vrijdag, december 8, 2023
HomeOnderwerpenEntertainmentWoiski vs. Woiski: verhaal over identiteit, immigratie en ontworteling

Woiski vs. Woiski: verhaal over identiteit, immigratie en ontworteling

-

Does Travel & Cadushi Tours

In het weekend van 12 en 13 januari 2018 vindt de (voor)première plaats van het stuk Woiski vs. Woiski. Deze voorstelling vertelt het schrijnende levensverhaal van vader en zoon Woiski die ondanks hun moeizame verhouding furore maakten en Nederland verrijkt hebben met hun aanstekelijke muziek.

Max sr. kwam in de jaren dertig vanuit Suriname, als een van de eerste Surinamers naar Amsterdam en opende daar zijn eerste nachtclub. Hij en zijn zoon Max jr. moesten zien te overleven in het witte Nederland. Een verhaal over identiteit, immigratie en ontworteling, waarin kleur alles bepalend lijkt te zijn.

Deze voorstelling is tot stand gekomen op basis van het boek ‘Bruine bonen en Kouseband’ (van Patrick van den Hanenberg in samenwerking met Ronnie Woiski), verhalen van anderen en de eigen ervaringen van het artistieke team. Zij hebben op basis daarvan dit verhaal geconstrueerd.

Tournee 10 januari t/m 31 maart 2018
In coproductie met Bijlmer Parktheater

https://www.youtube.com/watch?v=pW1AuDQZtTM

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

10 REACTIES
 1. Om heerlijk te zijn proef ik helemaal geen Surinaams ritmes of cultuur bij dit voor proefje. Ik heb het gevoel dat de verkapte Nederlanders opzoek zijn naar een stukje Surinaams en dit missen ze. Je ziet duidelijk dat dit niet echt is maar geforceerd (stijf) ritmische bewegingen. Dit zou ik betitelen als te zijn een stukje zwarte Nederlandse polonaise bewegingen.


  Maak melding

 2. Ik wil een theatervoorstelling maken over al mijn bezoeken aan de hoeren. Ik heb wel vrijwilligsters nodig die het allemaal levensecht op de toneel willen uitvoeren met mij.


  Maak melding

 3. @Neutraal,

  Bestel alvast een kaartje en kom kijken bij de opening. Je mag ook komen bij de rehearsels. Neem ook vrouwelijke gasten mee die van een banaan houden.


  Maak melding

 4. Dit soort voorstellingen van sChim(p)ie (uit de Amazone die) bij George(town) zijn goed voor de nieuwe immigranten die naar het westen komen, ook die de laatste 40 jaar naar Nederland zijn gekomen en nog zullen komen en zich weigeren aan te passen. Deze sChim(p)ies hebben het niet gemakkelijk (gehad) in aardappelland. O Aardappelland geeft me rijst met kouseband?. Brrrr!, wat is het ijs en ijskoud hier. Creatief waren ze wel om muziekantjes/Jazz-artiesten voor te doen tijdens de twee wereldoorlog tijdens Hitler om te overleven, matrozen, OEwij Oewillen OeWee,Oewee, hebben problemen met Zoewarte Piet, gediscrimineerd, Oewhat Zeg je? , voelen aan hun Kroeshaar, vragen of ze niet in bad moeten om het zjoewart af te wassen, niet aangepast, deviant gedrag, enz. .Aanpassen in Holland.

  Ook voor deze periode waren ze er bij tentoonstellingen van mensen uit de west. Ook Columbus nam ze mee als waar naar Spanje om de Koning en Koning te vermaken en hun kunstjes te laten zien.

  Kom kijken, kom kijken, kinderen een kwartje!, driemaal in de rondte.

  Ze hebben wel het een en ander meegemaakt, maar iedere niet westerling zal dat mee maken op zijn of haar manier.

  Het was er, het is er en het zal blijven. Wie niet aangepast is zal opvallen en in het nieuws komen.


  Maak melding

 5. Overal in de wereld heb je figuren die zich of schamen voor hun afkomst of niet weten wie ze zijn. Op het gebied van entertainment is Max Woisky een belangrijke Nederlander van Surinaamse origine geweest. Hij werd door heel Europa gewaardeerd voor zijn muzikale prestaties.Degenen die dit niet willen weten of dit niet weten mogen wat mij betreft als zij dat willen onwetend blijven. Dat zegt alles over hun gebrek aan ruggengraat. Aanpassing heeft niets te maken met onderdanig zijn of jezelf verloochenen. Het ergste wat een mens kan overkomen is niet zichzelf mogen zijn. Dat soort mensen keuren alles uit hun oorspronkelijke omgeving af en verkopen zo nodig hun ziel, hun ik, om in de gunst te komen van de dominante groep. Max Woisky, een zogenoemde lichtkleurige Surinamer schaamde zich niet voor zijn afkomst. waarom zou hij ook? Hij had talenten en die heeft hij in Nederland verder ontwikkeld. Zo waar een grote Surinamer wiens naam voor eeuwig is gegrift in het DNA van zowel de Surinaamse als de Nederlandse samenleving. Anderen mogen klein blijven en via dit medium hun ziekelijke negativiteit botvieren, maar ze zullen de naam van Max Woisky en andere legendarische Srananmans nooit kunnen bezoedelen.


  Maak melding

 6. V.Zijsburg. Zo is dat. Aanpassing heeft niets te maken met onderdanig zijn of jezelf verloochenen. Daarom zal ik mijzelf nooit verloochenen noch de hielen likken van een ander zoals Surinamers totnogtoe doen. Ieder die Jezus zijn redder noemt is een hielenlikker die geen greintje eergevoel heeft noch zelfrespect.

  De vroegere Surinaamse generatie heeft hun nazaten geen eigenwaarde bijgebracht, maar ze zijn gaandeweg blijven haken in de leefwijze van hun voorouderlijke katholieke moordenaars en vastgeroest in het kolonialisme waardoor hun afstammelingen dom en vervloekt zijn gebleven en logischerwijs de slechte manieren hebben overgeerfd van de kolonialisten. Surinamers hebben niets om trots op te zijn.

  En wat de ingezetenen van de migranten betreft, zij zijn het evenbeeld geworden van hun verraderlijke voorouders die van overzee kwamen en helaas niets van hun verleden hebben geleerd maar hun trauma hebben overgedragen aan hun nazaten die ook niet verder kunnen denken dan hun neus lang is.

  Gado na yu fesiman nòh. Tevreden zijn of ontevreden zijn met uw lot is niet de kwestie, want in beide gevallen Gado ow priet yu bribi skin, en no go bari yèrè, bikasi barbari no yepi. De revolutie is op komst die korte metten zal gaan maken met alle hielenlikkers.

  Begin maar alvast jullie biezen te pakken en verdwijn naar het land waar jullie God woont. Hij zal jullie met open armen in de hemel ontvangen, toch? En wie de weg niet weet daarheen, moet even googlen voor de kortste weg naar het dak van krasnapolsky of de Bigi Broki.Bye bye, vrede zijt met u allen in de Hemel, Walhallah, Nirvana of de Hel. Amen.

  Wat zal het dan erg rustig en vredig zijn in Suriname, zoals het behoort te zijn.


  Maak melding

 7. aoew/ Op de ziel van sommige taantes getrapt.

  Deze taantes denken van de hoed en de rand te weten.

  Schoenmaker blijf bij je leest.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES