet worden.
  Morgen gaan we van boefdraad horen hoe goed het gaat met Suriname,er is geen crisis gaat hij zeggen….


  Maak melding

 11. Ray??

  Landverrader, wanbetaler, oplichtster.
  Hier verschuilen achter een mannennaam.
  In de Bijlmer bekend als de noooit betalende trut.
  Oplichtingspraktijken en een grote bek heb je.

  Langzaam begint iedereen je door te krijgen.


  Maak melding

 12. HAHHAHAAHA………… wat een gezellige boel hier !!! Maar, niet heus.

  Allemaal ww-trekkers. Kunnen jullie niks beters doe!!??

  Eerst Su naar de kloten brengen

  En nu elkaar,,,,……..haahhahaha 🙂 🙂


  Maak melding

 13. Beste (riool)waterkanters,

  Dit gedicht wil ik opdragen aan de mensen die genieten van het zaaien van haat. Ik vraag mij diep van binnen af hoe vaak u zelf voor een spiegel staat.

  En ziet u dan iemand die perfect is en van zichzelf houdt?
  Of ziet u dan een hele onzekere kleingeestige persoon met een big mouth?

  Veel reacties die hier op het forum worden geplaatst komen vanuit sarcasme, rascisme en andere vormen van negativiteit.
  Besef ten alle tijden dat de dood of ziekte die u een ander toewenst hetgeen kan zijn waar uw naaste morgen aan lijdt.

  Open allen uw ogen en besef dat de media en de politiek ons steeds verder uit elkaar willen drijven. Heb respect voor elkaar in de geest en probeer eens een keer iets positiefs over een anders te schrijven

  Positiviteit en liefde zijn namelijk de basisingrediënten die we moeten schenken aan elkander.
  Als u werkelijk iets wil veranderen aan de wereld kijk dan wat u in uw directe omgeving kunt doen voor een ander.

  Soso lobi


  Maak melding

 14. Tata Yaw

  Helemaal mee eens. Geldt vooral voor mensen die overal schulden achterlaten en nooit hun verplichtingen nakomen maar hier wel een grote muil hebben over anderen die dat doen.

  Vooral voor nietsnuttende azijnpissers die verstoppertje spelen in de hoop zo niet te hoeven betalen. De zich verschuilen achter een mannennaam zoals RAY

  4 hoog toch RAY?


  Maak melding

 15. Dit stomme viswijf van Simons speelt dommetje, terwijl ze donders goed weet, dat zij en die misiekaba, Bouva en dat andere paarse geboefte met die omstreden amnestiewet, de grondwet en de Internationale grondwet, geschonden hebben.


  Maak melding

 16. Beste is dit hele proces te schrappen. Het kost Surinaamse belastingbetaler veel geld en wijzer zullen we er niet van worden. Het proces is belangrijker voor het huichelachtige ex kolonisator dan dat het wat toevoegt aan ontwikkeling en verzoening in Suriname. Elke revolutie eist slachtoffers en in het geval van Suriname waren het er gelukkig zeer weinig. Natuurlijk is elk slachtoffer er één teveel. Een stichting om de revolutie jaarlijks te herdenken lijkt me een beter idee. Nederland zal dat prachtig vinden. Case closed.


  Maak melding

 17. Volgens parlementsvoorzitter Jennifer Simons gooide de economische crisis in Suriname roet in het eten. Is dit het argument waarmee ze haar paarse belangen beschermd. Oma taki, er staat geschreven, dat elke leugenaar een moordenaars is en vervloekt zijn alle leugenaars en moordenaars. opa taki, maar nog meer vervloekt zijn allen, groot en klein, rijk of arm, gelovig of niet die de meervoudige leugenaar en moordenaar ddb verafgoden, aanbidden en met man en macht beschermen. Do ka tot in de eeuwigheid.


  Maak melding

 18. Oom Ludwig,

  Het erge is nog dat simons een kruis om haar nek draagt terwijl ze een duivel is en een duivel beschermt. Deze narcisten hun ziel zullen branden in hel na hun dood. Voor eeuwig


  Maak melding

 19. @Bigi Sma
  De eis van het OM is neergelegd dus nu is er geen plaats voor waarheidsvinding. Dit heeft reeds plaatsgevonden en sommige daders zijn schuldig bevonden (eis 20 jaar en 10 jaar) en sommigen zijn vrijgesproken.
  Dus waarom nog steeds volharden in waarheidsvinding?
  Laat de rechter uitspraak doen en beslis pas daarna wat er moet gebeuren.

  woensdag 17 januari 2018 om 12:50 uur.
  ??????????????????????????????????????????
  OMDAT HET OORDEEL NIET EERLIJK IS VERLOPEN JO KOE !


  Maak melding

 20. Deze zeer respectabele dame heeft 1000% gelijk,…stoppen met deze muppet shlow,…een al eeuwen lange POPPENKAST,moet nù stoppen.want het land lijde eronder man,..OENOMANG SROTO BOUTA ! a bewijs zwak !


  Maak melding

 21. Deze kwestie houdt Suriname reeds 35 jaren in de greep. Er moet een oplossing hiervoor komen. Zo niet dan zal het als een molensteen om de hals van Suriname blijven hangen. De beste oplossing moet gezocht worden in het toepassen van de regels die we met z’n allen hebben vastgesteld en die internationaal worden erkend en herkend. Suriname is een rechtstaat er is onafhankelijke rechtspraak. In deze kwestie heeft de Auditeur Militair zijn strafeis uitgesproken. Nu is het aan de advocaat van de verdachte. Vervolgens zal er een moment komen waarop de rechter dan een uitspraak doet. Na de uitspraak kan het misschien voor de gemoedsrust van Suriname dienstig zijn dat op een goede manier wordt nagedacht over amnestie. Voor geen enkele samenleving is het goed dat een begane misdaad ongestraft blijft. Dat werkt willekeur en klasse justitie in de hand. Het is en blijft een heel complex probleem dat niet eenvoudig op te lossen zal zijn. Maar een ding is zeker het recht moet altijd zijn beloop hebben.


  Maak melding

 22. Hee Ray, Noordzeekwal

  Wanneer ga je betalen, overloper en Noordzeekwal.

  Stoere praat hier en de grote bink hier (eeuh met een poenie) maar betalen…ho maar

  Maak je je post wel open?


  Maak melding

 23. We komen er nooit uit.
  De kolonisator lacht het hardst en houdt de kluis gesloten voor de waarheid.
  Intussen voeren we een symbolische rechtzaak op met een aangewezen verdachte. Getuigen verklaringen van 35 jaar terug op de seconde af. Wie houdt wie voor de gek?
  Laat NL die kluis opengooien en naar voren stappen waarom zij zich hebben bemoeid met de politieke handel en wandel in SU. Zo niet boek dicht gooien anders gaan we de geschiedenis is met een politieke rechtzaak.

  Dan staan we pas echt voor l*l

  Wintie praktijken op een Bouta-pop in NL.


  Maak melding

 24. Oompie

  Oompie

  Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden.

  Oompie

  We komen er nooit uit.
  De kolonisator lacht het hardst en houdt de kluis gesloten voor de waarheid.
  Intussen voeren we een symbolische rechtzaak op met een aangewezen verdachte. Getuigen verklaringen van 35 jaar terug op de seconde af. Wie houdt wie voor de gek?
  Laat NL die kluis opengooien en naar voren stappen waarom zij zich hebben bemoeid met de politieke handel en wandel in SU. Zo niet boek dicht gooien anders gaan we de geschiedenis is met een politieke rechtzaak.

  Dan staan we pas echt voor l*l

  Win tie praktijken op een Bouta-pop in NL.


  Maak melding

 25. Laat NL die kluis opengooien en naar voren stappen waarom zij zich hebben bemoeid met de politieke handel en wandel in SU. Zo niet boek dicht gooien anders gaan we de geschiedenis is met een politieke rechtzaak.

  Dan staan we pas echt voor l*l

  Win tie praktijken op een Bouta-pop in NL.


  Maak melding

 26. De vezoen of ik schiet show van Tante Jenny en dat op kosten van de belastingbetaler.

  En de soso lobi martelingen van Tata Yaw op 7-9 december 1982


  Maak melding

 27. KLUIS van de kolonisator zitten de handen en de vingers van de Sranan MILITAIREN die samen met en olv DDB Onze Landgenoten hebben Gemarteld en hebben doorzeefd bij de 8 December Massamoord !

  PS : DDB heeft met zijn Koloniale staatsgreep, samen met onze koloniale vijand, Holland, HET DEMOCRATISCHE BEWIND IN SRANAN WEGGESCHOTEN !

  De Redi Musu Desi onderdrukt Ons Volk nog steeds via ZWARE PAARSE CORRUPTIE EN VIA EEN GIGA- STAATSFAILLISSEMENT !

  LAAT OPA DESI ZIJN EIGEN LEGERLEIDERSDOSSIER OPENEN AUB, STUUR HET NAAR DE KRIJGSRAAD !!!!!


  Maak melding

 28. Zolang Bouterse zich bedreigt voelt zal deze nooit de waarheid vertellen. Deze hangt de dommen uit en zorgt voor meer schade en schaamte bij de partijgenoten. Een suggestief persoon dat geen vlieg kwaad doen. Maar de gedachte dat deze man oproept is erger dan een atoombom.

  Bouterse lijdt aan angststoornis of zo je wilt geestelijk marteling.

  Ik vindt het erg zielig voor die mevrouw Jennifer Simons-Geerlings dat ze dit nu moet komen vertellen.


  Maak melding

 29. Stompzinniger kan het niet.
  Is dit mens nu compleet gestoord??
  En wat heeft die troll Sandew Hira dan al die tijd gedaan. Dat circus heeft miljoenen gekost.
  .
  Ze gaan zeker nu met een nieuwe poging beginnen??
  GELUL. GEWOON HET PROCES AFWACHTEN EN UITVOEREN!!!


  Maak melding

 30. Duivel, opa desi bouterse laten we over voor de natuur!
  Chavez wilde ook voor levenlang pres zijn toch?
  Waar is hy nu? In zijn graf toch?
  De here daar boven zal oordelen over het lot van ons allen!
  Aan j lot kan j niet ontkomen!
  Er moet wel gezegd worden dat opa bouta su naar de afgrond heeft gebracht!


  Maak melding

 31. sergeant ddb heeft op 25 februari 1980 onder zijn leiding met 15 sergeanten een coup gepleegd in de republiek Suriname en de wettig gekozen regering van de verkiezingen van 1977 onder leiding van President Henk Aron aan de kant gezet. Hij is vanaf die datum de dictator van Suriname met als tweede man Roy Horb.

  Op 8 december 1982 trekken ze nog steeds aan de touwtjes en bepalen alles wat er in Suriname moet gebeuren. Onder zijn leiding worden 15 andersdenkenden opgepakt en opgesloten en naar Fort Zeelandia gebracht en standrechtelijk geëxecuteerd. Hij was zelf ter plekke aanwezig in Fort Zeelandia op dat/het moment van de executie.

  Wie is dan verantwoordelijk voor opgepakte en in de gevangenis opgesloten 15 andersdenkenden in Fort
  Zeelandia?
  Al deze 15 slachtoffers zijn persoonlijk in de kamer waarin ddb was en achter een bureau, waarop hij tijdens zijn betoog naar de tegenstanders heftig met zijn vingers tikte zat langs geweest gekomen, alvorens ze naar Bastion Veere in Fort Zeelandia in Paramaribo werden gebracht en werden doodgeschoten.
  Let op! ook gevangenen hebben rechten, zelf in tijdens een oorlog.

  Wie houdt wie voor de gek met zulke antwoorden?
  – Wie is hiervoor verantwoordelijk?
  – Wie moet hiervoor vervolgd worden door de krijgsraad/rechtbank in Paramaribo Suriname?
  – Kunnen (ongewapende) gevangenen die op dat moment in Fort Zeelandia in de gevangenis goed opgesloten zaten, zwaar bewaakt worden door militairen die tot de tanden zwaar bewapend zijn, onder gezag van ddb staan en hij de leiding had van het land enige gevaar vormen voor Suriname en de Surinamers?
  zie enkele antwoorden van ddb:
  – ik was daar niet aanwezig,
  – ze zijn op de vlucht van achteren dood geschoten,
  – een valse alibi dat hij daar tijdens de executie niet aanwezig was, om zijn hachje te redden (Fred Derby gaf aan dat ddb daar wel aanwezig was),
  – gewijzigde amnestiewet van 2012,
  – waarheidsvinding,
  – ik kan mij niets meer herinneren wat er op 8 december 1982 gebeurd is?
  enz, enz.

  De vraag aan iedere Surinamer.
  Wie houdt Wie Voor De Gek?
  Ben ik nou degene die zo slim ben of ben jij zo dom?

  Surinamers kijkt u naar de man die u uw president noemt en zie ook zijn luchtkastelen waarmee hij u ook belazert en kijkt u ook goed naar uw zelf of u dit wilt of verdient. Kijkt u ook hoe het financieel, economisch, sociaal met Suriname en uw leven is.

  Zie ook wie zich sinds 25 februari 1980 vreselijk heeft verrijkt en nu tot één van de rijkste personen van Suriname is geworden. Zie ook wie de anderen zijn die ook stinkend rijk geworden zijn, geen vis meer verkopen met slippers, rondhout verkopen voor de Chinezen, Mercedes Benzonderneming heeft, grote huizen hebben, enz, enz.

  Let u ook op wie de voorzitter wordt van de OKB?
  Suriname is een roversnest en als u niets onderneemt, zal het voor u niet beter worden.

  Time4Change!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 32. Simons na de boutisme virus zal je geen leven meer hebben je moet je klaar maken voor je rechts gang naar de rechters jij hoor ook bij deze ondergang van suriname .


  Maak melding

 33. Simons moet niet misselijk doen. Volgens haar is er helemaal nooit een coup geweest in Suriname en zijn er helemaal geen mensen doodgeschoten. Want als dit wel het geval zou zijn geweest, waarom wordt het dan op school niet onderwezen als zijnde moderne geschiedenis van Suriname?
  Bovendien: als er een wetsvoortsel was aangenomen voor verzoening en waarheidsvinding, waarom zijn deze gebeurtenissen van 1982 dan niet openomen in de geschiedenisboekjes?
  En hoe komt dat een regering die zgn verzoening wil, nooit een gebaar maakt op 8 december dat er iets tragisch is gebeurd op deze datum?


  Maak melding

 34. De hele amnestiewet is niets om die moordenaar te beschermen voor zijn daden die hij gedaan heeft.Somohardjo en Brunswijk moeten zich schamen om die goedkeuring.Ze zijn gewoon lafaards.Dat is mijn mening als Surinamer.Ook toen ze in de regering zaten hebben zichzelf verrijkt ten kosten van alles.Dat wil ik ze nog meegeven.


  Maak melding

 35. Er is een vent met ballen in Suriname BELFORT met zijn redevoering in het DNA waarbij hij de president er van langs geeft , die op slot weg loopt ,omdat hij geen weer woord heeft .
  Met een wapen in z,n hand is hij sterker de lafaard


  Maak melding

 36. IEDER MENS MOET ZIJN STRAF KRIJGEN VOOR WAT HIJ HEEFT GEDAAN TEGEN DE MENS HEID NIETS , ANDERS EN GEEN EIGEN RECHT DE RECHTER HEEFT HET LAASTE WOORD PUNT UIT .


  Maak melding

 37. Half suriname is in gijzeling genomen door een psychopaat zonder geweten.
  Alleen dan kan je verder moet jou leven eten drinken feestvieren je verjaaaardagen vieren en doen alsof er niks aan de hand is want het raakt je niet.
  Het kwaad huist in deze persoon.personen


  Maak melding

 38. Een Volk Dat Voor Tirannen Kiest/Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  Wat Surinamers kunnen/moeten leren van 25 februari 1980, 8 december 1982, Moiwana86moorden, Regering Wijdenbosh/een regering onder bevel van ddb, Regering ddb 2010, regering ddb 2015 tot heden, smeergelden Ballast Nedam van de Wijdenboschbruggen, 400 niljoen Nfl dat Nederland tussen 25 februari 1980 tot 8 december 1980 uit de verdragmiddel aan Suriname overmaakte en in zakken van ddb en gangsters verdwenen, cocaïnedoorvoerland naar Europa en USA, militairen aan de macht, mensen angst aanjagen, corruptie, gewijzigde amnestiewet, enz, is hoe het niet hoort te zijn in een democratische rechtsstaat.

  Hopelijk dat dit gebeuren, dit stukje geschiedenis,, deze periode een heel wijze les voor Suriname en de Surinamers zal zijn, een vingerwijzing om waakzaam te te zijn, waar naar ze altijd zullen terug verwijzen en de democratische rechtsstaat in Suriname stand zullen laten houden.

  Eens Maar Nooit Weer.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 39. TERWIJL GEZONDHEIDSZORG E NAK PANJA EN ALLE ANDERE SECTOREN KLAGEN ……… DAN KOM ZE NU MET EEN AMNESTY GEDOE OP MENSE …….. SO SO SARI……SOSO STRESS GEEFT ZE DIE ARME BURGERS VAN SU……….


  Maak melding

 40. Dit gaat niet vergeten worden en ze zullen alle hunieuwe verdiende straf krijgen en dan niet alleen die gene die schuldig zijn ook die de rechtsgang treineren. …de staat Suriname heeft geen respect voor haar volk …DAT GAAT AFGESTRAFT WORDEN! !!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.