Santokhi: van productief Suriname naar bedelend Suriname

43
VHP delegatie bezoekt zondag markten Suriname

PARAMARIBO, 1 jan – “Wij zijn van een productief Suriname tot een bedelend Suriname gemaakt. Onze waarde als land, maar ook de waarde van onze munteenheid, is afgepakt door deze regering.” Dit zegt voorzitter Chandrikapersad Santokhi van de Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP, in zijn nieuwjaarsboodschap. Het is bar en boos met het regeerbeleid. De regering sluit leningen, maar investeert niet in productie. Integendeel, er wordt slechts geleend om andere leningen en rentes af te lossen.

Het jaar 2017 was net als 2016, een dramatisch jaar voor de burgers. “Economisch gezien hebben velen van u het moeilijk. Het perspectief voor 2018 ziet er somber uit. De regering mist draagvlak. Niemand gelooft en vertrouwt ze meer” stelt Santokhi. De VHP gelooft wel in de burger, “in uw kracht om samen weer de weg naar herstel te vinden.”

De blik van de VHP reikt verder dan verkiezingsjaar 2020. “We hebben de kracht om eigen keuzes te maken. Als voorzitter van de VHP wil ik een land met goed onderwijs, waar onze studenten kansen krijgen om kritisch te denken en oplossingen te vinden. We willen een land van jonge mensen met ambitie om een eigen zaak te beginnen. We willen een land waar de gezondheidszorg optimaal en betaalbaar is voor eenieder.”


43 REACTIES

 1. Gelijk heeft Santokhi.
  Suriname heeft in alle delen van de wereld schulden!!
  De subsidies die bestemd zijn voor eigen productie verdwijnt in de zakken van bouta en zijn bende.
  Onderwijs en gezondheidszorg verdienen voorkeur,mijn zegen heb je Santokhi,,,


  Maak melding

 2. Tje potie 17de rijkste land ter wereld. Crimineel bouta is gewoon aan het afmaken waar hij in 1980 mee was begonnen was en zelfs wijdenbos niet helemaal kon klaarmaken. Zolang een gedeelte van de bevolking in fabeltjes blijft geloven en op analfabete criminelen blijft stemmen gaan deze dingen zich herhalen. Santhokhi moet nu ook niet zeuren hij kon bouta hebben uitgeleverd aan Nederland als minister van justitie maar hij wachtte op sinterklaas.


  Maak melding

 3. 2018 wordt het jaar van de waarheid. De jeugd die er verantwoordelijk is dat deze regering aan de macht is heeft eindelijk ingezien dat de NDP niets voorsteld en geen toekomst voor Suriname in petto heeft. Gelukkig kan dit jaar uitkomst bieden, omdat dezelde jeugd nu in staat zal zijn het roer om te gooien, door de NDP de rug toe te keren en het heft in eigen handen nemen. Dit zullen zij bereiken door gezamenlijk de koppen bij elkaar te steken en op democratische wijze deze regering van ripliek dienen waardoor er geen andere weg mogelijk is dan de regeermacht uit handen te geven


  Maak melding

 4. Wel, in elk geval heeft Santokhi geen dochter om haar staatsadviseur te maken en geen zoon om aan het hoofd te zetten van een anti-criminaliteits orgaan.
  Dus deze 2 crimes kan hij in ieder geval niet uitvoeren. Alleen dat al is een hele verbetering t.o.v. de hudige cetabeverpresident.


  Maak melding

 5. Suriname gaat al sinds 1975 bedelend door het leven.
  President Santokhi gaat hier weinig aan kunnen veranderen.

  Ik heb jaren geleden al geaccepteerd dat landen rond de evenaar niet naar westerse standaarden kunnen regeren of presteren.
  Surinamers in Suriname zullen zelf rechtvaardigheid moeten afdwingen en misschien willen ze het wel helemaal niet.


  Maak melding

 6. Dan had je maar met de NDP moeten samenwerken en had je tenminste nog enige invloed en had je ook nieuwe verkiezingen kunnen afdwingen mocht het niet geboterd hebben.
  Nu heb je niks dan een javaan die al eerder een mes in de rug heeft gestoken en een Rus die geen stemmen kan trekken en een goud- en houthandelaar bij de grens met Frans Guyana die geen cent belasting betaalt en een deal heeft gesloten om z’n dochter uit Santo Boma te houden. Drie maal niks dus.


  Maak melding

 7. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  de sergeanten onder ddb en latere gangsters, paarse kakkerlakken, dna-ndp, overlopers, ea hebben de republiek Suriname en de Surinamers sinds 25 februari 1980 tot heden alleen maar grote armoede gebracht, grote criminaliteit, ontwaarding surinaamse gulden en surinaamse dollar, hoge koersen voor valuta, geen normen en waarden, diciplice, enz.

  Suriname heeft niets aan beloften, luchtkastelen, maar aan doelen, daden, beleid, die de uitdagingen waarvoor de republiek Suriname en de Surinamers staan te verlichten of te heffen en Suriname en de Surinamers te verheffen.

  ddb en gangsters kunnen het niet en het zal ze ook niet lukken, zie maar sinds 25 februari 1980 tot heden.

  ddg en gangsters zijn steenrijk geworden en het volk straat arm. Is dat wat het Surinaamse Volk wilt hebben of verdient?

  Als het Surinaamse Volk een andere koers wilt opgaan, zullen ze wel in actie moeten komen. Het gaat om uw leven, van uw (klein)kinderen hier, nu en in de toekomst.

  Time4Change!

  Ik wens de Surinamers een gelukkig Nieuwjaar toe en dat ze hun hersenen goed laten werken en weten wat goed is voor zich zelf, kids en het land.
  Rotte sinaasappels en rotte pommerakken, rotte manja’s, rotte advocado’s, rotte fruit moeten uit de mand verwijderd worden, waardoor er goed gezond fruit overblijft.

  Ben ik nu zo slim of bent u nou zo oerdom?

  Hoe eerder ddb en gangsters weg zijn, hoe eerder het met Suriname en de Surinamers goed zal komen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 8. Santokhi je bent goed bezig ga zo door.
  Mensen moeten zelfstandig worden en niet op Bouta wachten. Suriname is bankroet. Blijven bedelen en lenen is water naar zee dragen.


  Maak melding

 9. Alweer die meneer Santokhi met z’n misleidende praatjes.
  Laat meneer Santokhi ons alvast beginnen te vertellen hoe hij de gemaakte schulden van de regering Bouterse en consorten denkt op te oplossen? Heeft hij een toverstok?
  Of is hij van plan om te gaan likken.

  Die meneer Santokhi is duidelijk bezig met propaganda voeren. Denkt van in troebel water is het goed vis vangen. Zo zie je weer hoe de leiders met een gebrek politiek wilt bedrijft met de kiezers. Zo een tijd als deze zou deze man als een waarachtige politicus zijn kop moeten helpen breken hoe uit de ellende te komen, maar nee hij is allang blij om schuldigen aan te wijzen. Types een Surinaams mentaliteit.

  Wat voor Santokhi geldt, geldt ook voor Bouterse en de rest Er treedt geen verbetering bij die stomme leiders. Ze zijn voor niks vatbaar deze zijn allang blij als er ergens een fout wordt gemaakt om je te kruisigen. De idioten zoeken niet naar oplossingen maar naar schuldigen. Wat een raar begrip deze klote mensen vindt je alleen in mijn land.
  Machtswellustelingen allemaal tevens moordenaars. Als we Edward Belfort een andere schurk mogen geloven dan heeft deze zelfde Santokhi ook gemoord.

  Het volk moet anders gaan handelen tegen deze roversbende de tijd van slijmen is voorbij en gewoon deze opdonderen. Want ook deze zal de gemaakte schulden niet kunnen afbetalen/aflossen zonder leningen te sluiten. Deze mensen zijn doodsgewoon (criminelen) wolven in schapenvacht.


  Maak melding

 10. Santokhi weet donders goed dat Suriname nooit een productie land is geweest, dus is hij enkel bezig met z’n populistische VHP retoriek.

  Of vind Chandrika dat de bauxiet en de rijst die wij de afgelopen 40 jaren hebben geëxporteerd, onder de noemer productie land horen te vallen !

  Chandrika is er alleen maar voor de import handelaren die genadeloos veel en grof geld verdienen over de ruggen van de Surinamers.

  Vele Surinamers hebben hem inmiddels door en ook z’n show in het binnenland waarbij er nu opeens ‘VHP kernen’ worden opgezet.
  Wat heeft de VHP de afgelopen 40 jaren voor de marrons en inheemsen gedaan ?

  Totaal niets en zal de VHP verder ook niets voor hen doen, maar enkel gebruiken als stemvee.

  Maar dit zal ook niet meer lukken anno 2018 c.q. 2020, want de mensen zijn slimmer en door schade en schande (door de oude politiek) ook wijzer geworden.


  Maak melding

 11. @ Milton: De mogelijkheden tot productie in Suriname liggen op het gebied van bosbouw, landbouw, visserij en grondstoffen. Daar was/is/kan Suriname een productieland in zijn.
  Blijkbaar denk jij bij het woord productie alleen aan het maken van industriële producten zoals auto’s en dergelijke, maar dat zit er niet in voor Suriname.
  Het is zelfs de vraag of de achterstand in Suriname door het verwaarlozen van bosbouw en landbouw en het ontbreken van investeringskapitaal en investeerders inmiddels niet zo groot is geworden dat Suriname niets anders meer rest dan het land leeg te laten halen zoals nu gebeurd.

  Je vraagt wat de VHP de afgelopen 40 jaar voor de Marrons en de inheemsen heeft gedaan. Wat hebben de Marrons en de inheemsen voor Suriname gedaan? Wat hebben de door Afro-Surinamers geleide regeringen de afgelopen 65 jaar voor hen gedaan? Wat heeft de NDP voor Suriname gedaan?
  Je moet niet vragen wat ze voor jou doen, je moet jezelf vragen “wat doe ik voor Suriname?”

  De helft van het Surinaamse volk is consequent buiten het landsbestuur gehouden omdat de andere helft de baas wilde zijn. Het land is failliet, er is niets opgebouwd, alleen maar afgebroken. Misschien dat die andere helft nu ook eens de kans moet krijgen om mee te doen.

  Misschien kunnen Surinamers niets, misschien kunnen sommige Surinamers niets en willen ze toch de baas spelen.


  Maak melding

 12. De doedelzak van de paarse bende is leeg, leeg en het blijft leeg zolang deze hongerige geldbeluste gierige roversbende voor het zeggen hebben.


  Maak melding

 13. PAARSE DDB heeft Ons Land ZEVEN jaar geplunderd en economisch vernietigd !

  Dan babbelt een paarse DONG DONG IKKO hier over verhoging productie en wat ANDEREN daaraan zouden moeten doen ?????

  De Massamoordenaar en zijn CLAN, moeten snel OPDONDEREN ! Dan pas komt er zicht op verbetering in Sranan en krijgt een niet-corrupte regering de kans het land weg te leiden uit het door Paars veroorzaakte staats-FAILLISSEMENT !

  De BELANGEN van HET VOLK moeten LEIDRAAD voor het beleid zijn, EN NIET DE PERSOONLIJKE BELANGEN VAN EEN MASSAMOORDENAAR/DRUGSDEALER !

  HOU DE SRANAN RECHTSSTAAT OVEREIND, STRAF ALLE BOEVEN EN MOORDENAARS !

  PS : VOER zsm WETGEVING IN OM CRIMINELE VERMOGENS TERUG TE VORDEREN VAN DE CORRUPTE EN CRIMINELE BOEVEN !


  Maak melding

 14. De redding voor de Surinamers is de Hindoestaan
  niet mee eens?
  GOOGLE ff het volgende: https://www.youtube.com/watch?v=fI9zFGzGvR4

  10 Indian-origin CEOs ‘ruling’ the technology industry

  Zo zijn er nog tal van voorbeelden die laten zien dat Hindoestanen ondernemend, innovatief zijn enz.
  Volg de hedendaagse ontwikkelingen die India doormaakt.

  Kijk ook naar 4 generaties Hindoestanen in Suriname
  de meest geslaagde ondernemers in Suriname zijn de Hindoestanen.


  Maak melding

 15. Milton
  Of vind Chandrika dat de bauxiet en de rijst die wij de afgelopen 40 jaren hebben geëxporteerd, onder de noemer productie land horen te vallen

  Hoe noem jij dit dan? Consumptie?


  Maak melding

 16. @Hans van den Broek. Ik weet heus wel wat er onder productie wordt verstaan, en heb nergens de indruk gewekt dat er met productie duurzame of luxe goederen wordt bedoeld.

  Wat heeft de VHP de afgelopen 60 jaren bv gedaan voor de bosbouw, visserij, landbouw en mijnbouw in Suriname ???
  Niet al te veel denk is anders was Suriname nu mijlen verder voor wat betreft deze industrieën.

  Mijn had en heeft nog steeds het ‘bai en serie’ (koop en verkoop) insteek en zal daar niet veel aan veranderen.
  De VHP’ers gaan voor het snelle geld en niet voor duurzaamheid en productie.

  Kijk zoals nu er over invoering van een onroerende zaakbelasting wordt gesproken zijn de grootgrond bezitters in rep en roep. Ze hebben tientallen en honderden hectaren grond (gratis gekregen), doen er geen ene ruk mee maar willen geen tax hierover betalen.

  Gronden worden gegijzeld door een paar figuren en gebruikt voor speculatie waar men grote winsten mee maakt, maar de eigenaren willen er geen belastingen over betalen.

  Vraag aan al de Surinamers die een woning, appartement of condo in Miami hebben hoeveel zij jaarlijks aan property taxes moeten betalen !
  En daar hoor je niemand over klagen want dan betalen ze grif voor een ruimte die ze nauwelijks verwonen.


  Maak melding

 17. @Milton
  Hou toch op met je gelul.Je baasje is bezig Suriname sinds 1980 te verwoesten en ieder ander die een andere mening heeft moet volgens jou maar liever zwijgen.Wij de rest samen met Santokhi weigeren te zien hoe je baasje het land verder naar de moer laat gaan.Je baasje heeft van Suriname tot Suriname bedel land gemaakt ,iets waar je nooit trots op kan zijn tenzij je milton heet!! Om tot lijder gekroond te worden is je baasje zelfs over lijken gegaan.
  Nu hoopt de moordenaar op een vergevings award naast de amnestie award,en je baasje zweert hemel en aarde niks kwaad gedaan te hebben.
  Snuif je ook net als je baasje!?


  Maak melding

 18. De puinhoop die word achtergelaten door het regiem Bouterse zal door de komende generaties moeten worden opgeruimd.
  Er is dan werk aan de winkel.Santhoki is geen grootdenker en zal de problemen niet kunnen oplossen.Suriname heeft bekwame en bovenal betrouwbare mensen nodig om te kunnen klauwteren uit het dal waarin het beland is.En dan komt nog bijkijken dat er te weinig surinamers productief zijn.Velen onder ons zijn liever lui dan moe.We have a long way to go!


  Maak melding

 19. als je 5 jaar de zelfde idee en hebt en dus nieuwjaars speech 2018 de zelfde is als ieder jaar waar ben je dan mee bezig in de politiek,wel roepen het kan en moet anders maar doen is heel moeilijk he meneer santhoki?


  Maak melding

 20. Jij snap het niet echt!Je probeert de slimme jongen hier uit te hangen,maar je paarse bloed komt af en toe boven drijven. Jij was toch zo vol lof over bouterse nu lul je anders en probeer je hiee mee te doen maar het lukt niet echt. Geef je pc aan een kind doe heeft er meer aan dan jij.


  Maak melding

 21. Ik vind het zeer jammer dat meneer Santhoki geen woord gerept heeft over de roofovervallen op burgers, toeristen en buitenlandse investeerders. Alsof dit geen belangrijk item is.

  Ik kan u vertellen dat de meeste mensen die ik ken niet naar Suriname willen komen uberhaupt niet willen investeren in een land waar men de criminalteit niet meer in eigen handen heeft.

  Jammer en triest dat dit onderwerp niet echt naar voren komt, alsof dit geen prioriteit heeft. Eigen zaak beginnen en overvallen worden zeker. Investeren heeft wel bepaalde randvoorwaarden nodig. Suriname is geen gezond land meer om te investeren.


  Maak melding

 22. Milton, ik was toch echt in de veronderstelling dat Bouterse en de NDP op zich hebben laten stemmen omdat zij het domme stemvee het voorhielden dat ze het beter voor Suriname zouden doen zouden doen, maar van niets tot weinig heb ik van al hun beloftes en toezeggingen heb ik maar iets gezien, alleen maar achteruitgang, of jij moet de opeenstappelingen van schulden vooruitgang willen noemen


  Maak melding

 23. De retoriek van Santoki is duidelijk.Hij maakt helemaal niet duidelijk aan het volk hoe hij de eigen Surinaamse productie van voedingsmiddelen, woningbouw, constructie,enz. gaat opvoeren. Zijn retoriek is erop gericht om een maximale afstand te creëren tussen het huidige bestuur en de burgers.Hij praat zonder schroom over achteruitgang van de productie in het land alsof de huidige regering de prijzen van de Surinaamse exportproducten op de wereldmarkt heeft laten kelderen.

  Santokhi is de politicus die goed kan liegen. Hij schept een zeer somber beeld van de productie in het land terwijl hij heel goed weet dat de handelaren in zijn eigen partij de VHP, de eigen Surinaamse productie stuk hebben gemaakt. Deze figuren zullen eerder rijst, tomaten, ananassap,kippenvlees, doksen of casavemeel uit het buitenland importeren dan de eigen Surinaamse productie stimuleren.
  Alle goede initiatieven die erop gericht zijn om de eigen Surinaamse productie op te voeren torpederen zij in de grond. Santoki is aantoonbaar druk bezig om de belangen van de handelaren in zijn partij te verdedigen. Het is daarom belangrijk dat het volk weet dat Santokhi mensen in de maling neemt.


  Maak melding

 24. @RobG, Het is daarom belangrijk dat het volk weet dat Santokhi mensen in de maling neemt.
  Zijn jouw woorden, maar als het al zo zouw zijn dan heeft hij het beste voorbeelld daarin in de vorm van Bouterse, die alleen uit eigen belang er alles aan doet om president te blijven om politiek onschendbaar te blijven om zodoende uit de handen van de internationale opsporingsdiensten te blijven, en met alle macht en trucs een veroordeling van 20 jaar gevangenschap probeert te ontlopen


  Maak melding

 25. Santoki ziet graag dat er meer bedrijfjes worden opgericht. Ik kan u nu al verzekeren dat hij graag meer handelaren uit zijn partij ziet opduiken. Het zijn de handelaren geweest die de valutavoorraad van het land hebben doen slinken. Zij importeerden van alles en nog wat uit het buitenland waardoor het grootste deel van de valuta naar het buitenland verdween. Als Suriname eigen producten gaat produceren is er geen noodzaak om deze goederen te importeren.De valuta hoeft dan niet aan het buitenland overgemaakt te worden.

  Het zijn ook de handelaren uit de VHP die grote voorstander zijn dat Suriname het handelsverdrag met de EU gaat ondertekenen. Als Suriname dit verdrag ondertekend is het land verplicht alle EU goederen te importeren. Bij weigering wordt het land zwaar gestraft door de EU. Alle goederen die het land zal importeren uit de EU moeten betaalt worden met Euro’s en dollars.

  Al deze gelden van Suriname zullen wegvloeien naar de rijke EU landen. De Surinaamse handelaren zullen natuurlijk blij zijn dat zij van alles en nog wat uit de EU kunnen importeren. Deze goederen zullen zij natuurlijk duur doorverkopen aan de consumenten. Deze mensen zien de noodzaak van eigen fabriekjes om producten te maken niet in. De eigen fabriekjes zien zij als hun grote concurrenten. Zij zullen dus van alles doen om de eigen fabrieken tegen te houden.


  Maak melding

 26. Bouterse heeft het land totaal vernietigd met zijn beleid.Deze domkop is niet instaat het land te besturen.Alles doet deze idioot fout.Hij heeft geen visie en zijn adviseurs vullen alleen maar hun zak.Als je als president 1.3 miljard USD uit Staatskas weghaalt zonder het te verantwoorden dan ben je onbetrouwbaar en een dief punt uit.Mijn geboorte land huilt onder deze moordenaar. Als Surinamer schaam ik voor mijn eigen land.Ik bemoei mijn niet met de politiek want ik heb geen verstand van maar wel van economie meneer Bouterse.Mijn advies aan jouw is opstappen voor dat het erger wordt in Suriname.


  Maak melding

 27. @RobG,

  Maak jezelf niet belachelijker dan je al bent.
  Dilip Sardjoe, Combé Markt – grote importeurs – dat zijn zeker VHP’ers?
  Genuanceerdheid is niet besteed aan jou.


  Maak melding

 28. Mensen ga na Suriname en doe iets waar de mensen daar aan wat hebben of begin een beweging…. die het beter zal doen.

  Een ieder kan het zo goed vertellen hoe en wat er gebeuren moet in su ,maar niemand die stappen maakt .

  Wat die santokhi betreft ….
  Denk aan hem als minister van Justitie !! Ja justitie !!??

  Visualiseert hem als je president en denk maar aan de uitkomst daarvan?


  Maak melding

 29. @Son-tin,

  Ben je al gewend geraakt aan een luie president die niks uitvoert? Geen wonder dat je je een hard werkende president niet kan visualiseren.


  Maak melding

 30. Visualiseer ???

  WAT WE NU HEBBEN, EEN FAILLIETMAKER, DIE ALLE GELD, DEVIEZEN, GOEDEREN EN ANDERE BEZITTINGEN VAN DE STAAT DOET VERDAMPEN, MOET IN ELK GEVAL SNEL WEG !

  NIEMAND ZAL SLECHTER BESTUREN DAN DEZE PAARSE FAILLIETMAKER, TEVENS BEDREIGER VAN DE RECHTERLIJKE MACHT !

  STOP DE PAARSE ONZIN EN DE ZWARE OPENLIJKE CORRUPTIE !!!!!


  Maak melding

 31. Beste meneer chandrika, wanneer gaat u beginnen met Wang Pipel one nation. Zoals Amerika. Als u nu daaraan gaat werken vanaf Nu zal ik misschien Respect voor u hebben. Yu awari Domrie yu.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.