Strengere dier- en plantcontrole op Surinaamse luchthaven

11

PARAMARIBO, 11 jan – De controle op dieren en planten wordt strenger op de Johan Adolf Pengel luchthaven. In samenwerking met het Amerikaanse ministerie van Landbouw wordt een speciaal programma uitgevoerd. Het programma, Don’t Pack a Pest, moet voorkomen dat ziekten en plagen worden in- of uitgevoerd. Voor Suriname spelen grote belangen, zegt minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt & Visserij.

Zowel bij de invoer als uitvoer gaat het om risico’s die miljoenen kunnen kosten. Passagiers zijn zich vaak niet bewust van deze risico’s. Het kan dan gebeuren dat wat klein en onschuldig lijkt, grote gevolgen meesleept. “Jaren terug had ons land geen tomatenboorders, maar vandaag de dag is het een behoorlijke plaag. Het is binnengebracht, net als de wolluis”, zegt Algoe tegenover de Ware Tijd.

Ook voor de export is het van belang dat veiligheid wordt gegarandeerd. Er is dus geen andere keus dan de controle op te voeren. Op de luchthaven zal een speciale afdeling worden gevestigd. Deskundigen van het ministerie zijn belast met de controle. Volgens Algoe zal het publiek uitgebreid worden voorgelicht via de media. Het Amerikaanse initiatief Don’t Pack a Pest is in 2010 gelanceerd.


11 REACTIES

 1. Eigenlijk zijn ndpers, een eigenaardig dom soort beesten van mensen. Deze oerdomme misdaad ddb aanbidders verdienen het om gecontroleerd te worden op het ddb virus, dat vreselijk misdadig besmettelijk is van vooral moord, drugs en roof bacterie. Ndper’s zijn de ware oorzaak dat het gehele land en volk dieper wegzakt in de paarse hel van ddb, waar moord, roof en drug delicten de paarse cultuur is gaan uitmaken. Wo ka. Alles wat de ndp te maken heeft van hoofd tot voetzool is paars misdadig besmet en verziekt, oma zugtoe. Dresi no de mi boi gi a didibri besmetting disi. Opa taki, a enige dresi sa kan jepi na Waarjeid en Gerechtigheid, maar ndp staat voor leugen en onrecht dus dresie no e go jepi neks neks neks gi deng dong potie law ndpsma.


  Maak melding

 2. gevaarlijke plaag is ook de staatskas boorder dat snel over het land verspreidt. deze heeft reeds slachtoffers gemaakt in de inhoud van portemonais en kassas. het is gemakkelijk te bestrijden maar niemand wil daar wat aan doen.

  in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw was er ook een variant van deze ziekte opgedoken. toen had er wel een totale bestrijding aan deze staatskas boorder ziekte plaatsgevonden. helaas is de bevolking vergeetachtig en namen dus geen maartregelen daar tegen.

  jammer vinden velen en hun hoop is nu alleen gevestigd dat de ziekte vanzelf overgaat. Alleen weet men niet wanneer.


  Maak melding

 3. Laatst zijn er kakkerlakken boven op een gemaakte pom gevonden op Schiphol. Dit verdwenen na het verdelgen van dit ongedierte meteen de prullenbak in. Waarom doen mensen dit? Alle soorten groenten uit Suriname kan je ook in Nederland kopen. Sommige mensen slepen met heel wat onnodige dingen achter zich aan. Onbegrijpelijk.


  Maak melding

 4. @Bien

  Welke ziektes komen dan vanuit Nederland SU binnen?
  Volgens bevatten de groenten vanuit SU meer ongedierte en hoge concentraat aan pesticiden dan die uit Nederland komt.

  LVV heeft meer mensen belooft om aan een baan te helpen. Hoezo ambtenaren apparaat onder de loep nemen. Gaat nooit gebeuren.


  Maak melding

 5. Beste Soeresh Algoe ik ben er niet mee eens. Het zijn die amerikanen die fruit en noten overal vervoeren.
  Surinaamse insekten gaan dood in koude landen.
  Koude landen insekten maken een soort antivries tegen de kou en die soorten zijn plagen van warme landen. We hebben geen gif en kunstmes nodig. Schadelijke insekten worden door de goede insekten opgeruimt. Jammer dat door gif en kunstmes de goede insekten dood gaan en de schadelijke insekten het gif juist nodig heeft. Alle beste wensen. Dr. Dewanand Makhan
  Meer over mij in
  Search Results
  Dewanand Makhan on ResearchGate
  https://www.researchgate.net/profile/Dewanand_Makhan
  Dewanand Makhan is on ResearchGate. Read 285 publications, 9 answers, and contact Dewanand Makhan on ResearchGate, the professional network for scientists.
  You’ve visited this page many times. Last visit: 12/29/17


  Maak melding

 6. Vorigjaar arriveerde ik op vakantie in New York deed mijn koffer open om mijn kleding uit te pakken en wat sprong er als eerste uit mijn koffer een kamrawintje.


  Maak melding

 7. En ding wang sa lobi ipo Ned soté, je haalt je land en je mensen steeds naar onderen. Allen zials jij zal maken dat het nooit goed komt met Suriname. Siso fjo fjo je pot tap Sranang, dong beest. Holland beter…blijf daar met je hebi


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.