zaterdag, juni 15, 2024
HomeFotoZonnepanelenproject SBMG vandaag van start in Suriname

Zonnepanelenproject SBMG vandaag van start in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Het Surinaams-Nederlands hiphop- en rapduo SBMG poseert met minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling(m) in Suriname. De artiesten Chyvon Pala(Chivv) en Henk Mando(Henkie T) hebben donderdag een bezoek gebracht aan de minister en hem uitleg gegeven over hun ambitieus zonnepanelenproject, waarmee zij 67 dorpen in het binnenland van Suriname willen voorzien van zonne-energie.

Het doet de artiesten pijn dat kinderen in veel dorpen na zonsondergang geen boek meer kunnen lezen of huiswerk maken. De groep die heel populair is van het nummer ‘4 Keer Duurder’ wil op deze manier het succes delen met het land waar de jongens hun roots hebben.

Het startsein wordt gegeven op zaterdag 13 januari in het dorp Masiakiiki aan de Boven-Surinamerivier. Een deel van de kosten wordt gedekt door de rapgroep en de rest door sponsoren. Het project geniet veel steun van de Surinaamse regering. Ook president Bouterse toonde interesse:

Bussiness Talk with our president. ZonnePaneelProject coming soon 🇸🇷

Een bericht dat is gedeeld door @ chivv op

De 1e staat in het dorpje Masia #trots 🙏🏾🇸🇷❤️

Een bericht dat is gedeeld door @ chivv op

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. Hoe lang bestaan die zonnepanelen niet, deze hadden allang in het binnenland geinstalleerd moeten zijn, na al die jaren van nalatigheid van deze moordenaar en dat andere paarse geboefte om daar in de afgelopen 7 jaar werk van te maken, heeft schijndood het licht gezien, daar hij nu wel geinteresseerd is.


  Maak melding
 2. Een goed idee om dit te doen, maar het is te hopen dat er een goede plan van aanpak er ten grondslag ligt, zowel van deze twee luitjes als het team dat erachter staat als van de dorpen, overheid waar het zal plaats vinden.

  Zoals bekend is, is als er een siebieboesie in Suriname is al deze dorpen onder water komen te liggen, zowel langs de Marowijnerivier, Lawa, Marowini, Tapanahony, Cotticarivier/gebied. Hetzelfde kan gezegd worden van de Surinamerivier, granrio, pikin rio enz, langs de rivieren waar er dorpen zijn.

  Deze gebieden moeten dan ontruimd worden. Hopelijk dat een ieder zich hiervan goed bewust is.

  Nogmaals een goede plan van aanpak is heel belangrijk, de waterstanden bij siebieboesie, dorpen die ontruimd moeten worden, scholen die gesloten worden, enz en de bewoners met hebben en houden hun toevlucht in Paramaribo zoeken.

  Weer en klimaat, neerslag, hoot/laagwaterstanden in de dorpen de dorpen tijdens siebieboesie tijdens het regenseizoen. Als met deze zaken geen rekening wordt dan na weer pangie, poer pantgie. Informatie van deze dorpen zijn heel belangrijk. Daarom moet de Overheid, weerkundigen. klimaatdeskundigen die over weersgesteldheid verstand hebben ook in betrokken raken, de Adek/ NATIN, duurzame energie voorziening, dorpsbesturen, onderhoudt en toezicht van de zonnepanelen door deskundigen.

  dink a (his)torie en niet te hard van stapel lopen. Een goed initiatief vraagt ook nog deskundige aanpak, uitvoering, onderhoud, waardoor het ook stand houdt. De stand van zaken over talrijke zaken van de dorpen, kampen, het regenseizoen, stand van het water in de gebieden, enz moet men kennen.

  Alle actoren die het tot een succes kunnen maken moeten erbij betrokken raken.

  Ik wens ze succes toe, waardoor iedereen hiervan en hieruit zou kunnen leren en het navolging vindt bij alle Surinamers, die iets voor Suriname willen en kunnen betekenen voor land en volk.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 3. Wat heb je ’s nachts aan die zonnepanelen? Dan moet je weer dure accu’s aanschaffen die onderhoudsgevoelig zijn. Hoezo kunnen die kinderen niet studeren met een kokolampoe?


  Maak melding
 4. Bengel, voor jou is het blijkbaar te laat, jij hebt al te veel giftige dampen, afkomstig van kokolampoes, ingeademend, je hersenen zijn Al zo beschadigd dat je het nut van zonnepanelen niet meer kan inzien. En natuurlijk moet je accu’s aanschaffen, ik heb nog nooit van een zonnepanelen installatie gehoord zonder Accu, net zoals je dure petroleum moet aanschaffen voor je kokolampoe. De zon komt elke dag wel gratis op maar om electriciteit op te wekken moet je de installatie inclusief de accu’s wel kopen.

  Als de overheid het initiatief van deze jongens echt wil steunen, dan moeten ze beginnen met de invoerrechten op de materialen af te schaffen, desnoods alleen voor de komende tien jaar. Ik overwoog, in Paramaribo, ook zo’n installatie aan te schaffen, maar ik heb daarvan afgezien omdat ik deze boevenregering de invoerrechten niet gun.


  Maak melding
 5. @Kakafowroe,

  Hoe kom je erbij dat kokolampoe alleen op petroleum brandt? Vroeger brandde men die lampjes met kokosolie, dus zonder giftige dampen.
  En ja, de zon is gratis, maar de accu niet en die zonnepaneel ook niet.
  Wat is er mis mee om te gaan slapen als het donker wordt en weer wakker te worden als het licht wordt? Zo heeft de natuur de mens ook gebouwd.
  Weet je dat 50% van de ziektes bij mensen ontstaan omdat ze deze regel niet meer handhaven?


  Maak melding
 6. Hoeveel stroom zal per dorp geleverd worden?Dat is niet duidelijk.Hoeveel huishoudens kunnen per dorp voorzien worden.1,2,of honderd?Belangrijk om dat te weten.


  Maak melding
 7. Waqoof, kan je wel begrijpend lezen,ik schreef toch dat je de panelen en de accu moet KOPEN. En Al gebruik je alleen kokosolie in je kokolampoe, dan nog komen bij het verbranden daarvan schadelijke gassen (rook) vrij, of denk je dat bij het verbranden van kokosolie alleen zuurstof en waterdamp vrijkomen?


  Maak melding
 8. Er is niets mis mee om te gaan slapen wanneer het donker wordt en weer wakker te worden wanneer de zon weer schijnt, maar dan moet je er wel genoegen mee nemen dat je net als een pingo of pakira moet leven en vooral niet als een modern mens, die in de avonduren wil studeren, of ook gebruik wil maken van een ijskast,radio, T.V., computer enz. enz.


  Maak melding
 9. er is ook 220 volt stroom beschikbaar in suriname; naast 110 volt!!! aanvraag voor een aansluiting 220 volt is ongeveer 600 us dollar + 5000 srd???… voor een aansluiting…


  Maak melding
 10. kan er naast zitten, maar in elk geval moet je wel wat voor over hebben, en wil je DAT NIET!!!!! nou dan moet je kijken hoeveel zonnepannelen en 24/volt accu je nodig hebt om zeg maar 5 kilowatt ( 5000 watt) om op te slaan. je moet eerst uitrekenen hoeveel stroom je op een dag zult gebruiken…. stofzuigen/koelkast/tv/computer/haar droger/ wasmachine/wasdroger; kortom heb je dan ongeveel per dag 5000 watt stroom nodig of MEER…hoeveel watt kan ik opwekken met bewolkt weer in suriname, en met zonlicht weer veel meer. succes….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES