Overleden: mr. Ramon de Freitas, ex-Bouterse-vertrouweling

29
Overleden: mr. Ramon de Freitas, ex-Bouterse-vertrouweling in Suriname

PARAMARIBO, 7 jan – Ramon de Freitas, de voormalige juridisch adviseur van Desi Bouterse, is overleden in Suriname. De Freitas was tot de legercoup van 1980 auditeur-militair. Hij verruilde deze positie voor het adviseurschap van de legerleiding van na vijf en twintig februari 1980. Sindsdien ontpopte de jurist zich tot één van de meest uitgesproken aanhangers van de coupplegers. Vooral Desi Bouterse mocht zich verblijden in de ‘grenzeloze’ loyaliteit van dmr. De Freitas.

Het was het soort loyaleit dat zover reikte, dat partij gekozen werd voor de coupleider. De man nota bene, die eigenhandig de democratische rechtsstaat de nek omdraaide. De Freitas verdedigde Bouterse door dik en dun. Dat ging zelfs dwars door de strafprocessen in Nederland heen. Processen die Bouterse elf jaar gevangenisstraf opleverden. En dat door de juridische en justitiële scherpte en bedrevenheid heen van Ramon de Freitas.

Wat mr. De Freitas nationaal en internationaal ook uitte na zijn vertrek, Bouterse heeft zich daar nooit van gedistantieerd. Het pleit wel voor de innige band tussen de twee mannen. De aanvankelijke loyaliteit belette De Freitas uiteindelijk niet zich te keren tegen Bouterse. Hij ‘keerde terug’ naar zijn politieke huis, de Nationale Partij Suriname, NPS. Een terugkeer die de historische verwevenheid bevestigde tussen politiek en justitie in Suriname. Het is en blijft deel van de nalatenschap.


29 REACTIES

 1. Hij kan net zoveel op zijn kerfstok hebben als Bouterse , dat hij lid is van de NPS : nou dat vergt veel vraagtekens.
  Het brein achter een feit hoort eigenlijk zwaarder gestraft te worden, blijkbaar is deze straf te zwaar voor Ramon.
  En die kale moordlustige president moeten wij eerst zien lijden en daarna mag uncle fidi hem halen. Siki…


  Maak melding

 2. Manu,

  De hoofdverdachte zelf zal helaas lang leven, het is een lang moeilijk spiritueel ding om uit te leggen.

  Maar het komt neer op energie vampirisme, vandaar dat slechte mensen zeg maar langer leven.(zie mugabe)
  Op google vind je veel hierover. De pijn en ellende is de voedingsbron van dit vampier delano desi.

  Dus in plaats van VIJF x 4 in santo, zal dit gedaante nog 20 jaar onder de bevolking blijven.


  Maak melding

 3. Wanneer mensen de hoofdverdachte negativiteit wensen, krijgt hij juist positiviteit, dus leeft langer. Daarbij is hij nog beschermt door bonumangs dmv jorkas en lebas

  Enige manier is om hem uit te schakelen, en zand er over.
  Maar ik zie hem (helaas) makkelijk 85 worden.


  Maak melding

 4. @ Hoofdverdachte,

  Vaak is dat helaas ook nog zo, voorbeelden genoeg, alleen voor de meerderheid van deze bevolking die niet op dit gedrocht gestemd hebben, is dit niet te hopen, doordat de economische vooruitgang van dit land, door dit gedrocht belemmerd word, en buiten dat, ook nog onleefbaar is geworden.


  Maak melding

 5. Manu,

  Inderdaad ze hebben op hem gestemd, maar narcisten zijn vaak charmeurs, hij doet een dansje op het podium en praat wat tori en het volk is verkocht.,

  Een gedeelte in het brein van de narcist is ook uitgeschakeld. Dat is de prefortal cortex. Het gedeelte dat menselijke gevoelens bevat, zoals empathie, Dat is bij hem uitgeschakeld. Daarom zijn deze mensen goed in liegen en bezitten ze vaak goede posities in de maatschappij.

  Ze kijken je recht in de ogen aan, maar menen geen woord wat uit hun mond komt.


  Maak melding

 6. Ik zal het ook nooit in mijn hoofd halen om dit gedaante , president te noemen.
  Belly heeft piechien ingi boi goed op zijn plaats gezet.

  good night


  Maak melding

 7. Wat dus al de vrienden van moordenaar gaan dood!
  Vreemd hoor, wie dood moet gaan gaat maar niet en op wie het volk niet rekent gaat dood! Is vreselijk zo!
  God alleen kan su helpen!
  Me bar joe!


  Maak melding

 8. @ Hoofdverdachte,

  En dan te bedenken, dat mensen om hem heen, die afhankelijk zijn van deze moordenaar en veroordeelde drugsdealer, hem iedere dag aanspreken met zijner exelentie, te gek voor woorden, dat dit soort dingen echt zijn, ze passen meer in een fantasiewereld.


  Maak melding

 9. Mensen die een ander de dood wensen ,Gaan eerder de pijp uit
  of sterven een eenzame dood.BAH.
  Alleen GOD bepaald wie wanneer en hoe sterft.
  Als je tijd nog niet daar is,zal je ook niet gaan,maar leef je lang en GELUKKIG.


  Maak melding

 10. Beste “hoofdverdachte” , … uit respect ( geen voor- / tegenstander van enig politiek (partij/leider) , ras, rijkdom, geloof, afkomst) maar het woord NARCIST ( zoals uw uitleg) zegt wel veel. U lijkt wel psychiater/advocaat hahahha … Betekent dan dat het decennia lang en zelfs in een ieders familie KAN voorkomen, maar (familie)succes uiteindelijk in de weg kan staan ( om 1 persoon en de volgers versus de goed gelovigen/hard werkende)… ondanks alle kennis/opleiding/ervaring? Sterker nog …een destructieve resultaat kan/zal hebben en de gevolgen generaties kunnen kosten…gebaseerd op angst en verdeeldheid? interessante stof…


  Maak melding

 11. Beste Kitty, k respecteer je mening die ik net toevallig lees 🙂 … maar je spreekt je zelf tegen 🙁 … “Alleen GOD bepaald wie wanneer en hoe sterft. ” Maar je zegt wel : ” Mensen die een ander de dood wensen ,Gaan eerder de pijp uit of sterven een eenzame dood…dacht dat GOD dat zelf bepaald ?…viel alleen op 😉 hahaha niet gemeen bedoeld


  Maak melding

 12. Nederland importeerde in 2016 ruim 5,5 miljoen kilo quinoa, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Dat is drie keer zoveel als vier jaar geleden. De zaden zijn voor veel Nederlanders al net zo normaal als rijst en staan ook in veel restaurants op het menu.

  Maar inmiddels blijkt Nederland ook goed te verdienen aan de export van quinoa: die groeide in vier jaar tijd van 1,4 miljoen kilo naar 3,5 miljoen kilo. Daarmee is ons land de grootste quinoa-exporteur binnen de EU. En de groei zette in 2017 door, zegt onderzoeker Marjolijn Jaarsma van het CBS. ,,In Nederland is de snelste groei er wel af, quinoa heeft z’n plek in ons land wel gevonden. Maar via ons waait het nu ook over naar de rest van Europa. We zijn de toegangspoort tot Europa, nu ook voor quinoa.’’

  ========================================

  Ik zie ook kansen voor Suriname


  Maak melding

 13. Mensen moeten een ander niet de dood wensen !

  Gewoon TWINTIG JAAR ZELF VERDIENDE GEVANGENIS-STRAF TOEWENSEN WEGENS MEERDERE MASSAMOORDEN !

  PS : LEES de STRAFWETTEN EN de GRONDWET van de

  RECHTSSTAAT SURINAME !!!!!


  Maak melding

 14. Fa chong , its out of topic
  Ik snap jouw bedoeling wel, las het ook op nu.nl
  Moet je nagaan ; ned verwerkt de grondstoffen die afkomstig zijn uit Peru en verdient toch miljoenen . Dat is de kunst van een good en clean thinking goverment.
  En waar ligt Peru?
  Precies dat bedoel ik .


  Maak melding

 15. ?@Kitty
  Nou,nou,dan is God gemeen,nietwaar?
  Ik denk niet dat het God is die bepaald dat je uit je bed gesleurd en geexecuteerd wordt in fort zeelandia!
  Een ieder hier wenst niet de dood voor bouta,Dat is een te gemakkelijke straf voor de moordenaar!Hij gaat eerst boeten voor wat hij de mensheid heeft aangedaan hier in Suriname.Moordenaars leven lang ,klopt,maar ze zijn levende lijken.Ze beleven geen plezier en het zijn een handjevol ndp idioten die voor zuurstof voor hem zorgen door hun geschreeuw!


  Maak melding

 16. De heer de Freitas heeft wellicht tijdens zijn leven net als de meeste gewone stervelingen ook (inschattings)fouten genaakt. Na enige tijd is hij kennelijk op andere gedachten gekomen. Dat pleit wat mij betreft voor hem.
  Condoleances aan zijn familie en vrienden en dat zijn ziel in vrede mag rusten.


  Maak melding

 17. De schreeuwlelijken hier zijn allemaal even boerikie achtig gha gha ! jullie postings niveau,..NUL COMMA NUL ! .soso las ting,…een hoop BEE …ES bij elkaar.


  Maak melding

 18. @Realist
  Is dit de manier waarmee je de moordenaar in leven houdt?
  Door je geschreeuw zomaar ?!
  Ga wat nuttigs doen ,waardeloze bouta aanhangsel!!


  Maak melding

 19. @Gafka
  Een ieder die leeft gaat eens dood.Dat wil niet zeggen dat je perse uit je bed gesleurd moet worden om dan kapot geschoten te worden!
  Je moet proberen om de moordenaar niet te verdedigen,dat is alles wat wij van jou vragen!


  Maak melding

 20. Wie ben ik om iemand te verdedigen!
  Ik kan niet bepalen wat er met een mens moet gebeuren,anders zou vandaag de wereld anders zijn.
  En ik ga ook niemand moordenaar noemen omdat ik zelf niets weet,wat jij doet is gissen.
  Hoe noem je Sandopie dan?


  Maak melding

 21. DE RECHTER BEPAALT, wat er met een mens moet gebeuren die een Massamoord mede-pleegt !!!!!

  Een legerleider die opdracht geeft onschuldige burgers thuis op te halen , te gijzelen, te martelen en daarna te doorzeven met kogels is GEEN VREDESAPOSTEL !

  Daarover hoef je echt niet te GISSEN !

  LEVENSLANG is een zeer goede en terechte straf voor

  deze INHUMANE VERKRACHTERS van WET en RECHT !!

  PS : LEVE DE SURINAAMSE RECHTSSTAAT !

  WEG MET ALLE WETSVERKRACHTERS !!!!!


  Maak melding

 22. @ realist
  ehh…Weet niet waar jij het over hebt, gebruikt of aanbidt…ik heb het over het betekenis/woord NARCIST zoals ‘hoofdverdachte’ dat zegt… ongeacht een partij/persoon/ras…Waarschijnlijk is begrijpend lezen/leren een issue. Oh ja jij kan even over iemand oordelen (zonder dat je begrijpt waarover iets gaat hahaha), daardoor komt het dat enkele mensen niet vooruit gaan en alles om zich naar de klote helpen. En zelfs aan een ezel of een koe heb je meer dan…Omdat het niet persoonlijk is en ik uit respect, zowel voor jou (medemens) als de dieren niet wil beledigen omdat je waarschijnlijk niet door heb dat het over het woord gaat, laat ik het bij deze… Fijne avond!


  Maak melding

 23. Ik heb Frietas persoonlijk meegemaakt.Hij was als auditeur militair niet alleen sluw en leugenachtig in zijn manier van verhoren van verdachten van Rambocus-coup, maar ook een grote racist. Moge zijn zwarte ziel eeuwig ronddolen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.