Rel om H&M advertentie met donker jongetje

27
Rel om H&M advertentie met donker jongetje

Een advertentie van modeketen H&M, waarin een donker jongetje te zien is met een hoodie voorzien van de tekst ‘Coolest Monkey In The Jungle‘, heeft een rel veroorzaakt. Veel mensen zijn verbolgen en noemen het belachelijk en racistisch dat het bedrijf uitgerekend deze tekst gebruikt bij een jongetje met een donkere huidskleur. H&M heeft meteen gereageerd en de advertentie ingetrokken.

Het gaat om een advertentie in Engeland, die zondag werd ontdekt en als een lopend vuurtje door social media ging. Een Twitter gebruiker zei daarover:

“H&M this is inappropriate, offensive, and racist. Why is the white kid “a jungle survivor” and the black kid the “coolest monkey in the jungle”? How do you think this is okay? REMOVE this and the clothing piece. This is completely distasteful!” doelend op onderstaand beeld dat ook bij de campagne hoort:

Ook in Nederland is er verontwaardiging. Dat blijkt uit deze posting van de in Suriname geboren vlogger en comedian Baba Tori Man Yaga:


27 REACTIES

 1. Bakras en kaphries houden van elkaar. Het is een haat liefde relatie. Je zult dan ook zelden een aziatisch kind zien op reclame. Vraag je een bakra wat een surinamer is, dan wijst hij een djuka aan. Please stop this bullshit. Love life


  Maak melding

 2. “Hoofdverdachte” heeft een punt..
  als je de gemiddelde Hollander vraagt om een Surinamer te omschrijven dan noemen ze de kenmerken van zwarte piet. Zelfs een Afrikaan kan een Surinamer zijn maar iemand met een ander uiterlijk niet.


  Maak melding

 3. De Hollandse marketeers en casting agents hebben de opdracht gekregen om meer “kleur” in hun spotjes te doen . En wat doen ze ze gebruiken meer creoolse figuranten ..


  Maak melding

 4. Nou nou jongens,
  Niet zo gediscrimineerd voelen.
  Als je ook als Surinamer gezien wilt worden moet je misschien minder die tata z’n goef likken. Met goef likken ben je geen Surinamers maar een onderdanige slijmbal. Denk je dat die tata dat niet door heeft? Wat heb je liever als tata een NSB’r of goef likker…?
  Of is dat t zelfde? 😬

  Mijn motto is schminkt uzelf een dagje zwart met krullen zoals zwarte piet en ga dan naar je werk en je dagelijkse dingen doen. Als je klaar bent zul je dan anders piepen. Je mag je normale kleren aanhouden . Zwarte piet z’n kleding zullen we je besparen.
  Welke tata of licht getinte koe lie durft??

  Hahsha


  Maak melding

 5. In Afrika gaat het nog erger aan toe, met al die verschillende stammen onder elkaar. Daar wordt je opgegeten als mens. Ook de dictators slachten en onderdrukken hun eigen stam. Neks no fout.


  Maak melding

 6. Wat zo raar is ,dat de mensen hem zien als…. laat ik het zo zeggen iemand die die trui met het jongetje vergelijk is niet goed wijs omdat de tekst op die trui staat, moet je niet met het jongetje vergelijke als je dat doet ben je niet goed bezig.
  Nu door alle ophef, krijg dat jongetje een minderwaarheid complex.
  Wij mensen stoppen je zo in dat hoekje als men begrijp wat ik bedoel, hij zou normaal die trui moeten kunnen dragen , zonder dat de mensen daar iets bij bedenken.


  Maak melding

 7. Mooiste is dat gemiddelde surinaamse vrouwen in Nederland met gekleurd en stijl haar lopen.
  Sinds waar hebben de zwarte vrouwen stijl haar net als koelie haren.
  vraagt aan Sylvana.


  Maak melding

 8. Het gaat toch echt niet om de afkomst maar om de geschreven tekst. Ach het zal wel weer overwaaien en ik snap niet waarom een bevolkingsgroep zich altijd gediscrimineerd moet voelen. Hoe worden de Ned. Surinamers door Surinamers behandeld ? Laten ze eerst die racisten aanpakken die altijd de mond vol over discriminatie en racisme hebben. Ja toch ?


  Maak melding

 9. Deze is voor de dooie vis jorka barkoiki:
  De mogammedoenen willen zograag:

  MEISKES VAN DRIE JAAR VOOR HET LEVEN VERMINKEN AAN DE GENITALIËN, EN DAT HEET: “GOD’S WERK AFMAKEN”. LEUK HÈ? DE ENIGE LOL DIE MOESLIEMAS NOG ZOUDEN KUNNEN HEBBEN IN HUN LEVEN, HET ORGASME, WORDT ZE NOG AFGEPAKT OOK. INDERDAAD: IESLAAM IS “GODSDIENST VAN DE VREDE”.

  Volhouden teefjes, besnijdt ze tot op het bot. Als ene moegamedoense een orgasme krijgt, zo staat in de geilige gooraan, is ze zowel door haar meester als ook door de geile satan geneukt. “zonder die satan erbij was zij dus niet klaar gekomen”, zo staat in de geilige boeken. Maar dus iensj alla: zij heeft metj het orgasme laten merken, dat ze door satan is bewipt, en dus moet zij gedood worden. Dit kan door haar vader, stiefvader, buurman, broer, oom, zoon, kleinzoon.

  Wat wel belangrijk is:

  VOOR HET DODEN VAN EEN VROUW DIE EEN ORGASME MOCHT HEBBEN BELEEFD, AL-DAN-NIET GE-FAKED (hahaha), KUNNEN DE MOEGAMMEDOEMSE MANNEN DE WERPSTENEN VAN “MORT SUBITE” GEBRUIKEN. DEZE STENEN GOOIEN ALTIJD RAAK. VOOR MINDER DAN HONDERD EURO IS ZO EEN BOERKATEEF GEBRUIKSVRIENDELIJK EN DUURZAAM GEDOOD (YES YES YES). DE IESLAAM IS DE WAANZIN VAN DE VREEEEDE BAYA”. SATAANHAHAHOEHOE AKBAAR EN DE TEEF KOMT NOOIT MEER KLAAR (hahaha)
  Ko’ u’ trei f’tachi na-in na krutu, sondro fu go mech trôbi, m’e beg’ unu baya. smile
  4xzqc332018-01-06 15:22:01
  Master poster
  Offline
  Registered: 2012-12-06
  Posts: 1,251
  hhh
  Ko’ u’ trei f’tachi na-in na krutu, sondro fu go mech trôbi, m’e beg’ unu baya. smile
  5xzqc332018-01-06 16:11:54 (edited by xzqc33 Yesterday 18:25:24)
  Master poster
  Offline
  Registered: 2012-12-06
  Posts: 1,251
  Voor de mensen die nog in opgeilsprookjes geloven (moesselmannetjes en hoerkaboeren, er is goet nieuws:

  MOGGAMEDOEMSE DJIE-HAAT-DISTEN (MET EEN VOLLE SPAARKAART) DIE NA 1 JANUARI 2018 DOOD WILLEN (KABOEM ZEI DE BOMGORDEL), KRIJGEN NIET 7 MAAGDEN VOOR HET HEMELSE NEUKWERK, NIET 72 MAAGDEN. NEE NEE NEE: DE GROOTMOEFTIE ALLAH ZELF HEEFT IN OVERLEG MET SATAN (EVEN ZIJN OF HAAR NAAM KWIJT) EN MOGGAMED (DE RAT) BESLOTEN, OM TEGEN ALLE OUDE AFSPRAKEN IN, DE BELONING VANAF NU TE STELLEN OP 744 MAAGDEN. U LEEST HET GOET: ZEVENHONDERDVIERENDERTIG MAAGDEN. MAAK VOORT, DE ONTWAARDING VAN DE SPROOKJESMAAGDEN GAAT HARDER DAN DAT VAN DE ESSERDEE

  Zegt het voort zegt het voort Hema, Kruidvat, Blokker, C&A, Bijenkorf, Action, Jumbo en Albert Heijn hebben tesamen nog nooit zo een mooie aanbieding gelanceerd. Dit kan alleen uit de hemel komen baya. Dit is om van te kwijlen boi: 722 hoern vermomd als onnozele maagden: nie je kka hoor. Dit maakt 722 nieuwe muslims in de hemel elke aardse 3 maanden (d.i. gemiddelde drachttijd in de kaka-hemel. Heerlijk moet het zijn, om in sprookjes te geloven. voor de moesselmannekense boerkannos van de Saramacca strâti dritent-na-fo, een kunstje van niks zakmazegge.

  Zomaar een bericht dat op het forum van Waterkant gepletst is door de redactie van dit medium. Ja meneertje als het op racisme en discriminatie aankomt hebben die vermaledijde Surinamers een naam om hoog te houden.
  Goed zo dat de blanke wereld met gelijke munt terugslaat.


  Maak melding

 10. @ Posters,
  Deze advertentie zou passen bij “Misiekaba-Dubai” het schouder aapje van Desie-lee !!!
  A no mie: na so a achterban foe Desie-lee ,e-kar-a-mang-disie !!


  Maak melding

 11. Dara, je loopt honderd jaar achter. Heb je de moderne en zelfbewuste zwarte vrouwen in Nederland dan niet met kroes haar zien rondlopen? Niet alle creoolse vrouwen houden van stijl haar; velen lopen met hun kroeshaar rond en je kan zelfs met je afrohaar naar je werk gaan, is geen heikel punt meer. Ik zal je een geheimpje verklappen: natuurlijk kroes haar dragen werkt zo bevrijdend en voelt zo superzacht aan en je kunt er je creativiteit op los laten: dreadlocks, sisterlocks, grote losse krullen, kleine pijpenkrullen, twists, vlechtjes, ge-blow-dried noem maar op, variatie genoeg en nooit saai hoor.


  Maak melding

 12. En Dara, nog even voor jouw beeldvorming; er lopen volksstammen hier in NL rond met gekleurd haar, zowel vrouwen als mannen. Vanwaar komt je interesse voor de gemiddelde creools-Surinaamse vrouw eigenlijk? Je ogen zijn wel gericht op hen, terwijl er zoveel andere types hier in NL rondlopen. Maar ja, je moet iets hebben om over te zeuren en dat is zoooo 2017, bah wat een gezeik weer zeg. Maar je brengt me op een idee: ik ga binnenkort ook mn natural hair verven: roodblond!!!


  Maak melding

 13. Zo gek is het toch niet Hoofdverdachte dat vooral een jaar terug nog als er over surinamers gesproken werd er gelijk aan de negroide bevolking gedacht werd, ze zijn nu eenmaal behoorlijk prominent aanwezig, zowel fysiek als verbaal in tegenstelling tot de hindoestaan en de javaan, die beiden zich meer op de vlakte houden, met uitzondering misschien van Prem Radikaaldoen, drie creolen maken meer lawaai dan 10 anderen


  Maak melding

 14. Ze hadden voor die witte jongen moeten schrijven”Biggest pig on the farm”
  Dan had je de reacties moeten zien van alles wat uit europa komt


  Maak melding

 15. Waarom zou je als ouder H&M verbouwen je bent er toch als ouder bij als de fotosessie gedaan wordt.
  Dus pak die ouders aan die geldbelust hun kinderen opofferen voor dit soort reclame.


  Maak melding

 16. Het gaat hier niet om kinderen maar om volwassenen met een verdorven ego. Een gekwetste en beschadigde ego zoekt altijd een onschuldige om zijn zieke geaardheid te bevredigen. Kinderen zijn te vaak het doelwit daarvan.
  Vrouwen willen niet langer ondergeschikt zijn aan mannen maar laten hun kinderen over aan zieke ego’s, en dat zijn niet alleen mannen maar ook vrouwen. Let op je ego want dat is je duistere en verdorven kant.


  Maak melding

 17. Pesterij is een uiting van afgunst. Deze kleine donkere mens is een persoonlijkheid die vele stormen kan doorstaan. Een truitje met een rare opschrift zal hem niet deren.


  Maak melding

 18. De donkere mens voelt zich gauw gediscrimineerd(de meeste dan) of zijn gauw op hun “pik” getrapt. Vaak voelen zij zich gediscrimineerd nog voordat ze gediscrimineerd worden. Zou het in de genen zitten?? Een blanke heeft dat niet.


  Maak melding

 19. Wat sommige posters er ook van mogen vinden, feit is dat H&M zijn excuses heeft aangeboden. Als je als grote, machtige speler op convectie gebied nederig je verontschuldigingen aanbiedt aan een ieder die aanstoot heeft genomen aan je abjecte reclame uiting dan heb jij je lesje geleerd. En dat is wat telt.
  Overigens , inderdaad denken sommige Hollanders die net zo kortzichtig zijn als sommige posters hier dat de doorsnee Surinamer een Afrikaans uiterlijk heeft. Mìjn Hollandse vrienden zijn van een ander niveau, die weten hoe de Surinaamse bevolking is samengesteld.
  Aziatische kinderen worden naar ik hier ergens heb gelezen niet gebruikt voor commercials. Dat is grote onzin natuurlijk. Wat ik overigens wel erg vind is dat die kinderen (Aziatische dus!) vaak misbruikt worden om kleding voor de westerse wereld te maken. We zouden ons kunnen afvragen wat verwerpelijker en echt vernederend is. Kinderen die als slaaf worden gebruikt in sommige Aziatische landen of een donker jongetje die in Engeland dik betaald wordt voor een H&M-reclame.Het is net hoe je het wilt bekijken.


  Maak melding

 20. @ van Zijsburg,

  Wat ik mij afvraag waarom men niet eerst goed nadenk wat de gevolgen kunnen zijn van zulke reclames. Ook bij uitspraken die gedaan worden door veel ‘witte’ mensen vraag ik mij dat af.
  Om eerlijk te zijn vind ik achteraf aanbieden van excuses en sorry zeggen een beetje goedkoop.
  Deze grote fouten zijn al eerder door anderen gemaakt en pas als de ‘zwarte’ mensen hun stem laten horen, dringt het door wat men heeft veroorzaakt.
  Bezint eer gij begint!

  Ik ben het roerend mee eens dat kinderen van Aziatische afkomst haast nooit in commercials te zien zijn.


  Maak melding

 21. Zuiver!

  Die moeder heeft gelijk…

  Al die discriminatie roepers en rasismeschreeuwers zoeken OVERAL wat achter.

  En ja, sosm hebben ze gelijk, maar als je echt over ieder dingetje je bigi mofo openmaakt… neemt men je niet meer serieus.
  Op dat punt zijn we nu wel aangekomen…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.