Plantenkas op Barronschool bevorderd landbouw in Moengo

33
Plantenkas op Barronschool bevorderd landbouw in Moengo

Momenteel wordt in Suriname, samen met 6 studenten van de TU Delft, gewerkt aan een project om een plantenkas op de Barronschool op te zetten, welke zal bijdragen aan de landbouw in Moengo. Door middel van een subsidie is het mogelijk geweest een metalen kas te importeren en die gereed te maken voor onderwijs op de Barronschool. Drie Studenten werken de bouw van de kas op school en drie andere studenten starten een bedrijf dat houten kassen zal verkopen.

Deze en volgende week is men nog druk met de bouw en het gereed maken van de metalen kas op de Barronsschool. De kas moet ervoor zorgen dat de LBGO-school weer een richting ‘Agrarische Productie’ kan starten, omdat deze een aantal jaar geleden helaas is komen te vervallen. Met de kas moet het beroep boer meer aanzien krijgen, en leerlingen motiveren om bij te dragen aan de voedselproductie binnen Suriname. Meer info over het project, dat de naam deelt met de gelijknamige start-up, is te vinden op www.uiteigenkas.ga.

Op donderdag 18 januari zal de Marowijne Agri & Food Beurs zijn, een groot evenement over landbouw in de regio. Uit Eigen Kas zal hierop aanwezig zijn, en tweemaal een rondleiding verzorgen naar de kas met leerlingen van de school.


33 REACTIES

 1. Wat een zonde. Een kas is nodig in Nederland, waar het koud is en er in de winter minder zon is. In Suriname is er helemaal geen kas nodig. Plaats dan maar heel Suriname onder de kas.
  Kas betekent massaproductie dus minder smakelijk. Natuur betekent de sterkste hebben overleefd en zijn smakelijk EN erg gezond.


  Maak melding

 2. Zonder de kennis van Technische Universiteit uit Delft kunnen ze niks.
  Kennis overdracht van uit Europa moet er zeker zijn. Brunswijk moet echt stoppen met al ons hout te verkopen.Deze baviaan is zichzelf aan het verrijken en doet niets voor het volk.Geef hem een flinke schop onder zijn kont.De regels moeten flink aangescherpt worden anders gaat het land verder naar de knoppen.


  Maak melding

 3. De Hindoestaanse en Javaanse boeren in Kwatta, Weg naar zee, Commewijne, Saramacca en Nickerie deden het meer dan 100 jaar zonder hollandse kassen te importeren. Ze stuurden wel hun kinderen naar Nederland om dokters, onderwijzer, economen en ingenieurs te worden.


  Maak melding

 4. SOIL Masonkondre is een initiatief van Surinamers en is ontstaan vanuit Marowijne. ‘Ai baja ze kunnen het niet zelf’. Neen, we doen het zelf. Het zijn Surinamers die achter de organisatie zitten, alleen we roepen deskundige hulp van derden in. En we vinden het niet slecht de hulp van Delft en andere universiteiten in te roepen, integendeel. Zo roepen we ook de hulp in van AdeK en PTC en willen we graag samenwerken met het Natin. Dit zijn Surinaamse Surinaamse instituten. Bij ons gaat het om de juiste kennis te vinden en daar zijn we naar op zoek.
  Mensen die zeggen dat de kas alleen voor koude landen bedoeld zijn, zouden in landen als China, Saoedie Arabie en Egypte moeten gaan kijken. De kas is bedoeld om een gunstige teeltomstandigheid voor het telen te creeren het hele jaar door. Ook in Suriname heb je perioden met te veel zon of te veel regen waardoor bepaalde gewassen niet kunnen groeien. Door de kas schakelen we dat uit. Onze kas is bovendien een tropische kas waar we zelf aan gewerkt hebben. Het idee van de tropische kas in dit formaat komt van SOIL, een Surinaamse organisatie en Delft ingeschakeld omdat we technologie in de kas wilden stoppen. Ja, de kennis van de TU Delft is hoogwaardige kennis en we zijn blij dat ze met SOIL willen samenwerken en dat studenten van Delft naar Suriname willen. Dat gebeurt als meer dan 10 jaar en we hebben een goede relatie kunnen opbouwen met Delft en ook met hogescholen zoals Aeres en HAS Den Bosch. Ik denk dat we meer instituten moeten inschakelen die kunnen helpen met de ontwikkeling, vooral met het inzetten van technologie.
  Als we niks doen zal het land naar de knoppen gaan en we moeten durven andere dingen te doen. Landbouw is belangrijk voor Suriname en we proberen op lbo-niveau landbouw terug te krijgen in Marowijne, maar ook op alle andere niveau’s: mbo, hbo en universitair. We denken dat in heel Suriname alle vormen van onderwijs zouden moeten worden aangeboden en niet alleen in Paramaribo. De kas is een lab, we noemen het daarom ook Greenhouse Living Lab. Daarin gaan we experimenteren met o.a. de Adek, met LVV en trainingen verzorgen. Kennis creeren in Suriname. Dat zouden we meer moeten doen. En landbouw heeft de toekomst en telen in de kassen ook, zo kan je de teelt beter controlleren en betere gewassen krijgen. En we moeten niet bang zijn nieuwe dingen te doen.
  Vanuit SOIL zouden we graag dingen willen horen wat we moeten doen om het land vooruit te helpen. Daarom creeren we het platform van de beurs zodat allerlei mensen en kennisinstituten bij elkaar kunnen komen om ideeen uit te wisselen en na te gaan of ze samen kunnen werken om tot een beter resultaat te komen. Ook kritiek is welkom. Het houdt ons scherp en we moeten scherp blijven om het werk te doen wat we doen.


  Maak melding

 5. @ SOIL Masonkondre: Het doet mij veel plezier om je verhaal te lezen. Dit is een prima ontwikkeling, precies wat Suriname nodig heeft. Jammer dat er nog zoveel kortzichtigheid is bij mensen die niet weten waar ze over praten.
  Een land dat zichzelf niet kan voeden met eigen producten is niet alleen niet onafhankelijk, maar niet eens zelfstandig.

  Voor een land als Suriname is er maar één weg om tot een duurzame toekomst te komen en dat is gebruik maken van de mogelijkheden die het land en de natuur bieden. Dat is de afgelopen decennia ernstig verwaarloosd, net als de mogelijkheden die de relatie met Nederland biedt en de schat aan deskundigheid die daar te vinden is.
  Als men bereid is te delen en te helpen dan moet men die hand aannemen en over de ressentimenten heen stappen die door leidinggevende figuren om persoonlijke redenen gevoed worden.

  Ik hoop hier meer over te horen en ik hoop dat dit een project is dat succes heeft en niet in verkeerde handen valt. Van het volk voor het volk, zo hoort het.


  Maak melding

 6. @Chancelor
  Je kritiek is niet terecht.
  Een kas is overal bruikbaar om een micro-klimaat en micro-biotoop te creeren. Vooral jonge planten zin er bij gebaat als ze beschermd worden voor regen, zon, wind, schadelijke insecten/vraat en ziektes.
  In NL is een kas een hele geautomatiseerde fabriek waar luchtvochtigheid, sproeien, luchten, bestrijding en voeding vaak volledig computer gestuurd is.
  Ik zie dit project vooral als een gemiste kans omdat studenten van de TU tot veel meer instaat zijn dan slechts een glazenhuisje te bouwen. Liever had ik gezien dat ze samen met natin of zelfs het ADEK en LVV een onderzoekskas vol meet en regelapparatuur hadden opgezet om kennis te ontwikkelen die specifiek voor Suriname is.


  Maak melding

 7. Surinamers hebben de vaardigheid in showbusiness. Ze zijn goed in alles wat behalve duurzaam produceren.. Kort gezegd ; snel wippen en dan is klaar is kees basta. Ze hebben hit and run cultuur. Laatst werd droogrijst ook op deze manier met tam tam bekend gemaakt en nog steeds klagen deze mensen dat rijst onbetaalbaar is omdat het uit Guyana ingevoerd moeten worden. Zo ook andere landbouwprojecten die met tam tam zijn beken gemaakt die tot niets zijn uitgekomen zoals projecten; casaven podosire, suiker, bruine bonen, zwarte peper, uien, cirtus, koffie , groente dit en dat en nog veel meer. Aai baja. Maar neks no fout . Baba is moe geworden van het wachten van de voedsel schuur. Hij gaat binnenkort de chinezen vragen om dit te realiseren en de suries mogen gewoon bij de overheid als hang-ambtenaren werken. Neks no fout.


  Maak melding

 8. @Hans van den Broek
  @ SOIL Masonkondre: Het doet mij veel plezier om je verhaal te lezen. Dit is een prima ontwikkeling, precies wat Suriname nodig heeft. Jammer dat er nog zoveel kortzichtigheid is bij mensen die niet weten waar ze over praten.
  ==============
  Ik sluit mij hierbij aan !!


  Maak melding

 9. Ik zeg bovenaan dat Surinamers zijn goed in alle behalve werken. Kijk maar naar de ketie kotie dag die op zondag i juli valt is verschoven naar maar maandag 2 juli. Dit gewwwon het bewijs dat Suries alleen goed is in gezelligheid, eten en drinken en kinderen maken dan in hard werken, sparen en zijn voor hun kindere,. Aiii Bajaa neks no fout


  Maak melding

 10. Belangrijk is dat, vooral de mens van Afrikaanse afkomst, hun verbondenheid met de aarde herstellen. Mede door de eeuwenlange slavernij is men van de aarde, die voor de voorouders tot een hel gemaakt was, vervreemd. Zie de vlucht naar de grote steden met alle verloedering en criminaliteit als gevolg. Vooruitgang begint in eigen wil en verstand en niet in hen die een dubbeltje investeren om miljarden te verdienen.


  Maak melding

 11. Prima zaak, maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn, het hoe en waarom mag voor iedereen die een beetje zijn hersens gebruikt duidelijk zijn als hij nog even naar de posting van o.a. Klaas de Groot kijkt, Suriname wordt er in ieder geval niet slechter van, integendeel.


  Maak melding

 12. Beste Klaas de Groot, we hebben ongeveer 7 jaar gewerkt aan de kas samen met de TU Delft en de Haagse Hogeschool en we blijven eraan werken. De kas die op de foto staat is een houten kas die op het terrein van van een boer in Marowijne staat. Die kas is van twee jaar terug ook gebouwd door TU Delft-studenten. De kas die we nu bouwen op de Barronschool is een metalen kas en we noemen het ‘Greenhouse Living Lab’ waarin we allerlei testteelten gaan uitvoeren. Technologie aanbrengen zoals sensoren, werken met LED-verlichting, duurzame energie, irrigatie, hydroponics, grondsoorten als ’terra preta’ maar wel stap voor stap. De kas is ook bedoeld voor de Barronschool om het landbouwonderwijs terug te brengen en te laten zien dat moderne landbouw ‘high tech’ is en toekomst heeft en goed betaald. Maar wat we ook vooral doen is ‘frugal innovation’. Je hoeft geen dure technologie te gebruiken om hetzelfde resultaat te behalen. India is daar goed in, ‘jugaad’ maar je vindt ook veel in Afrika. We blijven rondkijken. Kennis is kleurenblind. Ik kom zelf uit Marowijne en dit project is bedacht vanuit de behoefte in Marowijne samen met de TU Delft.

  Kritiek bij SOIL Masonkondre zien we niet als negatief. We zijn begonnen met een bamboekas op Pelgrimkondre omdat we met ‘available material’ wilden werken. Veel gaat fout, maar veel ook niet. We zijn bereid te leren en aan te passen. De toekomst van Marowijne, ook die van Suriname ligt wat ons betreft in ‘landbouw en food’ en de toekomst daarvan weer in de technologie. In plaats van te klagen pakken we aan en we hopen een voorbeeld te zijn voor andere gebieden, maar we kijken ook rond ook in Suriname. Zo is de ADRON in Nickerie voor oms een voorbeeld. En op het project in Marowijne hebben niet alleen Nederlanders gezeten, ook Surinamers uit Nederland. Nu bijvoorbeeld zit er een Surinaams student Tuin en Akkerbouw in Moengo allerlei veelbelovende dingen te doen. Maar we zijn ook blij dat Nederlandse studenten bereid zijn naar Moengo te gaan om daar hun steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van Greenport Marowijne. En we zijn hartsikke blij met de inzet van de TU Delft en van het netwerk dat helpt om het project te ontwikkelen en uit te voeren. En we zijn aan het kijken om het netwerk verder uit te breiden. Zo zit de Universiteit Antwerpen ook bij samen met de AdeK.


  Maak melding

 13. Maar naast de metalen kas zijn we al een tijdje bezig met een houten kas model. Er worden nu op een terrein in Moengo twee houten kassen opgezet waarin we gaan telen en trainingen verzorgen. Over niet al te lange tijd, misschien dit jaar nog, komt er een werkplaats waar we kassen gaan bouwen en trainingen gaan verzorgen. Nu al laten we de kassen bouwen. Jullie kunnen naar de Moengo en Agri Beurs op 18 januari volgende week donderdag in Moengo om de kassen te bezichtigen en ik zou zeggen koop vooral een kas. Maar er is veel meer dan kassen. Van harte worden jullie uitgenodigd om erbij te zijn.


  Maak melding

 14. Ga bij de hindoestaanse en javaanse landbouwers te leer.
  Die doen het al eeuwen zonder plantenkas geen modo -modo en we overleefden het. Vandag nog doen ze het zonder kas en ze doen het goed. Als de leerlingen zoveel energie gestoken hadden in het medisch gebeuren in Suriname dan een plantenkas dan zouden alle surinamers blij gemaakt worden.
  Voor het planten van 10 peperbomen een paar tomaten bomen op je erf heb je geen plantenkas nodig.Wij leven in een tropisch klimaat,geen last van sneeuw,kou,hagel niets,
  Ga planten op je achter erf mensen en je zal merken dat je geen plantenkas nodig heb ,echt je kan overleven zonder een plantenkas.


  Maak melding

 15. @ Ray: De manier waarop die Hindoestaanse en Javaanse landbouwers land- en tuinbouw bedrijven is de reden waarom de meeste Surinamers er geen zin in hebben. Het is hard werken en je verdiend er nauwelijks je brood mee. Overleven is niet genoeg, men wil leven.

  Wat nodig is dat is de moderne manier waarmee met minimale menselijke arbeid optimale opbrengsten kunnen worden behaald. Genoeg om import van voedingsmiddelen te vervangen en genoeg om aan export te kunnen doen. Op de Caribische eilanden is een grote vraag naar verse voedingsmiddelen. Surinaamse land- en tuinbouwers kunnen daar veel aan verdienen.

  Om de productie van land- en tuinbouwproducten efficiënt en aangenaam voor de werkers te maken is automatisering en mechanisering nodig. In Suriname is daar onvoldoende kennis en ervaring voor aanwezig. Ook is er te weinig kwaliteitsbesef. Het is pas goed als het volmaakt is. Daarom betaalt men in Japan hoge prijzen voor Nederlandse paprika. Omdat ze perfect zijn.

  In een oriëntaalse supermarkt kocht ik eens een zakje geïmporteerde Surinaamse Madame Jeanette pepers. Het was een zielig hoopje, vergeleken met de Nederlandse pepers. Het deed de naam Madame Jeanette, de fameuze dame van lichte zeden, geen eer aan, miezerig, niet mooi, niet vers en je kon ze zo in je mond steken en opeten.
  Ik heb de zaden bewaard en ga ze zelf kweken, kijken of ik het beter kan. Ze hadden wel het aroma.

  Het is van belang dat men zich internationaal oriënteert op de meest efficiënte kweekmethoden.
  Surinaamse landbouwproducten moeten voor kwaliteit staan.Dit project is een begin, maar het is nog te veel gericht op kleinschalige tuinbouw. Het moet op industriële schaal worden aangepakt wil het echt een substantiële bijdrage leveren aan de Surinaamse economie en mensen enthousiast maken voor een carrière in de land- of tuinbouw.
  In ieder geval is er de bereidheid de handen uit de mouwen te steken, te leren, en de ambitie om tot iets te komen, en dat is een positieve zaak en een voorbeeld voor anderen.

  Nederland exporteert elk jaar voor zo’n 85 miljard Euro aan agrarische producten die worden geproduceerd door slechts 4% van de werkende bevolking. Dankzij automatisering en mechanisering
  Waarom zou Suriname niet jaarlijks voor 3 miljard kunnen exporteren? Zorg dan wel dat het uit handen blijft van politici die er een showproject van willen maken of er hun zakken mee willen vullen. Dan wordt het namelijk niets.


  Maak melding

 16. @Mon Tresor: De kassen kunnen op de beurs op 18 januari besteld worden of ga naar de website Uit Eigen Kas: http://uiteigenkas.ga. Zie ook verdere info op de website.

  @Ray: Natuurlijk mag je telen zoals je wilt zoals. In het binnenland teelt men ook al eeuwen zonder kassen. Zo heeft mijn moeder mijn opleiding bekostigd. Ik kom uit het binnenland. Maar ik had gewenst dat mijn moeder de kastechnologie had gekend wan waren we er beter vanaf. En ook de rest van de andere mensen in de dorpen.

  @Hans van de Broek: Wat we doen is gebaseerd op ‘frugal innovation’ waar weinig middelen voor nodig zijn en waarin we allerlei leerprocessen meenemen. Vanuit niets gaan automatiseren en industriele methoden kan niet. Daarom mislukken veel project, een onbeheersbare schaal. Nederland heeft een exportbevorderend beleid. Suriname heeft dat niet en we kunnen niet zeggen dan moet Suriname dat maar hebben. Ook als we dat zeggen of heel graag willen, komt het er niet zomaar. Vandaar dat we kleine stappen nemen die we kunnen financieren en kunnen aansturen. . En als mensen industriele methoden kunnen of willen gebruiken, dan vinden we dat prima. Onze eerste prioriteit is lokale ecomomische ontwikkeling. Landbouw zou de plaats van mijnbouw moeten innemen in Marowijne. Dat willen we. Landbouw en food zouden de kurk moeten worden waarop de Surinaaamse economie drijft. Dat willen we. Maar we moeten eerst leren lopen om te kunnen rennen. En daar zijn we mee bezig, de eerste stappen zetten op het gebied van moderne landbouw in Marowijne.


  Maak melding

 17. Hee Ray,

  Noordzeekwal
  Hypokriet van de bovenste plank. Je hand ophouden bij je witte baas en gal spuwen op Su. Hypokriet.

  Je bent te lelijk om je mondje en kontje te verkopen anders had je dat ook gedaan naast je hand ophouden.

  De enige die jouw mondje en kontje wil zijn Mathoera en Santuktuk. Dat alleen omdat je van de laagste kaste bent of er nog uit moet komen.

  De Bijlmer kun je niet meer voor de gek houden, dus nu probeer je het met surinamers in Su? Kwal

  Charlatan die je bent, verrader en vooral noordzeekwal


  Maak melding

 18. O en Lay….

  Als je niet weet waar je het over hebt houdt dan die zweetkop van je. Niemand hier zit op gezwets van jou te wachten Noordzeekwal.

  Door idioten als jij is er nooit geinvesteerd in de landbouw. Alles bij het oude laten niet meegaan met de techniek. Vroeger deden we zo dus nu ook. Daarom staat jouw soort stil en heeft alleen maar commentaar. Daarom woon jij 4 hoog in de Bijlmer met torenhoge schulden en kun je alleen nog je hand ophouden. Betalen doe je niemand maar wel een grote bek hebben. Noordzeekwal

  Je weet niets maar toch rammel je als een vuilniston met loszittende klep. Kwal. Hou op mensen hier te vervelen met je leugens, bedrog en charlatangedrag.


  Maak melding

 19. Als die studenten weg gaan wordt het toch niks. Wat het worden zal, zijn kassen, niet met landbouwgewassen, want daar wordt men niet rijk van, maar vol met wiet en coca planten. Die Djoeks gaan het landbouwen nooit echt kunnen leren, want het roven en stelen zit hen in de genen. Oma taki, dja na Abra Broki soso onkruid e gro na tapoe deng jari foe deng Djoeks. Naast vuile rommel en plastiek zakken en flessen op hun erf is het enige dat ze onderhouden hun derde handse auto, patta of kleding. De rest is niet belangrijk voor deze afstammelingen uit Afrika. Kijk zelf maar in Afrika hoe ze leven, onderdrukt en uitgebuit door hun eigen ras.


  Maak melding

 20. De discussie hier gaat volgens mij over algemeenheden, standpunten en aannames over etnische groepen die niets met de kas te maken hebben. SOIL heeft al twee jaar een werkend prototype bij een boer in Marowijne staan. Wij zijn al ruim 17 jaar in Marowijne bezig met allerlei projecten voor de hele samenleving van Marowijne. Als de studenten weg zijn, gaan we door, maar we hebben een stageprogramma dat al meer dan 10 jaar loopt. We hebben vanuit SOIL bedrijven helpen opzetten in Marowijne. En we zijn niet bang voor mislukkingen of zaken die misgaan, want dat is onderdeel van de innovatie die we proberen tot stand te brengen. De teeltmethoden van vroeger zijn verouderd, zeker in het Marowijnegebied, met zwerflandbouw en soms met veel pesticidengebruik. En de productie moet omhoog zodat de mensen daarvan kunnen leven als inkomstenbron. Dat zijn we aan het veranderen en er zijn mensen die daar nu al van profiteren. We nemen geen grote stappen, we gaan uit van kleine beheersbare stappen. Dat is de SURE-methode (Sustainable Rural Entrepreneurship) die we hanteren. De ontwikkeling moet niet van ons komen maar via opschaling door andere partijen en wij richten ons op de kleine agro-ondernemers. En in Marowijne doen de mensen al eeuwen aan landbouw en dat zal niet verdwijnen als dit kassenpeoject zou mislukken of als er geen studenten meer gaan. Landbouw is een onderdeel van het leven van de mensen in Marowijne en daar sluiten we bij aan om het te helpen verbeteren. En wij proberen ondernemerschap in te brengen zodat mensen zelf verder kunnen en hun eigen omgeving kunnen ontwikkelen. Het zou goed zijn voor ieder om langs te komen op de beurs van 18 januari in Moengo. Dan kan je dat met eigen ogen zien en ervaren. Wees welkom.


  Maak melding

 21. @Oom Ludwig foe Abra Broki
  ‘Die Djoeks gaan het landbouwen nooit kunnen leren…’. Meen je dat? Luister, bijna iedereen in het binnenland van Suriname moet aan landbouw doen. Zelfvoorzienend zijn, anders kan je niet eten. Het zou goed zijn om je daarin te verdiepen, om een keertje het binnenland in te gaan. Ga maar ook af en toe op de Surinaamse markt of de markt in Moengo of op Albina, daar zal je ook je ‘Djoeks’ zien en ga ook maar af en toe kijken op het land.
  Als je zou zeggen dat de traditionele landbouw verouderd is dan kan ik daarin met je meegaan. Als je rondkijkt in de wereld waar je aan internationale kwaliteitseisen als Global GAP moet voldoen, dan kan je niet achterblijven. Als Suriname wil exporteren dan moeten we aan de internationale eisen voldoen. Dan moeten we werken op een bepaalde manier. En we moeten vernieuwen, innoveren. Innovaties in de landbouw zullen gedreven worden door technologie. Delft is een kennisinstelling pur sang op het gebied van technologie. En we willen nagaan hoe we op kleine schaal die technologische kennis kunnen inzetten om te vernieuwen, om landbouw economisch interessant te maken. Want in de moderne landbouw en foodverwerking zit veel werkgelegenheid en een goed inkomen. Wat we doen in Marowijne stellen we open voor iedereen. Iedereen mag komen kijken, zoals we ook proberen te leren van iedereen. En nogmaals ons project is kleurenblind, we werken voor de bevolking van Marowijne, niet voor bepaalde etnische groepen. En we nodigen iedereen van harte uit om een bijdrage te leveren, ongeacht je etnische achtergrond, net zoals de Nederlandse studenten die naar Suriname komen en zelf hun stage moeten betalen en geld moeten inzamelen om projectkosten te dekken. Dan zouden wij Surinamers toch ook een bijdrage kunnen leveren, in plaats van langs de zijlijn te zitten en te zeggen dat het niet zal lukken? Dat is niet de benadering van SOIL Masonkondre, wij gaan uit van ‘Success through failure’ en leren. En we hebben de overtuiging dat het zal lukken. Op onze aanstaande beurs in Moengo zitten instituten als het Natin, PTC, en de AdeK. Dus niet alle Surinamers denken dat het niet zal lukken. Kom daarom ook maar gerust langs en met jou nodigen we iedereen uit. We hopen dat wat je ziet je van mening zal doen veranderen en dat je een steentje gaat bijdragen. Wees welkom op de Marowijne Agri en Food Beurs op 18 januari 2018.


  Maak melding

 22. Prima hoor, als jullie ziek willen blijven, gebruik dan vooral kasgroenten.
  Waarom denk je dat die Hollanders zoveel ziekten onder de ledenen hebben? Ze gebruiken toch gezonde kasgroente op grote schaal? Waarom zijn ze dan zieker dan waar ook?

  Een bloemkool die in de natuur is gekweekt is meer waard dan 5 kasgekweekte bloemkolen. Onthoud dat goed!! En dat geldt voor alle groenten en gewassen. Geen enkele kas kan ooit de natuur vervangen met dezelfde kwaliteit!! Het is net als liggen onder de zon of onder de zonnebank.

  Maar als jullie kas-kasie willen eten, ga je gang! De dokter zal er blij mee zijn.


  Maak melding

 23. @Beste Chancelor, zijn Nederlanders zieker dan waar dan ook? Waar baseer je dat op?

  Maar ook als dat zo zou zijn, hoe kom je tot de conclusie dat het door de gewassen uit de kassen komt en niet door iets anders? Je zou je wel op feiten moeten baseren bij je uitspraken en je goed laten voorlichten voordat je dergelijke uitspraken doet.

  Voor zover ik weet, is het nooit bewezen dat groente in de openlucht gezonder zijn dan groente uit kassen simpel omdat ze niet uit kassen komen. Ze smaken wel anders, maar dat is iets anders dan gezonder zijn. De kas die we gebruiken is een tropische kas, aangepast aan de tropische omstandigheden. Je zou je kunnen laten voorlichten en informeren en de kas zelf gaan bezichtigen. Wat we doen in kassen, is precisielandbouw waar een heleboel zaken juist gecontroleerd worden. Ook de ziekten waar je het over hebt, zaken die niet altijd gecontroleerd kunnen worden als je in openlucht teelt. Maar nogmaals, we nodigen je uit om naar de beurs te komen te komen aanstaande donderdag op 18 januari. In de geschiedenis van vernieuwing heeft men altijd gewaarschuwd over de negatieve gevolgen of dat bepaalde dingen gewoon niet zullen lukken. Ella Fitz-Gerald zingt dan ook: ‘They all laughed at Colombus, when he said the world was round. They all laughed when Edison recorded sound’… ‘but hahaha who has the last laugh now’. Laten we voorzichtig zijn, maar laten we ons niet door angst of onwaarheden achterhouden.


  Maak melding

 24. @SOIL,

  Men raadt mensen die de hele tijd in een gesloten luchtcircuit zitten aan om eens buiten te gaan luchten, voor wat frisse lucht. Omdat dat gezonder is. Zou dat ook niet gelden voor panten (en dieren) die in zo’n gesloten luchtcircuit zitten?

  Dan moet je weer het O2 gehalte gaan meten en regelen, dan weer het CO2 gehalte enz. Allemaal zaken die de groenten ook nog duurder maken, de boeren afhankelijk worden omdat ze geld moeten gaan lenen en extra studies moeten gaan doen.


  Maak melding

 25. @Beste Chancelor, de tropische kassen van SOIL Masonkondre zijn open. De wind kan de hele dag en nacht doorheen waaien. Als de productieschaal groter is, wordt het product ook goedkoper. De mensen kunnen de kassen in een jaar afbetalen omdat de productie veel hoger is, het is een veel betere investering dan in veel andere zaken. Het is juist aan te bevelen te investeren in een kas.

  Maar geen nood, u wordt niet gedwongen om een kas te kopen, geteelde gewassen uit een kas te kopen. U bent daar vrij in.

  Maar sluit uw ogen niet voor de realiteit. De wereld verandert snel. En het is goed om om je heen te kijken.


  Maak melding

 26. @SOIL,

  Als de kwaliteit van die kasgewassen dezelfde is (ook de smaak) als wat de natuur levert, dan no problem. Zolang de gewassen lucht, water, zon, aarde, rechtstreeks uit de natuur halen. Wat in Nederlandse kassen vaak niet het geval is.
  Overigens hoop ik niet dat jullie met kunstmest strooien. En aangezien die kassen open zijn, waarom en hoe regel je dan de temperatuur?


  Maak melding

 27. @Beste Chancelor, we zijn al bijna 7 jaar bezig met de houten versie van de kas, om het in de praktijk te testen in Marowijne. De kas werkt. We gebruiken geen kunstmest, wel kippenmest, terra preta (zwarte aarde en djiko),we kijken naar micro-nutrienten, goede irrigatie. In de metalen kas gaan we verder testen met moderne doen.
  De metalen kas is gebaseerd op de houten versie, waardoor het een langere levensduur heeft. Dat is het enige. We letten op zaken als Global GAP. En we blijven de kas innoveren.


  Maak melding

 28. We hopen dat velen van jullie de Marowijne Agri en Food Beurs hebben bezocht. Anders volgend jaar weer. Maar jullie kunnen nu gaan kijken naar de metalen en houten kassen die daar zijn neergezet. En de houten kas kan je bestellen.
  De tweede editie van de beurs was druk bezocht, drukker dan dan eerste van 2017. En we hopen dat we zo voor Marowijne en Suriname iets aan het opzetten zijn. We hopen ook dat de kas een grote vlucht zal gaan nemen en dat het het landbouwen effectiever en economisch aantrekkelijker zal gaan maken de komende jaren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.