Idee Surinaamse goudmaatschappij bevestigt zwalkend beleid

27

PARAMARIBO, 5 jan – Het is niet bepaald slim als de overheid besluit een goudwinningsbedrijf op te zetten. Dit idee van president Desiré Bouterse valt niet in goede aarde bij oppositieparlementariër Carl Breeveld (DOE). Behalve dat het een dure en rriskante onderneming is, spelen ook andere factoren. De regering zou zich liever bezig kunnen houden met de grote uitdagingen waar land en samenleving voor staan.

Een nieuwe maatschappij opzetten is zelfs overbodig. De overheid heeft al een eigen mijnbouwmaatschappij, Grassalco. “Het lijkt mij dat Grassalco de maatschappij is waar dit zou moeten worden ondergebracht. Versterk wat er is, haal er expertise bij, maar begin niet opnieuw met een bedrijf”, zegt Breeveld tegenover de Ware Tijd. Het idee bevestigt alleen maar nog meer het zwalkend beleid van het moment.

Ideeën, plannen en maatregelen doemen op en verdwijnen even makkelijk weer. Een goed voorbeeld is de vestiging van een huisvestingsautoriteit, de Housing Authority. De overheid beschikt al over de decennia oude Stichting Volkshuisvesting. Die is overgeslagen om een Housing Authority in te voeren. Die zou de bouw en toewijzing van betaalbare woningen regelen. Van de authority wordt niets meer gehoord. Bouterse heeft intussen een nieuw plan aangekondigd.


27 REACTIES

 1. Dit idee van president Desiré Bouterse valt niet in goede aarde bij oppositie parlementariër Carl Breeveld (DOE).

  Deze bouterse is een KOE met als idee gewoon stront in zijn kop! Hij moet zelfmoord plegen!!


  Maak melding

 2. Jullie moeten Desi niet serieus nemen. Desi fantaseert veel en is zwaar dementerende. Niemand luistert meer naar Desi. Criminelen als Jozefzoon en boeffie geven nu de orders.


  Maak melding

 3. Inderdaad Eugene van der San, dementie zal uiteindelijk zijn lot zijn,die steeds duidelijker zichtbaar word, valt constant in herhaling, en het word steeds vermakelijker om naar deze clown te kijken, zelfs lachwekkend, omdat je van te voren al weet, dat niets wat door deze moordenaar gezegd word, uitgevoerd zal worden.


  Maak melding

 4. Kan in het rijtje staats cassave fabriek, Spoorlijn, Carifesta en god weet wat nog meer. Als Bouterse met een plan komt betekent dat maar 1 ding; namelijk een meki njang naga project…de coruptie machine gaat dan weer draaien.


  Maak melding

 5. Een indiaan verteld indianenverhalen. Je kan hem dat niet kwalijk nemen. Het sprookjesboek van hoofdverdachte desiree zou erg goed verkopen. Kinderen zouden er letterlijk slapeloze nachten van krijgen.


  Maak melding

 6. Het gaat inderdaad alleen om meki njang.

  Een overheid moet zich niet bezig houden met dergelijke activiteiten maar die aan het bedrijfsleven overlaten want die zijn beter in staat om te gaan met risico’s en een succes van te maken. De overheid moet via heffingen en belastingen aan verdienen en niet via directe investeringen. Je voorkomt politieke benoemingen van onbekwame mensen die de bedrijven naar de afgrond leiden.
  De lijst met mislukte overheidsbedrijven in Suriname is enorm. Kijk maar eens wie er nu in de besturen en de raden van toezicht zitten van de overgebleven staatsbedrijven zitten. Ik denk dan aan bijvoorbeeld: Telesur, Staatsolie , VCB. In de raden van toezicht zitten figuren die leken zijn op het kennisgebied van het bedrijf en vaak niet eens weten wat hun rol in het bedrijf is. Lanzaamaan glijden ook deze voorheen solide bedrijven de afgrond in.


  Maak melding

 7. Wat een enorme klootzak deze awariedomrie. Hij probeert natuurlijk weer op smerige wijze te scoren. Terwijl hij als de grootste ervaringsdeskundige weet dat wat Dada plant en belooft met een korrel zout moet worden genomen. Carl ook jij fokt de ontwikkeling van het land op. Na 2020 heft DOE zichzelf wel op.


  Maak melding

 8. KA rel, waar maak jij je Gvd druk om?

  Ik heb nu al voor de 3e achtereenvolgende maand geen salaris ontvangen.
  Ik zit nu uit protest onder de ‘Mama Bong’ in de hoop dat a ‘Mama Bong’ sa loes mi wan toe blad foe psa a moeng januari.


  Maak melding

 9. Moni no de, maar Desi wil de Surinaamse rivier uitbaggeren. Hij denkt dat met zijn beschimmelde pik te kunnen uitbaggeren wellicht. Wat een fantast is deze killer


  Maak melding

 10. Natuurlijk is dit 200% onzin:

   Allereerst heeft Suriname al een eigen Goudbedrijf “Grasalco”
   Het duurt minimaal een decennium voor dat vanuit niets een Goudbedrijf opgezet kan worden met enige potentie ofwel er wordt minimaal 10 jaar geld verbrand om iets te maken dat er al is.
   Het levert direct heel veel geld op indien de kleine goudsector geoptimaliseerd wordt. De opbrengst kan me 300% omhoog zonder dat de staat investeert maar gaat trainen, ondersteunen en handhaven.

  Gezwets voor de buhne om af te leiden wat er echt aan de hand is.


  Maak melding

 11. bron: cambio wisselkoers

  1 euro = 9,03

  op 03-01-2018 was dit 1 op 9 precies.

  Hoofdverdachte begin rustig je koffers te pakken horrr..
  Want je wilde nog VIJF, en krijg je 4×5 = 20

  I LOVE DUBAI


  Maak melding

 12. Als je de hoofdverdachte zou opsluiten in een kamer, dan zou hij tegen de muren praten. Woorden zoals : Samen , gelooft u mij, grotere hoogtes, ontwikkeling, roept hij openlijk in het niets.

  Dementie kan gevaarlijk zijn voor de persoon zelf, en de samenleving.


  Maak melding

 13. ZE KUNNEN NIET EENS PAPIER EN INKT KOPEN DAN DENKEN ZE AAN EEN EIGEN GOUDFABRIEK OPZETTEN DIE KANS IS ALLANG VOORBIJ….. HADDEN WE GESPAARD KONDEN WE VEEL MEER DAN EEN GOUDFARIEK ALLEEN ….ER ZIJN VEEL MEER NATUURLIJKE HULPBRONNEN DAN ALLEEN GOUD ? MEN MOET DAT NOG GAAN UITZOEKEN


  Maak melding

 14. Jojo, Ik vind het idee van de president wel de moeite waard om er constructief over te beraadslagen. Ik vind daarom uw reactie emotioneel en zwaar overtrokken. Het is maar een voorstel waarover nagedacht moet worden en hoe het eventueel vorm zou moeten gaan krijgen. Er is nog niets concreets gepresenteerd. Er zijn niet eens uitgewerkte plannen gepresenteerd en er is nu al veel verzet vanuit de oppositie. Ik begrijp het voorstel van de president wel. Suriname krijgt maar een klein deel van haar rijkdom terwijl het land meer had kunnen verdienen. Het grootste deel van de opbrengsten gaat naar de aandeelhouders in Canada en de VS.

  Ik ben voorstander van een jointventure van de staat Suriname met een buitenlandse partner. In deze jointventure moet de staat Suriname een strategisch belang innemen van 50%. Daarnaast moet men zich vooral focussen op belastinginkomsten en uitbreiding van de werkgelegenheid in het land.

  Het voorstel om Grassalco een belangrijke rol te laten spelen is wel aan de late kant. Nu pas ziet de oppositie de meerwaarde van Grasalco. Wat hebben ze al die tijd zitten doen toen zij het voor het zeggen hadden? Uw voorstel om de kleine goudsector te optimaliseren is altijd de moeite waard om over na te denken. U weet zelf ook dat de herstructurering van de goudsector op veel weerstand is gestuit. De kleine goudbedrijven zullen uit argwaan nooit meewerken. Ze zijn gewoon bang dat de overheid een reëel beeld krijgt van hun inkomsten.


  Maak melding

 15. Bouta wanneer ga je dood man!
  Het volk zit nu echt daarop te wachten hoor!
  Het hele land heeft u naar de klote gebracht en ete vertelde u verhaaltjes aan het volk!
  Boiiii ie tja dekati boi terwijl a volk ey pina wreed!
  Belford heeft gelijk gaat u eens in de spiegel kijken da gaat u zien wie dit hele land opfok!


  Maak melding

 16. Fools gold voor de aanhangers uit de n d plee. OK wie neemt imbeciel bouta nog voor een iota serieus? 18000 huizen, highways, snel trams, coca-schuur, DDB1 en DDB2, gouden kerst etc. Hij is alleen in staat om zichzelf, familie en vrienden te regelen.


  Maak melding

 17. De hoofdverdachte zegt nu 1000 woningen ipv 18000 zodat mensen denken oh zo weinig , dat klinkt aannemelijk realistisch

  Geen woord van deze politieke varken moet je serieus nemen. Mpp desiley, als een gebruikte motjo liep hij weg van belly


  Maak melding

 18. @Revosingh, een Yo-Koe-president is al ZEVEN jaar lang niet in staat gebleken BELEID te maken, laat staan te REALISEREN !

  NEW DENKI : TIME TO SAKKA DJUNTA !!!

  A VOLK E PINA, SMA WERI FU ALLA PAARS FUFURU !

  PS : NE DENKI, PRES DONDER GWE ! NEKS NO E WORDE !

  SRANAN VOLK TE NOW ETE E WAKTI DENG 17.666 VOLKSWONING FU OPA DESI !!!!!!!!!!


  Maak melding

 19. Meneer de president Bouterse wil zoveel dingen tegelijk doen/uitvoeren zonder geld. Laat deze de boeven van de vorige regeringen van ex president Ronald Venetiaan met als partij combinatie/genoten PL,VHP en DA 91 allemaal laten oppakken en opsluiten. Waar is deze man z’n kruistocht gebleven?

  Hij heeft erg teleurgesteld, wat is eigenlijk de redenen geweest? IK vindt hem een zeer slappe en grote bluffer dat ergens bang is om op te treden.

  Hij is bezig dyompofutu te spelen en springt weer naar een andere idee van goudwinning. Z’n oudjaarrede is compleet een waardeloos ding, dat mooi in de oren klink maar weer on uitvoerbaar. Weet deze man eigenlijk waarover hij praat

  Nee meneer Bouterse je hebt je tijd gehad als je niet meer instaat bent om positief te denken en handelen dan maar de tent sluiten en wegwezen.

  Je hebt beloofd dat je de schurken zouden vervolgd en wat is hiervan terecht gekomen? .
  Geen moer. De gasten lopen allemaal vrij rond. Mannen als R. Venetiaan, C. Santokhi P. Somohardjo en Jesserun. met consorten Ze hebben het arme volk benadeeld met vele miljoenen Amerikaanse Dollars. en toch doet die meneer Bouterse niks.

  SROTO DEN MAN NA BAKAFOTO (fort Zeelandia)


  Maak melding

 20. @ RobG

  “Er is nog niets concreets gepresenteerd.”

  Dat is voor mij ook de reden om dit gezwets te vinden. Deze president zwetst slechts, is altijd in verkiezingmodus maar presteert niets.
  Het land bestaat nog door het fundament dat Venetiaan en zijn regering hebben achtergelaten.

  De tools zijn er om aan de slag te gaan “Grasalco” en ordening goudsector.

  Beseft u eens dat de informele goudsector jaarlijks 20 ton goud produceert en dat daarvan bijna niets afgedragen wordt aan de overheid. Beseft u eens dat de kleine goudsector slechts 30% van het aanwezige goud wint omdat haar exploratie en productie methoden ondoelmatig zijn.
  De formele goud industrie haalt 90% van het aanwezige goud uit haar mijnen. Grasalco kon uit Backsands in Marispaspon nog steeds rendabel goud winnen ofwel dat was goud dat weggegooid was door de porknockers

  RobG er hoeft niet gepraat te worden maar er moet gehandeld te worden door te handhaven in de kleine goudsector en door binnen eigen kring, bv; NaNa resources (Naarendorp), Safrina Holding ( Dino B) en een Peneux broertje te dwingen iets van hun megawinsten te investeren in plaats van via Panama te verstoppen.

  De inkomsten uit goud kunnen zonder langdradig gezwets in een paar jaar verviervoudigen door TE HANDHAVEN. Stephen Tsang bracht dit recent al aan orde bij de begroting behandeling.

  De president maakt steeds theater omdat er geen mensen zijn die prioriteiten kunnen stellen en inzicht hebben in zakelijke oplossingen resp. om betrouwbaar internationale investeerders aan te treken. Over het laatste kan in meespreken omdat de directe adviseurs van de president liever $ 1 vooraf scoren dan $ 10 achteraf na geleverde prestatie.

  RobG lees de publiciteit omtrent het Jacobs rapport over EBS. Er stond niets in wat critici (onder andere een meneer Neus en JoJo) al niet wisten. Onder tussen ligt het rapport er al 3 maanden en kan vast gesteld worden dat in die periode alleen aan Suralco ongeveer $ 7.500.000 teveel betaald is ofwel SRD 50.000.000 die de staat + burgers op moeten brengen. Per inwoner SRD 33/maand ofwel niet niets. De staat kan de kosten voor EBS in een zucht met SRD 300.000.000/jaar reduceren maar doet het niet.
  Dit tikt harder aan dan het noodplan van Hoefdraad door de grondhuur te verhogen.

  RobG u zult stellen dat het enorm complex zal zijn. Niets is minderwaar omdat de DNA breed achter en voor de President staat om hem de Brokopondo overeenkomst te laten uitvoeren. Sterker kan hij niet staan om Alcoa aan haar contract te houden.
  De President heeft helaas besloten, zonder instemming van de DNA, $ 120.000.000 (2016,2017, 2018 & 2019) cadeau te doen aan Alcoa.
  Waarom Beste RobG,?
  Hoefdraad heeft in de DNA het antwoord gegeven! Onder deze deal ligt namelijk verstopt het heel duur aflossen van een niet geregistreerde Schuld.

  RobG Deze president regeert niet maar laat zich regeren door Sardjoe (trekt zich terug naar Guyana) en Boerenveen en nog wat zakelijke partners.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.